Nuffnang Advertisement

Friday, January 31, 2020

BERJADUAL



Kalau orang lain ada penyakit OCD, Kak Elly ada penyakit 'BERJADUAL'. Siapa ada penyakit macam Kak Elly ni dia akan tahu betapa seronoknya kalau dapat tick jadual yang dibuat hari2. Tapi mental akan terseksa kalau tak dapat laksanakan. Rasanya dah berbelas tahun Kak Elly ada penyakit ni. Kehidupan Kak Elly sentiasa ada alarm dan list yang perlu dilaksanakan.

Tak tahu lah kalau ada ubat untuk penyakit ni atau ada doktor yang Kak Elly blh refer supaya kehidupan tidak terlalu mengikut jadual...hahaha. Rutin orang berjadual ni akan sama. Orang macam Kak Elly ni akan susun siap2 apa yang perlu dilakukan. Bila tulis ni rasa macam menakutkan tapi i cannot buang tabiat ni. 

Contoh Kak Elly dah ada jadual untuk masak apa dalam minggu tu, pukul brp kena bangun, pukul berapa kena sampai office, pukul berapa kena masak, pukul berapa kena mandi, pukul brp baca novel, pukul berapa solat dll...omg hidup Kak Elly penuh dengan waktu dan bila tak ikut I akan stress. Paling menakutkan. waktu buang air kecik pun ada masa...hahaha. Serious wei i tak main2. 

Itu untuk jadual harian. Kak Elly juga ada jadual utk tahunan. Apa yang perlu dilakukan hujung tahun. Bila nak book percutian, bila nak beli baju raya, bila nak hantar jahit, paling menakutkan bila masa untuk tukar bra pun ada. Orang mungkin nampak Kak Elly normal tapi Kak Elly kurang normal sikit...hahaha. Gi office Kak Elly dah ada list tu do jadi senang ikut jer nanti.

Tahun ni target Kak Elly nak penuhkan aktiviti bersukan dan Kak Elly pastikan akan lakukan. Aktiviti ni dah masuk pun dalan jadual harian.



Haritu merengek ngan En Win nak treadmill dan dia dah belikan walaupun second hand jer sbb nak beli baru takut membazir. Dia siap sound ni mesti sekejap jer u pakai. Walapun dah kawin berbelas tahun ni masih tak kenal bini dia giler. Yes!! I akan berlari kat Treadmill ni seminggu 3 kali selama sejam dan seperti biasa ini pun dah termasuk dalam jadual dan sekarang dia panggil Kak Elly perempuan giler asyik berlari jer. Paling menakutkan selagi tak lari 4km i tak akan berhenti sebab dalam jadual kena buat 4km...hahaha


Untuk target toning pun Kak Elly akan buat seminggu 3 kali. Tak nak kurus tapi badan lembik dan YES ini pun i buat mengikut jadual. Kalau tak ikut Kak Elly akan rasa stress walaupun kadang2 terasa letih tapi demi jadual Kak Elly akan tetap lakukan...kesian betul ada tabiat macam ni. 

Sekarang jadual masak Kak Elly dah bertukar. Kalau dulu masak selepas balik kerja tapi sekarang Kak Elly akan masak awal pagi jadi ptg tinggal goreng ikan, telur atau sayur sahaja. Jadi mmg ada masa untuk buat segala aktiviti ni.

Ok..Kak Elly terangkan sikit lagi bagaimana saikonyer penyakit berjadual ni. Kata lah tgh seronok borak atau tgk TV, kalau orang normal dia akan tengok TV sampai habis lepas tu baru akan buat kerja yang tertangguh. Macam Kak Elly walaupun tgh seronok tgk TV tapi bila waktu utk prepare bahan2 masak I akan bangun dan tinggalkan cerita tu. Kak Elly akan rasa bersalah kalau terus tgk TV sbb tak mengikut jadual...helpppp i takut lah.



Every week Kak Elly ada target berapa calories yang kena burn. Ini pun ada jadual ya. tak capai i blh berlari kat treadmill tanpa henti tu...haha

Ok sendri tulis sendiri stress dgn perangai sendiri. Ada ker orang penyakit macam Kak Elly ni. Sila lah komen agar Kak Elly tak rasa keseorangan.


Thursday, January 23, 2020

Pembuli dan Pemangsa


Semalam terbuka rancangan Prof. Muhaya, Astro 104 pukul 9pm kalau tak silap. Tetamu jemputan dia Sherry Ibrahim. Diorang berbincang pasal netizen2 yang suka komen benda2 yang tidak elok untuk dibaca. Menyakitkan hati dan menyebarkan berita yang tak betul. Netizen2 macam ni digelar pembuli dan pemangsa adalah orang yang menerima kutukan.

Kata Prof. kita kena kesian dekat kedua2 ini. Maknanya pembuli dan pemangsa. Pembuli sebab apa yang dicakapkan tentang orang lain itu sebenarnya dia bercakap dan menghentam diri dia sendiri. Dia tak dapat marah diri sendiri jadi dia lepaskan dekat orang lain. Dia tak dapat capai apa yang orang lain capai jadi untuk tenangkan diri, dia akan menghentam sana sini untuk mendapatkan kepuasan. Orang macam ni tak pernah rasa puas hati dengan apa yang ada disekeliling sbb dia tidak ada perasaan bahagia dalam diri. Jadi kita kena kesian kat dia dan mendoakan dia. Orang2 macam ni tak ada perasaan sebab apa yang ditulis dia tidak pernah fikir pasal perasaan orang lain. Menyebarkan sesuatu perkara sehingga menjadi fitnah atau membuka aib seseorang menjadi keseronokan bagi mereka.

Sebagai contoh dia lihat sepasang suami isteri bahagia. Netizen ini tidak mahu ambik pendekatan untuk menjadikan pasangan itu sebagai contoh malah tak sabar menunggu untuk sesuatu kesilapan terjadi supaya aib mereka blh dia buka atau menghentam dengan apa yang terjadi. Jadi kita tahu dalam diri dia sebenarnya mmg tidak bahagia. Jadi dengan menghentam orang itu dia rasa kepuasan sbb itulah yang ada dlm diri dia.  

Betul kata Prof Muhaya kita kena kesian kan pembuli2 ini. Pemangsa lagi lah kena kesian sbb orang ini lah yang akan menerima segala fitnah, aib dibuka, kutukan yang melampau tanpa ada rasa belas kasihan. Pemangsa kena kuat dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuknya.

Terbuka hati aku bila Prof nasihat benda2 macam ni. Bayangkan artis2 ni menghadapi hentaman yang bertubi2 dari netizen. Sekarang semua benda dihujung jari. Satu kesilapan blh dikongsi ke seluruh dunia. Mungkin belum kena dekat batang hidung sendiri jadi kita tidak rasa bersalah untuk aib kan orang. Think positif dan doakan terbaik agar kita tak jadi pembuli.

Nasib baik Prof tak buka talian...nak juga tanya soalan

"Macam mana pula dengan orang yang dia suka diri dihentam, buat perkara2 yang blh orang bercakap supaya diri dia sentiasa diperkatakan"

Tapi aku dapat rasakan Prof akan jawab itu Mental atau sakit jiwa..hahaha 

Friday, January 17, 2020

Apa dah jadi yek....


Bila dah semakin berusia ni terasa lah banyak perbezaan kat diri Kak Elly ni. Korang bayangkan seorang yang penggila handbag, tahun lepas Kak Elly tak beli langsung. Last beli waktu gi London haritu.Padahal melambak jer kat airport Dubai hari tu. Kak Elly tgk gitu2 jer. Handbag yang ada pun Kak Elly dah tak pakai sangat. Cari yang selesa lepas tu tak bertukar2. Sunglasses, wallet semua tak ada hati nak tukar dan beli.

Dah kurang suka share pasal personal life, business pun akan melalui business Ig jer. Prefer share dengan orang2 yang terdekat sahaja dan bukan lagi secara terbuka. Jadi takut ada perasaan riak yang ditonjolkan. Nak share tempat makan pun i takut orang cakap berlagak kaya. Padahal dulu tak rasa pun macam tu. Kenapa yek? faktor usia ker yang buat Kak Elly macam ni.

Rasa lebih tenang share dengan circle yang kecik, circle yang tak ada rasa dengki, benci dan tak cakap belakang. Tak ada orang salah sangka dengan apa yang kita buat dan walaupun tujuan kita baik sebenarnya. Bukan sebab kecaman tapi mmg dah rasa benda sejak Kak Elly mula bertudung. Kalau dulu gambar dapat like banyak punya lah happy sekarang tak ada like pun Kak Elly dah tak rasa apa langsung. 

Orang yang suka, orang yang benci semua ada di follower IG dan FB kita. Jadi tak selesa bila ada perasaan marah dan benci tapi masa yang sama masih tgk apa aktiviti kita. Slowly Kak Elly akan kurangkan update. Tak semua orang suka tgk kejayaan dan kegembiraan kita. Tapi pada masa yang sama orang idola kan kita untuk berjaya. 

Lebih selesa dan sibuk kan diri dengan aktiviti gym, masak, kerja, keluarga. Sekali sekala blh lah share kalau ada benda yang blh mendatang kebaikan..hahaha. Selesa dgn kesibukan sekarang. Setakat pandang dan lihat dari jauh lah aktiviti korang semua.

Selalu borak dengan Peej dan budak2 pejabat. Dunia media sosial tak macam dulu. Sekarang sangat2 menakutkan. Orang blh naik kan kita dan sekelip mata diorang blh pijak2 kita. Tak puas hati up di media sosial, marah2 dan buka aib orang, perli sana sini. Uish...cukup lah dunia macam tu. Mungkin orang yang tak ramai follower tak akan rasa tapi macam Kak Elly ni orang dah agak kenal jadi mmg wujud lah orang suka dan tak suka...haha 

  Insyaallah...kalau rindu menulis sekali sekala Kak Elly akan update di blog. Terima kasih lah banyak dm bagi kata sokongan. Kak Elly ok jer cuma rasa nak slow sikit bermedia sosial ni. Anak2 pun kurang selesa Kak Elly update pasal diorang. Tapi blh jer dm Kak Elly kalau nak tanya insyaallah Kak Elly akan reply :)

Tuesday, January 14, 2020

Istanbul Part 5


Bila check balik gambar2 kat handphone mmg banyak Kak Elly tak ambik. Pemalas betul bila dah tua2 ni. Ambik 1-2 keping jer sebagai kenangan. Tak macam dulu semua sudut ambik untuk ceritakan kat blog supaya korang mudah faham bila Kak Elly ceritakan nanti.

Tahun ni bercuti rasa sedih jer sebab tgk anak2 semakin membesar. Sejak umur diorang 3 tahun kitaorang travel bersama. Tak pernah tinggal diorang sekali pun. Pernah lah kitaorang berdua gi London tinggalkan anak2 selama 2 minggu. Dua2 jatuh sakit dan demam panas sbb rindu. Lepas tu mmg serik nak tinggalkan diorang.

Kalau dulu selalu ada istilah sekali sekala kena ada masa honeymoon berdua. Tapi bila fikir balik anak2 dah besar diorang tak kacau pun. Lantak lah mak bapak aku nak jalan berpeluk ker, nak keluar makan dinner berdua ker diorang tak pernah kacau dan tak menyusahkan pun. Jadi tak ada sebab untuk tinggalkan diorang bila bercuti.

Tahun ni dua2 ada exam besar. Seorang SPM dan seorang lagi PT3. Buat masi ni tak buat perancangan gi mana2 lagi sebab nak focus dulu dekat diorang. Banyak nak guna duit untuk home tuition. Dulukan mana yang penting. Dah settle exam mungkin jalan dekat2 jer just bg diorang release tension sbb penat belajar. Tapi Kak Elly tak nak fikir lagi part lagi. 

