Nuffnang Advertisement

Monday, March 9, 2020

Membaca dan hanya mampu tersenyum


Anak2 Kak Elly kalau nak cari gambar diorang sewaktu kecil atau gambar mengenai diaorang mmg akan search blog Kak Elly. Semalam bila adik google ellyinwonderland terus keluar perkataan2 kat bawah tu dan dia start buka dan baca.




Lepas diaorg baca baru budak2 ni share di whatsapp group family dan mula tanya itu ini. "kenapa diorang tulis macam tu" "betul ker mama" "kenapa diorang bercakap kat situ" "kenapa diorang kena discuss pasal mama dan auntie peej"

Bermacam2 soalan yang keluar. Kak Elly jawab 'mama glamer sbb tu mama mcm artis ada gossip gak"..hahaha
Ini lah sebabnya kenapa Kak Elly dah jarang update IG stories, update aktiviti dan update gambar2. Semua sbb anak2 dan tak mahu lah orang bercakap pasal dunia kita lagi. Banyak yang salah dari betulnya. Salahnya dari diri sendiri sebab terlalu berkongsi ttg aktiviti dan menjadi bahan bualan orang diluar sana.

Niat berkongsi selalunya di salah ertikan. Jadi utk selesaikan segalanya bukan dengan teguran atau menegakan sesuatu perkara sbb itu lebih banyak hentamkan yang akan kita terima  nanti. Jangan haraplah pandangan korang akan diterima. Jadi penyelesaikan terbaik kurangkan update agar semua mulut boleh berhenti bercakap mengenai kita. Diorang tak berdosa kita pun kurang mengamuk...hahaha

Zaman dah berubah dan kita kena terima hakikat yang orang suka ambik tahu tentang kita dan setiap perkara akan tersebar dengan cepat. Jadi kita yang kena tahu mana yang perlu dikongsi atau tidak....gitu






Wednesday, March 4, 2020

Spring Cleaning


Selalunya sebelum bulan puasa Kak Elly akan buat 'Spring Cleaning' kemas benda2 yang tak pakai. Tahun ni terlambat sikit beli kain baju kurung utk raya. Selalunya bulan 12 dah start beli sikit2 tapi tahun ni bukan tak ada mood tapi bila tgk dalam almari banyaknyer baju kurung. Bukan satu almari tapi 3 almari baju kurung. Bayangkan lah setahun buat 4 pasang seorang mmg melambak lah baju kurung. Dah lah kedekut nak jual balik sbb sayang kain cantik2 #masalahperempuan



Kak Elly terlalu sayangkan benda2 macam ni. Macam ada sentimental value jer. Especially kain2 kerawang tu. Terus rasa nak simpan dan bagi anak cucu pakai nanti. Weekend hari tu baru kemas sikit2. Keluarkan dan lipat sebab kalau gantung makan tempat sikit. Buat semua ni waktu En Win tak ada kalau tidak memekak mulut dia nanti.





Sambil keluarkan sambil geleng2 kepada. Terus rasa tahun ni buat sepasang jer lah. Lain boleh pakai balik. Tapi itu lah mulut jer bercakap. Hati ni kang nampak kain lawa terus jer beli. Macam mana ni wei...





Ni baru suku baju kurung yang disusun. Suku ya belum lagi separuh. Baju Melayu En Win dengan samping pun banyak. Dah dia pun sama naik beli berpasang2. Giler lah laki bini ni. Weekend haritu habis mengemas baju kurung jer dulu.

Semalam cuti kemas barang lain. Ada 3 bakul baju waktu Kak Elly zaman tak pakai tudung dulu. Ingat nak buat prelove nanti korang blh beli...huwaaa

Perlahan2 kemas sebab Kak Elly ada sejarah tulang belakang meletup kalau terlalu sangat buat kerja mengemas ni sbb angkat itu ini. Terjumpa 30 botol lilin. Ada yang tak pakai lagi. 28 sunglasses yang berjenama, handbag banyak yang tak pakai sbb asyik2 ulang benda yang sama. Accessories rantai, gelang, anting2 banyak wei.

Semua dah ketepikan utk anak2 pilih dulu. Tapi diorang blh tahan ya awal2 dah ambik bag2 berjemana letak bilik diorang. Tak termarah sbb Kak Elly pun tak pakai handbag2 tu. Next week kemas bilik anak2 pulak. Dah selesai semua baru panggil part time maid utk kemas dapur dan lap2 seluruh rumah buang segala habuk semua. Baru lah seronok nak sambut ramadhan.

Bila kemas macam ni barulah sedar betapa banyak pembaziran dilakukan. Kau dah kenapa kan nak beli lilin berbotol2. Itu tak lipat samping laki aku lagi yg ada berpuluh. T-shirt setinggi gunung. Sweater lagi. Belum kemas kasut lagi. Ya Allah rasa nak meletup jantung ni.

Tak nak lah membazir lagi. Bila berkemas baru tahu entah apa2 belikan. Pakai sekali lepas tu tak pakai2. Kena belajar lah doa2 bila masuk shopping jgn membazir..haha