Nuffnang Advertisement

Thursday, May 12, 2016

Gastrik


Last Kak Elly kena gastrik hari tu waktu pergi Guangzhou. Berguling2 tahan sakit. Start sakit dari pukul 2 pagi sampai 7 pagi. Makan Gaviscon dekat 6 sudu pun tak baik2. Pedih kat bahagian ulu hati. Muntah teruk pagi tu. Dalam kul 7 pagi tetiba dia hilang sendiri tapi perut still rasa tak sedap. Keras penuh angin.

Sekarang Kak Elly kawal pemakanan. Kak Elly tak boleh ambik air bergas, kopi, pulut mmg tak boleh makan. Kalau makan mmg cari nahas. Tak boleh lambat makan kena sentiasa ada makanan dalam beg. Selalu tengahari pukul 1pm Kak Elly kena makan. Pukul 6 pm macam tu dah rasa mengigil dan start berpeluh kalau tak makan. Risau sangat bulan puasa nanti. Macam manalah nak control nanti...so sad. 

Dah dekat 2 bulan gastrik tak menyerang. Tapi semalam 2 kali dia serang. Padahal tengahari tu makan giler punya kenyang. Makan sushi berpinggan2. Start pukul 6 petang dah rasa pedih kat ulu hati. Perut rasa kembung. Cepat2 makan Gavincon 2 sudu. Tapi tak jalan. Minum air halia, makan bawang putih bakar, makan pisang still sakit jugak. Pukul 10 malam baru hilang. Pukul 3 pagi sakit tu datang balik sampai kul 7 pagi. Nasib semalam En Win gi cari minyak angin paling panas di dunia. Dapatlah terlelap sekejap sbb dah terkentut2...hahaha

Buntu lah korang...apa sebenarnya punca gastrik ni. Tolongggggg. Stress lah bila penyakit ni datang. Perut jadi keras nak tak boleh nak kentut atau sendawa. Mcm mana nak bagi angin tu keluar. Huaaaaaaaa macam nak buat ni korang. Kadang terpaksa gi clinic ambik jap tapi sebenarnya tak ada kesan apa2 pun. Siapa yang ada pengalaman dan bebas dari penyakit boleh share tak korang makan apa?





51 comments:

Fatheen Aina said...

Salam. Kak elly. Sushi tu kan beras mcm pulut kan. Mungkin sbb tu dia berangin. Saya selalu gastrik tp da kurg sikit bila jaga makan and tido make sure pakai stokin and sapu minyak panas.

amirah said...

Maybe Kak Elly boleh pergi berurut lancarkan balik perjalanan darah. :)

Ruhill Fahima Mohammad said...

Kak elly makan sushi kot smalam tu yg angin...sushi ni dia macam geng pulut laa..sticky rice, ada org x boleh mkn, sensitif sikit...kakak saya dulu pernah mkn sushi,balik rumah terus angin yg sakit giler2 tu sampai merangkak x leh jalan...saya pun kuat jugak angin..kadang satu hari sakit, esok baru hilang... lately ni saya amalkan minum air rebusan biji halba n halia..alhamdulillah berkesan lah juga walaupun x hilang on the spot..makan sejam dua jugak nk hilang but better la dari sakit seharian..

Nazima said...

Saya gastrik dulu takleh minum kafein dan susu. Minum milo pun milo o. Susu soya pun takleh. Makan kena on time dan kerap. Lama2 dia hilang sendiri. Bila dia menyerang tu pun lagi kita makan lagi nak muntah sbb angin tu menendang balik. So kena makan la sebelum apa2. Tapi sekarang dah ok sikit. Takde pulak amalkan apa2.

Mommy Cici said...

gastric ni memang penyakit forever and ever. kalau salah makan sikit terus menjadi. yang penting masa gastric tu terus makan ubat (yang putih tu) and elakkan makanan pedas/caffeine/bersusu/masam. benda berangin macam pulut tu, boleh je makan tapi kuantiti yang sikit lah. kalau tak merana lah jawabnya. oh lagi satu makan gula gula angin pun membantu jugak ;)

QASEEH HATIKU QASEEH said...

amal kn minum jus aloe vera yg buat sndiri..make sure daun aloe vera tu jgn potong dgn pisau..kikis isi dgn sudu plastik..x bole kena dgn besi2..semua plastik..amal kn sebulan..minum dgn air ckit shj..

aishah zaharin said...

maybe it's gallstone attack (batu karang). sakit dia mencucuk-cucuk kat ulu hati sampai ke belakang badan rasa dia. saya pernah kena. sampai g hospital amek pain killer, and from blood test reveal macam ada masalah gallstone (batu karang). bila jumpa specialist, confirm.

pantang dia : jangan makan high fat food. kena makan low fat diet. go n check. saya jumpa specialist kat prince court - nama : dr ryan ponandurai. very good dr.

get well soon!

