Nuffnang Advertisement

Wednesday, March 9, 2016

Gegata


Agak mencabar minggu ni. Lelaki ni kalau sakit mengada dia boleh tahan...hahaha. Actually ni En Win kena gatal2 ni dah lama tapi tak ada lah teruk sangat cuma minggu ni bintat kat badan dia agak ngeri. Ramai kata hama ayam. Tapi En Win dah kena gatal2 ni lama sebelum Ayam Serama tu ada lagi. 

Minggu ni agak teruk. 2 kali gi clinic dan kena jab sekali. Sekejap jer hilang gatal lepas tu naik balik mengerutu. Kesian aku malam sampai tak boleh tidur sebab gatal.



Haritu mandikan dia dengan air garam bukit. Tonyoh2 garam kat bahagian yang gatal tu. Mak bagi petua suh letak kapur dan bawang merah supaya dapat hilang kan bisa dan miang kat badan tu


Kering jer kapur tu tambah lagi. Dapat lah tidur malam tu.

                  

Malam tadi naik lagi bengkak dan gatal2. Serious aku dah buntu. Bawak gi clinic ambik jap sbb tak tahan gatal. Menjerit macam orang giler. En Win mmg penakut dengan jarum. Doktor nak ambik darah dia tak bagi...hahaha.

Korang tahu tak petua yang paling berkesan untuk hilangkan Gegata ni. Tadi jumpa En Win kat office gatal2 tu ada lagi. Malam ni nak mandikan dia dengan air limau kasturi pulak. 

Cadar semua dah tukar, carpet dah gulung. Tak bagi makan benda yang berminyak. Ayam pun tak bagi dia dekat tapi still tak hilang gegata tu. Tolonggggggg....




45 comments:

Cik Puan Eka said...

Uish teruk tu kak kalau gatal2 ni. Pelik jugak mcm mne lambat ilang ye.Sy penah kena, saya sapu serbuk kunyit n garam, Gaulkan dia jadi macam kesat2 n lumur kat badan

|| a - j . E . E || said...

Kak. Cuba gosok dgn tepung.. mcm pakai bedak. Tp guna tepung la.

annapeje said...

kalau x oke cubalah bawa jumpa ustaz ...minta air penawar

Puteri Satu said...

anak akak pernah kena gegata ni... memang buntu malam tak leh tido.. akak sampai nangis2 tengok dia kena gegata... lepas tu.. SIL bawak pegi specialist clinic dekat subang.. nama klinik tu Klinik Ranjit... sekali je makan ubat... terus baik....!!

Kina said...

Kak Elly.. Dah pergi dermo? My hubby pernah kena, pergi klinik biasa, 3 klinik, tiga² bagi teori berbeza. Jumpa Pakar Kulit, sekali aje.. settle... Saya sendiri pun ada Psoriasis, sebelum ke pakar dah jenuh Dr & Farmasi saya pergi... Bila ke Pakar, baru terjawab... Kak Elly heret lah En Win tu yee.. ;)

HanNis SaNia said...

mandi dekat pantai. air laut masin. klw xkebah jgk g jmpa ustaz sb gegata pn slh 1 gangguan syaitan

Nora Alias said...

dulu sy kena gak k.elly...kawan kata kena ludah dgn pontianak..hehe! Mcm2 try. last hilang sendiri. Misteri dtg, misteri gak hilang.

masdila said...

mak ckp sapu dgn air garam kasar tu kak elly

awer hms said...

Biasa 2 minggu lebih dh ok. kalau orang kampung ckp kena airliur hantu.kehkeh..sy dgn kakak penah kena time yg sama.sy dh ok dlm 4-5hari.kakak 2minggu lbh bru ok.mmg gatal nk mam..sy cpt sembuh sbb guna cmd kot.bbrp titis cmd tu cmpur dgn air then spray kt satu bdn.biar kering..

Si CiNcIn MaNiS said...

salam..kak elly...tak cuba rawatan kg ke?mane tau kot gegata t sbb len kan..sbb sy dlu pnh kne jgk...tp ketegur...pastu makcik sy yg ubtkn...kak elly blh cbe rwtn kg...

Si CiNcIn MaNiS said...

salam..kak elly xcbe rwtan kg?sy taun lps pn kne jgk..tp ketegur la..dlm erti kater len org ckp kne smbur pontianak cm tu la...makcik sy yg ubtkn..ape kter kak elly cbe plak rwtan kg..tp kekadang xsume org prcye rwtn kg ni...

surizan abdghani said...

Ce bg minum minyak zaitun olive house kak

Gaya said...

