Nuffnang Advertisement

Thursday, December 26, 2019

Istanbul Part 2


Ya Allah beri lah aku kesabaran dgn follower2 di ig dan FB. Diorang mintak Kak Elly percepatkan update blog dan share itinerary di Istanbul. Tiap2 hari ada jer dm masuk utk mengingatkan Kak Elly tentang update yang seterusnya. Korang mmg blh jadi boss lah ingatkan secretary...haha. I tak marah lah, elok lah korang remind tiap2 hari kalau tak i buat2 lupa tu...muahahaha.

Ada juga yang bertanya kan budget di Istanbul. Ini Kak Elly tak blh bantu sebab setiap orang peruntukan berlainan. Macam Kak Elly sehari Kak Elly peruntukan RM400 utk makan dan transportation. Selalunya akan pakai tak sampai pun RM200 sbb budak2 tak nak makan lunch di luar. Cuma  kitaorang akan kopi2 dan makan dessert sahaja. RM400 tak termasuk duit shopping itu hanya belanja harian sahaja...gitu. Tapi di Cappadocia peruntukan belanja harian akan lebih sedikit sbb Kak Elly tak masak langsung disana. Tapi tak lebih mana pun sebab ikut package kan. Jadi breakfast, lunch dan transport mmg dah termasuk dalam package cuma dinner jer bayar sendiri.

Kak Elly bercuti selama 10 hari tapi kalau tolak flight semua dalam 8 hari lah. Tapi kat blog kali ni Kak Elly tak akan cerita dari Day 1 sampai Day 10 lah pitam nak tulis tu. Tapi tetap akan share apa yang Kak Elly lawat kat Istanbul cuma combine kan jadi padat. Senang faham dan mudah kan i jugak untuk share.




Nampak tak bulatan tu. Metro kawasan yang Kak Elly duduk ada lah di Sishane. Line hijau tu. Kemana2 korang pergi tambang akan sama 2.60 lira seorang. Jadi utk ker Hagia Sophia korang kena turun di station Vezneciler. Cuma kena berjalan agak jauh lah. Dlm 15 -20 minit. Jangan risau tak terasa pun sbb pemandangan cantik dan kiri kanan banyak kedai.

Kak Elly tak ingat nama kawasan ni tapi bila korang keluar dari Metro station tanya lah orang2 kat situ mana arah nak ker Hagia Sophia. Nanti ramai yang akan bantu. Ok...because I love my follower so much..meh lah share apa yang korang blh lawat dikawasan tu

1. Hagia Sophia - Gereja ditukar menjadi masjid. Ada bayaran masuk. 72.00 lira seorang

2. Masjid Sultan Ahmed - Bertentangan dgn Hagia Sophia (Blh solat disini)

3. Basilica Cistren - 290 meter dari Masjid Biru

4. Hippodrome - Bertentangan dgn Masjid Sultan Ahmed

5. Grand Bazaar - dari Hippodrome 15 minit jalan kaki

6. Istana Toptaki - tanya 600 meter dari Grand Bazaar. Ini adalah tapak sejarah

7. Spice Market - 15 minit dari Grand Bazaar

Jgn lah dalam masa satu hari korang lawat semua tempat ni. Take ur time. Relax2 dan bergambar sana sini. Kak Elly ambik masa jln2 sini 3 hari gak lah sbb bazaar diorang besar. Kalau korang dapat cari apartment area sini pun bagus. Kak Elly haritu dah dapat cari area sini tapi dapur agak kecik dan kebayakan takde washing machine...haha. Search sikit nama2 Kak Elly bg tu jadi korang tahu macam mana rupa building nak lawat tu nanti




Sepanjang jalan di Istanbul mmg korang akan nampak orang jual Turkish Delight. Kena pandai cari ada yang murah dan mahal. Tapi kalau untuk makan sendiri sambil jalan2 blh jer beli mana2. Tapi kalau nak bawak balik beli kat area Spice Bazaar tapi kat luar bukan kat dlm tau. Jauh lebih murah kalau beli diluar.



Hagia Sophia



Gereja yang tukar menjadi masjid. Blh nampak lah kat masjid ni nama2 para sahabat nabi dan dalam masa yang sama blh juga lihat lambang2 Gereja. Wajib masuk walaupun agak mahal harganya. 



Kat luar ni nanti ramai tour guide akan offer korang utk masuk kedalam Hagia Sophia jadi diorang akan ceritakan satu2 sejarah didalam. Kalau korang ambik tour guide ni charge akan jadi lain. Rasanya dlm 120 lira seorang. Bg yg ingin tahu tentang sejarah Hagia Sophia blh gunakan tour guide. Kitaorang tak ambik blh jer baca papan tanda yang disediakan.




Ada cerita waktu ni. Nasib baik kitaorang amik masa yang lama untuk bergambar di area ni. Lepas tu adik nak beli ice cream pulak. Jadi ambik masa dlm 15 minit utk ke Masjid belakang tu. Bila kitaorang mula berjalan jer tiba2 dgr bunyi tembakan dan blh dgr orang jerit2 suruh run. Apa lagi berlari lah kitaorang. Rupanya ada org lepaskan tembakan secara rambang. Giler wei..berapa ramai orang terjatuh sbb nak selamatkan diri. Dua2 anak Kak Elly pucat giler muka sbb bunyi tembakan tu sgt kuat. Sekejap jer polis datang bersama ambulance. Tak tentu arah lah nak kemana lepas tu.



Terus kitaorang duduk minum untuk tenangkan perasaan.




Lepas makan 'Baklava' dan minum Turkish Tea barulah kitaorg tenang dan teruskan perjalanan ker Grand Bazaar



Tempat ni sgt2 besar sbb dia berlorong2. Siapa yang minat perhiasan rumah, lampu2, pinggan2 mmg berbaloi dan murah. Tapi satu jer Kak Elly nak bgtau kalau nak beli Fridge Magnet, Carpet or table cloth jauh lebih murah kalau beli diluar bazaar. Dlm agak mahal sedikit.




Kak Elly tak beli sbb kat rumah dah tak ada tempat nak letak. Nak bg pinggan yg ada kat rumah tu kat org I terlalu sayang ya harta benda. Utk mengelakan pembaziran marilah membeli barang lain seperti gambar dibawah ni...hahah



Ramai yg tanya murah ker Carpet di Istanbul. Mmg berbaloi lah beli. Haritu mak mertua Kak Elly beli di Great Eastern Mall waktu sale dlm RM650.00 tapi beli kat Istanbul boleh dapat dalam RM200 jer. Agak2 korang akan giler tak macam Kak Elly. Tapi ni yg machine lah. Kalau yg Persian tu tetap lah ribu2.

Sejadah pun cantik2. Untuk sejadah Kak Elly mmg beli yg agak mahal dan berkuali sikit. Dlm RM180.00. Terlalu cantik lols..hahah



Ni table cloth utk 8 orang dlm RM130.00. Letup lah Raya tahun depan rumah sis. Anak2 pastikan tak duduk dimeja ya. Dikuatiri makanan akan tumpah...hahaha

Ok next entry kita cite Cappadocia pulak ya. Lepas tu baru sambung balik cite Istanbul.

Monday, December 23, 2019

Istanbul Part 1


Ya..Allah malasnya nak menulis. Macam dah cukup jer info Kak Elly bg di IG. Tapi tak sampai hati lah pulak sebab terlalu ramai mintak share itinerary di Istanbul. Part 1 ni Kak Elly akan cerita tentang details2 flight, accommodation, metro benda2 penting dulu yang korang perlu buat sebelum dtg kesini. Kalau ada typo korang ignore jer ya sbb laptop giler suka2 auto correct kan ayat ni #matakeatas. Next part baru Kak Elly share tentang tempat2 yang menarik.


Kita mulakan dulu dengan gambar yang menarik...ahaks

Kenapa Kak Elly pilih Istanbul? of course sbb belum pernah pergi lagi...haha. Actually tahun ni kitaorang decide utk ker Greece. Kak dah survey segala sudut utk kesana. Separuh itinerary dah siap pun. Budak2 semua dah setuju. Tapi after discuss back dan fikirkan soal matawang dan banyak duit yang perlu disediakan buat Kak Elly dan En Win perlu fikir beberapa kali. Lepas tu decide utk ker London lagi tapi i tak setuju. Rugi habis duit tapi pergi tempat yang sama. Lama gak lah berbincang akhirnya kitaorang pilih Istanbul setelah survey segala sudut. Kalau survey tu mmg Kak Elly lah punya kerja. Harga Flight, accommodation, harga segala package semua Kak Elly check. Akhirnya decide utk jalan sendiri tanpa menggunakan package. Paling penting matawang diorang agak sama dengan kita.

Ada beberapa package yang Kak Elly survey harga dlm RM4000+ termasuk semua dan jadual percutian sangat2 padat rasa macam tak blh bernafas tapi puas hati semua tempat semua diorang cover. Ini bagi yang tenaga banyak dan rasa rugi kalau tak dapat cover bermacam2 tempat.

Itu style Kak Elly dulu bercuti. Selagi tak pergi tempat yang best dan tak cover semua tempat i rasa satu kerugian.. Biar penat asal kan merasa. Tapi sekarang no more. Bercuti utk relax2 jer. Jalan2 sambil menikmati permandangan, tak rushing, blh bangun sesuka hati, blh tukar plan last minit, rasa tak nak pergi lantak situ lah...gitu. 

Bulan 3 Matta Fair Kak Elly dah beli flight ticket. RM2,850 seorang naik Emirates Airline. Lain2 airline agak mahal. Disebabkan nak murah transit mmg lama lah di Dubai. 6 jam mcm nak kematu bontot kitaorang. Takpe lah janji murah. Kak Elly beli dgn travel agent Holiday Tours. Kenapa beli waktu Matta Fair sbb nanti korang akan dapat mcm2 voucher. Waktu beli ticket ni diorang bg voucher tesco RM400. Kalau beli online tak dapat tu...haha. Ok settle urusan flight...next accommodation


Ini benda paling2 penting korang kena survey. Kak Elly ambik masa berhari2 membaca komen2 orang tentang penginapan. Kali ni book airbnb. Deal terus dengan owner. Ada dua bilik, 2 queen size bed, 1 toilet, Hall pun ada sofa bed, Meja makan tak ada tapi pepandai lah makan kat hall tu. Tak payah lah hidang2 sangat lah kan. Ambik jer lah nasi dan lauk letak kat pinggan makan...gitu

Apartment diorang agak kecik lah tak macam kat KL. Paling penting location kena strategic. Berdekatan dengan Metro (train), ada dapur, washing machine, bilik yang selesa, ada tempat sidai baju dan berdekatan dengan pasar...hahaha

Pastikan banyak survey. Kelemahan apartment ni tak ada lif. Jadi berangkut barang waktu nak sampai tu mmg separuh mati lah. Tangga berpusing2 tu dan kecik. Lain semua best lah. Cuma agak penat sikit jalan disini agak berbukit. Nak sampai kat station sesak gak lah nafas



Ini metro station kawasan tempat Kak Elly tinggal. Senang nak kemana2. Cuma Kak Elly perasan orang kat sini kurang friendly. Tak berapa pandai berbahasa english. Metro train ni tak ada kaunter untuk pertanyaan. Mula2 sampai kehulur kehilir kitaorang mintak pertolongan tapi agak sukar untuk dapatkan bantuan. Pastikan beli Istanbul Card di Station ni. Beli satu cukup. Top up jer bila habis. Istanbul card ni boleh pakai utk Metro, tram dan bas. Pandai2 la korang picit2 nanti machine tu. Tanya polis kat sana pun diorang tak bantu. Makesure korang dah survey awal2 tempat nak pergi jadi mintak lah bantuan sampai berjaya station apa yang kena turun...haha. Part 2 nanti Kak Elly share jugak ya. Sian korang, biarlah i bersusah payah. Korang tak perlu susah ikut jer nanti.




Ini apartment Kak Elly duduk selama 9 hari. Semalam dalam RM270.00. Tak tau korang nak search macam mana kat airbnb. Ni pun Kak Elly survey kat airbnb berhari2 dan terjumpa. Email dia info@chorahomes.com contact no: +905326704222. Korang gi lah tanya sendiri ya. Selesa utk duduk 5 orang. Kalau lebih rasanya tak sesuai.

Owner dia nama Ms Hetic. Sangat2 baik dan very2 helpful. Korang tanya apa sahaja dia akan bantu. Airport transfer semua dia blh arrange kan utk korang. Kak Elly selalu mengadu nasib dengan dia pasal tak tahu jalan. Dia akan dengan segera mendapatkan bantuan. Sgt2 rekemen tempat ni.


Bagi yang nak bercuti tapi nak jimatkan duit bawak rempah2 nak masak dari Malaysia. Kak Elly mmg semua benda bertulis dan tersusun. Kak Elly dah siap jadual makanan utk masak. Jadi tahu apa yang perlu dibawa. Bawang2 dan bahan mentah blh jer beli di Istanbul nanti. Harga sama jer macam kat sini. Beras bawak sbb diorang punya beras tak sama dengan kita punya.

Listkan juga bahan2 makanan apa nak beli di supermarket di Istanbul nanti. Ikut list tu supaya tidak ada pembaziran...hahaha.

Baju pun tak bawak banyak.  Kalau dulu bercuti berbag2 sbb nak ootd ni. Ni anak semua perempuan tukar2 jer pakai. Baju tidur pun bawak dua jer, jeans 2 sbb senang blh basuh dan pakai ulang2. Itu yang selesanya duk apartment.



Ini lah rupa makanan org Turkish selain kebab. Mmg anak2 Kak Elly tak makan lah. Diorang bukan suka mencuba sbb tu lah segala blender, periuk nasi i angkut. Biarlah org kata holiday nak berehat tak perlu masak2 makan jer kat luar. Itu korang i bukan macam tu. Naluri ibu tak sampai hati anak2 kelaparan...hahah. Bayangkan sekali makan RM100 utk sekeluarga. Kalau 3 kali dah RM300 x 9 hari. Baik masak2 kan. Duit tu blh i beli carpet...hahaha. Terpulang cara percutian masing2. Kak Elly ok jer masak tak susah pun. Of course ada jer makan2 kat luar tapi balik tetap lah masak. Pagi2 bangun dah mask 2 lauk. Sebelum keluar kitaorang makan dulu. Lunch kat luar. Kadang2 tak lunch pun budak2 suka coffee2 jer kat luar dan makan dessert. Malam makan balik lauk sama cuma kalau nak tambahan lauk goreng jer lah apa yang patut.

ok nanti sambung lagi. Kalau ada soalan korang komen jer nanti Kak Elly share sbb takut ada yang tertinggal. Next kita cite lain pulak ya...

Friday, November 29, 2019

CUTI SEKOLAH


Bila cuti sekolah dah bermula rutin semakin busy lah. Pagi & petang akan masak. Paling anak2 ternanti of course lah holiday kan. Mmg ini lah janji kitaorang setiap tahun untuk bawa berjalan. Kalau dulu akan bercuti 2 kali setahun. Tapi kali ni setahun sekali jer sebab En Win bising kata kerja melambak tak blh cuti selalu #matakeatas.

Dah pesan awal2 kat anak2 tahun depan tak bercuti ya sbb Yaya SPM dan Adik PT3. Mungkin lepas SPM akan jalan dekat2 dalam Malaysia jer...hahaha. Confirm tahun depan duit banyak habis sbb home tuisyen semua. Jadi duit saving bercuti akan dihabiskan untuk pelajaran lah. Tapi mana lah tahu ada rezeki lebih tahun depan baru kita fikirkan.

Seperti biasa segala percutian ni Kak Elly yang akan uruskan. Dari A-Z mmg semua kat bahu ni. En Win cuma tahu bagi apa yang patut. Tak payah lah nak stress2 suami tak masuk campur. Hakikatnya kalau dia masuk campur buat Kak Elly lagi stress ya. Jadi i sanggup uruskan sendiri. Flight ticket, Itinerary, Accomodation, Budget duit, pakaian, makanan semua dah disediakan dalam satu file. Permintaan dia cuma tak nak direct flight jer. Lain semua suami dan anak2 akan ikut plan yang Kak Elly buat.

Ni pun sebelum cuti segala kelengkapan sekolah anak2 dah beli. Takut terbelanja lebih nanti waktu shopping habis pulak duit. Bukan blh percaya sangat nafsu shopping Kak Elly ni...hahaha. Tuisyen anak2 semua Kak Elly dah uruskan. Balik jer holiday mmg kena bersedia lah untuk belajar. Semua Kak Elly dah susun. Senang tak lah last minute baru nak fikir semua benda. Kak Elly mmg jenis akan fikir awal2 apa yang patut nak buat dan sediakan. Jadi dah tahu waktu bila nak guna duit banyak dan waktu bila blh relax.

Dalam berumah tangga ni nak tak nak kena ada ketua yang uruskan segala benda. En Win ni benda2 remeh temeh ni dia tak nak fikir pepandai lah u buat. Jaga anak dan bawak kesana sini tu mmg serahkan kat dia. Segala urusan tuisyen, bil2, lauk2 ni u fikirlah ma. Tak cukup cakap...gitu. Kak Elly jenis yang semua benda kena ambik tahu...hahaha jadi mmg elok lah i jadi ketua rumah uruskan benda. Selagi tak selesai i akan stress ya.

Sebab tu anak2 rapat dengan bapak dia. Mama dia busy macam Perdana Menteri Africa. Ligat jer fikir itu ini. Bila penat berani lah budak2 tu nak tanya itu ini...hahaha. Weekend jer hati mama lembut sikit blh borak2 dan keluar jalan2. Weekdays semua mama dah aturkan apa yang perlu buat dan kerja. Kena lah tegas sbb En Win lembut sgt ngan anak2. Tu sbb diaorang suka tu kalau mama kerja luar...hahaha. Tapi garang2 Kak Elly tetap tak sampai hati bila anak2 bodek terus hati cair. I sporting jer tapi eksyen jer buat2 garang.

Doakan lah semoga semua baik2 jer lah kan. Semoga dipermudahkan segala urusan nanti.


Wednesday, November 6, 2019

Kesian anak2


Biasa lah jiwa perempuan ni especially seorang ibu. Cepat rasa bersalah dan kesian kat anak2. Bila terdetik jer perasaan ni mula lah rasa kenapa pilih bisnes sebagai kerjaya. Bisnes ni waktu bekerja tak mengira masa. Siang malam otak bekerja. Tapi bila duduk dan berfikir balik bisnes ni lah merubah kehidupan Kak Elly. Jadi seorang yang berdikari, kental dan terlalu banyak pengalaman yang boleh dikutip. Kak Elly dan husband dua2 berniaga jadi masing kena support each others. Ada masa kita terlalu down yang sangat teruk dan waktu ni lah memerlukan husband dan anak2 berada disisi dan mintak diorang fahami situasi yang perlu ditanggung. Begitu lah jga husband. Kadang2 duk kedai coffee bercerita bisnes masing2. Jadi letih dan penat tak habis2 tentang dunia perniagaan.

Tetapi ada juga keindahan berniaga ni. Waktu bisnes untung besar dapat berkongsi rezeki dengan keluarga especially anak2. Dapatlah merubah sedikit kehidupan dari susah ke senang. Itu mmg tidak dinafikan. Cuma bila nak kearah kejayaan tu mmg banyak lah cabaran yang perlu dihadapi. 



Last 2 week anak2 exam. Waktu exam ni pulak Kak Elly terlalu busy. Selalunya bila anak2 exam Kak Elly akan duduk sama2 dgn diorang untuk buat latihan. Tengok latihan mana yang belum buat lagi. Berborak dan discuss dengan guru tuisyen mana yang diorang lemah. Tapi kali ni mmg tak dapat diorang kena berdikari sbb agak busy. Itu yang terus hati jadi hancur dan sedih.

En Win cakap Kak Elly terlalu over. Budak2 dah besar pandai lah diorang berdikari. Tahu lah diorang apa nak buat dan study nanti. Ya ker macam tu...i cannot u know.



Kak Elly dan Kak Peej sibuk kongsi ilmu dengan usahawan2 tentang online agar2 sama maju dalam perniagaan. Ini ada sedikit nasihat untuk usahawan2 semua. Bila kita keluar untuk belajar dan mencari ilmu  apabila masuk sahaja di pintu kelas buang lah segala ego, rasa bangga diri, rasa aku terbaik, aku lah hebat, aku lah berjaya. Buang segala negative dan tinggalkan semua ini diluar pintu kelas dan tutup rapat2. Masuk lah ke kelas seperti seorang yang tidak tahu apa2 agar kawan2 dikelilingi rasa selesa bersama kita. Tiada siapa bijak atau pandai didalam mencari ilmu kerana tujuan kita sama untuk belajar.



Habis kelas...weekend bantu En Win dekat booth. Selalu dia datang support Kak Elly sekarang masa untuk Kak Elly support dia pulak. Masing2 tahu tugas masing2 untuk bantu each others walaupun hakikatnya hati dan otak berada dirumah ingatkan anak2.


Selesai exhibition ada sharing bersama usahawan. Sharing tentang bagaimana susah senang nya untuk bangun dan bertapak dalam industri ni. Bagaimana kita perlu kental untuk menghadapi segala yang berlaku.

Kak Elly suka tengok orang berniaga. Tengok orang berjaya. Tak pernah ada perasaan dengki dan benci dekat sesiapa pun. Kita sama doakan yang terbaik untuk semua usahawan.

Wednesday, October 2, 2019

Pelbagai Dugaan


Terasa pulak nak menulis hari ni. Ingat2 lupa cara nak upload gambar..haha. Blogging adalah dunia Kak Elly. Disini lah Kak Elly dikenali dan disinilah Kak Elly luahkan segala cerita dan celoteh2 tentang kehidupan seharian. Tapi tu lah sejak dah ada IG dan FB ni kebanyakan gambar dan cerita prefer share disitu jer.

Dalam masa 6 bulan pelbagai dugaan dan benda yang berlaku dalam hidup bertukar sekelip mata. Benda yang tak pernah terduga terjadi dalam hidup begitu cepat.

Bermula dengan penarikan diri Filla dari Fame Cosmetics memberi tamparan hebat buat aku dengan Peej. Tapi kitaorang terpaksa redha dan terima keputusan Filla dengan hati yang terbuka. Banyak DM yang kami terima yang sayangkan kami bertiga tapi korang juga kena faham situasi kami dan masing2 mempunyai perjalanan dan kehidupan masing2. Cakap2 belakang dari terlalu banyak. Pelbagai andaian tentang kami. Rasanya tak perlu untuk kitaorang jelaskan mengapa dan kenapa. Insyaallah Kak Elly dan Peej akan meneruskan perniagaan ini.

Alhamdullilah...branding Fame Cosmetics agak kuat dan berjalan seperti biasa dan banyak juga permintaan dari company2 luar untuk bekerjasama dengan Fame Cosmetics.  Tahun ni mmg target untuk focus offline dan insyaallah kita nak cuba utk export juga. 

Jadi takut nak cerita lebih tentang company sbb kita tak tahu niat orang diluar. Persaing terlalu ramai jadi kami ambik pendekatan untuk tidak terlalu kedepan dan bercerita tentang perniagaan buat masa ini. Biar lah ia bergerak secara perlahan dan rezeki yang dapat blh dikongsi bersama.



Let's cerita pasal sis pulak. Dulu waktu mula2 nampak Peej pakai tudung Kak Elly siap cakap 'Aku tak rasa akan pakai tudung lah Peej' Uishh...bila ingat balik giler berani aku cakap macam tu.

Allah Maha Berkuasa, Maha merubah sesuatu itu sekelip mata sahaja. Ingat lagi bulan puasa selesai solat hajat tiba2 ada satu perasaan sayu yang datang. Perasaan yang mengingatkan dosa2 yang kita lakukan macam filem pulak dia tunjuk kan satu2 kesalahan yang pernah Kak Elly lakukan. Serious sangat2 takut dan sampai bengkak2 mata menangis. Keesokan harinya Kak Elly dah sematkan dalam hati untuk berubah.

Orang yang pertama Kak Elly bagitau of course lah husband. Agak terkejut tapi dia terima dengan positive. Slowly beli tudung dan cari baju2 menutup aurat. Alhamdullilah...Raya Haji hari pertama Kak Elly berhijab. 

Kenapa Kak Elly letak gambar kat atas tu sbb ada tangan En Win tengah betulkan tudung Kak Elly dan waktu tu rasa sangat2 sweet. Gambar tu hari kedua Kak Elly memakai tudung.



Next chapter....Kak Elly dan Peej jadi tenaga pengajar. Why??? tiba2 jadi tenaga pengajar pulak kan. Lain sungguh bidang dalam perniagaan. Of course lah ada sebab kan.

Last year Kak Elly ada pergi kursus anjuran Mara. Dari situ kitaorang perhatikan ramai juga usahawan2 yang kurang pakar dalam dunia online. Perniagaan bagus tapi kurang pendedahan cara yang betul dan dunia online dan kitaorang faham tak semua orang ada duit untuk belajar. Jadi Kak Elly dan Peej kedepan sama2 bantu usahawan2 kita. Dengan pengalaman yang ada Kak Elly dan Kak Peej akan share sebaik yang boleh agar sama2 berjaya didalam perniagaan.



1st class. Seramai 30 orang usahawan. Uishh...berdebar sangat. Tapi Kak Elly dan Peej berjaya selesaikan tugas dengan cemerlang. Alhamdullilah...ilmu dikongsi bersama.



Setelah penat otak dan tenaga selama beberapa bulan ni. Kak Elly dan team ambik keputusan untuk bercuti dan first percutian Kak Elly memakai tudung. Agak mencabar tetapi sis berjaya istiqamah...hahaha

Percutian yang sangat2 fun dan lupa sekejap dunia perniagaan. Tergelak non stop dan rasanya dah lama tak tidur pukul 4 pagi setiap hari. Tergelak sampai perut keras tu sbb asyik membahan sesama sendiri. Jangan lah buat kesilapan mmg korang akan dikutuk bertubi2. Nanti kalau free buat entry pasal percutian yek.

Now dah back to reality dan kembali bekerja. Doakan Kak Elly rajin menulis ya....




Thursday, May 16, 2019

Budak Tik Tok

Uish...giler lama tak menulis. Bersawang blog sis. Blog ni pun terkejut tiba2 tuan dia datang menaip. Kak Elly bukan lah nak membawang bulan ramadhan ni. Terasa nak meluahkan apa yang Kak Elly rasa dan apa yang menganggu fikiran Kak Elly 2-3 hari ni.

Ini semua pasal kes Aliff Aziz ngan seorang budak 16 tahun tu. Terus lah stalk ig budak dengan Aliff  tu (makcik bawang juga kan) tapi sekadar tengok jer lah. Kak Elly bukan jenis yang suka tinggalkan komen sana sini. So far mmg tak pernah lah nak tgk ig2 remaja ni. Tgk ig anak2 jer lah dan pantau kegiatan mereka. Ig kawan2 anak pun Kak Elly tak pernah pun nak terjah. Bila tengok jer ig scandal Aliff tu terus jantung Kak Elly sakit.

Takutnya wei. Lepas tu terus tgk ig kawan2 dia pulak. Betambah sakit jantung. Lepas tu tgk tik tok yang diorang buat terus Kak Elly berdoa tanpa henti2...hahaha. Tak berani nak cerita panjang atau share benda2 yang diorang buat sbb Kak Elly ada anak perempuan. Kang sibuk jaga hal anak orang padahal anak sendiri kita tak tahu apa jadi. Kak Elly ada 2 ada yang nak meningkat remaja. Bila tgk benda2 mcm ni terus nasihat diorang. Tunjuk kan diorang benda2 yang tak elok dan kesan yang terjadi bila kita upload sesuatu benda tu sesuka hati. Jangan malu kan mama dan papa.

Tgk tik tok budak2 tu sekadar ingatan dan beri kesedaran. Kita sama2 lah doa supaya budak2 tu tersedar. Tgh remaja ni mmg ingat nak seronok jer lah. mak bapak marah belakang cerita janji seronok kan. Nasib zaman Kak Elly tak ada tik tok, ig dan FB ni semua. Entah2 Kak Elly pun buat...hahaha. 

Terus teringat zaman dulu. Tak dinafikan Kak Elly mmg nakal. Gi disco, pakai seksi, lepak ngan kawan2 sampai tgh malam. Tapi tak ada lah tahap sampai ambik ganja atau dadah. Abah ngan mak bagi kebebasan tapi Kak Elly sendiri tahu limit jahat tu sampai blh tahap mana jer. Abah dah pesan awal2 jgn sampak 'kau conteng arang kat muka abah' itu yang Kak Elly pegang sampai bila2.

Zaman dah berubah. Sekarang semua benda kita kena tunjuk dan pamerkan. Sampai dah tak ada privacy kat diri sendiri. Sama lah zaman blog dulu. Sanggup bawak camera sana sini semata2 nak share makan kat kedai mamak...hahaha. Ada baik dan buruknya. Kita sendiri kena tahu dan menilai tujuan apa kita nak share sesuatu benda. Jangan lah sampai benda2 atas katil nak tunjuk tu dah tahap parah tu. 

Budak2 ni walaupun remaja tapi diorang tak matang lagi. Tahu nak seronok dan tunjuk kat kawan2 diri tu cool dan happening. Nak salah kan ibu bapa pun tak boleh gak. Buat nya parents yang tak tahu apa itu ig dan fb macam mana nak pantau kan. Susah nak cakap benda2 ni. Ada juga ibu bapa tahu pasal media sosial tapi manalah diorang tahu yang anak mereka create nama2 yang pelik kat ig mmg tak akan jumpa lah kan. Cuma apa yang ibu bapa boleh buat pantau dengan siapa anak kita berkawan. Warning siap2 apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Ambik tahu jugak nama kawan2 anak dan no telefon diorang. Jangan lepas macam tu sahaja. Takut lah sekarang ni macam2 boleh terjadi.

Sama2 lah berdoa supaya anak2 kita dijauhi perkara2 yang tak baik. Dikelilingi kawan2 yang baik dan diberikan kejayaan dunia dan akhirat. 

Tuesday, March 12, 2019

Perubahan


Tahun ni rasanya banyak betul perubahan kat diri. Bukan main 3 kali seminggu ada rutin sihat kan diri. Alhamdullilah sejak gi Gym dari bulan 9 tahun lepas sis masih aktif sampai sekarang. Kalau dulu hangat2 taik ayam kalau pergi pun sekadar nak bergambar jer...hahaha tapi sekarang lebih menjaga kesihatan. Kalau dulu lantak situ lah nak makan apa pun tapi sekarang sikit berjaga. Dah semakin berusia ni kena jaga2 takut banyak penyakit nanti. Terasa hebat sangat tu. Tapi serious lah kalau stress tempat kerja dapat buat gym sejam terus rasa lega walaupun rasa nak mati waktu buat tu. 

Paling ketara birthday tahun ni. Kalau dulu berdebar nak sambut birthday. Asyik ingatkan husband dan kawan2, makesure kena bawak makan tempat best2, makesure ada hadiah tapi tahun ni macam tak berapa excited. Cukup sekadar family dan kawan2 ingat. Bergaduh2 tak bagi Filla ngan Peej beli kan hadiah. Prefer makan2 dengan staff tersayang jer. Tu lah makin berusia makin banyak perubahan yang Kak Elly rasa.

Anak2 dah semakin membesar. Mula berfikiran jauh tentang pelajaran anak2. Mana nak hantar diorang nanti. Simpanan cukup ker tidak...uishh macam2 dalam fikiran ni.

Kehidupan kurang ceria macam dulu. Makin banyak benda yang difikirkan. Business, keluarga, anak2, staff dan mcm2 lagi lah. Nasihat Kak Elly siapa nak masuk bidang perniagaan ni sebagai satu kerjaya fikir masak2 ya. Korang akan kurang rehat dan otak kena ligat berfikir. Tipu lah kalau cakap tak penat. Kadang2 boleh murung....haha

Kadang2 rindu nak jumpa kawan2 sekolah. Rindu nak gelak sampai terjatuh tu. Tapi nasib baik kat office ni staff semua kelakar. Ceria gak lah hidup sis...haha. Kerja kat sini kena banyak bertabah sbb masing2 mulut puaka. Membahan orang jer kerjanya. Tapi paling sedih percutian dgn keluarga pun masih belum dapat decide lagi #sedihbetul

Tak sangka bidang perniagaan ni penat dia lebih teruk dari kerja biasa. Badan dan otak kau terlalu penat. Macam2 nak kena fikir. Ingat dulu jual barang kalau laku terus kaya macam Dato Vida...hahaha. Rupanya mcm2 benda kena buat. Paling letih bila kau ada staff yang kau kena fikir gaji utk diorang. Jadi mmg 24 hours kena fikir macam mana nak luaskan rezeki ni supaya kongsi bersama. Office rental, income tax, api, air, marketing, kwsp, insurance tu semua kena pastikan cukup setiap bulan. Kena fikir macam mana nak capai target. Kalau tak capai macam mana nak keluarkan produk baru. Tu yang kalau tengah bulan target masih belum capai terus rasa down, kena push macam2 benda supaya duit boleh masuk.

Sebab tu korang tgk Dato Aliff tu walaupun dia dah kaya tapi tetap buat marketing sana sini. nak maintain kan business ni mmg susah.  Macam Fame sendiri branding kitaorang dah agak kuat tapi nak maintain tu kena fikir itu ini. 

Korang bayangkan sekarang kita ada agent, stokist, dropship,  Physical Store di Sogo, MyTown, Farenheit88, Berjaya Times Square, Paradigm Johor, IOI Mall, I City, Shaftsbury Cyberjaya yang perlu dijaga. Duit masuk dan keluar macam air gak tu. Kena betul2 handle. Korang bayangkan kan kitaorang mmg zero dalam bidang perniagaan jadi kena bekerja keras utk belajar itu ini. Berniaga ni mmg perlukan kan guru. Tak cukup belajar dari pengalaman sahaja. Bila tulis ni terus mata kuyu...hahaha

Tak nak tulis lah sis kembali stress...hahaha. Padahal nak cite pasal perubahan tetiba pasal kerja pulak #muntahhijau

Tuesday, January 22, 2019

Permulaan yang baik untuk 2019


Simpan sini utk kenangan. Dulu tak pernah terfikir pun dapat bersua atau bercakap dengan Menteri. Paling serenok bila Menteri support dan pakai produk Fame Cosmetics. 



Filla yg mula2 jumpa YB Datuk Seri Rina, Menteri Pembangunan Luar Bandar. Masa tu Fame Cosmetics join event Mara di Melaka. Aku dengan Peej ada urusan lain jadi mmg tak dapat nak join event tu. Waktu YB buat lawatan ke booth Fame sempat lah Filla menerangkan mengenai produk Fame dan kiosk2 Fame Cosmetics. Tak sangka waktu Filla explain tu ada beberapa warna yang YB sangat2 berminat.

Keesokan harinya staff terima whatsapp dari YB sendiri untuk order lip cream Fame Cosmetics. OMG...bayangkan YB order sendiri. Banyak pulak tu terus otak macam tak berfungsi sekejap....haha. Nak bg free takut salah pulak sbb kerajaan banyak procedure yang korang tak bolah bagi barang sesuka hati ya. Jadi charge lah macam biasa...haha. Lepas urusan order selesai, Kak Elly berani kan diri whatsapp YB personally. Perkenalkan diri dan ucapkan terima kasih kerana support barangan Fame. Berdebar2 tunggu YB balas. Takut juga sbb kadang2 mcm2 protokol kena lalui. Sekali lagi rasa otak tak berfungsi sbb YB balas whatsapp Kak Elly. Meloncat wei terus share dgn staff...haha.

Selang beberapa minggu waktu tgh buat kerja kat office tetiba ada whatsapp masuk. Uish biar betul YB whatsapp. Tak berkedip mata tgk nama tu. Berani kan diri baca whatsapp. YB tgh cari kiosk Fame di Sogo sbb nak beli produk Fame. Rasa nak pecut jer gi Sogo waktu tu. Tapi mmg tak sempat lah. Cepat2 call staff sogo suruh stand by. Selepas selesai pembelian YB whatsapp hantar gambar kiosk dan siap puji staff Fame dan ada juga beberapa feedback tentang produk yg YB berikan. Insyaallah YB team kami akan buat yang terbaik.   




Ahad lepas Mara ada buat seminar untuk Usahawan Belia 2019. Aku dan Peej dijemput untuk datang. Tahun lepas kitaorang berusaha habis2an untuk menyediakan paperwork yang terbaik untuk diberikan kepada Mara dan cuba terangkan hala tuju kami dalam masa 5 tahun akan datang. Jadi mmg ramai orang Mara yang kami jumpa. 

Gambar sebelah paling kanan tu YM Raja Sarimah, Pengarah Mara WP. Kitaorang kena buat presentation dgn dia lah. Perghh garang giler ya. Bukan sahaja kena berdepan dengan YM Raja tapi kitaorang juga kena berdepan dengan hampir 10 orang Pegawai Daerah. Tapi aku ngan Peej beranikan diri menjawab segala pertanyaan tentang paperwork kami. Alhamdullilah kitaorang berjaya dgn cemerlang sessi presentation dan soal jawab tu.

Mereka percaya dengan kertas kerja yg kita buat dan insyaallah tahun ni akan bermula projek secara offline dan paling tak sabar nantikan produk2 terbaru Fame Cosmetics. Insyaallah kitaorang akan kembali aktif seperti tahun sebelum2nya. Untuk stokis dan agent banyak perancangan untuk korang semua. Tahun ni kita sama2 tambahkan rezeki masing2 dgn memberi pelbagai reward, training dan paling best system yang baru akan kita jalankan.

Kak Elly dan team mengalu2kan Stokis dan agent yang baru utk join team kami. Insyaallah Kak Elly akan pilih 15 orang utk Kak Elly guide selama setahun dan ajar cara berniaga yang betul. Tapi makesure korang kena bagi full commitment. Email Kak Elly ellyirfan@gmail.com untuk yang betul2 berminat ya dan terangkan kenapa korang nak join team ni.  



Sambung balik cite pasal YB, Masa jumpa YB ahad lepas dapatlah borak2 sikit dan bg small appreciation token tanda terima kasih kami. Tapi paling best YB siap tunjuk bibir lepas tu cakap 'ni lip cream Fame'. Wow....sis terlalu bangga ya..haha. Semoga tahun ni Fame Cosmetics akan bertambah maju. Insyaallah kami janji berikan terbaik dan keluarkan lebih banyak produk lagi. 




Friday, January 4, 2019

Happy New Year 2019


Selalunya awal tahun orang sibuk cite pasal resolution masing2. Rasanya tahun ni malas nak buat resolution. Tahun 2018 banyak gak tercapai tapi dalam masa yang sama blh garu kepala sbb duit banyak habis. Tu yang tahun ni kena simpan balik duit duduk diam2 kita bangkit balik  resolution tahun 2020...hahaha. 



2018 haritu resolution nak rumah ala2 Rizalman dapat sipi2 tu...hehehe. Keluarkan duit buat renovation dan beli perabot. Besar jugak lah renovation tu segala pintu semua tukar lepas tu pening tengok duit keluar macam air. Tapi bila tgk hasil terus puas hati. Actually banyak jer benda nak buat tapi tahan diri. Buat pelan2 lah. Mungkin akan berjaya sebijik macam rumah Rizalman pada tahun 2035...hahahaha.

Bilik air Kak Elly sekarang sangat menakutkan dah macam rumah tinggal. Sebelah letup cantik dan sebelah lagi simen jer. Lantak lah duit dah tak cukup nak buat. Konon2 nak letak jacuzzi tapi tak tahu lah bila agaknya. Dinding pun banyak kosong, frame pun akak tak mampu nak beli..haha

Hujung tahun haritu dah lah banyak pakai duit beli barangkan sekolah tetiba washing machine rosak. Bila waktu spin jer terhenti. Terpaksa pulak keluarkan dan perah sendiri. Elok jer dah hantar baiki ingat selamat lah boleh simpan duit. Eh...tetiba pulak atap bocor sbb paip pecah...uishh rasa nak meletup dada aku. Habis plaster ceiling hitam sebab bekas air bocor tu. Lantak lah situ tunggu duit terkumpul baru lah cat balik. Macam2 hal betul kan.

Tahun 2018 ingatkan nak bawak mak dan abah bercuti pun tak dapat lagi sebab diorang dah tak larat nak berjalan sangat. Insyaallah akan kita cuba bawak tahun ni.

Lagi satu 2018 berjaya berzumba. Sampai sekarang ni masih bertabah pergi jadi tak perlu ada resolution utk yang ini kita kekalkan sahaja lah. Turunkan berat badan pun berjaya tapi tak tahu sampai bila kekal lah...hahah

Berjaya juga capai impian tengok Yaya berjaya dalam PT3 dan Yaya jugak berjaya masuk kesekolah yang di idamkan. Rasanya banyak2 resolution 2018 ini lah kenangan yang tak boleh dilupakan. Kepuasan tu rasa sangat2 berbaloi. 

Impian target business 2018 banyak tak tercapai. Tapi hujung2 tahun 2018 banyak kenangan manis. Harap tahun 2019 target yg 2018 akan tercapai lah kan.





Ini pun salah satu resolution 2018 yang dapat dicapai. Penat cari duit utk realisasi impian ni. Sebijik handbag pun tak dapat beli sebab nak kumpul duit punya pasal. Tapi berbaloi dan sangat best lah sbb dapat bercuti dengan keluarga.

Tu yang tahun ni tak ada dah resolutian mengarut2 lagi. Simpan duit utk kembali kan kedudukan yang asal. Mungkin akan menjadi sedikit kedekut tahun ni. Baju raya akan sepasang sahaja (harap berjaya). Tiada percutian pertengahan tahun. Hanya hujung tahun sahaja. Itupun tgh mencari lagi tempat yang sesuai. Adalah 2-3 tempat dalam kepala. Depend on budget approval...haha.

Harapan 2019 semoga semua dipermudahkan. Dari segi business, keluarga, ibu bapa agar semuanya elok2 jer. Banyak tekanan 2018 dari segi business. Harap 2019 dapat menuju kejayaan. Tak nak letak target terlalu tinggi kita ikut apa yang dirancangkan dan semoga semuanya terlaksana lah. Mungkin akan mula business jual kain pulak tapi masih belum ada perancangan sebab masa mencemburui ku...haha

Sama2 doakan 2019 semua berjalan dengan lancar dan tercapai lah impian semua...aamin