Nuffnang Advertisement

Wednesday, December 27, 2017

Nak share supaya tak ada yang salah faham....


Amboi tajuk bukan main panjang lagi. Apa macam tahun ni, capai tak apa yang yang korang list kan. Tahun ni macam biasa nak kurus mmg bertahun2 tak tercapai. 2017 tahun yang sangat mencabar dari segi kewangan dan perniagaan. Banyak perancangan dibatalkan disaat2 akhir. Alhamdullilah banyak hutang hampir selesai. Target tahun ni  banyak juga yang tak tercapai. Insyaallah list ni akan bawak ketahun hadapan. Tapi tipu lah tak ada kegembiraan langsung. Anak2 agak berjaya dalam pelajaran. Rumah idaman dapat buat sikit2. Kesihatan kurang baik tahun ni. Tapi cinta dengan suami semakin membara...ahaks. 

Setiap kali jumpa orang semua ucap tahniah. Alhamdullilah ramai puji kata Fame dan semakin maju. Kebanyakan cakap kitaorang dah semakin kaya. Alhamdullilah semoga betul2 kaya macam Dato Vida...amin.

Tapi hakikatnya kitaorang masih makan gaji. Yang buat duit company bukan kitaorang. Rolling duit untuk produk sentiasa keluar masuk. Risau bila ada tanggapan dah kaya makin sombong dan kedekut. Kak Elly masih macam korang makan gaji setiap bulan. Tak pernah terjadi jualan meletop dapat gaji pun meletop2. Company pun tak ada lah berapa kaya. Setiap bulan banyak jer expenses nak kena bayar. Kitaorang pelik macam mana Dato Vida tu boleh jadi kaya raya dengan jualan produk....hahahaha

Dapat bayar sewa kedai, bayar gaji staff, bayar income tax, GST dan dapat cover semua benda pun dah kira sangat bagus tu. Takut betul dengan pandangan orang ni. Jual produk jer kaya, produk laku jer kaya. Tak uols kita masih ditahap cukup2 untuk cover expenses. Company baru nak naik jadi banyak yang perlu diperbaiki. Kak Elly pun tunggu bonus dari company.

Kak Elly sama macam korang. Share dengan suami bayar expenses. Duit rumah, insurance, kereta, tuisyen, perbelanjaan dapur, anak2 dan keluarga. Ada lebih sikit simpan utk holiday or handbag sebab itu jer reward untuk diri. Sedih bila orang nak pinjam bila kita tak dapat bg tuduh kedekut dan sombong. Hakikatnya kadang2 kitaorang pun pening nak pusing duit. Ada2 masa hujung bulan pun kena berjimat cermat.

Perniagaan pun tak setiap bulan maju. Jadi kena pandai rolling modal yang ada. Susah nak bagi orang faham yang kita ni sama jer makan gaji dengan korang kat luar sana. Banyak jer whatsapp nak pinjam duit tapi serba salah kalau tak dapat bagi. Hmmm..macam mana nak faham kan orang. Bila cakap tak dapat bagi mula lah tuduh kedekut, sombong dan tamak. Hakikatnya Kak Elly bukan macam tu :(. Of course kalau ada i bagi. Tapi orang tak akan percaya lah bila kata tak ada duit. Tipu lah tak ada duit cuma duit tu of course ada banyak benda yang nak dibuat. 

Banyak jugak yang kasi pinjam tapi tak berbayar. Tapi Kak Elly selalu permikiran positive yang mereka tengah tak ada duit dan agak susah. Jangan pulak pinjam tapi tunjuk holiday sana sini mmg boleh mendatangkan marah. 

Cuma apa yang Kak Elly nak sampaikan kat sini. Kak Elly macam korang jugak. Nak capai sesuatu simpan supaya dapat dicapai. Kak Elly bukan kedekut, sombong atau tamak. Kehidupan Kak Elly hanya nak gembirakan keluarga dan capai apa yang diinginkan. Kak Elly pun kena berusaha untuk capai sesuatu. Bukan goyang kaki jer duit boleh masuk. Itu yang kena faham kan. Duit berniaga masuk dalam company bukan pocket sendiri. Saya hanya makan gaji...:) 




Monday, December 11, 2017

Kembali bersiaran


Hebat ni kembali bersiaran. Cerita percutian dengan keluarga Fame pun tak tulis lagi terus melompat ker cerita lain. Tapi rasanya cerita percutian tak share kot camera pun tak bawak. Gambar2 semua dah share kat ig. Tak ada apa pun nak share sebab masing2 bawak anak jadi masing2 busy melayan kerenah keluarga masing2.

Kehidupan macam biasa. Sentiasa busy dengan meeting dan kerja2 kat office. Hari ni baru ambik PA untuk bantu Kak Elly. Itu pun belum bagi lagi tugasan. Biar dia selesa dulu dan belajar dengan staff kat sini.

Banyak jugak perancangan dah diatur sampai tahun depan. Bulan ni jer 3 kali Kak Elly akan masuk TV, lepas tu ada exhibition di Mood Republik, kena turun Kedah untuk jadi speaker. Share pengalaman berniaga dengan surirumah. Year End Sale pun tengah berjalan. Produk baru insyaallah Rabu ni akan keluar. Calendar dan Notebook sedang dijual untuk Fame Lovers. 

