Nuffnang Advertisement

Monday, February 12, 2018

Berabuk ckp omputih katanyer


Ramai gak tanya macam mana anak2 Kak Elly boleh cakap omputih dengan fluent sekali. Kalau kat ig atau kat youtube mmg cakap omputih memanjang. Caption pun tulis omputih. Tak macam mak bapak dia berani tulis dan cakap bahasa melayu jer...hahaha

Untuk pengetahuan semua anak2 Kak Elly ni Sekolah Kebangsaan biasa jer. Bukan Sekolah International. Kat rumah pun berborak cakap melayu jer. Tak berani akak nak bercakap omputih kan ada jer yg tak betul diorang tegur #matakeatas diorang kalau membahan no 1. Kak Elly tak pandai nyanyi lagu latest omputih pun kena kutuk kaw2. Tu yang gigih kat office buka youtube tgk lirik 80 kali. Bernanah telinga Peej....hahaha

Anak Kak Elly ni seawal 2 tahun kitaorang dah mula beli story book, dvd barney, barbie, Hi-5 lah macam2 lah semua version omputih. Mmg tak ada langsung buku melayu. Arwah bapak En Win yang jaga budak2 ni. Mmg bapak En Win akan bercakap omputih jer ngan budak2 ni. Jarang cakap melayu. Jadi diorang dah terbiasa.

Ramai yang cakap jangan benarkan anak2 tgk tv or ipad tak elok utk tumbesaran anak2 tapi bg Kak Elly benda2 ni lah yg banyak bantu dan improve kan english diorang. Tapi tulah lain orang lain cara mereka mengajar kot.




Yaya dalam sebulan mmg akan beli 2 story book omputih yang tebal giler tu. Dia join group untuk peminat2 novel omputih. Dari situ english dia semakin improve. Paberet movie mmg cite omputih jer. Haritu teman kan dia tgk Harry Potter tetiba dia pause cita tu. Lepas tu bukak computer and type. Rupanya dia tulis apa yang dia tak faham dan bertanya kepada peminat Harry Potter. Eh...rasa nak hantuk kepala kat dinding. Poyo sangat anak aku ni...hahaha

"Yaya kalau tengok cite omputih baca tak subtitle kat bawah tu". Lepas tu dia tanya Kak Elly balik "OMG..mama selama ni mama baca ker subtitle BM tu" Huh kalau ni lah kawan sekolah aku dulu mmg dah lama aku pulau kan. Terlalu poyo dan eksyen ya.

Novel yang ada perkataan best2 dia akan catit dalam satu buku khas. Yaya ni suka menulis, dia dah mula tulis novel sendiri tapi tak dibenarkan baca lagi sebab belum habis dan Kak Elly confirm tak faham apa yang dia cerita kan nanti...hahaha.

Yaya more tu menulis tapi agak kurang dengar dia bercomunicate. Dia kurang bercakap lebih kepada menulis. Amat2 berbeza dengan adik.

Tapi walaupun terror English keburukan nya BM yaya terlalu teruk. Kalau baca karangan Yaya rasa boleh gelak guling2. Ayat buku betul. Tak ada langsung ayat2 puitis. Jadi kena kerja keras sikit utk perbaiki BM Yaya. Guru tuisyen pun kadang2 tergelak2 dengan bahasa Yaya. 


Cita2 Yaya nak belajar kat Overseas dan ingin menjadi seorang penulis buku omputih. Serious giler poyo. Macam tak boleh terima cita2 macam tu kalau dengar kat sekolah dulu boleh kena kutuk kalau ada kawan macam ni. Rupanya sekarang kena kat anak sendiri..hahah

Dia dah tahu apa nak buat supaya cita2 tercapai. Nak ambik sastera english form 4 nanti. Nak ambik exam IGCSE tahun depan supaya peluang belajar kat sana cerah. Kak Elly sokong jer lah walaupun rasa macam nak cekik diri sendiri bila dengar apa yang dia nak belajar....hahah 



Adik tak suka langsung membaca. Adik lebih kepada Youtube dan cuba ikut slang omputih bercakap. Dia main hentam jer tapi lama kelamaan semakin improve.

Confident level dia agak tinggi berbanding Yaya. Dia berani buat video cakap omputih ala2 berabuk tu. Serious Kak Elly tak tahu mana dia berlajar. Tak suka membaca, tak suka tgk movie, tak ada group pun utk berchatting ttg novel...hahaha. Adik boleh habis kan masa seharian buka youtube dan tgk cara2 omputih bercomunicate dan lepas tu dia akan tiru.

Kalau Yaya masa banyak dihabiskan dengan novel tapi Adik habis kan masa dengan buat video2 di youtube. Hebat ada youtube sendiri. Kak Elly jarang buka tapi ramai yang cakap dia suka berceloteh kat Youtube dan share benda2 yang dia suka. Lantak lah asal kan jangan search benda2 yang tak elok.

Adik tak bercita2 tinggi macam Yaya. Dia cuma tahu nak cepat habiskan form 5 dan bantu mama dia office. Eh..simple sangat ni. Nak tolong mama promote Fame katanya. Kak Elly diam kan jer lah dulu. Tak nak push2 dia. Bagi dia peluang buat benda yang dia suka.





Ini lah ibubapa kedua anak perempuan kat atas tadi. Bapak orang Jawa dan mak orang Bugis...haha. Eh..aku mmg sentiasa kena hebat ya.

Anak2 rapat dengan En Win berbanding Kak Elly. Akak mmg garang dirumah dan suka membebel. Berbanding dengan En Win yang agak cool dengan anak2. Jadi dimata anak2 En Win ada lah bapak yang sporting..huh. Diorang tak tahu lagi tahap sporting mak dia macam mana. Rugi lah tak pandai menilai akak ni....hahahaha


Tuesday, January 16, 2018

Anak2


Ya Allah cepat betul masa berlalu. Macam baru jer diorang bermain depan mata sambil Yaya isap puting. Kenangan hantar diorang sekolah tadika masih kuat di ingatan.

Sekarang dua2 dah sekolah Menengah. Dua2 dah ada bilik masing2. Dah tak nak duduk ngan mama lagi :( .



Hari ni baru selesaikan pertukaran Sekolah adik. Masuk kan dia satu sekolah dengan Yaya. Senang nak uruskan kan. Senang hati sikit sebab Sekolah perempuan...hahaha. Terpaksa beli buku baru, stokin dan jahit balik lencana. Semua uruskan hari ni. Esok dah boleh start sekolah baru.

Kak Elly kan sensitive sikit. Hantar anak sekolah Menengah pun nak sedih. Sayu jer rasa hati. Anak2 Kak Elly mmg ada dua perangai yang sangat berlainan.

Macam Yaya jadual kehidupan dia agak teratur sikit. Dia tahu apa yang nak buat. Pagi seawal pukul 5 dia dah bangun. Tak payah bangun kan pun. Dia akan bersiap sendiri. Sementara tunggu 6.20am dia akan ulangkaji pelajaran. Sampai En Win siap untuk hantar dia kesekolah. Dia tahu bahagi kan masa. Bila masa belajar dan bila masa membaca novel.

Kat bilik nanti penuh dia tampal "list thing to do'. Eh...tu perangai Kak Elly tu...hahaha. Sampai office nanti mula2 yang Kak Elly  akan buat tulis 'thing to do' dulu.

Balik sekolah, Yaya akan rehat sekejap dalam 2 jam lepas tu dia akan bangun mandi dan sambung belajar atau buat homework. Lepas dah settled semua baru tengok handphone sementara tunggu waktu tuisyen. Mmg senang sikit nak uruskan Yaya ni. Mungkin sebab dah besar kot.

Cuma Yaya ni agak poyo sikit lah..haha. Dia terlalu sukakan artis omputih. Teruja bebenor kalau cerita pasal artis. Sanjung bukan main. Cara pakaian semua nak ikut...nyampah betul. Tu yang dia tak suka bercerita dengan Kak Elly sbb mana lah aku kenal...hahaha. Ngan En Win jer diorang akan bercerita. Setakat Michael Jackson akak kenal lah.

Adik ni agak memeningkan kepala sikit. Dia tak pandai nak atur diri sendiri. Jerit mandi baru bergerak. Jerit belajar baru bukak buku. Selagi tak suh potong kuku mmg dia akan biarkan kuku tu panjang. Tak berapa pandai sangat berdikari. Yaya korang blh tgk pakaian dia akan kemas jer. Tapi adik main belasah jer...hahaha

Tapi adik ni Kak Elly ngan En Win sampai sekarang tak tahu tahap pelajaran dia macam mana. Kejap dia punya keputusan merundum teruk tetiba dia boleh jadi bijak dengan sekelip mata...hahaha

Cikgu home tuisyen dia pun akan berdebar2 menunggu keputusan. Kadang2 bila waktu tuisyen satu soalan pun dia tak boleh jawab. Tapi bila jawab exam semua betul. Pelik sangat ni. Ulangkaji sendiri mmg tak pernah lah. Kalau dia bukak buku pun Kak Elly rasa dia berangan jer....haha

Tapi adik ada satu kepakaran yang hebat. Dia terlalu pandai buat video dan edit video2. Terror giler ya. Mana dia belajar pun tak tahu lah. Weekend dia boleh duduk seharian dalam bilik utk edit segala video.

Tapi tulah masing2 dah besar. Masing2 terperuk jer dalam bilik. Tu sebab Kak Elly suka ajak diorang keluar bersama supaya dapat borak2. Kalau duk rumah mmg batang hidung pun tak nampak. Turun pun waktu makan jer. Terasa betul bila budak2 dah besar ni.

Kalau waktu bercuti pun dah rasa lain sangat. Kalau dulu masing kecoh jer nak bercakap. Sekarang kalau duk kat kereta masing earphone jer kat telinga. Dah pandai shopping dan pilih baju. Dah pandai pasang lilin kat bilik...hahaha

Mama doakan cita2 anak mama tercapai. Apa yang korang nak buat mama akan sentiasa sokong walaupun kadang2 menyakitkan hati sbb mama lebih suka anak2 mama berdikari di asrama. Tapi selagi ada En Win benda ni tak akan terjadi...hahaha








Tuesday, January 2, 2018

Happy New Year Uols


Selamat Tahun Baru Uols. Semoga azam 2017 semua tercapai. Kalau tak tercapai masuk kan balik dalam azam 2018, tak ada siapa nak marah pun...hahaha. Mula jer tahun baru maknanya Kak Elly dah mula dengan perancangan yang baru yang perlu dibuat dan disusun. Tak tahu lah kalau En Win pernah ada azam atau perancangan macam ni. Rasanya macam tak ada pun..haha. Dah 16 tahun kawin tak pernah dengar dia cite pasal azam tahun baru. Memang blh terkejut beruk kalau tetiba dia cakap ' I rasa tahun ni macam nak bawak u honeymoon lah' rasanya Kak Elly boleh pengsan 80 kali.

Selalunya Kak Elly yang akan rancang dia akan mengikut sahaja. Cakap macam mudah kan tapi perancang yang selalu pening kepala. Kak Elly tak tahu suami orang lain tapi suami Kak Elly mmg tak pernah ada perancangan. Dia jenis malas nak fikir kehadapan. Dia akan fikir apa yang akan terjadi hari ni jer. Tapi nasib dia agak kurang baik kerana dapat Kak Elly yang selalu membebel dan akan fikir perancangan yang perlu dibuat dalam masa 3-5 tahun akan datang. 

