Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 18, 2018

Jangan benci cintaku


Siapa tgk cite ni. Jangan benci cintaku setiap hari Isnin - Jumaat kul 7pm. Huaaaa cite ni sangat2 menyakitkan hati sebab Kak Elly tahu ramai perempuan perampas kat luar sana perangai mcm ni...huh. Kak Elly malas nak cite yg belum tgk korang boleh baca sonopsis kat bawah ni dulu. 



SINOPSIS JANGAN BENCI CINTAKU

Perkahwinan Rafeeqa dan Shahrizal adalah aturan keluarga ketika usia Rafeeqa masih muda. Dia yang tak bersedia dengan komitmen menganggap perkahwinan itu sebagai bebanan. Lantas, Rafeeqa tidak teragak untuk melanjutkan pelajaran ke Sunderland tanpa menghiraukan perasaan suami yang mencintainya. Lima tahun kemudian, Rafeeqa kembali ke Malaysia dan menyedari dia mula merindui suaminya dan bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri yang sepatutnya. Namun, Shahrizal sudah mempunyai kekasih hati iaitu Husna dan Rafeeqa berjanji pada diri akan merebut cinta suaminya semula.

Namun tidak semudah itu, dengan kemunculan Husna di antara dirinya dan Shahrizal, Nek Pah yang tak pernah mengiktiraf kedudukannya sebagai cucu menantu dan juga Irwan yang tak habis-habis menempel untuk mendekatinya, semuanya menguji kesabaran.

****************************
ok boleh sambung marah...

Paling menyakitkan hati dalam cerita sebab perempuan nama Husna ni. Pandai korang pilih pelakon kan. Muka perempuan nampak cantik, lembut dan berhati mulia. Hakikatnya dia nak suruh Shah ni ceraikan bini dia. Korang kena tengok cara dia berlakon. Dia punya mendesak tu nak laki orang macam tak menyempat. Dia jer lah terbaik. Dia lah paling bagus #matakeatas

Bila tengok cerita ni memang tak nafikan lah banyak perempuan kat luar sana yang suka rampas laki orang berperangai macam ni. Tunjuk dia lah yang terbaik sehingga sanggup runtuh kan rumah tangga orang. Aku tak leh terima ya. Walaupun macam mana kau sayangkan laki orang tapi hakikat nya dia laki orang. Benda ni tak terjadi kat diri dia sbb tu apa yang dia buat tu akan rasa betul. Cuma kau akan rasa nanti bila kau dah bersuami dan orang rampas suami kau. Cuba lah elak ganggu kehidupan orang lain. Berapa banyak hati yang akan terluka nanti. Kebahagian tu tak akan lama mana pun. Mula2 berbunga lah tapi lama kelamaan akan hilang sbb niat kau tu nak merampas dan pikat suami orang tu dari awal tu dah salah. Kalau lelaki tu pilih atas sebab kecantikan dan kehebatan kau berpakaian seksi. Tap selama mana kau nak jaga. Kalau dia boleh jemu atau benci kat bini dia tak mustahil satu hari pun kau akan rasa benda yang sama. Lain lah laki yang kau pilih tu kaya raya boleh lah maintain cantik meletup. Tapi laki kaya lagi bahaya..hahah

Of course lah si Husna ni rasa hebat, rasa bagus sebab lelaki tu cari dia. Tapi laki ni pun gatal tak cukup satu walaupun bini kau terlalu cantik. Sekarang dah konpius sebab tak boleh buat keputusan. Dua2 kau nak. Hebat sangat nak dua2...eeee geram wei.

Paling sedih Fika ni tahu laki dia main kayu 3. Tapi dia nak pertahan kan rumah tangga sbb dia tahu dulu dia tinggalkan Shah lama untuk belajar sebab tu dia nak betulkan keadaan. Korang akan rasa stress sbb Fika ni teralu lawa dan manja untuk Shah tinggalkan.

Semua watak dalam ni kena yang buat korang akan dan stress dengan perangai Husna dan Nek Pah yang terlalu jahat. Watak mak bapak Shah teralu bodoh untuk bertindak. Semua lah menyakitkan hati paling benci Husna. Korang kena tgk watak dia mmg menjadi betul. Perampas yang terlalu jahat sebab mungkin watak dia perempuan bertudung jadi korang macam tak boleh terima kenapa perempuan bertudung ni jahat sangat. Asyik tanya jer bila nak kawin. Malu orang kampung dengan kawan2 tuduh dia perampas laki org, Jadi dia desak Shah utk ceraikan bini dia.  


Hari ni tengok mesti aku panas hati lagi....



Tuesday, July 3, 2018

Kegilaan....


Semalam borak2 ngan Peej pasal kegilaan kepada sesuatu benda. Peej mmg x boleh langsung tengok barang gadget dan kereta. Dia akan survey dan tgk dengan teliti benda2 gadget ni. Nanti dia cerita kat aku dan Filla. Lepas tu kitaorang tak faham satu benda pun apa yang dia cakap...hahaha.

Benda2 canggih dan memerlukan kepakaran mmg Kak Elly kurang minat. Kalau phone pun segala apps kurus ker buat gambar jadi cantik ker semua Kak Elly x pandai ya. Especially part edit2 video ni. Sangat menakutkan nak belajar benda tu semua. Sampai hari ni pakai gopro pun masih tak faham2 nak record...hahaha



Kain mmg kegilaan Kak Elly. Boleh stress kalau tgk kain yang cantik2. Dia punya debaran tu tak tahu lah nak cakap. Terlalu teruja dan Kak Elly boleh habis kan masa berjam2 tgk kain sahaja. Melambak lagi kain kat rumah belum berjahit dan Kak Elly masih membeli lagi. Macam kain kat atas ni mula2 tgk gitu2 jer sebab dah lepas raya jadi tahan nafsu tak nak membeli.

Tak boleh tidur ya asyik teringat jer. Lepas tu terbayang2 kalau pakai kain tu akan jadi cantik macam mana. Esok pagi2 terus beli...hahaha. Giler lah membuak2 perasaan tgk kain. Tak pernah ada kesalan dan ia memberi satu kepuasan yang sangat best...hahaha

Tolong doakan impian Kak Elly nak bukak kedai kain, kedai sulaman berjaya... :)



Ini pun kegilaan yang boleh buat Kak Elly tak keruan yang tak senang duduk kalau tengok. Sulaman Nyonya. Jangan lah bagi Kak Elly masuk kedai kat GE Mall, Butik Ang Eng. Kak Elly akan belek satu2 baju kat situ. Kalau gi Melaka lagi teruk ya. Korang jalan lah mana2 Kak Elly boleh duduk kedai sulam nyonya tu seorang diri.

Cuma sulaman ni agak mahal. Kalau yang cantik dan sulaman yang halus akan cecah beribu. Pernah sekali Kak Elly buat baju kurung anak2 yang bersulam berharga RM800.00 tapi kepuasan tu tak boleh nak cakap. Sampai sekarang Kak Elly simpan dan jaga elok2. Baju sulaman paling mahal yang Kak Elly ada rasanya dalam RM2800.00. Walaupun ramai kata pembaziran tapi bagi orang yang minat macam Kak Elly ni rasa satu kepuasan yang tak boleh digambarkan. En Win kalau dengar ayat macam ni menyampah betul...hahaha

Kak Elly mmg simpan dan gantung semua baju sulaman yang Kak Elly beli. Setiap tahun mesti beli satu untuk simpanan. Macam2 jenis sulaman yang ada. Tapi sulaman nyonya yang terbaik sebab sulaman nya halus dan sangat2 lawa.



Ini lagi satu kegilaan iaitu Embroidery. Tapi agak pelik sebab Kak Elly suka tengok jer tapi tak membeli...haha. Suka warna putih dan suka tengok embroidery yang corak dia bunga2 kecil yang banyak lubang2 tu. Especially alas meja dan cadar embroidery. OMG dia punya kepuasan dapat pegang dan tengok pun jadi lah. Pernah tengok set cadar fully embroidery dalam RM800.00. Kalau beli pun rasanya tak akan pakai sebab warna putih tapi akan simpan untuk dilihat sahaja...hahaha. Tapi embroidery ni Kak Elly boleh mengawal nafsu walaupun terlalu2 suka. Gambar ni pun kat Elly boleh tenung dalam 1/2 jam sebab akan buat stress dan beban kat kepala ni hilang.



Wangian Lavender memang suatu kelemahan yang sangat2 teruk.  Terlalu suka kan bau lavender. Body wash, lotion, body mist, candle kalau boleh semua nak lavender. Masuk lah L'oocitane ke, bath and body works ke, victoria secret ker mmg Kak Elly akan tuju tempat wangian lavender. Walaupun ada benda yang sama Kak Elly akan tetap akan beli.  Tak tahu apa jenis penyakit ni tapi tak boleh tengok. Untuk elakan pembaziran Kak Elly akan jalan laju2 dan tak toleh langsung kedai wangian ni. Jangan termasuk mmg habislah duit.



Last handbag...muahahaha. Dulu memberontak jiwa tapi sekarang boleh kawal sikit sbb tgk bag2 kat dalam almari tun pun kurang pakai. Mungkin dah tua dan anak2 dah besar duit pulak banyak nak guna jadi kegilaan terhadap handbag masih boleh dikawal.

