Nuffnang Advertisement

Friday, February 14, 2020

2020 banyak bertukar


Start jer budak2 sekolah tahun ni semua jadual yang bertahun2 dulu dah bertukar. Tahun ni dua2 anak exam besar. Seorang PT3 dan seorang lagi SPM. Jadi mmg kena sentiasa monitor. Setiap parent masing2 ada cara tersendiri. Kak Elly jenis akan monitor setiap kali exam. Subjek yang lemah Kak Elly akan ambik berat sikit atau sediakan tuisyen. Beli segala buku latihan. Bukan utk push anak2 tetapi pelajaran agak penting bagi Kak Elly untuk diorang teruskan cita2. If diorang dah berusaha masih lemah atleast Kak Elly puas hati sebab dapat membantu anak2. Selebihnya terpulang untuk diorang menentukan masa depan.

Sampai sekarang kalau duduk seorang Kak Elly akan terfikir 'Kenapa lah aku tak belajar pandai2 dulu. Belajar sampai keluar negara' dan benda2 macam ni Kak Elly tak nak anak2 Kak Elly akan menyesal dikemudian hari. Jgn salah anggap, Kak Elly tak cakap pun kalau tak pandai tak boleh berjaya. Rezeki orang kita tak tahu kan. Tapi Kak Elly sebagai mak ini adalah tanggungjawab Kak Elly untuk menyediakan yang terbaik untuk anak2.

Dua2 anak Kak Elly ni tak pernah ada cita2. Diorang tak tahu pun nak focus apa dan nak jadi apa. Contoh macam Yaya mmg dari dulu tak minat sains. Dia cenderung kepada kira2 dan sastera. Habis jer PT3 kitaorang duduk berbincang dan cuba cari minat yang sebenar. Now dah boleh nampak Yaya berminat kepada benda2 yang mengira. Jadi Kak Elly suggest untuk dia cuba focus kepada Account dan alhamdullilah dia sangat suka dan teruja.

Kadang2 kita sebagai parent tak boleh biarkan anak2 buat keputusan. Budak2 ni diorang tak berfikiran jauh. Jadi kalau boleh kita bantu diorang beri pendapat. Kenapa boleh dan kenapa tak boleh. Tindakan itu betul atau salah. Biar diorang buka minda. Kalau dulu Yaya tak terlintas pun kearah menjadi seorang accountant. Tapi bila Kak Ellyt cuba buka minda, alhamdullilah Yaya blh terima.

Macam adik, Kak Elly blh nampak dia kearah art, takpe kita tunggu result dia nanti baru blh decide dia cenderung kearah mana. 

Melencong kelain pulak padahal nak cerita pasal lain kan..haha. Kalau dulu balik kerja baru akan masak. Tapi sekarang Kak Elly akan bangun seawal 6 pagi untuk masakan lunch anak2. Diorang tuisyen awal jadi bagi perut diorang kenyang dulu. Ptg balik goreng2 jer apa patut utk makan malam dan now sempat lah Kak Elly lari kat Treadmill atau gi Gym.

Kalau dulu selalu jugak lah keluar malam tapi undang2 dan bertukar. Hanya dibenarkan keluar weekend sahaja. Weekdays nak dapat makan bersama pun agak susah sebab masing2 banyak urusan. Siapa lapar akan makan dulu. Jadi peraturan baru setiap Ahad semua kena bangun pagi utk breakfast dan dinner bersama. Waktu ni dapat lah sharing benda2 yang terjadi sepanjang weekdays.

Aktiviti anak2 sekarang penuh jer. Sampai rumah pun pukul 3-4 ptg, diorang rehat sekejap lepas tu akan buat homework atau latihan. Malam dah tuisyen jadi mmg kurang lah kitaorang bercakap. Weekend lah sangat2 penting utk kitaorang berkumpul, tgk wayang, tgk tv bersama. Mmg Kak Elly ternanti2 bila Sunday. Saturday selalunya Kak Elly bagi ruang anak2 utk berjumpa kawan2, tgk neflix atau baca novel.


Dah besar sangat diorang ni. So sad lah tak boleh jerit2 marah sebab kenakalan diorang. Dah tak ada adegan lari2 satu rumah sebab nak suruh diorang mandi. basuh kan rambut diorang, pakaikan baju, ikat kan rambut..hmmm rindunyerrr

Bila makin besar cara percakapan pun dah lain. Suka duduk dalam bilik. Kadang2 jer keluar dan berborak2. Itulah kerinduan seorang ibu utk melihat telatah anak2 semasa kecil. Mama doakan anak2 mama berjaya dunia dan akhirat...aamin













No comments: