Nuffnang Advertisement

Friday, December 21, 2018

Paris & London 2018


Hi ouls...seperti yang dijanjikan Kak Elly akan share serba sedikit information mengenai percutian Paris dan London. Kak Elly tak akan bagi terlalu details percutian kali ni sbb segala information mengenai Paris & London Metro korang boleh tanya jer kat kaunter dan ramai akan bantu...hahaha. Paling penting korang kena tahu tempat yang nak dituju.

Kali ni Kak Elly memilih penerbangan Oman Air. Perjalanan 7 jam lepas tu transit di Muscat selama 3 jam dan sambung balik dari Muscat ker Paris 7 jam. Tempat duduk ok selesa. Tapi makanan dalam flight tak berapa sedap sangat. Etihad lagi sedap rasanya...hahaha. Next nak cuba Emirates pulak.

Kalau ikutkan hati, memang tak nak dah pergi Paris ni. Termasuk percutian tahun ni dah 3 kali ker Paris. Tak ada rasa excited sangat nak pergi sbb Kak Elly mmg kurang suka Paris. Rakyat diorang kurang friendly. Kau tanya diorang tak akan layan ya. Kena sentiasa berhati2 sbb terlalu banyak pick pocket. Banyak tempat yang hancing...haha. Tapi tak di nafikan bangunan diorang cantik2. Shopping barang2 branded agak murah lah. Bagi yang belum pergi rasanya korang boleh jer singgah Paris just to get experience dan lihat keindahan Paris tapi dinasihatkan jangan pergi terlalu lama. Rasanya 4 hari 3 malam cukup kot. Tapi mesti korang pelik kan asyik complain pasal Paris tak best yang pergi jugak kenapa kan...haha. Ini semua pasal adik lah nak sangat pergi Disneyland, Paris. Rasa tak adil sebab Yaya nak pergi Harry Potter kat London tapi bila adik nak gi Disneyland takan aku nak reject pulak permintaan dia. Jadi kenalah bersikap adil.



Kat Paris, Kak Elly tak duduk apartment just duduk hotel jer. Ambik 2 bilik. Mmg sejak anak umur 5 tahun kitaorang akan duduk berasingkan. Ambik connecting. Selesa sikit duduk 2 bilik. Lagipun hotel2 kat London or Paris ni mmg kecik jadi tak boleh nak selit2 duduk sekali.

Kenapa Kak Elly pilih Art Hotel ni. Salah satu sebab depan hotel Paris Metro senang lah nak gi mana2, 10 minit jer jalan untuk ke Eiffel Tower, belakang hotel ni juga ada tempat2 shopping dan ada banyak restaurant arab yang halal. Jadi sangat2 lah strategik...gitu. Disebakan Eiffel Tower terlalu dekat boleh lah korang ulang 80 kali untuk tangkap gambar jika korang tak puas hati dengan gambar yang diambik blh pergi jer balik. Bawak anak2 ni mmg menguji kesabaran sikit. Ada jer complain bila bergambar.





Paris, Disneyland. Makesure korang beli ticket online awal2. Kak Elly beli ticket dengan transfer sekali. Senang ambik kitaorang depan hotel. Naik Metro agak susah jugak. Tapi blh jer kalau korang pilih utk ambik Metro. Perjalanan ambik masa dalam 40 minit dari Hotel ker Disneyland.Korang boleh pilih samada ada nak pergi Disneyland Park or Walt Disney Studio. Kak Elly pilih dua2 sekali.

Ini pendapat Kak Elly. Kak Elly dah pernah pergi Disneyland, Hong Kong dan Tokyo. Rasanya Disneyland, Paris paling tak best sangat2. Pernah buat survey dan ramai cakap Disneyland Paris paling worst dalam dunia. Tapi tetap tak nak percaya...hahaha. Parade/ Pertunjukan watak2 Disney tak banyak dan tak panjang langsung. Kalau gi Disneyland, Tokyo bersepah2 watak snow white, cinderella, mickey mouse dll yang korang boleh tangkap gambar. Paris Disneyland tak nampak bayang ya. Sebab tu tak ada satu gambar watak pun kitaorang share kat IG. Tak ada makanan halal or ada mungkin kitaorang tak jumpa. First time budak2 nak balik awal. Pukul 3pm kitaorang decide nak balik. Kalau kat Tokyo dulu kul 10pm pun masih kat situ.



Jadi seronok bergambar jer lah. Ini pendapat Kak Elly jer tau kalau korang nak pergi blh jer cuba. Pengalaman orang lain2 kan. Permainan macam biasa mmg akan beratur panjang lah. Kena tunggu sampai sejam pun ada. Mungkin juga mood tak ada waktu ni sebab terlalu sejuk. Jadi korang survey dan decide ya.



Macam Kak Elly cakap kan tadi hotel dan Eiffel Tower terlalu dekat jadi mmg ulang alik jer lah tengok besi ni...haha. Kira view waktu ni terlalu hebat lah sampai suruh anak tangkap gambar 15 kali...hahaha



Ni juga salah satu tempat fames di Paris...Musee Du Lourve. Bangunan sangat2 cantik dan korang boleh beli ticket kat sini utk masuk ker Museum. Luar Museum ni jalan dalam 10 minit dah ada tempat shopping. Untuk ketempat ni korang tanya jer kat Metro ni macam mana nak gi tempat ni...hahaha



Ini lah dinamakan percutian. Dulu kalau bercuti Kak Elly akan sibuk nak pergi semua tempat dan akhirnya kepenatan. Now...no more lawat sikit2 jer janji puas hati dan lebihkan bersantai. Tak nak bercuti tapi sebenarnya penat. Tgk gambar ni....hmmm besarnya anak2 Kak Elly. Senang betul bawak berjalan cuma akan pening bahagian shopping lah.




Gi Paris tak makan benda2 ni mmg rugi lah. Korang akan menyesal ya...hahaha. Kak Elly asyik ulang2 jer kedai ni.



#ootd setiap hari di lif. Hebat bukan..hahaha. Melayu dapat pakai baju sejuk mmg perangai macam ni. Rasa terlalu lawa ni...kahkahkah


Arc De Triomphe

Wajib pergi jugak sebab fames ngan branded item dan syurga shopping. Tapi actually melambak jer kedai shopping kat sini. Paris ngan London ni senang jer lah. Korang google jer tempat pelancongan di Paris akan keluar tempat2 menarik. Senang bukan...


Kak Elly bercuti kat Paris tak lama pun cuma 4 hari 3 malam. Waktu kat Paris haritu menakutkan sikit sebab ada rusuhan. Tu yang rasa tak sabar sangat gi London.

Dari Paris ke London, Kak Elly naik Euro Train. Pesanan sila book 3 bulan sebelum pergi sbb ticket akan murah. Kalau korang book dekat2 nak pergi harga akan melambung tinggi. Ni pun book online jer.


Di London Kak Elly duduk apartment tiga bilik. Makesure kalau korang book request ground floor sbb apartment tu tak ada lif. Tempat ni sangat2 best. Ada supermarket Halal, melambak Restaurant Halal kawasan ni. Ada Tesco, Malaysian Hall pun dekat. Rekemen sangat kalau korang cari Apartment kat London. Kalau fully booked korang key in jer apartment Bayswater melambak jer ada.


Jalan 10 minit jer dah Metro. Ada 2 Metro Station kat sini Bayswater dan Queenway. Pekerja kat sini sangat2 membantu. Jangan risau cakap jer nak gi mana diorang akan bgtau line apa yang korang kena ikut. Sumpah tak akan sesat...hahaha 



Makesura beli Osyter Card ni. Jadi nak kemana-mana guna jer card ni. top up jer kalau habis. Korang boleh beli kat mana2 station Metro. Lebih berbaloi dan agak murah lah. Tapi diingatkan transport kat sini pun agak mahal jugak lah. 5 orang dan seminggu perjalanan dalam RM1200.00 lah habis utk card ni sahaja.




