Nuffnang Advertisement

Friday, May 12, 2017

PELIK PERANGAI MANUSIA NI


2 minggu ni mood kelaut sikit. Kak Elly kan makan pil perancang jadi bila terlupa makan 2-3 hari pil tu, period akan jadi tak menentu. Datang sikit2 macam tu. Jadi Kak Elly stop dulu makan pil tu tunggu normal period balik baru sambung balik makan pil. Tapi tu lah hormon dalam badan jadi macam giler sikit. Pening kepala tak menentu. Lepas rasa bengkak dan sakit jer bahagian atas ni. Tak selesa macam mengandung pun ya gaks. Tapi akak tak mengandung ya. Jangan nak buat spekulasi...hahaha. Ini kalau En Win dengar gembira ya sebab period tak datang2..huh.

Ok terbabas pulak dari tajuk. Baru2 ni Kak Elly dapat tangkap seorang ni. Tapi dia tak tahu pun Kak Elly dah tangkap dia..hahaha. Maksud Kak Elly tangkap perangai dia yang pelik. Dia seorang pembaca blog yang setia, pengikut tegar FB dan IG. Selalu Like gambar2 Kak Elly. Tapi hakikatnya dia tak suka tengok Kak Elly, kutuk perniagaan Kak Elly, kutuk cara pakaian Kak Elly dan DALAM MASA yang sama jugak dia suka tiru pakaian Kak Elly dan beli produk yang Kak Elly jual. Korang faham tak apa yang Kak Elly maksudkan. Dia benci yang terlampau tapi dalam masa yang sama dia mengikuti...hahaha. Pelik kan!! 

Bagi Kak Elly pelik lah. Habis dia racun fikiran orang sana sini tentang produk yang Kak Elly jual tapi setiap keluaran baru dia orang pertama yang membeli. Setiap aktiviti Kak Elly dia tahu. Kalau Kak Elly beli handbag siap check harga bag yang Kak Elly beli supaya dia dapat bahan untuk bergossip. Setiap apa yang Kak Elly lakukan akan menjadi bahan gossip. Pelik kalau tak suka kenapa follow. Motif????

Kalau akak ni baca dan terasa dengan apa yang saya tulis ni, hentikan lah perangai memburuk2 saya ya. Terima lah saya seadanya. Ini lah kehidupan saya. Tak baik mengata tentang orang yang kita tak berapa kenal pun. Tambah2 cerita untuk menjadi sedap dan selalu bersangka buruk dan sampai kan dekat orang lain cerita yang tak benar tu berdosa kak ya. Rasanya saya tak kacau pun kehidupan akak sampai buat akak benci dalam masa yang sama akak suka dengan saya jugak. Ini mmg perangai pelik. Kalau sekali lagi saya dengar akak cerita buruk tentang saya rasanya saya perlu berdepan sebab saya sangat kenal akak. Cuma saya malas nak besar2 benda kecik. Tapi macam saya katakan tadi ini last warning sebab saya tahu akak akan baca entry ini. Cukup2 lah benci saya sebab saya tak pernah lansung kacau kehidupan akak. Jalani kehidupan macam biasa tanpa perlu membenci orang lain. Rasanya perasaan kita akan lebih aman.

Sekian, terima kasih.




Thursday, May 11, 2017

PREGO MOTHER'S DAY


Sejak mempunyai anak baru lah Kak Elly tahu betapa besarnya pengorbanan seorang ibu. Betapa susahnya membesarkan anak2. Tanggungjawab yang sangat berat dan besar. Macam mana penat pun seorang ibu tanggungjawab kena dilaksanakan.

Mak Kak Elly ada 6 orang anak dan mak seorang surirumah sepenuh masa. Dari pagi hingga malam tak seminit pun mak berehat. Ada jer kerja dilakukan. Bukan senang hendak membesarkan 6 orang anak. Tak pernah kat atas meja tu tak berlauk, tak pernah tak ada baju untuk pakai, tak pernah tempat tidur tidak berkemas. Besarnya pengorbanan seorang ibu rasanya tak terbalas sampai bila2. Sekarang mak kurang sihat. Dah tak larat berjalan. Bila bercakap atau menulis tentang mak mesti Kak Elly rasa sangat sedih. Sedih mengenangkan mak semakin dimamah usia.

Setiap tahun kitaorang akan celebrate 'Mother's Day' bersama-sama. Tahun ni mungkin akan sambut dirumah sahaja. Masak masakan kegemaraan mak nanti.

