Nuffnang Advertisement

Wednesday, March 28, 2018

Tercapai gak cita2 akak...


Siapa yang dah lama follow blog Kak Elly mesti tahu Kak Elly terlalu suka benda2 klasik ni. Baju, pinggan mangkuk, peralatan rumah,  barang perhiasan mmg akan buat Kak Elly boleh jadi giler. Tak tahu kenapa terlalu suka. Suka dia yang boleh buat mulut tersenyum jer. Tak tahu lah kalau korang pernah ada perasaan macam tu.

Ada cita2 nak rumah kampung yang penuh dengan barangan lama. Nak bukak butik jual baju2 dan perhiasan klasik. Tapi tak tahu lah ada ker orang yang suka barangan lama ni macam Kak Elly ni. Suka jer syok sendiri kan. Raya tema mmg tak akan lari setiap tahun. Kain batik dan baju klasik. Anak2 semua pun dah terbiasa dan diorang redha...haha

Nasib  En Win pun seorang yang suka benda klasik jugak. Jadi kalau gi sesuatu tempat tu nampak benda2 klasik kitaorang akan teruja. Nampak tin biskut dulu2 pun boleh jadi satu kegembiraan ya.

Korang mesti tahu yang Kak Elly idam2 kan gambar macam dulu2. Rumah kampung ada jendela dan tangga. Tapi nak gambar duduk depan rumah kampung dengan anak2 tapi muka tak senyum. Orang dulu2 kan jarang senyum bila bergambar. Nak gambar macam tu lah. Lepas tu nak frame kan jadi gambar hitam putih gantung kat hall rumah. Cita2 ni masih tak dapat nak buat lagi atas sebab tak ada rumah kampung yang nak pergi...hahaha



Waktu survey kawasan kampung utk drama pendek Fame terus teruja. Terus hati berbunga nak ambik gambar dengan En Win sebagai kenangan walaupun anak tak berminat nak ikut #matakeatas. Maka berdua lah kitaorang tergedik2 bergambar. Huaaa sukanya sebab boleh bayangkan nak gantung kat rumah nanti.

Waktu suarakan nak bergambar kat kampung tu, Peej macam tak boleh terima. Dia kata aku giler...haha. Eh...biarlah. Nasin Filla ngan Radie rajin melayan tau.




Perghhh....buat pulak colour gambar dulu2 seronoknya bila tgk balik nanti kalau usia dah semakin tua. Kak Elly nak jadikan gambar ni kenangan untuk anak2 nanti. Asyik gambar moden jer biar sekali sekala gambar klasik macam ni.



Tapi tu lah bila tunjuk kat anak2 diorang tak berminat langsung nak tengok ya. Cuba kalau artis omputih asyik omg jer....



Takpe anak2 tak berminat tgk sekarang nanti korang sedih ya bila tengok gambar mama ngan papa tergedik2 bila kitaorang tak ada nanti. Waktu tu nanti korang tenung jer gambar ni.



Ewah...bukan main gambar pegang dagu yang berlapis tu. En Win mmg kalau suruh berlakon suka lebih2 sikit sampai aku stress ya. Tapi tulah bila tgk gambar2 macam ni terus rasa nak senyum jer...giler syok sendiri

Koranggggggg....jangan lupa follow ig @fame_cosmetics, 2nd April ni untuk tengok drama pendek raya dari Fame Cosmetics buat pertama kalinya dengan hastag #yaakusuka

Nanti aku korang share tau.....


Friday, March 23, 2018

Macam mana Fame boleh join Play up kat Fahrenheit88


Dulu kan kalau gi shopping mall, jalan kat tempat bahagian make up selalu berangan ada jenama sendiri. Lepas tu berangan jadi kaya dan popular sebab ada jenama sendiri. Berlari2 orang suh sign kat kotak make up tu. Sambil jalan tu nanti Kak Elly tersenyum2 jer. Memang dari kecik kuat berangan. Nak jadi pengacara lah, pelakon lah, pembaca berita lah. Semua yang glamer kalau boleh nak jadi...hehehe




Ingat lagi first time dapat email dari Parkson untuk meeting. Telan2 ailio aku ngan Peej. Tak tahu nak pergi ker tak? Tapi berani kan diri pergi jer waktu tu.

Sampai kat sana kitaorang kena masuk meeting room yang agak besar. Lepas tu ada 3 orang yang berpangkat besar masuk join meeting. Terus rasa nak pitam. Terus discussion bermula dengan cakap orang putih giler berabuk. Bukak LCD projector siap explain itu ini. Aku ngan Peej tak bercakap sepatah pun sebab terlalu terkejut....hahaha

Habis meeting baru lah kitaoran beranikan diri tanya. Kenapa Fame terpilih utk join Play Up. Manager tu jawab "Fame salah satu local produk yang famous" terus aku ngan Peej kembang2 hidup.

Rasa macam tak caya ya. Kitaorang ni jenis bekerja jer. Tak sangka ada orang yang memerhati Produk Fame. Waktu masuk paper NST haritu pun terkejut ya. Fame top 15 Local Brand on Instagram. Kalau gi mana2 jumpa mua atau founder lain pun diorang akan cakap 'Best kan Fame dah famous'

Alhamdullilah...tapi serious kitaorang tak tahu kitaorang ni sebenarnya dah tahap mana. Macam Kak Elly cakap kan tadi, kehidupan setiap hari hanya menjual dan bekerja. Jadi kitaorang jarang tahu tentang dunia luar. Kitaorang tahu produk yang dikeluarkan laku, itu jer....hahahaha

Terima kasih lah yang support Fame selama ni. Kalau tanpa korang fame tak akan sampai tahap ni.



Nampak display ni pun Kak Elly senyum2 ya. Perghhh sebijik macam kat tempat2 yang  mall jual barang make up tu. Macam mimpi menjadi kenyataaan...gitu.

Play up ni bukan sahaja ada di Fahrenheit88 tapi ada kat jugak kat Johor, Paradigm Mall dan coming soon di Times Square.




Sebelum berangan Kak Elly berpanjangan dan korang pun di dalam awangan marilah lah kita cite booth kat Fahrenheit88 ni

Sapa2 yang free, weekend jalan2 kat Pavillion tu meh lah singgah kat Fahrenheit88. Fame ada harga promo dan ada colour baru dan make up remover yang korang boleh test kat situ.


Beli lebih dari RM100.00 korang boleh putar 'Wheel of Fame' ni utk dapatkan hadiah percuma. Share lah ngan kawan2 dapat hadiah percuma nanti.



Datang tau, dari 23 March - 5 April. Dari 10pagi - 10 malam. 


Monday, March 19, 2018

Preparation utk Raya


Seawal bulan 12 kitaorang dah mula meeting utk pastikan order dan stock raya mencukupi. Dalam masa yg sama tetap ada projek2 yang lain berjalan macam biasa.

Barang semakin banyak dan tekanan semakin tinggi. Pekerja semakin bertambah. Mencabar ya busniess ni...hahaha. Ingat mula2 business dulu order lepas tu jual jer. Rupanya paling2 mencabar yang duduk bahagian marketing. Ada barang pun tapi tak boleh jual pun blh buat sakit jantung tu.



Staff dah mula kumpul database dalam masa yang sama prepare order dari customer dan jawab whatsapp. Tak tahu lah macam mana tekanan yang diorang rasa agaknya. Boss yang dalam bilik ni pun tiap2 hari tertekan. Order kena makesure sampai dalam masa yang ditetapkan.

Selalu jugak lah bagi diorang semangat. Biasa lah ada masa mood up and down. Kadang2 ada yang menangis2 sebab tekanan kerja yang luar biasa. Selagi boleh selesaikan kan kita cuba buat yang terbaik. Selalu makan bersama2 dengar keluhan dari staff.

Duduk seharian menjawab whatsapp dengan uruskan order. Tekanan dari kitaorang lagi suh siapkan order stokist dan agent. Jadi Kak Elly sentiasa kena faham dan bertimbang rasa.

Salah tetap lah kena marah. Tapi sikap timbang rasa tu as a boss tetap kena adalah.



Tiap2 Jumaat mmg akan buat kiraan stock. Supaya tak terlepas pandang dan untuk elakan sebarang kejadian curi. Staff semakin ramai jadi tetap kena ada sikap berhati2. So far alhamdullilah semua staff Fame baik2.



Bulan 3 kita dah mula ambik part time staff untuk bantu lipat kotak dan tampal sticker. Kitaorang tak boleh tunggu kilang buat semua ni. Mmg stock tak akan sampai lah sampai raya nanti. Jadi bila barang sampai staff part time akan mula jalankan kerja mereka.

Hampir 3 tahun kitaorang buat macam ni. Kadang2 Kak Elly dan team akan turun padang. Sama2 buat jika dateline semakin hampir.

Nasib kitaorang baik selalu dapat part time staff yang tidak memeningkan dan sangat cekap dengan kerja yang diberikan. Now Fame dah ada sorang staff yang uruskan website, ig, fb, photoshoot. Sangat2 membantu dan meringan kan beban.

Insyaallah kalau Fame berjaya sama2 kita akan kongsi rezeki nanti :).


Ada 4 exhibition kitaorang join bulan Puasa nanti. Fame akan berada di Kedah, Melaka dan dua lagi di Kuala Lumpur. Bulan puasa nanti masa dengan anak2 akan terhad. Setiap minggu mmg tak akan ada dirumah. Kak Elly dan team akan turun padang bantu staff di exhibition nanti. Tak boleh bayangkan betapa penat nya nanti.

Nasib suami faham. Kadang2 En Win akan datang bagi support. Kalau tanya Kak Elly seronok tak berniaga ni? jawapan nya berniaga ni kena kental dan bersiap sedia dia apa yang akan terjadi. Banyak menangis dari gembira. Tapi jangan sesekali kita mengalah. Rezeki tu akan sentiasa ada jika kita berusaha. Jatuh dan bangun tu adat berniaga. So far Fame masih bertahan walaupun macam2 cabaran yang kitaorang hadapi.




Insyaallah hujung bulan ni, korang dah boleh dapatkan colour baru dengan size biasa. Siapa yang tak beli travel kit korang boleh dapatkan colour Ruby, Diva dan Mocha dengan size biasa. Harga pun hanya RM29.00 sahaja.

Fame keluarkan produk terbaru Fame Eye & Lip makeup remover. Ni pun korang boleg dapatkan hujung bulan ni :) 




Thursday, March 8, 2018

Makan2 birthday


Kak Elly mmg seorang yang suka sambut birthday...kahkahkah. Bila nak dekat tarikh nanti debar2. Tak tahu kenapa sebab Kak Elly rasa tarikh kelahiran ni satu benda yang sangat istimewa untuk diri Kak Elly. Kak Elly akan sedih kalau orang tak ingat atau wish. Jadi sehari sebelum birthday Kak Elly akan called abah dengan mak ingat kan diorang sebab Kak Elly confirm diorang tak akan ingat tarikh2 ni sbb anak terlalu ramai. Adik beradik semua Kak Elly akan whatsapp untuk ingatkan diorang....hahahaha

Filla dengan Peej sampai sekarang masih tak faham konsep Kak Elly yang terlalu suka kan birthday. Bagi diorang birthday jer apa yang best dan perlu excited sangat. Of course lah i excited sebab ini tarikh Kak Elly dilahirkan.