Tahun depan tak tahu schedule macam mana pulak kan. Yaya dah habis sekolah kalau ada rezeki dapat lah belajar mana2. I so sad..why cepatnya besar.



Masjid Suleymaniye

Tempat wajib untuk korang lawati jugak. Cantik sangat permandangan disini. Istanbul ni mmg korang kena jadikan list tempat untuk pergi. Segala benda senang especially part makanan, tempat untuk bersolat, selamat dan mata wang tak tinggi.

Nasib Kak Elly decide nak datang sini. Kalau tak dah sampai Greece kitaorang..haha. Next tempat yang sangat Kak Elly nak gi adalah Morroco. Tunggu lah kalau ada rezeki nanti.


Sebelum masuk area masjid ni kiri kanan adalah makam tokoh2 agama.



Makesura bila sampai sini korang kena makan area ni. Sambil tgk pemandangan masjid korang boleh tgk permandangan di Istanbul juga. Sambil makan dengar suara orang mengaji. Ya Allah tenang jer rasa.

Ada beberapa tempat di Istanbul yang ada dalam list tapi Kak Elly tak lawati sebab malas...hahaha. Miniture dan Pierra Cotti. Kalau korang ada masa gi survey tempat ni. Masing2 kepenatan jadi nak bergerak perlahan jer..haha. Nasib lah kitaorang stay 10 hari jadi bertenang lah sikit.



Ini permandangan dari tempat makan tadi. Korang gi waktu matahari nak terbenam lagi cantik. Kitaorang lepak kat sini 2 kali just nak lihat pemandangan kat sini. Food dia biasa jer lah tapi jangan risau tak mahal pun.



Lelaki hujung tu anak kawan gym i. Dah menetap 3 tahun kat Istanbul. Dia lah bawak kitaorang tempat ni. Kalau tak mmg tak jumpa tempat makan ni.



Ok emo balik tengok gambar ni. Dah besar dan tinggi kan diorang ni. Anak yang tak pernah menyusahkan kalau travel. Tak pernah merungut walaupun berjam2 dalam flight. Ikut jer schedule yang Kak Elly aturkan. Cuma agak menggila kalau nampak kasut. Yaya dah pandai ambik handbag Kak Elly kalau berjalan. Itu i stress ya. Pilih yang mahal jer utk pakai...haha

Bila masing2 ada kehidupan sendiri nanti harap ada masa untuk kitaorang berdua yang semakin tua ni...haha. Mama tetap akan jadi tour guide jika diperlukan. Yaya nak sangat belajar Overseas. Semoga cita2 Yaya tercapai dan kitaorang pun blh berjalan nanti. Adik masih tak tahu nak buat apa. Nanti kita fikirkan sama2 ya.


Ini lah permandangan dalam masjid. Korang blh jer solat kat sini. Kalau hari Jumaat mmg ramai lah akan datang.



Menjadi seorang anak, isteri, ibu dan boss ni bukan perkara yang senang. Semua beban terletak dibahu ni. Jadi bila ada suara2 sumbang yang bercakap benda yang tidak betul dengan mudah kita akan menjadi marah. Kak Elly hidup tak mengharap pujian hanya berkongsi pengalaman untuk dijadikan guideline. 

Kalau dulu seorang blogger mmg mengharapkan follower yang ramai like yang banyak supaya senang utk dapat job2 dari company2 yang besar. Tapi sekarang itu bukan keutamaan Kak Elly lagi. Sekarang lebih prefer keep circle yang kecik supaya lebih aman fikiran.