Tapi ada juga masa2 kegilaan tak boleh dibendung. Terpaksa jual bag yang ada untuk beli bag baru dan mangsa pembelinya adalah kerengga kurus...hahaha. Macam bag LV kat atas ni dah setahun bertahan tapi macam tak tahan jer. Tengah fikir ni bag mana nak jual. Teruk betul jadi perempuan ni kan. Macam2 nafsu ada.

Banyak jer kegilaan lain tapi itu sekadar kegilaan lah dan ia masih tahap Kak Elly boleh control
1. Cincin dan gelang berlian
2. Barang deco rumah
3. Make up

dan macam2 lagi lah2....

Friday, June 22, 2018

Raya 2018


Raya tahun ni tak ada apa yang berubah. Sama macam dulu. Cuma Kak Elly berkemas rumah awal hari Rabu dah susun kuih raya dan cantik2 kan rumah sbb Khamis nak menolong mak memasak nanti.




Perempuan ni dapat beli tray pun dah gembira ya. Ingat nak tukar langsir baru tapi tak sempat sebab buat keputusan last minit jadi orang tak nak ambik tempahan dah. Jadi dapat beli carpet itu pun atas desakan Filla dan Peej. Diorang cakap kalau ada carpet baru rumah berseri....hahaha.

Jadi semua meracuni fikiran masing2. Dah semua beli carpet lepas  tu tayang gambar kat whatsapp. Lepas tu bangga dan memasing perasaan penuh kegembiraan. Duit hasil titik peluh katanya kerja kat exhibition...hahaha.

Malam tu beli malam tu jugak pasang. Menyirap jer laki aku. Eh..biarlah baru lah dapat tidur dengan tenang. Kalau tak mesti i teringat2 carpet belum pasang.

Hari Khamis tolong mak masak. Mak dah tak larat sangat sekarang ni. Tapi semangat nak memasak tu ada. 8 ekor utk buat ayam sambal jer. Lagi seekor untuk buat kuah kacang. Rasa nak patah pinggang mencuci dan mengoreng ayam. Nasib bahan2 semua Kak Elly dah beli blend. Abah pulak teringin nak makan serunding udang kering. Buatkan lah jugak untuk abah.

Sementara mak mengoreng ayam, Kak Elly pulak buat serunding. Tgk mak tertidur kat tepi dapur. I cannot ok. Kesian tgk dah tua tapi paksa diri nak memasak. Terus suh dia rehat dulu. Kak Elly habiskan semua kerja. Lepas tu aku pulak pengsan kepenatan.

Patut lah Chef Wan tu mengamuk kat anak2 buah dia dulu. Budak2 sekarang mmg x blh harap lansung termasuk anak2 Kak Elly. Mengamuk sekejap kat whatsapp group family semua senyap tak berani bersuara.  




Rasa lega sebab dah berkemas rumah awal. Kak Elly tak masak apa2 pun kat rumah. Mmg terus tuju rumah mak mertua. Rendang Kak Elly beli yang dah masak bagi kat mak dengan mertua. Kira macam i masak jugak lah...haha.

Sejuk hati tgk anak2 pakai macam ni. I kan suka tradisional macam ni, Nasib tak membantah. Tapi ada gak lah orang mengata kata kesian kat anak2 tak dapat pakai baju moden. Anak2 aku tak kisah kau pulak yang sakit hati tu kenapa. Siap sound pakaian Kak Elly macam duk rumah. Apo yang busuk hati sangat. Memasing punya keselesaan. Kau suka moden pakai jer jangan paksa orang ikut apa yang kau suka pakai. Kau nak pakai peplum sampai dada pun tak ada orang peduli sebab itu pilihan kau dan kau rasa cantik. Jadi pakai lah dan jangan pertikaikan pakaian orang lain.

Siapa yang dah lama follow blog Kak Elly akan tahu jiwa Kak Elly ttg pakaian tradisional ni. Biarlah opah2 janji Kak Elly suka dan selesa. Anak2 pun selesa dengan pilihan Kak Elly. Biarlah orang cakap fesyen Kak Elly sentiasa sama setiap tahun tapi yang penting baju ni Kak Elly suka.

Ramai tanya mana Kak Elly dapatkan kain2 untuk buat baju kurung untuk Kak Elly dan anak. Kak Elly terlalu suka dan cinta kan kain2..haha. Bulan 10 nanti ingat nak pergi Chennai dan cari kain cantik2 dan Kak Elly janji akan belikan untuk korang kalau yang berminat lah. Nak share ttg minat kat Elly tentang kain nanti. Kalau rasa berkenan korang kirim jer lah nanti yek. Boleh sama2 cantik...hehe Kalau jadi lah. Nanti apa2 Kak Elly update korang yek.