Dah pernah ke London sebanyak 3 kali dan tak akan pernah jemu. London sebuah negara yang sangat2 cantik, shopping murah, tenang dan orang2 sana sangat baik dan sangat membantu. Disebabkan ini kali ketiga kitorang pergi jadi decide tak perlu melawat London Bridge, London Tower, Big Ben semua tu. Just lepak2 dan berjalan2 jer kali ni. Kalau first time pergi mmg korang wajib melawat tempat2 pelancongan lah.



Rasanya Primark ni salah satu tempat yg fames orang Malaysia shopping. Terlalu murah ya. Baju tidur cuma 3 pound jer. I cannot. Masuk jer dalam Primark kitaorang semua berpecah. Janji tunggu kat kaunter 1 1/2 jam kemudian. Perghhhh...sekali tengok budak2 seorang 2 trolley penuh. Yaya shopping jean dekat 6 helai. Terlalu murah baru dlm 8 pound macam tu. Adik belasah barangan Harry Potter. Akak sibuk beli baju tidur seksi jer...kahkahkah. 2 hari repeat datang sini. 

Makesure korang masuk Foot Locker kat sana. Ya Allah...kasut sport 30 pound jer. Sekali lagi kitaorang semua menggila...haha. Tak terkata En Win hura hara melayan 3 orang perempuan...hahaah



On the way nak pergi studio Harry Potter. Agak jauh dalam 40 minit perjalanan. Naik train jer lah. Senang macam biasa tanya jer kat staff train tu...haha

Peminat Harry Potter wajib pergi. Tersangat2 lah best kat sini. Ticket makesure beli online sebab kat sini diorang mmg tak ada jual ticket. Tak ada ticket maknanya tak boleh masuk ya. Sampai kat station ada Bus menanti akan bawak korang ker Studio ni. Kak Elly yang tak tahu cerita Harry Potter pun teruja bila sampai sini. Paling2 teruja adalah Yaya sbb ini pilihan dia. Ya Allah lama giler ya dia bergerak. Punya lah terlalu suka tgk pameran tu satu2.



'Butterbeer' tapi bukan lah beer yang mabuk tu...haha. Minuman ni fames dalam cite Harry Potter. Sebelum gi Harry Potter studio ni wajib gi Primark dulu untuk beli baju2 Harry Potter utk pakai kat sini dan jauh lebih murah lah. 



Portobello Market. Omputih punya Flea Market dan rumah2 sini sangat cantik utk bergambar. Kelam kabut aku anak beranak pilih colour pintu utk bergambar. Tapi kalau gi weekend terlalu ramai kat sini. Tapi wajib kena pergi.


Candem Market pun best macam Flea Market juga, Tapi tempat dia sangat2 besar dan jual bermacam2 barangan kulit dan bag semua sangat2 cantik.

Jangan lupa gi jugak Stadium Wanbley (factory outlet) pun berbaloi jugak utk shopping.

Kak Elly tak dapat share banyak tempat melawat kali ni. Mmg pergi utk berehat2 dan shopping jer. Ok lah kan share sikit2 uols. Ok semoga reader2 dapat lah information sikit2 kan.


Tuesday, December 18, 2018

Cara uruskan percutiaan dan perbelanjaan

Actually malas giler nak tulis. Tapi sebab dah berjanji dgn korang i tabahkan hati untuk menulis...haha. Kang di kejam janji pelesu. Korang nak ikut boleh nak jadikan panduan pun boleh sebab percutiaan ni ikut kemampuan masing2.

Macam Kak Elly tulis panjang2 haritu kat IG, Suami Kak Elly mmg tak akan ambik tahu lansung tentang perancangan percutian. Kau rancang lah macam mana pun, berapa hari, negara mana dia tak ambik kisah. Dia malas fikir. Janji hujung tahun ada aktiviti. Jadi isteri2 diluar sana ada suami yang pandai arrange semua ni bersyukur lah ya...haha. Siapa yang suami macam En Win  jangan lah nak bersedih. Korang lah yang kena bertindak sebenarnya. Tak guna nak merajuk kenapa laki orang hebat laki kau tak. Eh...tak yah lah nak bandingkan. Buat sakit jiwa jer. 

Selalunya bila balik bercuti Kak Elly dah plan until percutian tahun depan pulak. Nampak macam giler tapi itu yang selalu Kak Elly buat untuk aturkan perbelanjaan. Kak Elly akan list 2-3 tempat nak pergi dan waktu ni akan bincang dgn anak2 dan suami. Kak Elly nak semua happy dan bersetuju. Percutian ni bukan sahaja untuk berehat tapi utk tgk anak2 happy sbb moment ni kita akan simpan sampai bila2. Jangan lah selfish cari tempat yang korang boleh shopping jer...hahaha. Balance kan ada tempat anak2 dan tempat korang jugak.

Bila dah dapat kata putus. Kak Elly cuba cari information sebanyak yg boleh. Especially kalau korang decide travel nak berjalan 2-3 negara. Contoh nak ker Amsterdam, Paris dan London. Ni lagi kerja giler ya. Korang kena banyak2 membaca blog tempat2 yang nak pergi, hotel/apartment, transportation, perbelanjaan dan mcm2 lagi. Tapi kalau nak pergi banyak negara selalunya Kak Elly akan ambik masa 1 1/2 tahun untuk merancang. Tak tipu ya sbb ini melibatkan perbelanjaan yang sangat banyak. Jadi kali ni Kak Elly cuma nak share kalau pergi ke satu negara jer dulu ya.

Kak Elly akan banyak membaca untuk mendapatkan information sebanyak mungkin. Tempat yang cantik utk dilawati, accomodation yang strategik, mata wang, transportation dan paling penting selamat utk dilawati atau tidak. Segala information Kak Elly akan catit dekat notes. Link2 blog semua Kak Elly akan simpan utk senang refer nanti. Ini untuk yang nak berjalan sendiri ya tanpa perlu menggunakan agent. Sebelum buat keputusan kena banyak kali berfikir especially yang melibatkan cost yang banyak. Korang bukan nak bercuti seorang tapi nak bawak anak2 sekali jadi fikir ikut kemampuan bukan ikut orang. Dah puas hati dengan segala information anggaran harga flight, accommodation, transportation, harga ticket disneyland or harga2 tempat yang dilawati bila puas hati baru bentangkan perbelanjaan dekat suami....gitu. Tak boleh tak setuju ya sbb I nak survey menggila...hahaha

Antara expenses yang paling mahal adalah flight ticket kalau yang nak berjalan jauh lah. Macam mana Kak Elly dapat duit untuk beli flight ticket?? Selalunya Kak Elly akan gunakan dividen dari ASB. Duit dividen lah Kak Elly dapat berjalan kalau tak pening kepala jugak nak keluarkan duit beribu2. Bayangkan kalau gi London flight ticket RM2500 kali 4 orang dah RM10,000 kan. Jadi untuk flight ticket dah tak perlu pening kepala.

Bulan 3, Matta Fair dah survey cari ticket flight. Selalunya Kak Elly akan tgk harga MAS, KLM, Emirates, Etihad dll. Paling murah lah Kak Elly akan beli. Ok sebelum book date selalunya Kak Elly dah ada information bila anak2 concert, bila tutup sekolah, bila result PT3 akan keluar sbb Kak Elly tak nak terlepas semua benda ni jadi Kak Elly kena check sehingga dapat jawapan...gitu. Dah puas hati baru i book. Ok settled masalah flight. 

