Nuffnang Advertisement

Friday, July 17, 2020

Sepanjang PKP


Sis penat membetulkan gambar2. Ntah apa giler setengah jer dapat center yg lain cuba berkali2 tetap ketepi jugak. Size pun dah buat extra large ada yang kecik dan ada yang besar. Lantak lah situ. Asal ada gambar korang tengok. Sambil baca sambil tengok gambar sejuk lah hati korang sikit...muahaha

Sepanjang PKP ingat banyak lah masa boleh menulis. Rupanya nak buka laptop pun Kak Elly tak berkesempatan. Jadual penuh wei. Dari minum pagi sampai makan malam bersusun jadual. Macam2 resepi Kak Elly cuba. Laki Kak Elly dan anak2 paling terkejut. Donut pun Kak Elly buat. Hebat kan. Kak Elly pun mcm tak percaya kat diri sendiri. 24 jam keluar masuk dapur. Gula melaka yang jarang guna waktu PKP berpaket2 beli sbb buat bubur lah, kuih kaswi lah...uisshh. Nasi tomato, Nasi minyak, Nasi Briyani semua Kak Elly cuba. Terangkat bontot En Win makan sbb terlalu sedap. Lepas ni confirm boleh berniaga. Bukan itu jer kepakaran Kak Elly, Cake petik jari jer buat...mati lah puji diri sendiri...hahahah

Nasib En Win terror cari barang. Jadi dia lah yang akan pergi ke pasar dan supermarket beli bahan2. Kak Elly tak boring sgt duduk rumah sbb banyak benda nak buat. Part time maid tak dapat datang time pkp jadi mmg melambak lah kerja. Cuma budak2 dan En Win mcm stress sikit sbb diorang dah biasa keluar. Itu yang bersepah rumah segala game diorang keluarkan. 









Ada juga Kak Elly share resepi kat IG jadi sama2 boleh cuba buat. Onde2 pun buat wei...kahkahakah. Now kalau orang jual kuih mahal pun Kak Elly tak akan marah sbb tahu betapa payahnyer nak buat. Nak kukus lah, nak uli lah. Lepas ni tak tahu bila akan serajin ni lagi kan.



Add caption

Walaupun 24 jam masak tapi Kak Elly tetap displin kan diri utk exercise 4 kali seminggu. Nak maintain kan 55kg tapi dah selalu ber'exercise'  turun ke 53.7kg. 

Bagus nyer waktu PKP ni baru lah Kak Elly sedar yg boleh lakukan semuanya sendiri cuma yang penting kena susun jadual supaya tak penat. Korang mesti tahukan Kak Elly kalau atur jadual mmg confirm akan ikut dengan cemerlang.

Baru lah tahu betapa bazirnyer bayar maid RM600.00 sebulan dan gi Gym dalam RM350.00 sebulan. Rupanya boleh jer buat semua tu sendiri tapi dengan syarat kena berdisplin lah. Tak guna korang nak buat semua tapi hangat2 tahi ayam. Jadi decide mmg lepas PKP ni semua buat sendiri dengan bantuan suami dan anak2. Tak susah pun rupanya. Sama jer exercise dirumah still boleh burn calories dekart 450



Korang redha jer lah gambar dah ketepi pulak...hahaha. Raya tahun ni semua pakai baju lama. Actually kain dah beli cuma tak sempat nak hantar jahit sbb waktu tu dah PKP. Nak dekat raya haritu kerajaan ada bagi kelonggaran. Boleh keluar tapi pastikan jaga SOP. Ajak lah anak2 cari baju yg dah siap cantiklah sikit untuk pakai di pagi raya. Tapi harapan sis musnah sbb rupanya anak2 masih takut nak keluar. Diorang rela hati pakai baju lama. Yaya pakai baju Kak Elly, Ameera pakai baju Yaya, En Win baju lama dan hanya Kak Elly baju baru...hahaha. Baju jer lah, kain dan tudung tetap lama.