Sebelum bergerak rumah mertua. Bersalam dulu antara keluarga kecil kami. Ini lah uniknya hari raya kan.


Anak Kak Elly ni tak reti sedih. Macam tak pernah buat kesalahan besar. Ker budak2 sekarang ni brutal. Kak Elly salam En Win meleleh2 air hingus sbb sedih sangat. Budak2 pandang jer. Diorang macam tak ada hal tgk Kak Elly nangis sbb bagi diorang tangisan Kak Elly tu dah biasa...haha



Keluarga kecil kami. Dah 3 tahun berturut2 tak sendondon. Memasing dah pandai memilih colour kesukaan. I ok jer janji suami jer kena sama dengan i. Anak2 tak sama pun tak apa ya.



Bergambar kenangan dengan mertua. Mak pun cucu tak ramai. Ada 3 orang jer. Janji meriah tu kurang lah sikit.




Ni keluarga sebelah Kak Elly. Meriah ya. Ni anak2 buah yang kena marah semalam kat whatsapp sebab tak nak menolong. Nasib laju2 korang mintak maaf dengan I.

Itu jer kemeriahan Raya pertama kitaorang. Paling penting bermaafkan.

Wednesday, June 6, 2018

Mak2 yg sibuk bila raya


Hi uols...selamat berpuasa. Baju Raya dah beli ker belum? jangan lambat2 kang tak dapat yang lawa...haha. Kak Elly mmg dari dulu akan prepare awal sebab baju kurung jarang Kak Elly beli yang dah siap. Selalunya akan hantar tailor sebab lebih selesa bila pakai dan Kak Elly prefer pakai kurung biasa atau baju kedah jer. Jadi bila hantar jahit dapat lah cari kain yang kita suka dan selesa sikit. Anak2 punya pun Kak Elly akan hantar tempah. Biar diaorang pakai kurung tradisional jer. Tak yah nak peplum2 sangat...muahahaha. Dah 2 tahun tak sedondon pagi raya. Masing2 ada warna kesukaan. Lantak lah situ janji korang happy. 

Walaupun tak sedondon tapi kain tetap Kak Elly akan pilih. Diorang cuma cakap nak warna apa jer sbb Kak Elly terlalu suka pilih kain. Tak boleh tgk dan cepat teruja. Mesti korang tak caya kan Kak Elly dah cari kain dari bulan 12 haritu. Sebulan beli sepasang atau 2 pasang. Anak2 seorang Kak Elly belikan 2 pasang dan Kak Elly jer ada 5 pasang...muahahaha. Dah semua cantik. I cannot tahan ya. Sabtu lepas ada exhibition kat Kedah jadi mintak En Win ambik kan kat tailor dia punya bising macam orang giler. Apo yang banyak sangat ni maaaaaa....

Mak2 biasa lah cepat teruja. Eh...baju En Win pun i pilih kain ya. Mmg pergi pilih dengan dia tapi i yang decide sebab macam Kak Elly cakap tadi, Kak Elly terlalu suka kan kain. Ingat tahun ni nak berniaga kain lah...hahaha. Duit peruntukan untuk tailor mmg dah sediakan awal supaya tak tekejut dan terkedu nanti. 

Tapi satu jer lah dari dulu fesyen Kak Elly akan sama. Kurung pesak, Baju kedah or kebaya loose bersama dengan kain batik. Terlalu suka benda yang tak telan dizaman. Anak2 pun dah terbiasa jadi diorang tak pandai pakai yang moden2 ni. Kesian korang dapat mak yang old fashion ni. Dulu muda2 suka lah baju lace dan manik2 ni. Tapi sekarang kurang selesa pakai manik2 ni semua.





Paper bag yang Kak Elly pegang tu bukan I punya #matakeatas . Sejak bulan puasa mmg every weekend Kak Elly akan ada exhibition. Nasib ada cuti Wesak Day jadi sempat lah beli baju raya untuk budak2. Anak2 dah remaja. Kak Elly cuma boleh tentukan baju kurung jer. Baju jalan pandangan akak tak diterima lagi dik. Masing2 ada peruntukan. Kalau beli murah dapat lah korang baju banyak. Kalau gi pilih yang mahal sikit lah baju korang. Tiada belas kasihan ya sebab mama dan papa bagi sama rata.

Kalau dulu bila pilih baju anak Kak Elly yang paling sibuk. Dah pilih tunggu pulak depan fitting room tgk diorang peraga kan. Sekarang eksyen dua beradik tu. Mama kena tunggu depan kedai jer sampai diorang habis pilih. Bila bayar jer diorang panggil masuk...muahahaha.