Korang jangan tak caya kain baju melayu dan baju kurung semua dah beli untuk raya...kahkah. Senang siap kan awal2 sebab Kak Elly tahu akan busy bila raya nanti. Kak Elly dah fikir nak gi mana hujung tahun dan mula buat budget. Jadi senang untuk Kak Elly tahu berapa perlu simpan setiap bulan. Bila perlu buat booking, bila kena susun itinerary.

  Kak Elly dah fikir Sekolah untuk Yaya supaya tahu berapa banyak yang perlu dicari dan disediakan. Selalunya bulan 10 Kak Elly dah fikir untuk siap sedia ambik guru tuisyen untuk tahun berikutnya. Gilerkan...kahkah. Kak Elly bukan orang yang last minute baru  nak fikir. I blh stress kalau last minute perancangan.

Tahun ni banyak jugak dalam wishlist 

1. Beli Curtain Hall
2. Travel
3. Buat Toilet
4. Beli Meja makan utk rumah abah
5. Planning Sekolah Yaya

Pitam kan beli curtain pun dalam wishlist...hahaha. Ya kena masuk kan dalam list sebab curtain sekarang mahal nak mampus. Perancangan nak buat sliding door tapi disebabkan malas nak berabuk rumah dan renovate ni bukan sikit2 guna duit jadi tukar jer curtain buat sementara waktu. Tahun lepas mmg target renovate rumah jadi tahun ni renovate tak akan masuk dalam list lagi.

Travel dah bincang dan decide untuk kemana hujung tahun ni. Jadi kena simpan duit mulai sekarang. Bulan 6 dah boleh start book flight. Bulan 8 accommodation, Bulan 9 transportation bulan 10 dan 11 duit belanja dan duit makan. Nak harap En Win buat perancangan ni mmg tak berjaya lah. En Win lagi 2 hari nak pergi baru sibuk tanya. Lantak lah janji bg duit dekat I.

Haritu waktu renovate Kak Elly besarkan toilet master bedroom. Tapi besarkan jer lah. Buat masa ni belum buat apa2 lagi. Tiles pun tak letak lagi. Mandi kat bilik air sekarang sebelah cantik sebelah tak cantik...haha. Ingat nak letak jacuzzi. Hebat kan impian. Tapi rasanya kalau ada budger baru buat. Kalau tak cukup kita bawa ke tahun 2019. Tak berapa penting sangat lah. Lagipun yang mandi kat situ Kak Elly ngan En Win jer. Tapi tetap letak kan dalam wishlist supaya tahu ada benda yang perlu dibuat.

Perabot lama rumah Kak Elly semua bagi kat abah kecuali meja makan. Suka betul dapat macam2 barang. Siap cakap kau jangan mintak balik nanti...hahaha. Dah janji ngan Abah dan mak dekat raya nanti belikan diorang meja makan baru. Itu yang masuk kan dalam list supaya senang ketepikan budget.

Wishlist kelima cari sekolah yang terbaik untuk Yaya tingkatan 4 nanti. Jadi Kak Elly kena pastikan result dia pun kena bagus. Yaya mmg lain sikit dari adik. Dia tahu apa nak buat. Dia tahu bidang apa dia suka. Nak ambik A level lah. Jadi Kak Elly dah survey2 Sekolah yang bagus dan berapa budget yang diperlukan. College pun Kak Elly dah kumpul info sikit2. Itu yang buat En Win pitam kalau Kak Elly dah start merancang. Biar lah mak2 mmg macam ni. Nak terbaik untuk anak2.

Ini lah wishlist Kak Elly untuk tahun 2018. Of course dalam perniagaan mmg harap berkembang dengan lebih maju lagi. Azam dalam perniagaan pun banyak jugak tu apa nak buat dan apa yang perlu dikeluarakan.

Harap impian tahun ni tercapai. Harap dapat kumpul duit dengan jayanya.