Bulan 5 Kak Elly dah start survey hotel or apartment. Maknanya dari bulan 1 - 4 Kak Elly dah start saving utk hotel. Get the information negara tu ada masalah tak kalau korang bawak makanan. Kalau tak ada masalah angkut lah segala benda kat sini.  Lantak lah org cakap kau mcm makcik bedah janji penjimatan. Kalau anak ramai tu better pilih apartment. Boleh basuh baju dan masak sekali. Makesure baca review apartment yang korang pilih. Jangan nampak cantik baca sikit2 terus book. Sebab tu korang kena banyak membaca blog jadi tahu mana lokasi yang baik utk duduk. Kak Elly memang akan keluarkan duit banyak sikit untuk apartment sbb lokasi yang Kak Elly pilih selalunya tengah bandar. Mudah utk shopping dan cari makanan. Kalau korang pilih jauh nak naik transport pun cost jugak dgn nak angkut anak2 berjalan lagi boleh buat mood ke laut. Jadi biar bayar mahal sikit tapi lokasi terbaik.

Next bulan 7 (saving dari bulan 5-7) Kak Elly akan bayar ticket disneyland or tempat2 yang korang nak berjalan yang memerlukan pembelian ticket secara online. Better bayar awal2 supaya tak stress dikemudian hari. Ingat semua perbelanjaan ni korang kena bahagi2 kan dengan suami. Kalau jenis macam En Win kaka terus terang berapa dia kena sediakan. Contoh kalau kau dah bayar duit flight, duit hotel dia plak sediakan...gitu

Bulan 10 (saving 8-10) untik duit transportation. Contoh nak kena sewa kereta, beli ticket train utk ker London (contoh), duit bas hop on (utk melawat bandar London). Jadikan settlekan apa yang perlu. Simpan dalam satu file segala yang korang dah book tu.

Rasanya 80% dah settled. Tinggal duit makan, shopping dan duit emergency. Lupa nak bgtau pulak. Bagi sesiapa yang jalan jauh jgn lupa beli insurance perjalanan. Kita tak tahu apa terjadi nanti waktu bercuti. Buatnya sakit kena masuk hospital mana nak cari duitkan. Jadi sediakan duit insurance jugak ya.

Duit belanja harian, duit makan, duit shopping dan duit emergency ini terpulang kepada masing2 sbb perbelanjaan mengikut kemampuan. Kalau mampu sediakan RM300.00 sehari jadi guna mengikut budget. Jgn lupa stand by credit card dan debit card takut duit tak cukup nanti. Selalu nya utk kawal perbelanjaan Kak Elly akan gunakan system envelope. Rasanya ramai dah tahu kan. Kalau 7 hari pergi maknanya ada 7 envelope until belanjaan harian seperti makan & transport. Shopping satu envelope dan duit emergency satu envelope...gitu. Insyaallah dengan cara ni korang mmg boleh kawal perbelanjaan.

Ini lah cara Kak Elly susun pembayaran perbelanjaan utk bercuti. Kak Elly bukan orang kaya yg bila2 boleh decide nak pergi bercuti dan Kak Elly bukan jenis orang yang bercuti secara terburu2. Kak Elly kena plan betul2 dan dapatkan segala information. Kalau tempat yang nak pergi agak mahal Kak Elly akan ambik masa yang lama. Korang kena displin simpan duit. Kalau bulan tu kena bayar makesure kena buat. Insyallah dia akan berikan satu kepuasaan. Macam Kak Elly cakap taai bercuti ikut kemampuan bukan akut org. Plan2 betul dan insyaallah korang boleh rasanya.

Rumusanya sila sediakan duit
1. Flight
2. Hotel/apartment
3. Ticket2 tempat yang dilawati
4. Transportation
5. Duit belanja harian
6. Duit Shopping
7. Duit Emergency
8. Duit Insurance


Oklah...nanti Kak Elly share information London dan Paris ya.



Saturday, December 15, 2018

Yaya PT3

 Tulis disini sebagai kenangan. Bila mama tak ada nanti or dah tua Yaya still can read perjalanan hidup Yaya sewaktu PT3. Bukan tujuan riak tapi lebih kepada share cara Kak Elly mendidik anak2.

Dalam pelajaran Kak Elly memang tegas. Kak Elly akan berikan yang terbaik untuk anak2 dan selebihnya adalah atas usaha mereka sendiri. En Win jenis sempoi janji tak ada D dia akan ok. Lebih bertimbang rasa dengan anak2. Tapi Kak Elly bukan jenis macam tu. Nampak jer Kak Elly ni jenis manjakan anak2. Segala permintaan Kak Elly turuti tapi ttg pelajaran Kak Elly mmg agak tegas. Setiap kali result diorg mmg takut untuk berdepan dengan Kak Elly.

Disebabkan En Win tak nak masuk kan anak2 ke asrama jadi mmg jadual belajar Kak Elly kena susun. Bila kena tuisyen, bila blh pegang handphone dan bila kena buat latihan. Kak Elly akan sentiasa monitor setiap kali ujian dari situ Kak Elly akan tahu anak2 lemah dalam pelajaran apa. Rasanya semua tahu yang dulu Yaya sangat2 lemah dalam Bahasa Melayu dan Kak Elly akan pastikan Yaya dapat guru yang terbaik utk mengajar BM. Alhamdullilah sekarang Yaya boleh membuat karangan dengan begitu baik sekali.



Yaya ni kaki tidur sikit. Eh bukan sikit tapi banyak. Kerja dia membuta jer. Sakit jantung ya setiap kali tolak pintu bilik tgk dia berselubung. Mata pelajaran yang paling benci adalah Sains.

Jenis kau tak boleh jerit2 suh dia belajar. Kena cakap cara nasihat. Silap cakap langsung dia tak ada mood nak belajar. Selalu ayat yang Kak Elly gunakan.

'sikit jer lagi Yaya, insyaallah Yaya akan dapat good result nanti'
'Yaya belajar satu jam jer lepas nak tidur pun mama tak marah'
'Ni mama dah letak homework, Yaya free buat tau. Kalau habis nanti bagi mama tanda tau'

gitu...ayat2 memujuk. Padahal hati Kak Elly sakit tu tgk dia terbaring jer...hahaha. Disebabkan Kak Elly alwiz monitor ujian anak2  seawal tingkatan 1, jadi Kak Elly tahu subjek apa yang dia lemah. Anak2 Kak Elly ni dari dulu kalau hantar tuisyen centre mmg tak berapa jalan sangat sbb diorang jenis malu nak bertanya. Jadi no point hantar. Jadi mmg dari dulu ambik home tuisyen biar cikgu monitor sikit. Tapi bukan semua subjek. Kak Elly akan ambik subject yg dia betul2 lemah seperti BM dan maths. Bukan murah home tuisyen ni satu jam dalam RM50.00-RM55.00. Jadi kena pastikan duit yang korang keluarkan betul2 berbaloi. Agak2 markah dia tak memuaskan dan cikgu yang ajar anak kau tu kurang bagus tukar jer sampai korang dapat betul2 yang bagus. Tapi demi anak2 Kak Elly ushakan cari duit utk bg diorang the best.




Untuk subject yang lain Kak Elly akan belikan buku latihan dan pastikan diorang buat setiap weekend. Jadual Yaya sangat padat. Waktu sekolah 6am-3pm. Balik diorang akan tidur sampai pukul 6pm. Bangun buat homework tuisyen. Pukul 8 - 10pm tuisyen. Habis tuisyen akan sambung buat kerja sekolah. Kalau tak ada homework sekolah Kak Elly akan benarkan diorang main phone selama sejam. Tuisyen mmg setiap hari kecuali hari Rabu Kak Elly bagi cuti sebab ada Koko. Sekolah dari pagi sampai ptg. Kesian sgt tu kalau paksa tuisyen jugak.



Walaupun Kak Elly kurang pandai tapi tetap berusaha tanda buku latihan anak2 dengan meniru jawapan yang dikoyak terlebih awal...haha. Bila ada kesalahan Kak Elly mintak diorang refer balik dekat buku teks sbb nak terangkan mmg Kak Elly agak kurang pandai. Jadi sesama cara jawapan sampai jumpa.