Ingat lagi dulu kecik2 kalau dapat baju raya asyik tengok jer. Tak sabar nak pakai. Kalau mak sibuk masak kat dapur curi2 masuk bilik sebab nak cuba kasut dengan baju. Kak Elly ingat zaman tu dah berlalu rupanya anak Kak Elly pun excited. Malam2 diorang cuba baju yang beli dan buat macam fashion show kat bilik. Terus hati i berbunga.




Dah 3 minggu berturut2 ada exhibition. Macam biasa kitaorang akan turun padang sama jaga booth. Alhamdullilah sentiasa ada sambutan. Suka bila orang tahu dan kenal pasal Fame Cosmetics.

Penat jangan cakap lah. Kadang2 aku ngan Filla macam orang giler terjerit2 bila time happy hours. Haus wei bulan puasa ni...haha. Bila jerit lagi 5 minit happy hour kelam kabut orang pilih. 




Bukan nak glamer macam Dato Aliff makan kat lantai tapi mmg tak ada meja nak makan kat airport Kedah ni. Lagipun waktu ni kitaorang tak sure kedai makan buka ker tutup kat airport jadi decide bungkus awal2 KFC. Sengaja simpan gambar ni sebagai kenangan. Biar anak2 tahu bukan senang mak dia cari duit.




Balik jer Kedah ambik cuti sehari uruskan benda2 penting. Order bahan2 blend kat Pasar Taman Tun jadi tak penat lah mak nak masak nanti. Order Rendang jugak. Sambil2 tu beli lauk kat pasar Hantar baju raya gi dobi untuk cuci dan gosok. Gi hantar baju alter. Yaya dah kurus pulak. Singgah Cold Storage beli barang2 toiletries. Tinggal kan rumah dengan En Win bukan dia peduli pun sabun tinggal sikit ker. Main belasah jer diorang ni.

Buat spring cleaning baju budak2 tak boleh pakai letak tepi. Banyak yang elok lagi. Boleh bagi kat anak buah. Tukar cadar, cuci dapur. Sampai nak meletup rasa pinggang. En Win tu boleh harap jaga budak2 dan sediakan makanan. Benda lain bebel lah 10 kali dia buat dek jer.

Kuih raya mintak adik buatkan. Upah jer senang. Jangan nak charge kakak kau ni mahal2...haha. Jadi mak2 ni mmg semua benda kena fikir. Ni terfikir macam nak beli set cawan pulak...muahaha. Matilah laki jeling. Eh...tapi bila kawan dia dtg sibuk bising cawan tak cukup. Jadi jangan bising kalau i beli ya.




Ok lah penat berceloteh. Jom datang Jumaat, Sabtu atau Ahad ni ker Mood Republik, PWTC. Cari booth No 3132, Berniaga selama 72 jam. Suka hati korang lah nak datang pukul berapa. Pagi shift Kak Pilla sampai kul 3 petang. Lepas tu Kak Elly sambung sampai 10 malam. Lepas tu pass pulak kat Kak Peej sampai Subuh.

Jangan risau kitaorang sentiasa ada untuk beramah mesra dengan korang. Harga jangan cakap lah mmg tak dapat di online ya. Lebih berbaloi dan jimat. Ajak mak, kakak, kawan dan adik beradik  ya.

Wednesday, May 23, 2018

Bercuti


Selamat berpuasa uols. Lama dah tak update blog. Macam plan haritu bila kerja semua selesai dan PRU14 pun selesai jadi Kak Elly decide bawak anak2 bercuti kat Grand Lexis, PD. Ingat nak luangkan masa dengan anak2 sambil mandi2 kat swimming pool.

Tapi rupanya Kak Elly terlupa yang anak2 dah membesar. Tak heran langsung dengan Swimming Pool. Kak Elly ambik hotel yang ada dua bilik dan private pool. Itupun bergaduh2 suh mandi. Diorg terperap jer dalam bilik. Bila tanya tak happy ker holiday ada swimming pool. Paling sedih diorang cakap kalau shopping lagi best....huaaaa. 

Kak Elly seorang ibu yang masih tak boleh lupa kenangan dulu. Bila anak2 berebut dan tak sabar nak terjun kat swimming. Pukul 11pm masih belum keluar lagi dari pool dan Kak Elly lupa yang anak2 Kak Elly dah remaja. Diorang lebih kepada muzik dan fashion sekarang.

So sad...siapa yang masih ada anak kecik makesure korang enjoy lah masa yang ada. Mandi dan bermain lah sepuas2nya dengan anak2. Now anak2 Kak Elly dalam fasa suka tempat bercuti yang diorang boleh bershopping. Suka kan konsert dan tengah sibuk tgk latest baju di internet. Dah tak heran langsung percutian yang ada swimming pool ni. Rindu zaman dulu2 yang diorang terjerit di swimming pool. Panggil naik makan pun tak nak. Dah tak dapat nak nak merasa macam tu lagi :(

Kak Elly emo jer kat sana bile tgk swimmimg pool tu tak ada orang mandi pun. Itu pun waktu petang setelah dipaksa. Hmmm...kena terima hakikat yang anak nak membesar dan keinginan pun dah lain.