I Am Aya Majorca said...

kak elly..salah satu punca gastrik stress dan tak happy...saya gastrik teruk tahap kene amek injection dedulu lah..now sebab happy jer..hati gembira jer gastrik langsung tak datang..bukan solely sebab pemakanan..experience saya sahaja..lain orang lain keadaanya..peace kak elly!hehe

MamaMia said...

Assalam Kak Elly..Saya pun ada gastrik yg teruk..but since amek set gastrik Shaklee mmg best! Alhamdulillah dah 2 thn takde makan ubat gastrik. Serangan gastrik tu tetap ada tapi tak seteruk dlu sbb salah sendiri suka delay waktu makan..

Rodiah Amir said...

As Salam Kak Ally, cuba amalkan pati delima. satu sudu setiap pagi sblm breakfast dan 1 sudu sebelum tidur. in sha Allah ok. Sy kalau gastric terus telan je pati delima tu. so far dengan izin Allah berkesan.

seri said...

Assalam elly.

Akak pernah kena mcm elly. Sampai masuk wad. Doc kata tak semestinya kita makan ikut time tu tak kena. Ini mungkin ada kaitan dgn penghadaman makanan. So lepas tu akak cuba mkn ikut sunnah nabi. Makan pelan2 kunyah 50 kali baru telan (Biar lambat asal selamat). Tunggu setengah jam baru minum air. Lama2 akak bebas gastrik. Kalau dulu akak kena sebulan 3,4 kali tp sekarang tidak lg. Suami pun lega tak payah urut2 blkg akak sambil akak menonggeng nak kentut hahahaha itulah pengalaman akak dik....

shafiqashafie said...

Td kak ely ckp kak ely mkn sushi brpinggan2,bkn ke dlm sushi ada pulut?maybe tu sbb perut kk elly msok angin,kk elly kne mkn nasik yg berlauk xleh mkn yg bkn2,hope kk elly cpat sembuh.

nurul asiken.apandi said...

sy ada gastrik since darjah 5 hgga skrg kak elly..skrg umur 29thn, time ok tu ok lah, time dia serang sakit dia x blh nk ckp..doc pesan jgn mkn pedas, mknan berminyak, buah2 or sayur2 yg berangin x blh mkn. mkn kena on time. kalau breakfast pukul 7 so hari2 kna mkn sama masa.sama jugak lunch n dinner..sy pn x tahu apa petua nk hilangkan gastrik ni

NUNU EERA said...

kak elly.. sushi cnsider pulutkn.. sbb die pki beras pulut.. k. elly xleh mkn jgk kot..

Ayu Mns said...

kak elly,doctor pernah ckp orang sakit gastrik ni tak boleh lapar dan tak boleh makan terlalu kenyang.kalau lapar boleh kena gastrik,terlebih makan pun gastrik meyerang

jihaz hamzah said...

kak elly, dulu husband slalu kene gastrik..so slalu paksa minum susu tepung...ok lah lega gak...but now lepas kenal dengan mineral cafe product hai-o amik yg tu je...terus ok..dah jarang gile kene gastrik...

ps: since product nie ok, sy pun ada jual...hehehe nanti meh ler ke ig sy hamiza_n9.

momlovestupperware said...

Salam kak, sy penghidap kronik gastrik, mcm2 yg sy dah cube termasuk ubat doktor. Tp ubat yg terbaik,yg serasi dgn sy palingpt mujarab hnylah susu kambing, sy minum yg fresh or yg dlk powder beli dkt azzain, yg fresh beli kat tesco or juscobrand nubian rm 5.79, sy x berani beli powder susu kambing di kiosk sbbb byk kes triuan , jd sy hny beli di azzain or kat stokis sah. Lpeas minum terus terasa perut sejuk dan lega. Utk kudapan sy mkn kurma. Jd walau ke mana2 atau d umah mmg stok kurma sentiasa ada, danSy mmg berpantang any kafein drink termasuk mane2 yg bercoklat mcm milo.makanan ber asam mmg x selalu mkn, tauge mmg lsgg x leh mkn.cthnye if arini sy bedal byk masak asam pedas, masak lemak cili api ka, sy akan cpt2 minum susu kambing selang 2 jam pastu.....

its me..anna said...