Konsep Kak Elly macam ni tau. Korang kena sentiasa tanya dan pantau kat sekolah dah belajar sampai mana dan bab mana yang dah habis. Bab2 yang dah habis tu lah korang sediakan latihan. Bukan satu buku tapi 3 buku biar soalan tu berlainan. Jadi diorang akan ingat sikit. Kak Elly mmg garanglah. Bila tanda buku siap lah korang kalau salah banyak.


Ini Kak Elly sempat snap dekat IG stories Yaya. Dengar macam2 keluhan dia. Jadi bila nampak macam tu Kak Elly akan sentiasa support dan bagi dia kata semangat sikit.

Ujian pertengahan tahun result Yaya mmg kurang cemerlang. Waktu tu dia hanya dapat 4A, 2B, 2C, 1D. Uishh giler stress tgk result dia. Waktu tu banyak kan berborak dengan dia dah kitaorang cuba selesaikan masalah satu2 dan buat time table yang baru.

Yaya decide 3 bulan sebelum PT3 dia akan bangun 4.00 pagi dan akan belajar selama 1 1/2 jam. Tugas Kak Elly akan kejutkan dan sediakan buku apa yang dia perlu baca dan latihan apa yang Yaya perlu buat. Serious wei...sangat2 kesian tapi ini permintaan dia jadi biar dia yang buat dengan rela hati tanpa ada paksaan.



Kak Elly akan siap2 buka kan bab apa yang perlu dia baca dan tanda latihan mana dia perlu buat. Betul lah kata orang 'Usaha tangga kejayaan'..'tiada jalan yang mudah utk berjaya' melainkan anak2 korang mmg jenis dilahirkan genius. Itu kalau belajar apa pun akan terus pandai. Yaya ni jenis workhard tapi kurang smart. Dia lebih suka memilih jalan susah. Tapi Kak Elly biarkan jer lah dia nak belajar macam mana pun janji dia faham.



Macam ni lah keadaan rumah lagi 2 bulan nak exam. Pastikan dia dah habiskan kesemua bab dan Kak Elly dah mula print kertas2 soalan percubaan tahun2 yang lepas dari negeri2 yang berlainan. Selebihnya Kak Elly redha sbb Kak Elly tahu dia dah berusaha bukan dia saja tapi 'kami' sama2 berusaha....hahaha.

Ada jugak subjek2 yang Yaya masih lemah. Especially sains dan kemahiran hidup. Jadi kitaorang berdua mmg target 7A sbb maths Yaya kadang2 ok dan kadang2 tak ok. Kak Elly jenis dah tunjuk kan usaha dan dah belajar sebaik mungkin, I ok dan terima sahaja keputusan nanti.



Bila nak ambik keputusan pagi tu mmg tak ada rasa stress dan takut langsung sbb Kak Elly dah bersedia utk terima apa sahaja keputusan sbb Kak Elly tahu Yaya dah berusaha sebaik mungkin. Mungkin ada kesedihan sedikit sbb kesian dan Kak Elly tahu betapa berusaha nya Yaya utk berjaya.

Alhamdullilah...syukur Ya Allah hasil usaha Yaya dia perolehi kejayaan. Saat yang paling manis bila sama2 tgk keputusan dan berpelukan.

Yaya ambik keputusan utk cari sekolah yang ada aliran 'English Literature' sangat2 suka membaca dan menulis. Walaupun Kak Elly nak dia masuk aliran sains tapi rasanya Yaya lebih tahu apa yang dia suka. Sekarang Yaya tgh belajar IGCSE. Maknanya lagi 2 tahun dia ada 2 exam yang besar. Semoga semuanya dipermudahkan nanti. Of course mama adalah penyokong yang terbaik.

Congratulations Sayang....mama bangga dengan Yaya. Next adik turn utk mama kembali menjadi singa.


Friday, November 23, 2018

Travel bersama anak2


Dulu waktu budak2 kecik lagi travel senang giler. Kak Elly yang akan pack kan barang, baju dan kasut Kak Elly akan pilih dan segala benda lah Kak Elly yang akan uruskan. Budak2 ok jer dan pakai apa yang Kak Elly sediakan.

Tapi sekarang rasa nak muntah dan hantuk kepala kat dinding. Diorg siap ada list nak pakai baju apa dan gambar mcm mana nak ambik. Travel Bag tak nak share, toiletries masing2 kena ada satu sorang. Yaya cannot sentuh barang adik dan macam tu sebaliknya. Uishhh bawak anak meningkat remaja ni mencabar ya. Walaupun dah senang untuk berjalan tapi permintaan tu boleh mendatangkan darah tinggi. Ada jer permintaan. Masing2 dah pandai bergaya lengkap nak bawak segala benda. Tapi tulah masa2 macam ni lah boleh nanpak everyone so excited. Tu belum lagi shopping list #urutdada. Tapi Kak Elly cuma fikir satu jer lah rezeki ni pun datang dari anak2 juga jadi tak salah rasanya sama2 rasai. Asalkan kita tahu limit untuk kita belanjakan. Ada lebih kongsi jer bersama. Kalau tak ada duduk lah rumah diam2....gitu. 

Kalau orang tgk teruk sangat perangai kau kan manjakan anak2. Tapi hakikatnya Kak Elly tak sampai hati. Both of us siang malam agak busy dengan kerja dan kebanyakan masa diorang dirumah sebab tu every weekend Kak Elly akan luangkan masa dengan diorang breakfast or dinner. Duit boleh cari tapi kenangan macam ni hanya sekali sahaja jer. Bukan mewah kan diorang dengan segala benda tapi kepuasaan korang tu bila tengok anak2 gembira. Tapi tulah cara orang mendidik anak2 lain. 

Anak Kak Elly tak ramai dua orang jer jadi bila bercuti mmg mintak padangan diorang nak kemana. Biar diorang yang pilih sebagai parent nak tgk diorang gembira dengan percutian yang kitaorang akan rancang setiap tahun. Biar ada kenangan bila besar nanti. Yaya ada tempat yang dia nak pergi begitu juga dengan adik jadi kalau boleh Kak Elly akan cuba tunaikan. 

Kak Elly mmg dah tak blh macam orang lain bercuti berdua. Baru bincang jer dengan anak2 cakap nak bercuti dgn Papa terus kena bankang. Bawak jer lah kitaorang. Bukan kitaorang kacau pun. Kalau mama nak makan ngan papa berdua jer kitaorang blh jer duduk meja lain. Mama nak keluar malam gi jer lah kitaorang tak ikut. Nak gambar berpeluk pun kitaorang boleh ambik kan. Kau rasa......hahahahah. Tapi tulah tak sampai hati sebab diorang dah besar. Nanti up gambar anak2 tgk terus I rasa bersalah. Kalau kecik lain. Bawak balik hadiah mainan terus diorang gembira. Lagipun En Win mmg tak akan lah nak tinggalkan anak2 dia. Mungkin dah tua nanti anak2 dah bekerja baru blh honeymoon balik kot. Last honeymoon rasanya kat London kot sampai adik demam rindu. Lepas dah serik nak tinggalkan anak2 lagi.





Insyallah lagi seminuggu nak bercuti tapi sebabkan anak2 perempuan banyak permintaan Kak Elly dah siap sedia dari 2 bulan yang lalu...haha. Beli sikit2 keperluan. Now separuh dah siap pack pun. Benda penting2 dah beli. Segala urusan dah di selesaikan. Doakan semua berjalan dengan lancar nanti. Cuma satu bag jer lagi kena sediakan iaitu bag makanan...hahaha. Memang setahun sekali Kak Elly akan pastikan ada percutian keluarga. Diorang dah besar jadi tiada lagi percutiaan gi PD untuk mandi swimming pool. Jadi senang kumpul duit dan jalan jauh jer setahun sekali. Tahun depan pun, insyaallah kalau panjang umur dah tahu nak pergi mana. Selesaikan percutiaan ni dulu next baru kita fikir untuk kumpul duit balik.