Kalau dulu berhimpit2 tidur satu katil tapi sekarang bilik dah asing. Rasanya tak selesa duduk satu bilik sebab anak2 Kak Elly dah besar. Tapi tu lah rindu bergurau kat katil dan tgk diorang tidur keletihan bila penat bermain.

Rindu terjerit2 suh naik untuk suap kan diorang makan. Rindu nak gomol2 diorang. Rindu nak dukung diorang..huaaaa. Now cara bercakap pun dah macam orang dewasa. Lebih kepada tanya tentang pelajaran dan aktiviti diorang.




Bila tengok gambar ni balik buat Kak Elly semakin rindu bila terkenang zaman dulu. Perlu kah Kak Elly mengandung lagi...

Nooooooooooo...hahaha

Monday, May 7, 2018

Macam2 Hal



Ramai lah request suh cite pasal rumah. Tak nak dengar pasal business...hehehe. Mcm mana lah nak elak kan sebab kehidupan Kak Elly lebih banyak kat office dari rumah. Korang kena redha lah membaca sebab ini lah kehidupan Kak Elly sebenarnya. Dengan anak2 pun jumpa malam jer. Weekend lately ni selalu tak ada kat rumah :( 

Kat blog ni lah segala kenangan Kak Elly dapat simpan. Korang tak nak baca pun I tak marah. 2 bulan ni kerja memang non stop. Memang kena push kaw2 kerana keadaaan ekonomi tidak berapa baik. Ini bukan nak cerita sebab nak mengundi ya. Tapi ini lah hakikat sebenarnya yang kitaorang perlu tempuhi sebagai ahli perniagaan. Wow...ahli..hehehe.

Giler lah...personal income tax, company income tax, GST setiap 3 bulan membuat kitaorang kena bertahan. Kadang2 rasa penat sangat bekerja tetiba kena bayar berpuluh ribu. Sedih duit titik peluh terpaksa diserahkan. Mungkin yang tak rasa benda ni tak akan faham. Keuntungan GST diambik dari Sales bukan profit itu yang membuat rasa jantung ditikam2. Tak nak cakap lah pasal benda ni blh buat nak muntah dan terbayang2 muka sorang tu.



Bulan lepas mak called cakap mata sebelah kanan kabur. Pakai spek mata pun tak nampak. Risau lah pulak. Ambik cuti bawak mak gi check mata. Confirm mak ada selaput dekat anak mata yang buat kan mata mak tak nampak langsung. Jadi kena buat small operation dan tukar lens kat mata.

Sepatutnya esok dah boleh buat operation tapi mak punya bacaan kencing manis terlalu tinggi. Jadi Doktor suh kawal sehingga bacaan menjadi 9-10. Tu lah orang tua2 ni susah nak control makan sikit. Anak2 pulak tak ada untuk jaga. Memang diorang akan makan sahaja ikut tekak. 

Lepas balik check tu bawak dia gi makan. Ambik kan sikit nasi dan sup. Cakap hari ni last mak makan beras biasa. Esok start makan beras diabetics tu. Selamba jer jawab..eh tak sedap tu. Jadi terpaksa garang sikit nak buta ker nak makan tak sedap. Terus senyap..muahaha. Lepas makan tetiba mak cakap 'Elly tunggu mak kat kereta, nanti mak datang kat kereta ya' lepas tu aku tanya balik 'mak nak gi mana?'...'adalah kau tunggu jer kat kereta'.

Kak Elly tak sedap hati cuba intip kat belakang mak. Ya allah dia gi beli puding caramel pulak. Terus urut dada. Mak...mana boleh makan bahaya ni. Selamba jer jawab...sikit jer ni. 

Selama seminggu terpaksa control pemakanan mak. Tiap2 hari ingatkan. Pagi, petang, malam called tanya. Alhamdullilah berjaya turun kan bacaan kencing manis dan operation berjalan dengan lancar. Tapi still lah hari2 called ingatkan jangan ambik benda2 manis2.





Lepas settled semua urusan mak, Kak Elly ambik keputusan bercuti dengan Filla dan Peej. Memang nak rehat secukupnya. Awal2 dah cakap dengan diorang kali ni aku tak nak fikir pasal melawa ker apa. Mmg bercuti utk tidur. Lantak lah pergi makan tak ada secalit make up pun. Tak ada istilah beli baju baru untuk bercuti kali ni.