Kehidupan Kak Elly setiap hari agak sibuk. Jadi nak masak masakan berat memang  jarang lah...hahaha. Sempena 'Mother's Day' ni Kak Elly dan cuba Sauce terbaru dari Prego. Nak masak sesuatu yang simple, sedap dan senang dimasak. Semudah 1,2,3 jer. Pasta ni memang kegemaraan anak-anak. Jadi stock sauce Prego ni memang sentiasa ada jer dalam almari. Siapa yang follow IG Kak Elly mesti tahu seminggu sekali mesti menu Pasta wajib ada.

Untuk ibu yang sibuk macam Kak Elly ni Prego banyak membantu memudahkan kerja seorang ibu...hahaha. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak pun tak perlu banyak. Tersenyum jer bila dapat whatsapp dari anak2 nak makan Pasta. Kerja jadi mudah dan cepat. Paling penting Prego adalah HALAL.



Sempena Hari Ibu ni Kak Elly nak cuba sediakan Sauce terbaru dari Prego iaitu "Chessy Alfredo". Eh..baca pun dah telan air liur...haha. 



Cuba tengok bahan kat atas tu cuma Udang, bawang besar holland, bawang putih dan sedikit lada putih. Waktu masak ni boleh telan2 ailio sebab haruman dia boleh buat jantung korang berdebar-debar..hahaha. Dah lah semudah 1,2,3 jer cara memasak. Prego Sauce sendiri dah sedap. Nak jadi super sedap korang kena tambah juga bahan2 yang lain. Jangan malas ya!



Tadaaaaaa....sedapnyer. Korang kena cuba. Makan panas2. Serious sedap sangat.

Disebabkan terlalu mudah masak Prego ni, Kak Elly cuba sauce terbaru yang kedua.



Prego Lada Hitam



Ni lagi senang nak buat Spiral Prego yang telah direbus, bawang besar Holland, Sosej dan Prego Lada Hitam  



Ini favourite Ameera. Licin pinggan dia makan hari tu



Tak sampai 1/2 jam dua makanan siap terhidang.



Sempena Mother's Day ni anak2 cakap mama dah penat masak. Biar kitaorang hidangkan dan suapkan mama. Eh...pandai ambik hati mama ni. Kak Elly tak boleh macam ni tau, terus rasa nak nangis. Terasa sangat diri dihargai. Bukan susah nak ambik hati seorang ibu ni. Anak2 makan sampai licin pun dah boleh buat hati seorang ibu berbunga-bunga.



Siap berdiri nak suapkan mama. Tak payah bagi bunga atau card. Ini pun nak mengembirakan mama bila anak2 dan suami ada bersama. Walaupun menu hari tu Prego jer tapi cukup mengembirakan hati mama bila masakan habis licin dimakan. Sedap sangat sauce terbaru ni. Makesure korang cuba tau.



Kak Elly nak ajak korang join ramai-ramai Contest Mother's Day bersama Prego. 

Senang jer korang Contest terbuka kepada semua suami yang berusia 25 - 45 tahun. Suami dan anak (16 tahun keatas) kena masak untuk ibu sempena Mothe's Day. Kalau nak dapatkan resepi korang boleh click kat sini  https://www.prego123.com.my/recipes 


 Click FB Prego Malaysia untuk maklumat lanjut tau.




Tuesday, May 9, 2017

DAH LAMA TAK CELOTEH


Dah lama tak borak kat sini. Kang akak cakap busy mesti sambil baca mata korang keatas...haha. Hakikat akak mmg dah tak larat dengan kerja kat office ni. Peej bebel2 suh Kak Elly cari assistant. Tapi Kak Elly kedekut dan selalu tak percaya orang boleh handle tugas Kak Elly...hahaha. Insyaallah slowly kena cari gak pekerja yang boleh tolong Kak Elly. Marketing ni bukan jumpa orang sana sini jer tapi kena selalu tahu latest produk dan strategi marketing. Kerja memang tak pernah habis lah. 

Setiap weekend kitaorang ada benda kena settlekan. Sampai anak2 Kak Elly tanya "mama ada tak Sabtu ni" sekarang aktiviti anak2 semua En Win tolong handle. Rasa bersalah sangat kat anak2 dan suami. Sampai nak cakap kena kerja weekend pun dah takut nak suarakan. Jadi kitaorang decide gi bercuti ramai2. Luangkan masa bersama2 sebab lepas ni lagi banyak kerja nak kena buat.