Mama nak bila anak2 mama dah besar dan baca blog mama ni tahu yang mama dan papa terlalu sayangkan korang berdua. Kami akan sediakan dan berikan terbaik untuk anak2 mama dan dengan harapan juga bawak lah kitaorang holiday bila dah tua nanti....hehehehe   


Friday, November 16, 2018

Luar biasa....


Masuk jer office buka pintu staff akan menjerit ' Luar Biasa' sambil pekik macam kau nampak terlalu hebat. Ya...setiap pagi itu yang akan berlaku. Tahap bodek pekerja Fame ni terlalu hebat. Sampai aku akan tersenyum2 bila dengar perkataan tu...hahaha. Hebat cara korang bodek boss.



Alhamdullilah...walaupun diorang kaki bodek tahap melampau tapi ni lah kesayangan Kak Elly. Team work diorang sangat2 hebat. Kitaorang akan sentiasa makan lunch bersama dan akan share macam2 perkara. Bergaduh dengan husband lah, boyfriend lah, baru putus cinta lah, kisah LGBT semua kitaorang akan share. Dah macam satu keluarga besar.

Walaupun Kak Elly rapat dengan diorang tapi tetap ada limit. Diorg masih hormat Kak Elly, Peej dan Filla. Walaupun sentiasa bergelak dan tahap kutuk sampai korang boleh nangis tapi bila Kak Elly panggil masuk dalam bilik sorang2 tetap muka akan pucat. Kak Elly jenis bila masa bergurau kau boleh kutuk apa sahaja tapi time kerja bila i serious korang kena dengar.

Aku dengan Peej tak pernah anggap diri kita besar. Sentiasa bersikap terbuka dengan staff dan akan dengar pendapat diorg sbb diorang yang handle customer jadi diorang lebih tahu masalah yang dihadapi. Aku ngan Peej akan bantu mana yang diperlukan.

Cuma Kak Elly nak nasihatkan siapa team baru yang masuk Fame Cosmetics ni mental kena kental sbb cara diorng menguntuk kau boleh nangis sambil hentak2 kepala kat dinding. Tersangat pedih ya...haha



Perkara kedua yang Luar Biasa adalah I buat paper work...hahaha. Dulukan selalu tgk orang busy2 duduk depan computer buat target itu ini. Marketing plan 5 tahun akan datang. Kak Elly selalu berbisik dalam hati....perghhh hebat sangat kerja korang siap ada plan benda 5 tahun lagi. Sampai stress tgk diorang dah siapkan paperwork.

Now...Kak Elly dah buat dan sangat luar biasa bagi Kak Elly...hahaha. Of course paperwork ni dibantu oling peej dan kitaorang berjaya siapkan Kertas Rancangan Kerja yang sangat hebat.


Apa gunanya Kertas Perancangan Kerja ni korang boleh pergi mana2 agensi atau bank untuk dapatkan gran dan dana untuk bantu Rancangan Kerja yang korang bentangkan. Contoh2 agensi yang Kak Elly maksudkan adalah seperti MARA, PUNB, SME, Tekun dll. Tapi makesure Kertas Rancangan Kerja korang kena power lah. Tunjuk segala bukti dan plan tu sejajar dengan apa yang korang pernah buat. Maknanya masuk akal lah apa yang korang rancang kan. Contoh nak bukak kilang sendiri apa pengalaman yang korang ada sampai diorang blh rasa korang mmg layak buka kilang sendiri...gitu

Hebat sangat kau bercakapkan macam ahli perniagaan yang berjaya...hahahah



Perkara Luar Biasa yang ketiga adalah pembentangkan Kertas Rancangan Kerja yang kitaorg buat. Selepas korang hantar kertas kerja dekat mana2 badan agensi tak semestinya korang akan dipanggil untuk buat pembentangan. Badan2 agensi akan teliti kertas kerja yg dibuat dan kalau ok next step diorang akan datang pejabat tengok keadaan yang sebenarnya. Sambil tu diorang akan interview perkara2 yang lebih details.

Alhamdullilah Kertas Rancangan Kerja kitaorang diterima. Kak Elly dan Kak Peej dipanggil untuk pembetangan. Satu lagi diorang tak akan mention bila pembentangan akan dibuat korang kena sentiasa bersiap sedia...gitu.

Alhamdullilah waktu pembentangan tu Kak Elly dengan Kak Peej mmg yakin dengan apa yang kitaorang sampaikan dan setiap soalan yang ditujukan kitaorg dapat jawab dengan baik...cewah. Hahahaha.



Perkara Luar Biasa yang keempat. Kak Elly berjaya kuatkan semangat bersenam setiap hari. Push diri untuk menjadi lebih cergas dan bertenaga. Kerja Kak Elly ni nampak jer macam best tapi hakikatnya sangat2 stress sebab kita perlu berdepan dengan banyak perkara. Sentiasa jer dalam kepala ni kita ada gaji staff yang perlu dibayar setiap bulan dan apakah produk yang boleh buat nama Fame meletup. 2 benda ni akan sentiasa bermain di kepala dan benda2 macam ni akan buat badan korang sakit dan otak letih.

Jadi bulan August decide utk mula exercise. Buat atleast 1-2 jam sehari. Perghhh hilang sekejap rasa stress bila peluh2 menitik dan waktu dance terus goyang tak ingat dunia...haha. Kak Elly memang suka menari dan sangat enjoy dengan music. Jadi ini salah satu terapi jugak untuk Kak Elly. 



Perkara Luar Biasa yang kelima, Kak Elly berjaya turunkan berat badan dari 62kg ke 55kg. Terus rasa bangga kat diri dan rasa sangat luar biasa sebab angka 6 tu dah lama ikut Kak Elly bertahun2. Jadi rasa lah ada sikit keyakinan diri untuk kedepan. bila angka 5 ni.

Kak Elly still enjoy food cuma kurangkan ambik gula dan control makan waktu pagi dan malam. Itu jer yang Kak Elly buat dan tambah pulak dengan exercise dan akhirnya berjaya dalam masa 3 bulan. Jadi lah kan tak nak lah kurus sangat nanti nampak terlalu cengkuk dan muka panjang macam kuda pulak....hahahaha

Now cuma nak maintain jer. Tapi kalau naik balik lantak lah situ..hahaha. Pepandai lah control nanti kalau gemuk balik sebab kita sendiri tahu macam mana badan kita. Kak Elly tak nak jadi stress bila nak makan jer teringat KG akan naik...noooooo i don't like that. Naik2 lah esok pepandai lah kau jaga balik kan.




Perkara Luar Biasa yang keenam, i dah pandai chair mtg dengan hebatnya...hahaha. Belajar dari pengalaman. Kalau dulu nak bercakap pun suara mengigil2. Nak beri arahan dan warning staff pun takut. Sekarang dah tak ada rasanya dan marah dan tegur terus panggil dan cakap one to one. 

Aku boss aku berhak untuk tegur...gitu. 




Perkara Luar Biasa yang ketujuh. Berani berdepan dan berjumpa dengan orang2 besar dalam perniagaan. Serious wei benda yang tak pernah terfikir yang kitaorang akan sampai ke fasa ini. Fasa yang korang kena berdiscuss dan sharing tentang produk yang kitaorang jual. Berdepan dan bercakap dengan org penting, Badan2 Kerajaan yang berpangkat Tan Sri, Dato Seri dan Datin2.