Semua berjanji tak nak bercakap pasal business pun waktu bercuti. Dah tak sanggup nak dengar. Just enjoy makan, music dan terbonkang tidur. Nasib Kak Elly baik, En Win tak pernah pun merungut setiap kali Kak Elly nak bercuti dengan kawan2.



Balik dari bercuti tetiba Kak Elly kena serang gastrik yang teruk. Dah makin teruk sakit ni. Decide gi serah diri kat hospital.

Doktor nasihat kan buat endoscopy. Tapi tulah bila memikirkan kerja melambak terpaksa postponed kan dulu. Insyaallah dah selesai segalanya duduk hospital pun tak apa. Kak Elly nak berehat dan pulihkan kesihatan.

Letih sebab setiap hari Kak Elly akan alami sakit ulu hati, perut keras dan sakit belakang yang sangat teruk.




Rasa badan dah ok sikit masuk office buat photoshoot colour2 matte lip cream dan produk2 lain untuk bantu naik kan sales. Berniaga ni kena sentiasa creative kadang2 boleh stress ya mencari kelainan. 



Minggu lepas turun padang ke Mood Republik, Melaka. Kitaorang ni founder yang akan sentiasa ada dimana2. Bukan jenis datang ke booth lawa2 dalam 1/2 jam lepas tu balik. Nooooo...dari 3 tahun lepas kitaorang akan sama turun padang bantu staff2. Tiap2 kali exhibition kitaorang akan bekerja lebih dari 12 jam. Letih jangan cakap lah. Tai kitaorang semangat jer bila tengok orang non stop datang ke booth. Satu kepuasan. Tapi tulah kalau kitaorang duduk kat cashier pembeli tak tahu pun kitaorang ni founder. Siap arah2 kan nak tengok itu ini. Lantak lah janji laku..hahah





Last week birthday Yaya. Hadiah Kak Elly dah beli awal2. Beli kan ticket konsert Dua Lipa. Melompat dia suka. 



Memang setiap minggu Kak Elly akan bekerja. Last week buat training untuk Stokist dan Agent sempena untuk jualan raya ni. Share pengalaman yang ada. Cara closing yang betul. Dengar masalah2 mereka dengan customer. Bagi diorang semangat sikit untuk pulun dan cari duit untuk raya ni. Alhamdullilah dah boleh nampak semangat masing2. Tapi tak semua dapat datang. Masing2 ada hal jadi teruskan jugak dengan date yang dipilih.



Hari yang sama birthday mak. Walaupun dekat tapi tak dapat jumpa sebab agak busy. Pepagi dah called sambil nyanyi. Boleh mak tak ingat langsung birthday dia. Mak Kak Elly ni jenis pelupa. Semua tarikh birthday anak2 dia pun mak tak akan ingat langsung. Kitaorang dah biasa dan tak kecik hati pun. Mak bukan jenis ada calendar yang catit semua tarikh birthday anak2 dia. Korang called bagitau lah sendiri...hahaha

Mak tak ada fb, tak ada handphone pun. Macam tu jugak dengan abah. Kehidupan mak mmg kat rumah jer buat tugas sebagai isteri. Jadi mak memang tak tahu pasal dunia internet ni. Tengok berita pun jarang sebab mak tidur awal. Jadi kalau bercerita benda2 penting ngan abah nanti mak buat dek jer...hahaha

Insyaallah...free nanti bawak mak makan sempena birthday. Sayang angat ni.
   


Ahad lepas sambung lagi kerja. First time buat Fame Open Day. Tak sangka orang non stop datang. Sampai bersesak dalam office tu. Syukur ramai suka kan produk Fame. Minggu ni jer Kak Elly agak free. Ingat nak bawak budak2 bercuti weekend ni. 

Bulan puasa ni mmg langsung x ada setiap weekend. Jadi harap sangat En Win dan anak2 tak ada hal minggu ni. Jadi boleh lah berehat.

Oh ya...bagi siapa yang tak dapat datang open day, korang masih berpeluang dapatkan Harga Combo dan Harga Tawaran Hebat . Check ig @fame_cosmetics




Yehaaaaaa....

Thursday, April 26, 2018

Nak share gambar event #yaaskusuka

Sebenarnya beratus gambar photographer ambik tapi malas nak pilih korang tgk jer apa yang ada ni ya...hahaha.

Actually event 'Raya Special Edition Set' ni tak ada pun dalam list marketing tahun ni. Kitaorang decide nak terus jual dengan tunjuk video raya tu jer. Seminggu sebelum jualan bermula kita duduk balik dan fikir cara marketing yang betul. Tetapi pepandai pulak seorang budak marketing bagi suggestion utk buat event dan jemput semua Mua, Fame Lover, Stokist dan Agent. 