Salam elly..
saya memang gastrik dah lama..heartburn..pedih ulu hati...
elakkan makan lada sulah dan cuka..memang tu penyebab utama kena gastrik..
saya makan ubat gastrik Eviline Forte..dan sapu minyak angin YUYEE cap limau..jarang kena gastrik..tapi bila salah makan 2 benda tadi tu..memang terus sakit tahap nak tendang org je rasa..hehe..elakkan stress dan jgn fikirkan sst dgn melampau.

Cik Puan Eka said...

kak elly makan sushi kan. Tu kan mcm pulut gak. Kot bole jd effect. Gastrik kene jaga makan kak. Tempoh nak elok tu pon lama gak. Sy penah kene. Memang azab betoi ler. Susu pon takleh mnum susu lembu. Makan kena ontime. Breakfast takleh skip. Makanan yg berangin mmg kena elak trus. Hari2 sy mkn ikan kerisi gorengn ngan sayur sawi tumis atau sup. Sbb sayur banyak yg sejuk mcm tauge,kobis,terung,timun.

Elly said...

Thanks korang bagi macam2 petua. Kalau cuba ikut nasihat yang diberika. Lap uols lah...muaaaahhhh

EIKA said...

salam kak elly...ika pun gastrik juga.masa puasa tahun lepas jumpa dlm fb petua ni. so ika try la buat..alhamdulillah boleh puasa, perut xpedih :) kak elly try la tgk ya...

ambil kurma (3/5/7) biji rendam dalam air semalaman,bgn pagi2 masa perut kosong minum air ni. Buah tu pun boleh mkn sekali. Jgn simpan lebih dr dua hari sebab nanti ada gas keluar.
Kalau tak ada kismis pun blh :)

cik pinkee said...

kalau lambat makan menggigl berpeluh tu macam kena kencing manis jer...sbb kawan kat opis ade 2 orang kencing manis..lambat makan jer menggigil + berpeluh...hope kak elly jaga makan

nor hayati abdul halim said...

kak elly coffee pun jgn ambil tau,better ambik nasik dlu pastu baru boleh mkan bnda lain..time tgh sakit elak sgt ambil minuman bersusu..klu akak nak try set gastrik shaklee pun boleh..saya sedia membantu,pngalamn sedri gak gastrik ni..dri drjh 6 smapi la umur 25 thun gastrik..sakit ja ambil jap..sampai bila la kan..bila terjumpa shaklee alhamdulilah dh xsakit dah...boleh dh mkn bnda2 yg dulu xblh mkn..klu akak nk cuba ikhtiar boleh whatsapp yati 013-5954808

Bunga Cinta said...

http://rawatankesihatan.blogspot.my/2007/10/gastrik-boleh-dikawal.html

kak elly cube baca ni..moga bermanfaat

Sparkly Sharky said...

Kak Elly,

Pegi pharmacy beli ubat Nexium dan ubat Ganaton.

Mmg mujarab!
Last year puasa i kena gastric + heartburn teruk sgt2.
Doctor suruh makan Ganaton & Nexium.
Now dah baik n sampai skrg ok. Alhamdulillah

Syuhadah Mazardin said...

kak elly .. dlu penah skali siang tu i makan sushi king berpinggan² siap salmon carpaccio bagai ..mlm tu sakit guling² sampai nak putus napas rase nye ..terus kne admitted ..
mula² was² sushi tu penyebabnye then saje try lagi sushi after a year la jgak tp makan sikit je takot² lagi ..sekali lepas pada tu mmg dah rase sakit gas naik cepat² makan ubat ..Now dah blaja alert makanan ape yg boleh and x boleh ...

Nor Hafizah said...

Amik ubat omeperazol masa sakit tu kak elly.

Iryani Mohd Lajis said...

ce try susu kambing.yg serbuk pun ok.dh lama x kene sejak amal.

Sharifah Fazilah said...

salam elly..sya dulu mcm elly..smpai muntah baru rasa lega..salu maid la jd tukang urut utk bg keluar angin sendawa..sb ubat gastrik smua tk jalan....sakit tu tahap meraung2..bersalin pun tk sakit cam tu...last doc buat ultrasound...ok bukan gastrik..tpi de batu dalam pundi hempedu..alhmdlah skrg x rasa dh sb dh buang hempedu n batu bata tu skali..mmg serius sakit mc gastrik start dari perut kiri side smpai last skali dia akan sakt kat tengah belakang tu.. elly try cek utk batu karang tu..sb org salu ingt batu karang tu dlm pundi kencing..kidney je..

mrs. rahman said...