Macam mana korang nak yakin kan dekat orang2 hebat tentang perniagaan kau yang kecil ni. Luar Biasa kan perkara ni....hahahah

Slowly lah belajar dari menjadi orang biasa ker Luar Biasa....ahaks

Friday, October 19, 2018

Kursus yg jadikan akak remaja balik



Siapa follow ig Kak Elly dan tgk ig stories korang mesti dah tahu 3 bulan berturut2 Kak Elly dan Kak Peej join Kursus Mara. Ramai jugak yang DM tanya macam mana nak join kursus ni. Kak Elly kurang pasti sebab kitaorg pergi atas jemputan Mara. Mungkin korang call Pejabat Mara dan tanya tentang kursus2 yang Mara sediakan.

Bulan August, Seminar ni PD selama 5 hari, September di Bentong, Pahang pun 5 hari dan bulan October di KL selama 3 hari. 

Kitaorang ni dah biasa pergi kursus. Tapi kursus yang selalu kitaorang pergi tu semua peserta agak serious. Mungkin sebab masing2 founder dan bayaran yang dikenakan agak mahal jadi diorang agak serious dan bab mencari ilmu ni.


Kursus yang Mara sediakan mmg sangat2 best dan ilmu yang kitaorang dapat sangat2 membantu dalam bidang perniagaan. Korang bayangkan selama ni kalau dapat audit report Kak Elly cuma tgk Sales setahun dan untung bersih jer...hahaha. Now dah boleh baca keseluruhan audit report. Dah boleh soal budak acct dengan bangganyer.

Serious berniaga ni bukan boleh buat suka2. Bukan sebab nak cari duit lebih jer. Orang jual produk kau pun nak jual produk. Dulu macam ni ini lah sikap kitaorang. Asal untung lepas bayar semua expenses dan boleh rolling duit tu dah kira hebat sangat. Tapi itu bukan cara perniagaan yang betul. Memang angan2 selalunya untuk berjaya keperingkat Antarabangsa tapi macam mana korang nak capai semua tu.

Marketing, iklan FB, Copywriting semua korang boleh belajar tapi jangan lupa asas dalam perniagaan. Korang kena kuat kan tapak dibawah baru korang boleh buat seterusnya. Di Mara kami di ajar macam mana nak buat Kertas Rancangan Kerja dengan betul. Rancangan perniagaan 3 tahun akan datang. Dari situ korang boleh ikut target sales yang ingin korang capai setiap bulan ataupun setiap tahun. Korang kena ada rancangan kerja dulu sebelum mulakan sesuatu. Kena ada target sasaran supaya focus marketing korang dilakukan dengan betul.

Insyaallah adanya Kertas Rancangan Kerja yang baik korang boleh dapatkan bantuan dari Kerajaan2 yang sediakan dana2 atau gran untuk membantu peniaga2 melayu...gitu

Memang kitaorang belajar banyak benda lah dengan kursus ini. Selama 3 tahun baru lah tersedar betapa banyaknyer kesilapan yang kitaorang lakukan.




Macam Kak Elly cakap tadi tempat2 kursus yang kitaorang pergi semuanya peserta agak serious. Tapi kursus di Mara ni terus akak rasa remaja....hahaha. Giler2 sangat perangai budak2 ni. Macam ala2 zaman di Collage. Mula2 kitaorang agak malu lama2 baru boleh join dengan perangai masing2. Bila time sukan bukan main bersungguh2 budak2 ni join. Sampai takut tengok semangat nak menang tu.

Dalam class pun macam tu jugak ada jer benda nak membahan orang tapi bila suruh bercakap kat depan masing2 muka pucat ya...haha. Cikgu bagi homework mmg tak buat lah. Lepas tu sibuk jalan sana sini. Seperti biasa aku ngan Peej pelajar cemerlang semua latihan siap. Kitaorang sangat cool. Kalau zaman college kira kitaorang bijak lah tapi cool dan semua orang nak kawan tu...hahaha

Lepas tu aku ngan Peej jahat tgk ada kumpulan lain lepas tu bisik2 'ini kalau time sekolah tak boleh join kita ni sbb terlalu gedik'...'budak lelaki yang ni boleh join kita sebab pandai dan cute'...hahaha. Berangan jer kan.

Padahal semua ok jer. Kitaorang mmg suka berangan. Zaman Sekolah kan ada group2 budak cool. Kau tak cool dan tak cantik tak boleh join ya...hehehe 



Ini group Kak Elly waktu game. Nyampah tau semangat diorang menakutkan. 'Kita kena menang Kak'...'Kita boleh Kak'. I tak boleh ya orang cakap2 macam tu sbb Kak Elly jenis yang cepat panik dan berdebar2. Walaupan games tu cuma masukan bola bawah kerusi...hahaha. Tapi hebat kitaorang juara permainan ni.



Tengah2 tu Cikgu Linda. Cikgu kesayangan ni. Kitaorang belajar banyak benda tentang perniagaan dan acct dengan Cikgu Linda. Garang tapi sangat jelas bila mengajar. Sangat2 bertabah dengan murid2 yang memeningkan...hahaha. Sangat2 membantu untuk kitaorang hasilkan kertas kerja yang terbaik. 



Ni kat Hot Spring, Bentong. Kebanyakan student kat sini ada lah Barber, Fashion, Saloon  dan Cosmetics. Relax jer time rehat boleh main potong2 rambut. 

Semua sporting peserta Mara ni. Terus rasa macam masuk College ala2 Beverly Hills 90210 dan of course I yg pelakon Brenda tu...muahahaha



Ni kursus last week. Kitaorang belajar cara 'Keterampilan dan Komunikasi berkesan'. Sangat2 best sebab kita boleh tahu karakter setiap orang dan paling menakutkan bila tahu karakter Kak Elly sendiri dan semuanya tepat. Bila dah faham dan pelajari dari kursus ni, sekarang kitaorg tahu karekter pelanggan jenis macam mana. Mmg terbaik lah kursus yang Mara sediakan. 

Cuba korang lihat barisan atas kerusi tu. Org hebat jer dapat duduk depan ya....hahahah 


Tuan Rizal Rashid....perghhhh senyuman menusuk dikalbu...hahaha. Tuan Rizal ni kalau bercakap tersenyum jer buat hati kau senang jer. Tak rasa 3 hari belajar ngan Tuan Rizal ni. Banyak benda yang kitaorang dapat.


Peserta2 Mara ni ada dari Ganu, Penang, Kedah, Johor jadi macam2 bahasa boleh dengar. Kitaorang dah semakin rapat dan berani dah bergurau senda. Insyaallah tgh tunggu utk next course nanti.

Tapi yang paling penting kitaorang dapat banyak ilmu dan mula sedar betapa pentingnya mencari ilmu sebelum kita memulakan sesuatu. Rancang sebelum bertindak. Bukan bertindak baru nak merancang. Terima kasih kepada Mara dan tenaga pengajar. Aku ngan Peej dapat ilmu yang sangat berguna.

Monday, September 24, 2018

Berkecamuk

Hari ni bangun pagi2 macam hati tak best. Banyak benda dalam fikiran. Dalam masa yang sama terlalu rindu mak dan abah :(. Risau dengan Yaya lagi seminggu nak exam PT3. Kecewa dengan diri sendiri yang telalu busy. 

Tak tahu nak bahagi masa macam mana. Utk mak dan abah, anak2, suami dan diri sendiri. Tetiba rasa down sangat hari ni. Rasa macam susah nak senyum tu. Rasa nak mintak En Win hugs cakap 'don't worry semua ok'

Tak suka perasaan macam ni sebab Kak Elly seorang yang bersemangat, ceria dan kelakar. Masuk office pagi ni tgk bill melambak atas meja terus rasa lagi down. Harap perasaan ni cepat lah pergi jauh2.

Tetiba rindu nak peluk anak2 yang dah semakin membesar ni. Nak diorang tahu apa yang mama buat ni semua utk diorang. Tgk wajah staff yang Kak Elly marah minggu lepas sebab sale agak menurun terus rasa sedih dan bersalah sbb diorang pun ada perasaan.

