Nuffnang Advertisement

Wednesday, February 22, 2017

Hari2 akak


Penat haritu membebel kat Facebook. Hari ni rasa nak sambung kat blog pulak. At least ada lah kenangan bila baca blog ni balik nanti. Giler poyo mengadu pasal kerja...hahaha. Padahal semua orang pun sibuk. Tapi serious otak letih sebab macam2 benda kena fikir. Pertukaran company dari Trading ke Sdn Bhd bukan satu benda yang mudah. Sekarang Ellfie Beauty pun di bawah Fame Cosmetics Sdn Bhd supaya memudahkan kita untuk audit dan memudahkan juga dari segi pembayaran income tax dan GST. Buat sekali jer tak perlu sana sini nak kena bayar.

Bermula dengan mencari Company Secretary, open account, tutup KWSP, Perkeso, Insurance dan transfer semua ker company yang baru. Discuss setiap bulan dengan Financial Controller untuk mendapatkan target sales yang supaya senang untuk kita tahu budget yang perlu dikeluarkan setiap bulan supaya tiada kerugian nanti.

Perah idea untuk produk baru dan cara marketing yang betul supaya tidak berlaku membazirkan nanti. Beberapa projek sepanjang tahun kena fikir dan jalankan. Dalam rancangan tahun ni mungkin akan ada 5 projek besar yang akan dilaksanakan. Turun naik kilang untuk pastikan sample betul2 menepati apa yang kita mahukan. Belum lagi dari segi packaging dan bermacam2 lagi.

Belum habis fikir tentang marketing, kena fikir pulak reward untuk Stokis dan agent2 yang telah banyak membantu kitaorang sejak tubuhnya Fame Cosmetics. Stock kena sentiasa mencukupi. Exhibition pun kena fikir jugak tempat2 yang kitaorang perlu pergi. Letih bila fikir semua ni. Tapi sumpah Kak Elly tak merungut sebab ini adalah tanggungjawab. Cuma luahan sahaja dan benda2 ni lah korang kena buat bila ada company nanti.

Sekarang agak rasa terbeban sikit bila income tax menjelang tiba...hahaha. Belum lagi GST yang kitaorang kena hadapi setiap kali invoice datang. Macam mana nak rolling kan duit setiap bulan pun satu penyeksaan....huaaaaaa. Dah lah kitaorang ni belum cukup ilmu. Jadi banyak benda yang perlu kitaorang belajar. 

Staff kena bayar Perkeso, KWSP, Insurance, PCB semua. Kalau tak bayaran boleh kena tangkap nanti. Jadi makesure korang kena ambik tahu semua benda ni. Tapi alhamdullilah kitaorang boleh nampak proses tu. Makin hari makin banyak kitaorang belajar.




Walau sibuk macam mana pun kitaorang kena luangkan masa untuk attend event kawan2. Support sesama sendiri. Luaskan networking....gitu.



Kena ambik tahu trend semasa jugak. Kena lah buat FB Live supaya produk kita semakin dikenali. Jadi kena lah berani berceloteh didepan phone walaupun tak suka buat benda2 ni semua. Kak Elly bukan jenis yg berani sangat tapi kena push diri demi memperkenalkan produk yang dijual. Kena banyak jumpa orang sana sini. Kena pandai berkomunikasi supaya orang selesa bila bercakap dgn kita. Nasib baik dulu Kak Elly ada experience waktu jadi secretary. Jadi nak mula kan topik perbualan boleh lah...hahaha.



Ini pun part of marketing jugak. Cari kelainan dari segi photoshoot. Kalau boleh tak nak sama dengan gambar2 yang sebelumnya. Jangan guna photographer yang sama. Idea tu penting untuk menghasilkan gambar yang cantik supaya boleh gunakan untuk marketing nanti.

Kena banyak survey gambar2 dari jenama yang hebat. Paling penting cara model yg berpengalaman supaya senang kerja korang nanti.

Kalau dulu masa photoshoot waktu tu lah baru nak bincang pasal make up, rambut, konsep semuanya. Baju pun asal blh jer bila photoshoot. 

Banyak kitaorang belajar dari kesilapan. Meeting dgn semua team seminggu sebelum photoshoot. Jadi kita lebih focus tentang konsep, background, make up dan pakaian yg sesuai. 


Huaaaa terus rasa bangga bila tgk gambar ni. Sangat2 puas hati. Banyak kelainan yang kita cuba tonjolkan. Lebih focus kepada produk. Photoshoot seharian untuk dapatkan hasil yang sangat bagus. Paling penting komunikasi dengan photographer. Terangkan konsep yang kita mahukan.



Tahun ni kitaorang aktif jumpa semua stokis dan agent2. Share marketing, share pengalaman dan sessi luahan pendapat.

Setiap hari banyak benda kitaorang pelari. Setiap masalah insyaallah ada jalan penyelesaian. Paling penting berusaha dan terus berusaha. Itu jer ya buat masa ni.....hahaha












Monday, February 6, 2017

Borak jom...


Bukan main tajuk ajak borak, padahal nak menulis pun tak ada masa. Hari2 ada jer benda nak buat. Sebelum nak menulis macam2 idea datang. Bila nak tulis jer terus idea hilang. Faktor usia sangat tu...hahaha

Awal tahun banyak sikit kerja nak handle. Fame Cosmetics dah Sdn Bhd sekarang jadi banyak urusan kena selesaikan. Company Secretary, Open Acct, KWSP, Perkeso staff semua kena transfer ker Sdn Bhd. Now kita dah ada Financial Controller untuk nasihat benda2 yang perlu dan tak perlu kita buat. Kalau dulu suka2 jer bagi gaji kat diri sendiri, suka jer guna duit marketing tanpa had, suka2 jer beli barang..hahaha. Tadi sekarang semua kena ikut nasihat Financial Controller supaya keuntungan boleh lihat dengan lebih jelas lagi. Macam mana nak manage duit Company supaya lebih teratur lagi 



Bulan 10 kitaorang dah start order sana sini untuk stock raya nanti. Banyak pengajaran dari tahun lepas. Beratur nak order barang. Bila Raya stock tak cukup. Rasa kecewa sangat waktu tu sebab permintaan ada tapi barang dah habis. Tapi tu lah kalau kita tak buat kesilapan kita tak akan belajar.

Ini pun baru 1st round sampai. Insyaallah bulan 3 akan sampai 2nd  round pulak. Jadi apa yang ada kita akan hantar ke kilang dulu untuk proses. Nampak macam mudah kan proses ni, order lepas tu hantar. Tapi sebenarnya macam2 kena buat. Order kotak, sticker, kena check setiap satu takut ada kerosakan nanti...rasa nak pitam. Itu baru satu produk. Tapi tak apa lah dah bidang ni kitaorang pilih kena lah sentiasa positive.



Hari tu sempat lah kitaorang curi masa untuk pergi SPA. Setahun sekali rasanya dapat buat aktiviti macam ni. Masing2 ada anak kalau nak pergi weekend mmg tak dapat lah jawabnyer. Takpe lah kitaorang baru bertapak. Insyaallah pelan2 lah kerja sampai masa kita akan lepaskan kat staff nanti. Now kitaorang still handle banyak benda lagi. Orang kata belajar dari bawah. Nanti kita tahu macam mana susahnya staff handle sesuatu pekerjaan. Ok dah nak balik. Tadi ajak borak kan tapi macam akak jer borak....hahaha.