Tempat ni pun kena masuk kan dalam list korang ya. Gelata Tower dekat jer dari kawasan apartment tempat Kak Elly tinggal. Korang boleh jer naik tower ni sampai atas utk lihat permandangan. Kak Elly tak sure naik tangga atau ada lif kat dalam tu...haha. Beratur agak panjang utk naik Tower ni. Sebelum korang sampai Tower ni dlm perjalanan banyak kedai souvenir cantik2 dan murah. Jalan agak berbukit sedikit tapi puas hati.
  


Macam Kak Elly cakap di Part 4, Taksim dan Gelata Tower berdekatan jer. Jadi bila pergi Taksim jalan jer sampai hujung blh jumpa Gelata Tower. Tanya jer orang2 kat situ.

Menu kat atas ni kitaorang makan di Restaurant Taksim. Tapi kena tipu lah. Waktu tanya waiter tu cakap 65 lira. Jadi mati2 lah ingat harga 65 lira utk hidangan ni. Rupaya 65 lira seorang ya dia charge. Dekat 300 lira jugak kitaorang kena...huh. Tapi sedap lah siap bungkus bawak balik yang tak habis tu.





Berakhir lah kisah perjalanan Kak Elly di Istanbul dan Cappadocia. Sorry sangat tak dapat nak share banyak sbb kali ni tak ambik banyak gambar dan info pun tak berapa lengkap. Tapi jangan lah korang risau. Kalau sesat jalan tanya jer sbb tempat pelancongan diorang semua berdekatan jer.

Kak Elly doakan yang ingin kesini dimakbulkan. Pastikan beli flight ticket dulu. Takpe transit lama2 asal kan dapat yang murah. Oman Air rasanya paling murah. Jadi pastikan survey dulu sebelum pergi ya :)

Saturday, January 11, 2020

Istanbul Part 4


Kembali bersiaran...hebat betul sis dikecam di forum. Dia kata sis jeles dengan kehidupan orang lain. Percutian sis tak best katanya. Teruk sangat sampai kena masak waktu bercuti ala2 orang miskin katanya. Hakikat Dato' Rizalman pun masak tak ada pulak dikecam. Apa yang Kak Elly perasan pasal haters ni tak blh orang lebih dari dia mula lah ada bahan utk diumpat. Cuba keadaan org tu biasa jer macam diri dia, mmg tak ada lah dia mengata. Sejuk hati dia sbb tak ada benda dia rasa utk bersaing. Ni kalau diorang baca bertubi2 lagi lah sis dikutuk. Paling terkilan ramai jer follower ig yang dm tanya itu ini macam bersungguh nak gi Istanbul, rupanya utk dijadikan bahan kutukan dalam forum...jahat bebenar lah korang ni. Kak Elly ni beriya cuba menjawab dengan baik hati rupayan mcm syaitan yek perangai korang.

Orang fames katanya kena lah tahan kutukan. Kalau tak nak di kutuk jgn share pasal kehidupan katanya. Baik lah sis tak mampu lagi utk dikutuk jadi ambik pendekatan tak nak share sgt lah kehidupan. Kesian menambah dosa korang nanti reka2 cerita yang x betul. Ini pun terpaksa habiskan dah janji dengan org betul2 nak tahu.



Selepas balik dari Cappadocia keesokan harinya kitaorang sambung balik berjalan di Istanbul. Kali ni ker Taksim area. Taksim ni dekat jer dengan area rumah kitaorang dalam 10 minit perjalanan. Berdekatan dengan Metro Station.  Korang tanya jer mana Taksim Square nanti orang akan tunjuk tangga mana nak naik. Nampak tangga colour2 tu dah betul lah perjalanan korang tu.



Waktu ni kitaorang tak tau pun Taksim dekat dengan kawasan rumah sanggup tu naik Metro utk kesini...hahaha. Serious..apartment yang kitaorang duduk tu dekat ngan Metro, Gelata Tower dan Taksim Square. Location tempat tinggal kitaorang sangat2 bagus. Kedai nak beli makan masakan pun dekat.  Semua senang lah cuma jalan jer berbukit dan rumah bertangga.