Semalam badan terlalu letih sampai tertidur 4 jam. Bangun2 terus rasa blur dan waktu tu perasaan sedih tu datang. Nak kata period lama lagi. Pagi tadi called mak tanya pasal kesihatan mencurah2 air mata.

Kadang2 bila ada sosial media boleh rasa muak pulak sbb sana sini tunjuk kelebihan. Di mana aku pun terpengaruh nak tunjuk kehebatan. Tak suka juga kehidupan macam ni sbb Kak Elly seorang yang sangat simple. Blog pun dah jarang sangat share pasal kehidupan diri dan anak2.

Tak nak lah sambung tulis lagi. Rasa akan menangis teresak2 ni kalau teruskan. Jiwa Kak Elly sangat berkecamuk sekarang ni.

Sunday, August 26, 2018

Apa itu IGCSE?

Yaya ni sebijik macam perangai Kak Elly suka plan apa yang nak buat. Apa yang kena dahulu kan dulu. En Win dengan adik tak pernah ada rancangan. Go with the flow omputih cakap. Tak pernah rancang nak buat apa. Sebab tu Kak Elly tak pernah harap En Win rancang atau arrange holiday sbb dia tak akan tahu nak buat #tepukdahi.

Awal tahun Yaya ada mention pasal IGCSE ni tapi Kak Elly buat dek jer sebab tak faham. Apo lah benda tu kan. Dia ada lah explain sikit2 tapi still Kak Elly ambik acuh tak acuh jer. Sampai lah minggu lepas dia tanya dah survey ker belum? terus Kak Elly panik. Apa benda IGCSE tu? Cuba google tapi faham sikit2 jer.

Apa kebaikan dan kelebihan IGCSE ni still Kak Elly tak tahu. Jadi semalam up kat fb dan ig mintak pertolongan kawan2 yang tahu dan minta diorg explain dan dlm masa yang sama Kak Elly google untuk faham kan lagi. Mana lah perempuan kampung ni tahu setakat exam SPM akak pandai lah.

Alhamdullilah ramai yang bantu dan sekarang Kak Elly dah faham sangat2. Now Kak Elly nak share pulak dengan korang yang tak tahu apa itu IGCSE.

Kalau sesiapa yang hantar anak ker International School atau Mrsm mungkin akan tahu IGCSE ni. Ibubapa dah diberi pendedahan awal tentang IGCSE ni. Cuma ibu bapa yang hantar anak ke sekolah biasa mungkin tak tahu dan kurang faham. Kalau Sekolah biasa PMR dan SPM tapi International School ni big exam diorang IGCSE ni.

Selalunya kalau anak korang belajar di Mrsm IGCSE ni akan bermula seawal tingkatan 2
Form 2 (checkpoint utk igcse)
Form 3 (PT3)
Form 4 (IGCSE)
Form 5 (SPM)

Memang tough lah anak korang nak belajar. Focus kepada 3 subjek
Maths (Maths dan Add Maths)
English 
Science (Bio, Fizik, Kimia)

Tapiiiii kelebihan korang ambik IGCSE ni kalau result korang bagus blh terus buat persediaan untuk fly overseas, boleh keluar terus dari MRSM  utk buat A Level. Korang juga blh apply contoh IIUM guna result IGCSE ni jer (depend course tapi local Uni jarang tengok result IGCSE ni melainkan korang ada cita2 nak ker overseas ini salad satu bonus point...gitu. 

Ada juga yang dapat result bagus diorang terus fly dan tak ambik SPM pun. Cuma kalau korang nak kerja Kerajaan still kena ambik lah SPM. Kalau tak nak tak perlu ambik SPM ni.

Berbalik ker cerita Yaya. Dia mmg dari dulu ada cita2 nak belajar overseas. Kak Elly dengar pun telan ailio. Terus dalam kepala simbol $...hahaha. Tapi as a parent kena lah support apa juga yang anak ingin capai. Walaupun hakikat nya macam tak mampu tapi kita cuba lah usaha kan. Jadi dia mmg nak sangat ambik IGCSE ni. Nak masuk international or private school mmg x mampu lah. Jadi Kak Elly cuba survey ambil tuisyen di luar. Bila survey intake bulan September ni dan kelas pada waktu malam. Mmg tak boleh lah sbb Yaya tak lama lagi nak exam PT3. 

Jadi apa yang kitaorang perlu buat ambik Home Tuisyen ajar one to one selepas PT3 nanti. Agak mahal jugak lah. Exam bulan 10 tahun depan tapi tak decide lagi nak ambik kat mana. Kena cari cikgu yang bagus dulu. Cuma bagusnya ambik IGCSE ni blh cover utk belajar SPM jugak tapi depend subjek yang korang pilih lah. Kata lah Yaya dapat good result utk IGCSE  kitaorang tetap akan suruh dia ambik SPM jugak. Cuma kelebihan ada di situ kalau nak sambung study di overseas nanti.

Tak harap apa2 pun cuma nak bagi Yaya peluang mencuba. Untuk 5 subjek yg nak ambik pun kitaorang belum pilih lagi. Esok Kak Elly akan pergi tuisyen centre utk dapatkan more information dan buat pemilihan subjek yang sesuai dengan cita2 Yaya.

Jadi kalau korang rasa IGCSE membebankan anak2 korang boleh jer terus ambik SPM. Pilihan sentiasa ada ditangan korang. Kak Elly pun sebab Yaya nak sangat cuba dan ada keiginan nak pergi lebih jauh jadi tak salah bagi peluang. Dia yang mintak jadi dia sendiri yang akan pikul tanggungjawab ni.

Harap penjelasan Kak Elly tentang IGCSE dapat membantu korang ya.






Wednesday, July 18, 2018

Jangan benci cintaku


Siapa tgk cite ni. Jangan benci cintaku setiap hari Isnin - Jumaat kul 7pm. Huaaaa cite ni sangat2 menyakitkan hati sebab Kak Elly tahu ramai perempuan perampas kat luar sana perangai mcm ni...huh. Kak Elly malas nak cite yg belum tgk korang boleh baca sonopsis kat bawah ni dulu. 



SINOPSIS JANGAN BENCI CINTAKU

Perkahwinan Rafeeqa dan Shahrizal adalah aturan keluarga ketika usia Rafeeqa masih muda. Dia yang tak bersedia dengan komitmen menganggap perkahwinan itu sebagai bebanan. Lantas, Rafeeqa tidak teragak untuk melanjutkan pelajaran ke Sunderland tanpa menghiraukan perasaan suami yang mencintainya. Lima tahun kemudian, Rafeeqa kembali ke Malaysia dan menyedari dia mula merindui suaminya dan bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri yang sepatutnya. Namun, Shahrizal sudah mempunyai kekasih hati iaitu Husna dan Rafeeqa berjanji pada diri akan merebut cinta suaminya semula.

Namun tidak semudah itu, dengan kemunculan Husna di antara dirinya dan Shahrizal, Nek Pah yang tak pernah mengiktiraf kedudukannya sebagai cucu menantu dan juga Irwan yang tak habis-habis menempel untuk mendekatinya, semuanya menguji kesabaran.