Macam lipas kudung buat kerja. Cari tempat, buat jemputan, buat speech lagi, cari segala benda utk hias. Alhamdullilah ramai yang nak sponsor event ni dan jemputan ramai giler nak datang walaupun hari Khamis. Waktu decide nak buat event tu paling merisaukan jemputan tak datang sbb kitaorang buat hari Khamis. Tapi 3 hari sebelum event kitaorang pulak stress sebab ramai giler pulak nak datang. Tempat dah lah kecik. Tapi kitaorang tawakal jer agar semua berjalan dengan lancar.



Seawal pukul 3.00 petang orang dah mula datang. Konsep hari tu tradisional supaya kena dengan konsep yag kitaorang nak sampaikan.

Main event ni nak tunjuk produk dan mainkan video #yaakusuka. Korang bayangkan ramai dah datang ni tapi video tak boleh link dekat projector. Berpeluh ketiak ya sbb tujuan panggil orang sebab nak tunjuk video. Serious takut nak mampus. Bila dah boleh link suara pulak tak boleh keluar. Dekat pukul 4pm baru masalah settled. Bayangkan aku layan tetamu sambik hati debar2.



Makin ramai orang datang makin kitaorang berdebar. Make up pun cair sebab berpeluh ketakutan.


Suasana kat dalam ni macam open house raya. Kitaorang mmg pasang lagu raya utk naik kan suasana agar lebih meriah.



Meja semua letak kain batik dan frame kitaorang letak gambar perempuan pakai kebaya



Bergambar dengan Emma Mustafa dan rakan2 Mua. Susah nak jumpa Emma ni sbb busy sangat. Kenal Emma ni pun 2 tahun lepas semasa Kak Elly ada photoshoot dengan Majalah Nona. Alhamdulilah kekal berkawan sampai sekarang.



Sementara tunggu event bermula kita ada sediakan makanan petang utk menjamu tetamu yang datang




Kali ni event mmg santai. Tak sediakan kerusi pun. Tetamu berdiri sambil berkenalan satu sama lain. 



Sebahagian agent dan stoist yang datang haritu



Busy haritu melayan orang sana sini. Walaupun hakikatnya tak pandai bermesra..haha. Kak Elly ni jenis susah nak ingat nama orang. Kenal muka tapi nama selalu tersalah. Peej cukup takut kalau aku tegur orang. Ntah apa2 nama aku panggil. Nanti Peej bisik...'Elly kau salah orang lah'. Eeee...takut.



Dalam pukul 4pm event bermula. Memang Kak Elly lah yang akan berucap. Filla ada penyakit kalau suruh dia berucap dia akan kemurungan seharian dan tetiba dia boleh muntah. Peej memang awal2 berniaga dia dah cakap tak suka benda2 macam ni. Kak Elly ni pun bukan berani sangat tapi terpaksa lah sbb seorang muntah, seorang lagi tak keluar suara...hahaha



Saat mendebarkan bila video dimainkan. Fuh...nasib semua ok. Tapi bangga lah berjaya buat video best. Kitaorang asyik puji video ni best. Hakikatnya tak tahu lah orang luar suka ker tidak. Syok sendiri mmg penting ya agar konpiden level menjadi tinggi...haha. Sendiri buat, sendiri puji dan sendiri bangga. Hebatkan.



Anggap jer lah diaorang terperanjat dengan video yang hebat ni walaupun hanya 1 minit 30 saat sahaja.



Settled mainkan video baru lah dua orang model yang langsing turun menunjuk  Fame Raya Special Edition kepada tetamu yang hadir. Lawanya baju hijau tu. Tapi kalau Kak Elly pakai akan kembang tu kiri kanan. Ni bentuk badan Kak Elly 20 tahun lepas ya.



Tetiba bangga balik tgk gambar ni. Alhamdullilah apa yang kitaorang rancang dari tahun lepas dapat dilaksanakan. Harap akan laku nanti...hehehe. Warna mmg sesuai utk semua kulit. Korang akan dapat special box, premium ang pow, special mirror dan 2 colour baru dengan hanya RM85.00 sahaja.





Antara mua2 yang hadir haritu. Thanks korang always support Fame. 


Selesai Event kitaorang ada buat cabutan bertuah haritu.




Alhamdullilah...syukur ya Allah event berjalan dengan lancar. Thanks kepada Team fame bekerjasama utk menjayakan event ni. 




Bagi yang belum dapatkan Set Raya ni cepat2 beli tau. Bagi kepada orang tersayang. Reward kepada diri anda, suami beri kepada isteri, hadiahkan kepada rakan2 anda, hadiahkan kepada ibu ataupun adik beradik. Insyaallah #yaakusuka 

Boleh dapatkan di website Fame Cosmetics click jer link tu. atau whatsapp 013-2755197.