Mungkin ramai tak tahu En Win ada perniagaan sampingan jual Mi Segera Menakmee. Dah lama jugak kitaorang jual. Tak silap last year. Cuma Kak Elly tak war2 kan sangat sbb berniaga kat IG je. Alhamdullilah sambutan ok. Korang blh visit ig @menakmee kalau nak tgk video dan gambar2. Bukan Mi Segera biasa. Menakmee ni ada serbuk santan dan menggunakan pes kari. Jadi rasanya macam mee kari nyonya. Kalau letak bahan tambahan macam telur, fish ball, sayur, kentang, ayam mmg meletup sedap. Harga agak mahal dari Mi Segera biasa sebab kita tak gunakan perencah tapi menggunakan pes kari.

Alhamdullilah waktu PKP haritu habis licin orang beli jadi ada lah income masuk walaupun duduk dirumah.



Rasanya ramai terkesan waktu PKP ni, especially peniaga online macam kami ni. Cosmetics siapa jer nak beli waktu PKP ni orang lebih prefer gunakan duit utk beli bahan mentah utk dimasak atau order2 makanan yang dah siap. Jadi dari tak ada buat apa dirumah  peej jual 'POP PEEJ' iaitu Popiah Serunding. Alhamdullilah pun laku sampai terpaksa hold order sbb tak larat nak pintal. 

Ramai Kak Elly tgk waktu PKP ni tukar bidang. Dari MUA ke jual sambal, stylish jual lunch pack, ada juga founder yang jual kuih dan macam2 lagi. Masing cuma penuhkan masa sambil2 buat tambahkan rezeki utk tambah pendapatan. 

Macam Fame sendiri ada keluarkan Disinfectant Spray utk kegunaan orang ramai. Jadi peniaga macam kami kena cepat bertindak utk tampung apa yang patut. Bayangkan 3 bulan tak beroprasi gaji pekerja, sewa kedai, bayarang bill semua kena tanggung. Jadi kena buat apa sahaja untuk tambah pendapatan.



Alhamdullilah selepas PKPB badan masih maintain walaupun sis dah taraf peniaga restaurant dirumah...muahahaha. Jgn makan hati Kak Elly gurau je.

Ramai juga DM bertanya kan kaunter Fame di Mytown. Dukacita dimaklumkan kitaorang terpaksa tutup. Tak mampu nak tanggung 3 bulan sewa dan duit pekerja. Bisnes tak jalan bayaran tetap sama jadi jalan penyelesaian kita tutup je lah dari tanggung hutang. Of course sedih sbb satu2 kaunter terbesar Fame yang ada tapi kita hanya mampu merancang kan. Korang jangan risau Fame masih ada di Play up Farenheit 88, Berjaya Time Square, IOI Mall, Genting Highland dan Sogo I City. Online pun masih boleh beli macam biasa. Di IG, Website, Shopee dan Zalora. Insyaallah coming soon ada beberapa tempat lagi akan dibuka. Masih dalama perancangan. Untuk yang nak jadi agent dan stokist kitaorang hold dulu sbb tgh cari system yang tebaik.


Add caption

Kami suami isteri dua2 berniaga. Kalau tak bekerja keras mmg duit tak masuk. Kitaorang tiada gaji bulan. Keutaman adalah untuk pekerja dapatkan gaji yang secukupnya. Sama2 cari rezeki agar semua pekerja tak di buang. Alhamdullilah masih bertahan. Bukan sesuatu yang mudah bila covid melanda ni tapi satu ujian yang sangat bermakna sbb kita kena lalui sama2 saat yg sukar ini.

Team kami kuat, team kami sentiasa ada belakang untuk sama2 berusaha. Itu yang paling penting bila sama2 lalui saat yang getir demi mencari rezeki. En Win, Kak Elly dan Kak Peej sentiasa kuat untuk staff dan alhamullilah kitaorg blh buat. Kak Elly doakan peniaga2 diluar sana sama2 kuat semangat hadapi dugaan ekonomi ini. Walaupun banyak Kak Elly baca dan lihat org buang pekerja, company terpaksa ditutup, potongan gaji hampir separuh. Kak Elly berharap sama2 kita kuat. Anggap ini ujian dari Allah dan insyaallah Allah ingin berikan yang lebih baik lagi untuk kita.