****************************
ok boleh sambung marah...

Paling menyakitkan hati dalam cerita sebab perempuan nama Husna ni. Pandai korang pilih pelakon kan. Muka perempuan nampak cantik, lembut dan berhati mulia. Hakikatnya dia nak suruh Shah ni ceraikan bini dia. Korang kena tengok cara dia berlakon. Dia punya mendesak tu nak laki orang macam tak menyempat. Dia jer lah terbaik. Dia lah paling bagus #matakeatas

Bila tengok cerita ni memang tak nafikan lah banyak perempuan kat luar sana yang suka rampas laki orang berperangai macam ni. Tunjuk dia lah yang terbaik sehingga sanggup runtuh kan rumah tangga orang. Aku tak leh terima ya. Walaupun macam mana kau sayangkan laki orang tapi hakikat nya dia laki orang. Benda ni tak terjadi kat diri dia sbb tu apa yang dia buat tu akan rasa betul. Cuma kau akan rasa nanti bila kau dah bersuami dan orang rampas suami kau. Cuba lah elak ganggu kehidupan orang lain. Berapa banyak hati yang akan terluka nanti. Kebahagian tu tak akan lama mana pun. Mula2 berbunga lah tapi lama kelamaan akan hilang sbb niat kau tu nak merampas dan pikat suami orang tu dari awal tu dah salah. Kalau lelaki tu pilih atas sebab kecantikan dan kehebatan kau berpakaian seksi. Tap selama mana kau nak jaga. Kalau dia boleh jemu atau benci kat bini dia tak mustahil satu hari pun kau akan rasa benda yang sama. Lain lah laki yang kau pilih tu kaya raya boleh lah maintain cantik meletup. Tapi laki kaya lagi bahaya..hahah

Of course lah si Husna ni rasa hebat, rasa bagus sebab lelaki tu cari dia. Tapi laki ni pun gatal tak cukup satu walaupun bini kau terlalu cantik. Sekarang dah konpius sebab tak boleh buat keputusan. Dua2 kau nak. Hebat sangat nak dua2...eeee geram wei.

Paling sedih Fika ni tahu laki dia main kayu 3. Tapi dia nak pertahan kan rumah tangga sbb dia tahu dulu dia tinggalkan Shah lama untuk belajar sebab tu dia nak betulkan keadaan. Korang akan rasa stress sbb Fika ni teralu lawa dan manja untuk Shah tinggalkan.

Semua watak dalam ni kena yang buat korang akan dan stress dengan perangai Husna dan Nek Pah yang terlalu jahat. Watak mak bapak Shah teralu bodoh untuk bertindak. Semua lah menyakitkan hati paling benci Husna. Korang kena tgk watak dia mmg menjadi betul. Perampas yang terlalu jahat sebab mungkin watak dia perempuan bertudung jadi korang macam tak boleh terima kenapa perempuan bertudung ni jahat sangat. Asyik tanya jer bila nak kawin. Malu orang kampung dengan kawan2 tuduh dia perampas laki org, Jadi dia desak Shah utk ceraikan bini dia.  


Hari ni tengok mesti aku panas hati lagi....



Tuesday, July 3, 2018

Kegilaan....


Semalam borak2 ngan Peej pasal kegilaan kepada sesuatu benda. Peej mmg x boleh langsung tengok barang gadget dan kereta. Dia akan survey dan tgk dengan teliti benda2 gadget ni. Nanti dia cerita kat aku dan Filla. Lepas tu kitaorang tak faham satu benda pun apa yang dia cakap...hahaha.

Benda2 canggih dan memerlukan kepakaran mmg Kak Elly kurang minat. Kalau phone pun segala apps kurus ker buat gambar jadi cantik ker semua Kak Elly x pandai ya. Especially part edit2 video ni. Sangat menakutkan nak belajar benda tu semua. Sampai hari ni pakai gopro pun masih tak faham2 nak record...hahaha



Kain mmg kegilaan Kak Elly. Boleh stress kalau tgk kain yang cantik2. Dia punya debaran tu tak tahu lah nak cakap. Terlalu teruja dan Kak Elly boleh habis kan masa berjam2 tgk kain sahaja. Melambak lagi kain kat rumah belum berjahit dan Kak Elly masih membeli lagi. Macam kain kat atas ni mula2 tgk gitu2 jer sebab dah lepas raya jadi tahan nafsu tak nak membeli.

Tak boleh tidur ya asyik teringat jer. Lepas tu terbayang2 kalau pakai kain tu akan jadi cantik macam mana. Esok pagi2 terus beli...hahaha. Giler lah membuak2 perasaan tgk kain. Tak pernah ada kesalan dan ia memberi satu kepuasan yang sangat best...hahaha

Tolong doakan impian Kak Elly nak bukak kedai kain, kedai sulaman berjaya... :)



Ini pun kegilaan yang boleh buat Kak Elly tak keruan yang tak senang duduk kalau tengok. Sulaman Nyonya. Jangan lah bagi Kak Elly masuk kedai kat GE Mall, Butik Ang Eng. Kak Elly akan belek satu2 baju kat situ. Kalau gi Melaka lagi teruk ya. Korang jalan lah mana2 Kak Elly boleh duduk kedai sulam nyonya tu seorang diri.

Cuma sulaman ni agak mahal. Kalau yang cantik dan sulaman yang halus akan cecah beribu. Pernah sekali Kak Elly buat baju kurung anak2 yang bersulam berharga RM800.00 tapi kepuasan tu tak boleh nak cakap. Sampai sekarang Kak Elly simpan dan jaga elok2. Baju sulaman paling mahal yang Kak Elly ada rasanya dalam RM2800.00. Walaupun ramai kata pembaziran tapi bagi orang yang minat macam Kak Elly ni rasa satu kepuasan yang tak boleh digambarkan. En Win kalau dengar ayat macam ni menyampah betul...hahaha

Kak Elly mmg simpan dan gantung semua baju sulaman yang Kak Elly beli. Setiap tahun mesti beli satu untuk simpanan. Macam2 jenis sulaman yang ada. Tapi sulaman nyonya yang terbaik sebab sulaman nya halus dan sangat2 lawa.



Ini lagi satu kegilaan iaitu Embroidery. Tapi agak pelik sebab Kak Elly suka tengok jer tapi tak membeli...haha. Suka warna putih dan suka tengok embroidery yang corak dia bunga2 kecil yang banyak lubang2 tu. Especially alas meja dan cadar embroidery. OMG dia punya kepuasan dapat pegang dan tengok pun jadi lah. Pernah tengok set cadar fully embroidery dalam RM800.00. Kalau beli pun rasanya tak akan pakai sebab warna putih tapi akan simpan untuk dilihat sahaja...hahaha. Tapi embroidery ni Kak Elly boleh mengawal nafsu walaupun terlalu2 suka. Gambar ni pun kat Elly boleh tenung dalam 1/2 jam sebab akan buat stress dan beban kat kepala ni hilang.



Wangian Lavender memang suatu kelemahan yang sangat2 teruk.  Terlalu suka kan bau lavender. Body wash, lotion, body mist, candle kalau boleh semua nak lavender. Masuk lah L'oocitane ke, bath and body works ke, victoria secret ker mmg Kak Elly akan tuju tempat wangian lavender. Walaupun ada benda yang sama Kak Elly akan tetap akan beli.  Tak tahu apa jenis penyakit ni tapi tak boleh tengok. Untuk elakan pembaziran Kak Elly akan jalan laju2 dan tak toleh langsung kedai wangian ni. Jangan termasuk mmg habislah duit.



Last handbag...muahahaha. Dulu memberontak jiwa tapi sekarang boleh kawal sikit sbb tgk bag2 kat dalam almari tun pun kurang pakai. Mungkin dah tua dan anak2 dah besar duit pulak banyak nak guna jadi kegilaan terhadap handbag masih boleh dikawal.

Tapi ada juga masa2 kegilaan tak boleh dibendung. Terpaksa jual bag yang ada untuk beli bag baru dan mangsa pembelinya adalah kerengga kurus...hahaha. Macam bag LV kat atas ni dah setahun bertahan tapi macam tak tahan jer. Tengah fikir ni bag mana nak jual. Teruk betul jadi perempuan ni kan. Macam2 nafsu ada.

Banyak jer kegilaan lain tapi itu sekadar kegilaan lah dan ia masih tahap Kak Elly boleh control
1. Cincin dan gelang berlian
2. Barang deco rumah
3. Make up

dan macam2 lagi lah2....