Nuffnang Advertisement

Monday, June 13, 2016

Kenangan manis Menyambut bulan Ramadhan dan Hari Raya


Sekejap betul masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ramadhan, bulan semua umat islam berpuasa. Ingat lagi waktu kanak2 tiba jer bulan puasa dah terbayang2 hari raya. Waktu ni lah dapat baju baru, kasut baru, makan best2 dan paling terbest duit raya...hehehe.

Sekarang Kak Elly dah ada keluarga sendiri. Turn Kak Elly pulak menyediakan makanan dan minuman untuk anak2. Melatih mereka berpuasa. Ingat lagi Yaya mula2 berpuasa, tahap sampai merangkak sebab dah tak lalu berjalan. Belum lagi time sahur, makan sambil mata tertutup. Kenangan manis sangat kalau dikenang balik. Now anak2 semakin membesar, dah boleh puasa penuh.



Ramadhan kali ini kalau boleh semua makanan kegemaran anak2 nak sediakan..macam ganjaran la kepada anak2 sebab berpuasa. Kalau ada masa buat minuman Ribena sekali. Amboi..minuman Ribena sejuk ni lah yang anak2 akan menanti-nantikan jer. Hehe.



Acara wajib setiap kali menyambut bulan Ramadhan. Kak Elly akan jemput kawan2 kerumah buka puasa bersama2. Air wajib adalah Ribena sebab kenangan Kak Elly juga bila Kak Elly buka puasa masa kecik mesti ada Ribena yang ibu sediakan...hehehe jadi memang sentiasa Kak Elly hidangkan untuk tetamu yang datang ke rumah. Especially sekarang musim panas memang wajib hidangkan untuk tetamu yang berkunjung di Hari Raya nanti. Memang rutin setiap Ramadhan mesti minuman yang sama ni. Kawan2 pun suka jugak ni. Hehe




Ini pun wajib jugak...hehehe. Pakaian sedondon setiap tahun menyambut Raya. Selalunya Kak Elly akan decide. Anak2 semua ikut jer apa yang Kak Elly sediakan.

Lepas semua dah bersiap2. Kitaorang akan bersalam-salaman memohon ampun dan maaf. Ini lah rasa nya kenangan paling berharga yang muda berjumpa yang tua menghulurkan tangan memohon ampun dan maaf. Segala ego, kemarahan dan sengketa akan dibuang jauh2. 



Huaaaa masa yang ditunggu. Makan bersama2. Rendang, ketupat, kuah kacang dan sambal daging menu wajib di pagi raya. Hari biasa tak akan jumpa menu ni atas meja ni. Siap dengan air Ribena lagi. Janji anak2 happy. Tengok muka anak2 ni Kak Elly pun riang. Satu moment yang sangat berharga. Kak Elly ni pun setiap hari busy dengan Ellfie sampai mungkin terlupa hal anak2 ni. Bila I dengar #30DaysOfGoodness Ribena tu, Kak Elly pun teringat kan tanggungjawab Kak Elly sebagai ibu. Sayang sangat anak2 ni.




"Setahun hanya sekali, merayakan hari yang mulia ni...cewah"

Sekarang turn korang pulak share pengalaman dan saat manis bersama keluarga dengan bulan Ramadhan dan Hari Raya bersama Ribena #RibenaMoments. Kak Elly yakin pasti korang juga ada pengalaman manis bersama Ribena.

Click Ribena Malaysia untuk more info mengenai campaign #30DaysOfGoodness during Ramadhan. 


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

adianiez AIDA said...

x sabo nyer aida nak beraya :)
eksaited nih!

TINTA EMAS said...

Dua hari lagi nak raya