Memang luangkan masa dengan diorang jer. Tak bergambar pun. Asyik makan dan berenang jer budak2 ni. Puas mandi swimming pool gi pulak mandi laut. Tapi anak Filla paling terror. Dari 10 pagi sampai 7 malam berendam.



Tak boleh lah tgk gambar Si Shontos ni nanti mesti tersenyum sekali. Kesayangan Ben ni. Sontos baru berendam sekejap kat swimming pool laju jer suruh naik "dah berbirat bibir anak aku tu". Padahal aku tgk elok jer Si Shontos ni suka. Sekejap2 nanti dia cakap "ni kesayangan aku ni Ly" iyo Ben 80 kali dah cakap.



Seronok budak2 ni dapat bercuti. Last bercuti hari tu gi Maldives bulan 12 lepas. Lama giler tu...hehe. Dapatlah berehat 3 hari 2 malam. Cukup lah tu kan. Insyaallah Raya nanti baru cuti lama sikit.



Macam biasa balik jer cuti kerja dah menanti. Produk terbaru dari Fame. Alhamdullilah casing dah sampai. Dah hantar ke Kilang pun untuk proses Material. Kotak dan Sticker semua dalam proses. Insyaalah awal Ramadhan boleh start jual rasanya.



Tengah sibuk2 uruskan itu ini dapat berita yang sangat mengembirakan. Fame terpilih untuk masuk dalam online website Zalora yang ada hampir 6 Million follower. Bayangkan beribu brand diorang pilih Fame Cosmetics dalam Section Beauty. Buat masa ni ada 2 brand from Malaysia iaitu Simplisiti dan Sugarbelle. Terus rasa hebat sangat bila dapat tahu regional team kat Singapore yang approved Fame Cosmetics.

Tapi bukan kerja yang mudah. Banyak paperwork, gambar dan exam kena ambik. Oling yang handle sebab aku ngan Filla tak pandai sangat IT ni. Cuma tolong dari segi gambar dan benda2 yang diperlukan.



Settled Zalora kita sambung belajar kat Sifu Jamal pulak. Mendalami ilmu FB Ads. Pukul 6 pagi dah keluar sampai rumah pukul 2 pagi. Kak Elly ada kelemahan sikit. Akan mengantuk lepas makan lunch. Terus rasa macam student. Sempat lah tidur2 ayam 1/2 jam. Juling mata tahan mengantuk. Banyak gaks ilmu yang dapat tapi rasanya macam tak cukup jer belajar sehari. Kitaorang decide sign up apprentice Sifu Jamal selama setahun. Aku ngan Peej akan pergi. Rasaya bulan ni ada 2 kelas kena pergi. Setiap kelas ambik masa 3 hari dari 8.00 pagi sampai 11 malam. Bertabah lah ya. Awal2 dah cakap ngan En Win supaya dia faham nanti.



Minggu lepas kitaorang buat seminar motivasi untuk agent dan stokis. Bagi diorang semangat sikit untuk buat sales raya nanti. Share tips untuk berjaya. Alhamdullilah hampir 70 orang join haritu. Ada jugak yang datang dari Penang, Kuantan dan Johor.



Seronok dapat berjumpa selalu tengok kat komen jer. Ini dapat beramah mesra dengan diorang. Kalau target kita tercapai tahun ni mungkin boleh buat motivasi diluar. Insyaallah....



Alhamdullilah banyak yang kita dapat share hari tu. Berapa target jualan, cara marketing, apa produk yang akan dikeluarkan sepanjang 2017, apa marketing HQ masa akan datang, Top stockist, rewards dan bermacam2 lagi



Kitaorang akan cuba berikan terbaik untuk team. Walaupun hakikatnya letih sebenarnya sebab macam2 kitaorang kena belajar. Bagi masa setahun jer lagi baru kitaorang berani lepaskan tugas2 yang di pikul. Lepas tu inyaallah kita akan kedepan jalankan marketing dengan lebih baik lagi. 



Balik seminar terus gi jumpa Mak. Birthday Mak 6hb Mei. Sayang mak sangat2. Alhamdullilah dapat luangkan masa makan bersama2. Habis satu muka mak aku cium. Tersenyum jer Mak. Semoga mak diberikan kesihatan yang baik dan dipermudahkan segalanya.