Dah jadi kebiasaan bila birthday Kak Elly akan ambik cuti dan Kak Elly akan paksa En Win ambik cuti sekali supaya dapat luangkan masa bersama. Kak Elly akan pakai baju baru dan akan pastikan anak2 jumpa Kak Elly tepat kul 12 malam. Jangan nak ngada2 alasan mengantuk ya...hahaha

Kak Elly tak tahu orang lain tapi ini lah Kak Elly yang sangat suka bila birthday. Suka dengar orang wish, suka orang yang terdekat dengan kita hugs, kiss dan happy untuk kita. Dah tua2 ni tak harapkan hadiah pun. Paling2 penting orang sekeliling yang rapat ada dengan Kak Elly.




Pagi2 dah keluar breakfast. Usia dah meningkat. Bersyukur dengan apa yang telah diberikaNya. Kak Elly bersyukur diberikan kesihatan yang baik, mendapat keluarga dan rakan2 yang sentiasa membahgiakan Kak Elly. Hidup Kak Elly sebenarnya suka pentingkan kebahagian orang lain dari diri sendiri. Biar Kak Elly susah asalkan dapat bahagiakan keluarga dan kawan2. Itu pun dah beri Kak Elly kebahagian.

Kak Elly susah nak cakap 'No' bila orang mintak pertolongan. Hakikatnya sebenarnya Kak Elly lagi susah. Kak Elly seorang perancang yang baik. Kak Elly suka merancang dan akan pastikan buat sampai berjaya. Seorang yang sensitive, mudah menangis dan mudah memaafkan orang. Keluarga menjadi keutamaan. Terlalu sayangkan keluarga dan sanggup berkorban apa sahaja. Diri sendiri selalu akan jatuh tempat kedua. Suka tengok orang berjaya dan gembira.

Seharian Kak Elly habiskan masa bersama suami dan anak2. Gi Spa adalah perkara wajib. Makan dinner bersama anak2 juga adalah perkara wajib. Walaupun selalu keluar makan tetap akan rasa special bila birthday.



Next day keluar ngan kengkawan. Disebabkan kawan2 diatas ni tak pandai nak buat dinner terkejut2..haha. Jadi Kak Elly dah cakap awal2 nak makan apa dan dimana. Eh...booking pun Kak Elly yang buatkan. Hebat kengkawan kat atas ni tak pandai langsung terkejut kan akak...muahahaha. 



OMG!! Tomahawk ni mmg teringin dari dulu. Mmg selalu tengok ig Nora Danish lepas tu telan2 ailio. Jadi masa birthday lah kita boleh paksa kengkawan belanja.

Rasa memang terlalu sedap sampai makan tak sampai 15 minit licin. Terlalu sedap yang tak boleh digambarkan dengan kata2. Kunyah sampai pejam2 mata. Tak tipu, sumpah sedap nak mampus.

Dari segi harga mmg tak nafikan agak mahal. Macam gambar Tomahawk atas ni dalam RM900++. 





Dua menu appetizer kat atas ni pun terlalu sedap. Semua lah sedap. Siapa nak book korang blh check kat Ig @N97 . Tapi ada masa ya. Korang tak leh lepak lama2. Dia bagi 1 1/2 jam untuk makan. 



Kak Elly punya birthday dengan Kak Peej beza seminggu jer. Next week makan lagi. Permintaan Kak Peej nak makan Shin Nihon kat Sri Hartamas.

Perghhh ini pun terlalu sedap ya. Satu kapal daging kitaorang order. Harga dalam RM700+. Kalau ambik kapal kecik murah lah sikit. Daging ni korang kena bakar sendiri. Huaaa masih terbayang2 kesedapan daging ni.


Geng kuat makan. Terlalu laju ya kitaorang makan. Dalam 15 minit semua licin. Bila makan semua focus tak bercakap2. Macam budak kecik berebut2...haha


Korang kalau ada masa gi tgk ig @fillanie sekarang. Ada diskaun untuk travel kit untuk hari ni sahaja. Sempena 'Women's Day'. Cepat korang.....