Tempat kitaorang bergambar ni ada lah salah satu tugu peringatan pasal perjuangan. Ramai jer yang bergambar disini. Jadi moh ambik untuk dijadikan kenangan.



Taksim di agak jauh lah untuk berjalan. Tapi tak rasa penat sbb kiri kanan banyak kedai2. Cuma kalau tak larat nak berjalan balik blh jer naik tram ni.


Kalau di Grand Bazaar banyak jual barang2 perhiasan berbeza dengan Taksim Square ni. Agak moden mcm shopping mall lah tapi berbentuk kedai. Kat sini blh lah beli perfume, baju2 dan kasut. Gi bulan 12 ni untung sikit sbb sana sini sale. Ini mmg tempat anak2 Kak Elly lah utk bershopping. Bahaya ni kalau share shopping apa blh meletup forum kata eksyen.



Ini salah satu kesukaan Kak Elly. Di Istanbul ni banyak kedai2 minum macam ni. Paling popular ada Turkish Tea dalam RM4.20 gelas kecik. Tapi Kak Elly tak blh minum sbb 2 malam berturut2 gastrik pasal Tea ni.

Whole day kitaorang di Taksim ni. Makan jalan makan jalan. Betul2 rasa berehat kali ni. Tak ada rushing langsung. Tapi tak nafikan kaki mmg sangat penat dan letih. Keadaan muka bumi disini berbukit betul...hahaha. Makesure pakai kasut yang selesa. Jangan lah nak bertumit tinggi blh gelembung berair kaki korang nanti.



Next Day sambung berjalan lagi. Untung betul dah kurus ni baju blh bertukar2 dengan anak2...ahaks #silapitam



Ini lah tangga colour2 yang Kak Elly cakap tu. Blh ker Gelata Tower dan Taksim Square. 

Next tempat kitaorang pergi nak naik Cruise untuk melihat permandangan seluruh Istanbul. Untuk kitempat ni kena naik tram. Dekat jer lah tak sampai 5 minit dah sampai.



Harga 25 Lira seorang. Perjalanan dalam sejam. Serious sangat2 berbaloi sebab pemandangan terlalu cantik. Tak perasan masa berjalan dengan pantas



Hi uols....




cantikan...dah lah sejuk rasa tenang jer. Bila korang turun dari cruise ni nanti blh tgk ramai orang jual roti ikan. Macam burger lah tapi burger daging ni ikan. Kak Elly kurang suka sangat lah. Anak Kak Elly cakap lepas makan mulut mama busuk, hanyir ikan...hahaha



Next kita berjalan pula ker Spice Bazaar. Area ni dekat jer dengan Grand Bazaar


Kat sini macam2 rempah lah korang blh borong. Harga dalam ni agak mahal. Kalau nak beli makesure kat luar bazaar blh dapat diskaun dalan 30%

Tak sebesar Grand Bazaar. Tapi bersih dan cantik jer tempat ni. Satu jer Kak Elly perasan pasal Istanbul ni tak ada jerit2 yang tawar harga tu. Korang mintak murah kalau tak bagi sila lah pergi. Jarang diorang akan panggil balik.



Geram tgk benda ni wei. Mmg kena beli lah.


Turkish Delight ni mmg melambak kat sana. Tapi kalau nak beli untuk souvenir jgn beli kat dalam Spice Bazaar ni. Makesure belilah diluar bazaar korang akan terperanjat dengan perbezaan harga.




Ok nanti kita sambung lagi ya. Kali ni banyak gambar tak ambik jadi banyak jalan cerita dah lupa...hahaha. Tapi kalau korang dm nak tanya itu ni Kak Elly dah tak berani nak jawab sbb takut haters berpura2. Korang jgn komen2 cakap sabar lah apa nanti diorang akan di marah tu....muahahah



Thursday, January 2, 2020

Cappadocia Part 3


Kembali bersiaran. Ok kita sambung part bercuti di Cappadocia. Kalau di Istanbul Kak Elly tak ambik langsung tour guide tapi di Cappadocia decide ambik Package. Seorang RM900.00. Harga termasuk return Flight, Return airport transfer, Accommodation, Breakfast, Lunch dan Tour. Ini untuk harga 2 hari 1 malam. Tapi bila dah sampai sana rasa ruginya amik semalam. To be honest Kak Elly tak survey langsung pasal Cappadocia. Macam mana tempat dia, apa tempat yang menarik. Cuma yang Kak Elly nak tgk sangat Hot Air Balloon dan duduk di Hotel Cave (hotel gua) sambil menikmati permandangan. Sbb itu ambik package semalam jer.

Huaaaaa rupanya terlalu cantik wei. Kak Elly seorang yang suka tgk pemandangan. Keindahan tempat ni tak dapat nak gambarkan. Tapi tulah Kak Elly tak serajin dulu. Kalau dulu zaman rajin berblog sikit2 ambik gambar utk up. Tapi sekarang omg dah tak ada kerajinan tu...hahahah. 

Sebelum lupa Kak Elly ada juga compare2 harga package utk di Cappadocia so far Aku dan Istanbul paling murah. Blh check kat FB untuk dapatkan contact no.



Makesure korang request agent duduk di Cave hotel. Rugi duduk hotel biasa kalau datang ker Cappadocia. Ya Allah permandangan di Cave hotel ni sgt cantik. Depan sikit dari hotel ni ada satu restaurant Arab yg blh nampak permandangan sambil makan dan minum. Boleh tgk hot air ballon sekali kat sini. Malam tu kitaorang dinner kat restaurant tu. Tak tahu nak gambarkan, malam pun cantik wei permandangan.



Kak Elly ambik 2 bilik. Of course anak2 dan adik Kak Elly duduk bilik lain. Memang dari kecik lagi kalau duduk hotel mmg jarang duduk bersama2 anak. Kang nak mandi sama2 camne...hahaha.

Tak ada lah lebih kepada keselesaan. I don't like ya bercuti tapi berhimpit2 tidur. Dah lah anak perempuan semua dah besar camne nak duduk satu bilik kan. Kalau book apartment pun ambik yg ada 2-3 bilik jadi tak gaduh2 semua dapat bilik.



Sangat selesa dan agak besar.

Di Cappadocia mmg tak masak langsung. Bawak beg kecik jer travel di sini. Semua barang2 tinggal di apartment Istanbul. Tak kuasa nak angkut barang2 lepas tu masuk balik apartment. Bayar jer lah kan. Siapa yang dah lama baca blog Kak Elly mmg dari dulu akan tahu yang Kak Elly akan masak bila bercuti dimana2 (Overseas). Serik waktu bercuti di Italy sbb untuk dapatkan makanan halal agak susah dan makanan sangat2 mahal. Lepas tu mmg decide kemana kitaorang pergi akan masak. Jepun, Paris, Amsterdam, Swiss, Hong Kong semua tempat mmg angkut makanan. Perut kena jaga. Lantak lah org nak cakap kau kampung ker, kedekut ker, angkut bermacam2. Hanya kita sahaja tahu apa yang perlu dibuat waktu bercuti. Ikut keselesaan masing2. Kalau rasa nak bercuti nak berehat tak nak masak2 ni, no hal just prepare jer duit lebih sikit...gitu. Tapi kalau i honeymoon of course Kak Elly pun decide tak akan masak. Tapi kalau anak ramai tu fikir2 kan lah...hahaha



Day 1 ada beberapa tempat yang kitorang lawat seperti

Ihlara Valley  
Selime Monastry
Underground City
Pigeon Valley

Korang cuba google tempat2 ni. Kak Elly just menikmati pemandangan bersama anak2. Adalah beberapa keping gambar ngan keluarga. Jadi tak dapat nak share banyak kat sini.



Day 1 tu agak frust sikit. Sepatutnya kitaorang ketempat Hot Air Balloon utk bergambar. Tapi haritu tak ada sebab angin terlalu kuat. Frust giler lah. Itu ada lah salah satu tujuan kitaorang ker Cappadocia. Harapan semoga hari esok angin tak akan kuat lah. Nak juga ketempat tu baru rasa sempurna cuti di Cappadocia.

Ada juga DM kenapa tak pergi ker Bursa dan Pamukkale. Bursa tempat salji mmg awal2 anak Kak Elly tak nak pergi. Diorang ada bad experience waktu di Swiss. Cuaca terlalu sejuk sampai kaki dan tangan semua sakit jadi bila sebut jer pasal snow terus mejerit tak nak.

En Win tak nak rushing percutian kali ni. Just nak berehat dan berjalan2 di sekitar Istanbul. Insyaallah ada duit blh jer dtg lagi dan gi melawat tempat2 lain pulak. Dah tua2 ni tak larat nak berkejar2 sana sini. 

Korang boleh dm 'Aku dan Istanbul' berapa harga package untuk cover semua tempat tu. Faham juga ada separuh orang akan rasa rugi kalau dah sampai Istanbul tapi tak melawat semua tempat.




Cantik kan Cappadocia ni


Macam lukisan pemandangan kat sini. Berkejar2 kitaorang nak bergambar. Ramai tanya siapa yang selalu ambik gambar kitaorg sekeluarga. Adik Kak Elly ikut trip ni. Dia mmg akan ikut kemana sahaja kitaorang pergi. Cuma adik Kak Elly ni very privacy sikit. Dia tak suka org tahu sgt pasal dia. Jadi kita hormat cara dia lah. Dia tak suka orang tanya2 nanti. Tak macam kakak dia suka bercerita...hahaha



Day 2

Ini hotel tempt kitaorang duduk. Permandangan superb. Terus anak2 merayu nak stay semalam lagi. Tak boleh nak ooi, flight dah book. Insyaallah kami akan datang kesini lagi. Untuk stay lebih lama.



Breakfast giler banyak diorang sediakan. Mmg sangat2 puashati dgn package ni.




Us

Tetiba rasa seperti orang kata yang duduk hotel mahal. Sambil makan sambil menikmati keindahan pemandangan...gitu.



Bila anak2 dah besar cara travel pun dah lain. Tak penat macam dulu. Dah pandai uruskan diri. Cara travel pun dah lain tak perlu nak ke Disneyland lagi. Tapi bahaya sbb dah pandai shopping. Seronok dapat barkongsi jacket ngan anak2. Duduk makan sambil berborak macam2 benda. Paling best diorang pandai ambik gambar yang cantik2...hahah

Cepat betul masa berlalu. Dulu berkejar2 suh diaorang mandi, pakaikan baju tebal, suapkan makan, 24jam ke kedai mainan. Alhamdullilah dapat lalui semua tu.






Day 2 tour

Uchisar Castle
Avanos Pottery Shop
Goreme Open Air Museum
Devrent Valley
Pasabag



Wow...belakang ada love 


Alhamdullilah...hajat kitaorg nak tgk hot air balloon tercapai. Cantik sgt sbb balloon ni akan naik serentak dan bermacam2 colour. 

Uishhh ramai tanya kenapa tak naik Air Hot Balloon. Kak Elly mmg tak nak naik sbb gayat. Anak2 pulak kalau mak bapak dia tak nak diorg pun tak nak naik. Ramai dm cakap rugi lah tak naik. I tak rasa rugi pun sbb mmg tak rasa nak naik cuma nak tgk jer permandangan.

Siapa nak naik harga seorg USD215.00 berapa jam kat atas tu tak berapa sure. Terpulang kat masing2. Ikut kemampuan dan kehendak...gitu




Dapat bergambar kat bawah pun sis dah bersyukur..hahah





Apa yang Kak Elly nak share kat sini kalau pergi Istanbul jgn lupa masukkan Cappadocia dalam list korang. Satu kerugian besar kalau tak datang kesini. Flight hanya 45 minit shj. Wajib datang tau!!