Nuffnang Advertisement

Tuesday, January 14, 2020

Istanbul Part 5


Bila check balik gambar2 kat handphone mmg banyak Kak Elly tak ambik. Pemalas betul bila dah tua2 ni. Ambik 1-2 keping jer sebagai kenangan. Tak macam dulu semua sudut ambik untuk ceritakan kat blog supaya korang mudah faham bila Kak Elly ceritakan nanti.

Tahun ni bercuti rasa sedih jer sebab tgk anak2 semakin membesar. Sejak umur diorang 3 tahun kitaorang travel bersama. Tak pernah tinggal diorang sekali pun. Pernah lah kitaorang berdua gi London tinggalkan anak2 selama 2 minggu. Dua2 jatuh sakit dan demam panas sbb rindu. Lepas tu mmg serik nak tinggalkan diorang.

Kalau dulu selalu ada istilah sekali sekala kena ada masa honeymoon berdua. Tapi bila fikir balik anak2 dah besar diorang tak kacau pun. Lantak lah mak bapak aku nak jalan berpeluk ker, nak keluar makan dinner berdua ker diorang tak pernah kacau dan tak menyusahkan pun. Jadi tak ada sebab untuk tinggalkan diorang bila bercuti.

Tahun ni dua2 ada exam besar. Seorang SPM dan seorang lagi PT3. Buat masi ni tak buat perancangan gi mana2 lagi sebab nak focus dulu dekat diorang. Banyak nak guna duit untuk home tuition. Dulukan mana yang penting. Dah settle exam mungkin jalan dekat2 jer just bg diorang release tension sbb penat belajar. Tapi Kak Elly tak nak fikir lagi part lagi. 

Tahun depan tak tahu schedule macam mana pulak kan. Yaya dah habis sekolah kalau ada rezeki dapat lah belajar mana2. I so sad..why cepatnya besar.



Masjid Suleymaniye

Tempat wajib untuk korang lawati jugak. Cantik sangat permandangan disini. Istanbul ni mmg korang kena jadikan list tempat untuk pergi. Segala benda senang especially part makanan, tempat untuk bersolat, selamat dan mata wang tak tinggi.

Nasib Kak Elly decide nak datang sini. Kalau tak dah sampai Greece kitaorang..haha. Next tempat yang sangat Kak Elly nak gi adalah Morroco. Tunggu lah kalau ada rezeki nanti.


Sebelum masuk area masjid ni kiri kanan adalah makam tokoh2 agama.



Makesura bila sampai sini korang kena makan area ni. Sambil tgk pemandangan masjid korang boleh tgk permandangan di Istanbul juga. Sambil makan dengar suara orang mengaji. Ya Allah tenang jer rasa.

Ada beberapa tempat di Istanbul yang ada dalam list tapi Kak Elly tak lawati sebab malas...hahaha. Miniture dan Pierra Cotti. Kalau korang ada masa gi survey tempat ni. Masing2 kepenatan jadi nak bergerak perlahan jer..haha. Nasib lah kitaorang stay 10 hari jadi bertenang lah sikit.



Ini permandangan dari tempat makan tadi. Korang gi waktu matahari nak terbenam lagi cantik. Kitaorang lepak kat sini 2 kali just nak lihat pemandangan kat sini. Food dia biasa jer lah tapi jangan risau tak mahal pun.



Lelaki hujung tu anak kawan gym i. Dah menetap 3 tahun kat Istanbul. Dia lah bawak kitaorang tempat ni. Kalau tak mmg tak jumpa tempat makan ni.



Ok emo balik tengok gambar ni. Dah besar dan tinggi kan diorang ni. Anak yang tak pernah menyusahkan kalau travel. Tak pernah merungut walaupun berjam2 dalam flight. Ikut jer schedule yang Kak Elly aturkan. Cuma agak menggila kalau nampak kasut. Yaya dah pandai ambik handbag Kak Elly kalau berjalan. Itu i stress ya. Pilih yang mahal jer utk pakai...haha

Bila masing2 ada kehidupan sendiri nanti harap ada masa untuk kitaorang berdua yang semakin tua ni...haha. Mama tetap akan jadi tour guide jika diperlukan. Yaya nak sangat belajar Overseas. Semoga cita2 Yaya tercapai dan kitaorang pun blh berjalan nanti. Adik masih tak tahu nak buat apa. Nanti kita fikirkan sama2 ya.


Ini lah permandangan dalam masjid. Korang blh jer solat kat sini. Kalau hari Jumaat mmg ramai lah akan datang.



Menjadi seorang anak, isteri, ibu dan boss ni bukan perkara yang senang. Semua beban terletak dibahu ni. Jadi bila ada suara2 sumbang yang bercakap benda yang tidak betul dengan mudah kita akan menjadi marah. Kak Elly hidup tak mengharap pujian hanya berkongsi pengalaman untuk dijadikan guideline. 

Kalau dulu seorang blogger mmg mengharapkan follower yang ramai like yang banyak supaya senang utk dapat job2 dari company2 yang besar. Tapi sekarang itu bukan keutamaan Kak Elly lagi. Sekarang lebih prefer keep circle yang kecik supaya lebih aman fikiran.



Tempat ni pun kena masuk kan dalam list korang ya. Gelata Tower dekat jer dari kawasan apartment tempat Kak Elly tinggal. Korang boleh jer naik tower ni sampai atas utk lihat permandangan. Kak Elly tak sure naik tangga atau ada lif kat dalam tu...haha. Beratur agak panjang utk naik Tower ni. Sebelum korang sampai Tower ni dlm perjalanan banyak kedai souvenir cantik2 dan murah. Jalan agak berbukit sedikit tapi puas hati.
  


Macam Kak Elly cakap di Part 4, Taksim dan Gelata Tower berdekatan jer. Jadi bila pergi Taksim jalan jer sampai hujung blh jumpa Gelata Tower. Tanya jer orang2 kat situ.

Menu kat atas ni kitaorang makan di Restaurant Taksim. Tapi kena tipu lah. Waktu tanya waiter tu cakap 65 lira. Jadi mati2 lah ingat harga 65 lira utk hidangan ni. Rupaya 65 lira seorang ya dia charge. Dekat 300 lira jugak kitaorang kena...huh. Tapi sedap lah siap bungkus bawak balik yang tak habis tu.





Berakhir lah kisah perjalanan Kak Elly di Istanbul dan Cappadocia. Sorry sangat tak dapat nak share banyak sbb kali ni tak ambik banyak gambar dan info pun tak berapa lengkap. Tapi jangan lah korang risau. Kalau sesat jalan tanya jer sbb tempat pelancongan diorang semua berdekatan jer.

Kak Elly doakan yang ingin kesini dimakbulkan. Pastikan beli flight ticket dulu. Takpe transit lama2 asal kan dapat yang murah. Oman Air rasanya paling murah. Jadi pastikan survey dulu sebelum pergi ya :)

No comments: