Nuffnang Advertisement

Wednesday, October 2, 2019

Pelbagai Dugaan


Terasa pulak nak menulis hari ni. Ingat2 lupa cara nak upload gambar..haha. Blogging adalah dunia Kak Elly. Disini lah Kak Elly dikenali dan disinilah Kak Elly luahkan segala cerita dan celoteh2 tentang kehidupan seharian. Tapi tu lah sejak dah ada IG dan FB ni kebanyakan gambar dan cerita prefer share disitu jer.

Dalam masa 6 bulan pelbagai dugaan dan benda yang berlaku dalam hidup bertukar sekelip mata. Benda yang tak pernah terduga terjadi dalam hidup begitu cepat.

Bermula dengan penarikan diri Filla dari Fame Cosmetics memberi tamparan hebat buat aku dengan Peej. Tapi kitaorang terpaksa redha dan terima keputusan Filla dengan hati yang terbuka. Banyak DM yang kami terima yang sayangkan kami bertiga tapi korang juga kena faham situasi kami dan masing2 mempunyai perjalanan dan kehidupan masing2. Cakap2 belakang dari terlalu banyak. Pelbagai andaian tentang kami. Rasanya tak perlu untuk kitaorang jelaskan mengapa dan kenapa. Insyaallah Kak Elly dan Peej akan meneruskan perniagaan ini.

Alhamdullilah...branding Fame Cosmetics agak kuat dan berjalan seperti biasa dan banyak juga permintaan dari company2 luar untuk bekerjasama dengan Fame Cosmetics.  Tahun ni mmg target untuk focus offline dan insyaallah kita nak cuba utk export juga. 

Jadi takut nak cerita lebih tentang company sbb kita tak tahu niat orang diluar. Persaing terlalu ramai jadi kami ambik pendekatan untuk tidak terlalu kedepan dan bercerita tentang perniagaan buat masa ini. Biar lah ia bergerak secara perlahan dan rezeki yang dapat blh dikongsi bersama.



Let's cerita pasal sis pulak. Dulu waktu mula2 nampak Peej pakai tudung Kak Elly siap cakap 'Aku tak rasa akan pakai tudung lah Peej' Uishh...bila ingat balik giler berani aku cakap macam tu.

Allah Maha Berkuasa, Maha merubah sesuatu itu sekelip mata sahaja. Ingat lagi bulan puasa selesai solat hajat tiba2 ada satu perasaan sayu yang datang. Perasaan yang mengingatkan dosa2 yang kita lakukan macam filem pulak dia tunjuk kan satu2 kesalahan yang pernah Kak Elly lakukan. Serious sangat2 takut dan sampai bengkak2 mata menangis. Keesokan harinya Kak Elly dah sematkan dalam hati untuk berubah.

Orang yang pertama Kak Elly bagitau of course lah husband. Agak terkejut tapi dia terima dengan positive. Slowly beli tudung dan cari baju2 menutup aurat. Alhamdullilah...Raya Haji hari pertama Kak Elly berhijab. 

Kenapa Kak Elly letak gambar kat atas tu sbb ada tangan En Win tengah betulkan tudung Kak Elly dan waktu tu rasa sangat2 sweet. Gambar tu hari kedua Kak Elly memakai tudung.



Next chapter....Kak Elly dan Peej jadi tenaga pengajar. Why??? tiba2 jadi tenaga pengajar pulak kan. Lain sungguh bidang dalam perniagaan. Of course lah ada sebab kan.

Last year Kak Elly ada pergi kursus anjuran Mara. Dari situ kitaorang perhatikan ramai juga usahawan2 yang kurang pakar dalam dunia online. Perniagaan bagus tapi kurang pendedahan cara yang betul dan dunia online dan kitaorang faham tak semua orang ada duit untuk belajar. Jadi Kak Elly dan Peej kedepan sama2 bantu usahawan2 kita. Dengan pengalaman yang ada Kak Elly dan Kak Peej akan share sebaik yang boleh agar sama2 berjaya didalam perniagaan.



1st class. Seramai 30 orang usahawan. Uishh...berdebar sangat. Tapi Kak Elly dan Peej berjaya selesaikan tugas dengan cemerlang. Alhamdullilah...ilmu dikongsi bersama.



Setelah penat otak dan tenaga selama beberapa bulan ni. Kak Elly dan team ambik keputusan untuk bercuti dan first percutian Kak Elly memakai tudung. Agak mencabar tetapi sis berjaya istiqamah...hahaha

Percutian yang sangat2 fun dan lupa sekejap dunia perniagaan. Tergelak non stop dan rasanya dah lama tak tidur pukul 4 pagi setiap hari. Tergelak sampai perut keras tu sbb asyik membahan sesama sendiri. Jangan lah buat kesilapan mmg korang akan dikutuk bertubi2. Nanti kalau free buat entry pasal percutian yek.

Now dah back to reality dan kembali bekerja. Doakan Kak Elly rajin menulis ya....




Thursday, May 16, 2019

Budak Tik Tok

Uish...giler lama tak menulis. Bersawang blog sis. Blog ni pun terkejut tiba2 tuan dia datang menaip. Kak Elly bukan lah nak membawang bulan ramadhan ni. Terasa nak meluahkan apa yang Kak Elly rasa dan apa yang menganggu fikiran Kak Elly 2-3 hari ni.

Ini semua pasal kes Aliff Aziz ngan seorang budak 16 tahun tu. Terus lah stalk ig budak dengan Aliff  tu (makcik bawang juga kan) tapi sekadar tengok jer lah. Kak Elly bukan jenis yang suka tinggalkan komen sana sini. So far mmg tak pernah lah nak tgk ig2 remaja ni. Tgk ig anak2 jer lah dan pantau kegiatan mereka. Ig kawan2 anak pun Kak Elly tak pernah pun nak terjah. Bila tengok jer ig scandal Aliff tu terus jantung Kak Elly sakit.

Takutnya wei. Lepas tu terus tgk ig kawan2 dia pulak. Betambah sakit jantung. Lepas tu tgk tik tok yang diorang buat terus Kak Elly berdoa tanpa henti2...hahaha. Tak berani nak cerita panjang atau share benda2 yang diorang buat sbb Kak Elly ada anak perempuan. Kang sibuk jaga hal anak orang padahal anak sendiri kita tak tahu apa jadi. Kak Elly ada 2 ada yang nak meningkat remaja. Bila tgk benda2 mcm ni terus nasihat diorang. Tunjuk kan diorang benda2 yang tak elok dan kesan yang terjadi bila kita upload sesuatu benda tu sesuka hati. Jangan malu kan mama dan papa.

Tgk tik tok budak2 tu sekadar ingatan dan beri kesedaran. Kita sama2 lah doa supaya budak2 tu tersedar. Tgh remaja ni mmg ingat nak seronok jer lah. mak bapak marah belakang cerita janji seronok kan. Nasib zaman Kak Elly tak ada tik tok, ig dan FB ni semua. Entah2 Kak Elly pun buat...hahaha. 

Terus teringat zaman dulu. Tak dinafikan Kak Elly mmg nakal. Gi disco, pakai seksi, lepak ngan kawan2 sampai tgh malam. Tapi tak ada lah tahap sampai ambik ganja atau dadah. Abah ngan mak bagi kebebasan tapi Kak Elly sendiri tahu limit jahat tu sampai blh tahap mana jer. Abah dah pesan awal2 jgn sampak 'kau conteng arang kat muka abah' itu yang Kak Elly pegang sampai bila2.

Zaman dah berubah. Sekarang semua benda kita kena tunjuk dan pamerkan. Sampai dah tak ada privacy kat diri sendiri. Sama lah zaman blog dulu. Sanggup bawak camera sana sini semata2 nak share makan kat kedai mamak...hahaha. Ada baik dan buruknya. Kita sendiri kena tahu dan menilai tujuan apa kita nak share sesuatu benda. Jangan lah sampai benda2 atas katil nak tunjuk tu dah tahap parah tu. 

Budak2 ni walaupun remaja tapi diorang tak matang lagi. Tahu nak seronok dan tunjuk kat kawan2 diri tu cool dan happening. Nak salah kan ibu bapa pun tak boleh gak. Buat nya parents yang tak tahu apa itu ig dan fb macam mana nak pantau kan. Susah nak cakap benda2 ni. Ada juga ibu bapa tahu pasal media sosial tapi manalah diorang tahu yang anak mereka create nama2 yang pelik kat ig mmg tak akan jumpa lah kan. Cuma apa yang ibu bapa boleh buat pantau dengan siapa anak kita berkawan. Warning siap2 apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Ambik tahu jugak nama kawan2 anak dan no telefon diorang. Jangan lepas macam tu sahaja. Takut lah sekarang ni macam2 boleh terjadi.

Sama2 lah berdoa supaya anak2 kita dijauhi perkara2 yang tak baik. Dikelilingi kawan2 yang baik dan diberikan kejayaan dunia dan akhirat. 

Tuesday, March 12, 2019

Perubahan


Tahun ni rasanya banyak betul perubahan kat diri. Bukan main 3 kali seminggu ada rutin sihat kan diri. Alhamdullilah sejak gi Gym dari bulan 9 tahun lepas sis masih aktif sampai sekarang. Kalau dulu hangat2 taik ayam kalau pergi pun sekadar nak bergambar jer...hahaha tapi sekarang lebih menjaga kesihatan. Kalau dulu lantak situ lah nak makan apa pun tapi sekarang sikit berjaga. Dah semakin berusia ni kena jaga2 takut banyak penyakit nanti. Terasa hebat sangat tu. Tapi serious lah kalau stress tempat kerja dapat buat gym sejam terus rasa lega walaupun rasa nak mati waktu buat tu. 

Paling ketara birthday tahun ni. Kalau dulu berdebar nak sambut birthday. Asyik ingatkan husband dan kawan2, makesure kena bawak makan tempat best2, makesure ada hadiah tapi tahun ni macam tak berapa excited. Cukup sekadar family dan kawan2 ingat. Bergaduh2 tak bagi Filla ngan Peej beli kan hadiah. Prefer makan2 dengan staff tersayang jer. Tu lah makin berusia makin banyak perubahan yang Kak Elly rasa.

Anak2 dah semakin membesar. Mula berfikiran jauh tentang pelajaran anak2. Mana nak hantar diorang nanti. Simpanan cukup ker tidak...uishh macam2 dalam fikiran ni.

Kehidupan kurang ceria macam dulu. Makin banyak benda yang difikirkan. Business, keluarga, anak2, staff dan mcm2 lagi lah. Nasihat Kak Elly siapa nak masuk bidang perniagaan ni sebagai satu kerjaya fikir masak2 ya. Korang akan kurang rehat dan otak kena ligat berfikir. Tipu lah kalau cakap tak penat. Kadang2 boleh murung....haha

Kadang2 rindu nak jumpa kawan2 sekolah. Rindu nak gelak sampai terjatuh tu. Tapi nasib baik kat office ni staff semua kelakar. Ceria gak lah hidup sis...haha. Kerja kat sini kena banyak bertabah sbb masing2 mulut puaka. Membahan orang jer kerjanya. Tapi paling sedih percutian dgn keluarga pun masih belum dapat decide lagi #sedihbetul

Tak sangka bidang perniagaan ni penat dia lebih teruk dari kerja biasa. Badan dan otak kau terlalu penat. Macam2 nak kena fikir. Ingat dulu jual barang kalau laku terus kaya macam Dato Vida...hahaha. Rupanya mcm2 benda kena buat. Paling letih bila kau ada staff yang kau kena fikir gaji utk diorang. Jadi mmg 24 hours kena fikir macam mana nak luaskan rezeki ni supaya kongsi bersama. Office rental, income tax, api, air, marketing, kwsp, insurance tu semua kena pastikan cukup setiap bulan. Kena fikir macam mana nak capai target. Kalau tak capai macam mana nak keluarkan produk baru. Tu yang kalau tengah bulan target masih belum capai terus rasa down, kena push macam2 benda supaya duit boleh masuk.

Sebab tu korang tgk Dato Aliff tu walaupun dia dah kaya tapi tetap buat marketing sana sini. nak maintain kan business ni mmg susah.  Macam Fame sendiri branding kitaorang dah agak kuat tapi nak maintain tu kena fikir itu ini. 

Korang bayangkan sekarang kita ada agent, stokist, dropship,  Physical Store di Sogo, MyTown, Farenheit88, Berjaya Times Square, Paradigm Johor, IOI Mall, I City, Shaftsbury Cyberjaya yang perlu dijaga. Duit masuk dan keluar macam air gak tu. Kena betul2 handle. Korang bayangkan kan kitaorang mmg zero dalam bidang perniagaan jadi kena bekerja keras utk belajar itu ini. Berniaga ni mmg perlukan kan guru. Tak cukup belajar dari pengalaman sahaja. Bila tulis ni terus mata kuyu...hahaha

Tak nak tulis lah sis kembali stress...hahaha. Padahal nak cite pasal perubahan tetiba pasal kerja pulak #muntahhijau

Tuesday, January 22, 2019

Permulaan yang baik untuk 2019


Simpan sini utk kenangan. Dulu tak pernah terfikir pun dapat bersua atau bercakap dengan Menteri. Paling serenok bila Menteri support dan pakai produk Fame Cosmetics. 



Filla yg mula2 jumpa YB Datuk Seri Rina, Menteri Pembangunan Luar Bandar. Masa tu Fame Cosmetics join event Mara di Melaka. Aku dengan Peej ada urusan lain jadi mmg tak dapat nak join event tu. Waktu YB buat lawatan ke booth Fame sempat lah Filla menerangkan mengenai produk Fame dan kiosk2 Fame Cosmetics. Tak sangka waktu Filla explain tu ada beberapa warna yang YB sangat2 berminat.

Keesokan harinya staff terima whatsapp dari YB sendiri untuk order lip cream Fame Cosmetics. OMG...bayangkan YB order sendiri. Banyak pulak tu terus otak macam tak berfungsi sekejap....haha. Nak bg free takut salah pulak sbb kerajaan banyak procedure yang korang tak bolah bagi barang sesuka hati ya. Jadi charge lah macam biasa...haha. Lepas urusan order selesai, Kak Elly berani kan diri whatsapp YB personally. Perkenalkan diri dan ucapkan terima kasih kerana support barangan Fame. Berdebar2 tunggu YB balas. Takut juga sbb kadang2 mcm2 protokol kena lalui. Sekali lagi rasa otak tak berfungsi sbb YB balas whatsapp Kak Elly. Meloncat wei terus share dgn staff...haha.

Selang beberapa minggu waktu tgh buat kerja kat office tetiba ada whatsapp masuk. Uish biar betul YB whatsapp. Tak berkedip mata tgk nama tu. Berani kan diri baca whatsapp. YB tgh cari kiosk Fame di Sogo sbb nak beli produk Fame. Rasa nak pecut jer gi Sogo waktu tu. Tapi mmg tak sempat lah. Cepat2 call staff sogo suruh stand by. Selepas selesai pembelian YB whatsapp hantar gambar kiosk dan siap puji staff Fame dan ada juga beberapa feedback tentang produk yg YB berikan. Insyaallah YB team kami akan buat yang terbaik.   




Ahad lepas Mara ada buat seminar untuk Usahawan Belia 2019. Aku dan Peej dijemput untuk datang. Tahun lepas kitaorang berusaha habis2an untuk menyediakan paperwork yang terbaik untuk diberikan kepada Mara dan cuba terangkan hala tuju kami dalam masa 5 tahun akan datang. Jadi mmg ramai orang Mara yang kami jumpa. 

Gambar sebelah paling kanan tu YM Raja Sarimah, Pengarah Mara WP. Kitaorang kena buat presentation dgn dia lah. Perghh garang giler ya. Bukan sahaja kena berdepan dengan YM Raja tapi kitaorang juga kena berdepan dengan hampir 10 orang Pegawai Daerah. Tapi aku ngan Peej beranikan diri menjawab segala pertanyaan tentang paperwork kami. Alhamdullilah kitaorang berjaya dgn cemerlang sessi presentation dan soal jawab tu.

Mereka percaya dengan kertas kerja yg kita buat dan insyaallah tahun ni akan bermula projek secara offline dan paling tak sabar nantikan produk2 terbaru Fame Cosmetics. Insyaallah kitaorang akan kembali aktif seperti tahun sebelum2nya. Untuk stokis dan agent banyak perancangan untuk korang semua. Tahun ni kita sama2 tambahkan rezeki masing2 dgn memberi pelbagai reward, training dan paling best system yang baru akan kita jalankan.

Kak Elly dan team mengalu2kan Stokis dan agent yang baru utk join team kami. Insyaallah Kak Elly akan pilih 15 orang utk Kak Elly guide selama setahun dan ajar cara berniaga yang betul. Tapi makesure korang kena bagi full commitment. Email Kak Elly ellyirfan@gmail.com untuk yang betul2 berminat ya dan terangkan kenapa korang nak join team ni.  



Sambung balik cite pasal YB, Masa jumpa YB ahad lepas dapatlah borak2 sikit dan bg small appreciation token tanda terima kasih kami. Tapi paling best YB siap tunjuk bibir lepas tu cakap 'ni lip cream Fame'. Wow....sis terlalu bangga ya..haha. Semoga tahun ni Fame Cosmetics akan bertambah maju. Insyaallah kami janji berikan terbaik dan keluarkan lebih banyak produk lagi. 




Friday, January 4, 2019

Happy New Year 2019


Selalunya awal tahun orang sibuk cite pasal resolution masing2. Rasanya tahun ni malas nak buat resolution. Tahun 2018 banyak gak tercapai tapi dalam masa yang sama blh garu kepala sbb duit banyak habis. Tu yang tahun ni kena simpan balik duit duduk diam2 kita bangkit balik  resolution tahun 2020...hahaha. 



2018 haritu resolution nak rumah ala2 Rizalman dapat sipi2 tu...hehehe. Keluarkan duit buat renovation dan beli perabot. Besar jugak lah renovation tu segala pintu semua tukar lepas tu pening tengok duit keluar macam air. Tapi bila tgk hasil terus puas hati. Actually banyak jer benda nak buat tapi tahan diri. Buat pelan2 lah. Mungkin akan berjaya sebijik macam rumah Rizalman pada tahun 2035...hahahaha.

Bilik air Kak Elly sekarang sangat menakutkan dah macam rumah tinggal. Sebelah letup cantik dan sebelah lagi simen jer. Lantak lah duit dah tak cukup nak buat. Konon2 nak letak jacuzzi tapi tak tahu lah bila agaknya. Dinding pun banyak kosong, frame pun akak tak mampu nak beli..haha

Hujung tahun haritu dah lah banyak pakai duit beli barangkan sekolah tetiba washing machine rosak. Bila waktu spin jer terhenti. Terpaksa pulak keluarkan dan perah sendiri. Elok jer dah hantar baiki ingat selamat lah boleh simpan duit. Eh...tetiba pulak atap bocor sbb paip pecah...uishh rasa nak meletup dada aku. Habis plaster ceiling hitam sebab bekas air bocor tu. Lantak lah situ tunggu duit terkumpul baru lah cat balik. Macam2 hal betul kan.

Tahun 2018 ingatkan nak bawak mak dan abah bercuti pun tak dapat lagi sebab diorang dah tak larat nak berjalan sangat. Insyaallah akan kita cuba bawak tahun ni.

Lagi satu 2018 berjaya berzumba. Sampai sekarang ni masih bertabah pergi jadi tak perlu ada resolution utk yang ini kita kekalkan sahaja lah. Turunkan berat badan pun berjaya tapi tak tahu sampai bila kekal lah...hahah

Berjaya juga capai impian tengok Yaya berjaya dalam PT3 dan Yaya jugak berjaya masuk kesekolah yang di idamkan. Rasanya banyak2 resolution 2018 ini lah kenangan yang tak boleh dilupakan. Kepuasan tu rasa sangat2 berbaloi. 

Impian target business 2018 banyak tak tercapai. Tapi hujung2 tahun 2018 banyak kenangan manis. Harap tahun 2019 target yg 2018 akan tercapai lah kan.





Ini pun salah satu resolution 2018 yang dapat dicapai. Penat cari duit utk realisasi impian ni. Sebijik handbag pun tak dapat beli sebab nak kumpul duit punya pasal. Tapi berbaloi dan sangat best lah sbb dapat bercuti dengan keluarga.

Tu yang tahun ni tak ada dah resolutian mengarut2 lagi. Simpan duit utk kembali kan kedudukan yang asal. Mungkin akan menjadi sedikit kedekut tahun ni. Baju raya akan sepasang sahaja (harap berjaya). Tiada percutian pertengahan tahun. Hanya hujung tahun sahaja. Itupun tgh mencari lagi tempat yang sesuai. Adalah 2-3 tempat dalam kepala. Depend on budget approval...haha.

Harapan 2019 semoga semua dipermudahkan. Dari segi business, keluarga, ibu bapa agar semuanya elok2 jer. Banyak tekanan 2018 dari segi business. Harap 2019 dapat menuju kejayaan. Tak nak letak target terlalu tinggi kita ikut apa yang dirancangkan dan semoga semuanya terlaksana lah. Mungkin akan mula business jual kain pulak tapi masih belum ada perancangan sebab masa mencemburui ku...haha

Sama2 doakan 2019 semua berjalan dengan lancar dan tercapai lah impian semua...aamin