Kak Elly, maybe boleh pergi hospital and mintak doctor check whether it's gallstone. Sebab gallstone pun tanda2 dia macam gastrik. Saya pun dulu ingat sy gastrik. Makan ubat segala semua tak jalan sampai tahap ambik injection tahan sakit pun tak berapa nak jalan, bila pergi hospital rupanya gallstone & bukan gastrik.

:)

Irfa said...

nanti aku pm lah benda yng boleh ko cuba ,nak komen malu

Haris Zuhaina said...

As Salm
Cuba makan ubat caing utk 3 hari berturut2...
stanby gascall... kena pepak (kunyah mcm nasi) mmg puaih kentut

hani noordin said...

makan berubah2 waktu juga blh menyebabkan gastrik. 1 hari kurg mkn dan esoknya mkn byk jg blh jadi gastrik. jika teruk sgt g doctor sbb kdg2 ada luka sikit dlm perut yg symphton sama mcm gastrik. avoid benda bersusu buat ms ni.

noor aini Anwar said...

Salam kak elly.
Saya nurse,saya advice ambil supplement minuman aloe vera biostream yang dijual di guardian pharmacy,caring pharmacy dll,bila acid terlalu banyak,kita perlu neutral kan dia,jika masih berlarutan sila jumpa pakar gastroenterologist,mungkin injap perut yang menghubungkan esophagus dan perut sudah longgar atau tidak tertutup rapat yang menyebabkan acid menolak naik sekaligus sakit ulu hati,gastric dll.We never know what happening inside our abdomen,petua it just a temporary relief.

Siti Zulaikha said...

Salam kak elly..lebih kurang macam saya jgk tu, lebih pada angin yg xmau keluar dr badan n mencucuk2..kak elly ada mention mkn sushi n pisang..kalau saya, makan sushi time perut kosong mmg mengundang angin..tmbah pulak akak mkn pisang, jd semakin sebu..angin xkeluar..mmg mkn gaviscon xjalan..kena sapu minyak panas n minum air suam, mintak en win urut sambil kak elly duduk tegak..itu cara saya selama ni..saya sampai sekarang xberani mkn sushi bila perut kosong, nk mkn jgk boleh, tp alas perut dgn mkn bnda lain dulu..sy kopi/nescafe/teh susu memang pantang...kalau teringin sgt, mmg kena hadap la kesan dia...xboleh salah mkn..take care ya kak..jaga mkn akak..

NUR HAIDA BAKAR said...

Salam kak elly. Saya pon gastrik jugak. Now kurang sikit. cuba kak elly try beli ubat charcoal warna hitam. ada jual kat farmasi. memang sangat bagus. kalau perut saya start nak sakit sebab gastrik or angin padahal dah makan then saya makan ubat charcoal. lepas setengah jam terus okay.

leeza said...

salam kak, sy penah kene gastrik tahun lepas bulan 2, slalu ulang alik klinik mintak ubat paling kuat tp tak hilang2 smpai doc suruh e-xray then die suruh rujuk hosp sbb macam ade batu hempedu, yes mmg ade batu hempedu sbb lepas makan je sakit berejam2 (gastrik pon sintom batu hempedu).. bulan 5 sy buat operation.. plz jage pemakanan kak, jenis makanan pon kene ambik kire.. setiap mlm and pagi minum susu.

a l y a a a h m a d said...

salam kak...sy tgh pregnant nie kene gastrik dh 2 minggu. doc ada pesan jgn mkn benda- benda nie. minumam kafein, daging merah (mkn daging putih je), pulut, pisang, makanan pedas, makanan keras (utk elak perut or usus kerja kuat sgt), makanan bersantan, susu sejat (contoh susu f&n) (klu tgh kene jgn minum susu segar or soya),doc hanya sruh minum milo kosong,ada separuh org mkn roti pun jd angin. . skang dh 1 minggu saya mkn bubur je. ngn sup or bubur ngn ikan bilis je. xde kene gastrik. makan sikit & kerap. lps 2 jam mkn bubur sy mkn biskut. pastu bancuh horlick. Moga membantu.

Hazirah said...

Slm k.elly,

Sy nk cadangkan zellox (kalo k.elly belum penah try)
Dlu masa study, sy slalu stay up. Lama2 jd gastrik sbb masa stay up xmakan apa2. Pegi klinik, Dr bg zellox. Mmg berkesan. Dr suruh minum susu utk redakan acid dlm perut. Alhamdulillah, sy xpenah jd gastrik lg smpi skrg walaupun kdg2 skip time makan. Cuma kdg2 rasa badan berangin. Kalo rasa berangin, sy akan minum air halia. Tumbuk halia sikit, campur dgn air panas. Biar dlm 15 minit. Jgn campur dgn gula @ madu. Lps tu minum. Selalunya, xsmpi 5 minit lepas minum sy akan muntah. Mmg habis keluar angin...hahaha...lega betul lepas muntah. Harap k.elly cepat sembuh. Yg penting jgn skip makan & jgn stress.