Hujung tahun memang cuti dibekukan. Staff semua dah clear cuti bulan November haritu. Kitaorang pun tak kemana cuti sekolah ni. Nasib haritu dah bawak diorang gi Gold Coast. Kalau tak memang rasa bersalah lah. Alhamdullilah dapat staff yang sangat2 bertanggungjawab. kalau kitaorang busy diaorang lah banyak membantu. 

Sabtu lepas dapat jugak curi2 masa jumpa Stokist Fame. Dah lama tak borak2 dan share pengalaman masing2. Tanpa diorang pun Fame tak kemana. Stokist, Agent dan dropship memang banyak membantu dari segi jualan. Nanti kita jumpa semua ya.
  


Kita mulakan dengan gambar eksyen dulu...ahaks





Ini lah tulang belakang kitaorang. Orang2 kuat Fame Cosmetics. Diorang bersama Fame sejak awal lagi. Tak terbalas jaga diorang ni. Fame hanya mampu berikan yang terbaik, berkongsi rezeki dan perbaiki segala kelemahan.

Kitaorang ni bukan terror berniaga sangat. Tapi cuba perbaiki kelemahan. Belajar sana sini mencari ilmu. Jumpa orang yang lebih berpengalaman. Dengar pegalaman orang lain dan jadi kan sebagai guideline supaya kita boleh ikut.

Kunci dalam pernigaaan ni jangan malas dan jangan malu untuk belajar. Biarlah orang nampak kita bodoh tapi perlahan2 kita akan belajar sesuatu. Paling2 penting jangan kedekut Marketing kerana itu lah yang menentukan penjualan produk kita. Kalau berniaga tapi takut nak keluarkan duit marketing agak susah lah kita nak kuatkan sesuatu produk untuk orang kenali.


Jangan takut dengan persaingan. Biarlah kiri kanan jual benda yanga sama yang penting kita tahu kekuatan produk kita dan tahu bagaimana untuk menaikan branding supaya orang sentiasa ingat. Kalau berniaga jer tapi branding tak kuat pun susah jugak. Kak Elly nak buat sampai bila nak beli lipstick jer terus orang terfikir, tercari 'FAME'....gitu. Tapi mmg susah lah. Itu yang kena cari ilmu sampai orang tak pandang brand lain. #senangcakap #buatsusah

Ramai jugak tanya, kenapa Fame tak ada billboard. Bukan tak nak pasang billboard tapi kita nak kukuhkan branding dulu. Nama dah kuat baru best pasang billboard sebab bila orang nampak billboard tu nanti orang tahu apa produk kita dan kenal brand kita. Baru lah berbaloi. Jadi kita bagi orang tahu dulu pasal Fame. Tapi nak capai tahap tu bukan mudah. Kena betul2 viral tu baru letup. Nak viral pun biar lah benda2 yang positive. 

Alhamdulilah...selain Zalora, Fame dah masuk Parkson. Bukan mudah sebab bermacam2 paper work korang kena submit. Dah lah meeting haritu aku ngan Peej takut giler. Tapi kitaorang dah selesaikan dengan jayanya. Now peej handle Zalora dan Kak Elly handle Parkson. Ini pun salah satu cara untuk perkukuhkan branding.

Dalam perniagaan jugak kita kena percayakan rezeki. Jangan sesekali kita takut dengan pesaing or orang sekeliling. Kalau kita rajin insyaallah rezeki akan sentiasa berpihak kepada kita. Tak perlu negative2 ni. Tak perlu nak menjatuhkan dan memburuk kan nama produk lain untuk menonjolkan produk kita. Buang masa jer. Betul tak?

Perghhh...dah macam pakar motivasi dari tadi tulis pasal business jer. Kak Elly share ilmu Kak Elly ada. Jadi siapa minat berniaga boleh refer kat sini. Suka jer bantu or kongsi ilmu yang ada supaya sama2 dapat rezeki. Tak baik kedekut ilmu ni.





Insyaallah...Rabu ni kita dah mula jual Fame Matte Lipstick. Kita akan keluarkan 4 colour dulu. Lagi satu colour insyaallah lagi 2 minggu. Colour kali ni semua letup dan sesuai untuk semua jenis kulit. Boleh follow ig @famecosmetics kalau nak tengok model pakai.

Lip Matte Cream dan Matte Lipstick ni dua benda yang berbeza walaupun dua2 Matte. Dari segi bentuk memang jauh berbeza lah. Untuk orang yang berusia macam Kak Elly ni akan prefer pakai Matte Lipstick berbanding Lip Matte Cream. Matte Lipstick ni tak ada cermin pun boleh tonyoh jer kat bibir..hahaha

Paberet colour Kak Elly, Hot Coral dan Be Mine. Perghh letup bibir pakai...hahaha






Fame dah start jual Calendar dan Notebook. Tapi kita tak keluarkan banyak. Khas untuk Fame Lovers. Korang kena dapatkan kerana quality memang sangat2 bagus. Calendar lengkap dengan segala cuti2. Paling best blh tulis segala appt.

Cepatkan dapatkan sebab very2 limited. Boleh tgk kat IG segala info harga dan design.

Ok lah korang. Nak sambung kerja...