Imah said...

Hi elly.. Sy juga penah sakit mcm gastrik.. Bekali2 masuk emergency. Atlast doc diagnose gallstone(batu hempedu).simptom yg sama mcm gastrik..tp tahap sakit tu smpai dia attck ke belakang. U better cek ok.. Take care elly.

triliza92 said...

kak elly, boleh juga cuba makan aiskrim vanilla bila kene pedih ulu hati. ada masa2 yg kalau saya kene pedih ulu hati ni, makan apa jenis ubat gastrik pun tak jalan. so mak suruh makan aiskrim vanilla. lagi spesifik, aiskrim vanilla atau sundae McD. habis segelas (kalau sundae) atau 1 kon (kalau aiskrim), insyaallah akan lega pedih ulu hati tu. Cubalah..

Luiggy Mario said...

kes kak elly sebijik 200% sama mcm saya.saya pernah berpantang susu , apa jenis minuman bersusu, roti, laksa penang sbb ada bg kantan, roti canai selama setahun..rasa perut sikit, terus mkn gaviscon .mkn kne ikot time.tp x blh bnyk. 9am,12.30pm,6.30-7 pm

zullry said...

untuk kelegaan segera kalau angin tidak mahu keluar, masukkan seketul garam kedalam air coke botol kecil, sengetkan botol itu untuk mengelakkan buih melimpah. apabila sudah tiada buih, bolehlah minum air coke itu, amat berkesan untuk saya.

Unknown said...

Kak elly...makan yogurt bila rasa sebu tu...its really help me a lot...mmg menjadi...

Hunny Bee said...

Salam...SiS Elly...
Sy user product ELffie & uR bLog reader :) ..reaching 38 yr tis Dec...so far sy sihat..aLhamduLiLLah..tiada penyakit yg mnggusarkan..juz demam2 & normal letih like that..hehe..bagi sy rahsianya is berSYUKUR aLways wheter good or bad..THINK POSITIVE...smiLE coz it sedekah yg mudah utk mendapat PAHALA...BERSENAM...bersenam akan mengeluarkan peluh...sy berZUMBA JimBaaaaaa wit aLL my LaDies fren...i wouLd LIKE 2 be a deaLer 4 SiS ELLY Matte Lip Cream tu....tapiiiiiiii2...MoDaL a bit Kurenggggg...biasalah SingLe MoM kHensss...by D way...have a heaLth LiFe SiS....MuaaCCCChhhhxxxx

effa said...

Kak Elly try beli pil gastrik Charcoal 250mg Tab...ubat tu warna hitam..jangan terkejut..hehe..tapi setakat ini ubat itu amat berkesan untuk saya kalau diserang gastrik.

Fieda Zan said...

kak ely.. saya dulusetahun merana gastik. yg teruk.. apa yg di kongsikan oleh org lain tu mmg betul.. jagalah waktu makan. bwnda yg takleh mkn jgn makan.. setahun saya merana gaatrik saya lost 21kg... syukur.. kalau tak sakit tak dapat turun berat bdn.. lepas tu barula saya boleh pregnant.. semua rahmatDariNya.. semua ada hikmahnya

siti salwa said...

Kak elly saya suggest pergi jumpa pakar gastro untuk doc tengok keadaan dalam perut.

Elakkan makanan yg pedas, berangin, santan2. Lain orang lain reaction twrds food. Stress akan buatkan asid dirembeskan dengan banyak dalam perut.
Makan setiap 4 jam. Jangan biarkan perut kosong lebih dari 5 jam. Makan dalam kuantiti sedikit tp kerap.
Hope bole membantu kak elly ye

roznifa83 said...

cba sis check kt pakar..kdg2 mknn tak berapa nk hadam pn punc pedih ulu hati..terlebih makan..hehee..tp saya cek..rupanya batu dalam hempedu..da slmt di tebuk..Alahamdulillah legaaa sekarang

mknn pn sgt jaga la sekarang..tp xkurus2 lg..hhaa

Music Makers said...

Warna Hitam? Najis keluar warna apa selepas makan pil tu. Berkesan ke?

Music Makers said...

Warna Hitam? Najis keluar warna apa selepas makan pil tu. Berkesan ke?