Try visiting DrAngelina in Klinik Siva and Surgeri at Batu 9 Cheras. Doktor garang sikit tapi don't worry she is an expert on dealing with breakouts like this.

miss eimanhikmah said...

aduh sengsara nyaaa...kesian en win

Gaya said...

Try to visit Dr Angelina in Klinik Siva and Surgeri at Batu 9,Cheras. Doktor garang sikit but her medicine works for sure on breakouts like this.

Nadhirah Sahril said...

Ambil bawang putih, ambil dua sudu minyak, kupas kulit bawang putih, potong sikit hujung bawang putih tu cicah dekat minyak tu lepas tu gosok dekat tempat gatal. Bila rasa getah bawang putih tu dah x de potong lagi cicah lagi and gosok kat tempat yang gatal. Ulang je step ni, ada doktor herba ajar fmily kami masa satu family kena gatal2. Kena rajin buat, getah kat bawang putih tu menolong. Tapi bau dia mmg agak bawang la :P

Syariena Blueberrina said...

Kak ellyyyyy... sy pengidap gegata tegar dr kecik smpai umo sy belasan thn. Nangis woooo kena gegata sbb kena serang smpai lidah. Ada skali tu smpai kt ehem. Bntuk kepala sy ni rasanya dh bkn bntuk bulat sbb gegata tu naik memula kecik2 lepas bbrapa minit jadi beso2.. ya allah kalau ingat blk mmg meremang bulu roma. 1 hari tu bpk sedara sy bg minum air kelapa byk2. Kiranya 1 gelas jumbo tu skali minum. Dua kali sehari kalau x silap. Minum tiap2 hari. Dia ckp panas dlm tu sbb naik gegata tu. Skrg anak sy pun ada gk kekdg naik gegata. Mmg sy akan bg minum air kelapa je lah senang cite. Alhamdulillah .. blh la cuba. Hehe

Syariena Blueberrina said...

Lupa nk ckp,kalau petua minum ayaq nyoq ni bkesan mntk encik win hadiahkn sy set ellfie 1 set eh kak haha :-p

Hidup Haira Je said...

Kak Elly, try Fucicort. Krim antibiotic. Seingat saya, saya penah kena jugak dulu. Masa sekolah dulu, gila camping sangat..huhu. Teruk lagi dari En. Win kena. Kalau lambat, nanti lagi merebak. -Moga cepat sembuh. :)

QASEEH HATIKU QASEEH said...

beli sabun melalui fb..rawatan al-mubin syifa al-ikhlas..baca dlm fb tu sabun jenis apa yg sesuia..aritu nmpk post dia org ck yg kna gegata bgs guna sabun tu

~h@nToRi~ (^_~) said...

mandikan ngn air garam kak

idzwa kamaruddin said...

Assalam..1st time nak komen..biase jadi silent reader jek.

Gegata ni biase arwah opah cakap kene ludah langsuir..wallhuallam lah..tapi nak bagi baik kene pegi cari air tawar/ air penawar dari ustaz. Bagi minum dan mandi. Insya Allah sehari dah hilang.

AIN said...

masa saya dalam pantang dulu saya pernah kena gelgata ni..macam2 bende sapu tak jalan..nak amij ubat xboleh sebab anak menyusu badan..mmg menangis la bila miang n gatal tu..stress giler..last skali dapat petua dari jaga ofis ayah saya..die dulu bekas askar..pakcik tu suruh ayah saya beli bedak askar..bedak askar tu kebiasaannya ada jual di kedai yg jual baju2 uniform n kedai jual barang2 camping..cara pakai, basahkan badan or tempat yg gatall tu n sapu je bedak tu..lebih kurang mcm bedak sejuk la..itu la ubat saya..cuba la kak..

Zana said...

Kak, sabun guna apa? Jgn bg anti bakteria mcm dettol lifebuoy etc. sy kulit sensitif gak. Yg ok pakai mcm johnsons baby milk, lux, shokubutsu. Nk elok lg try sebamed. Ini kLau apa yg jd kat saya la. Good luck kak

gee aziah said...

aritu baby sy sethun pn kena gegata smpai tak tau nak buat ape sbb mcm2 dah buat..nak cucuk lg la tak boleh sbb baby lg
so sy jmpe satu petua ni mandikan dgn syampu kucing yg jenis herbal utk matikan bugs macam tu la..alhamdulillah 2x mandi trus hilang..make sure biarkan syampu 5-10 minit sblum bilas..arap dapat membantu

Azhariyah Ishak said...

saya slalu gak kena gegata nie.. gegata nie mmg gatal.. tapi once dah garu pastu garu tmpt lain mmg ada berjangkit kt tempat lain.. mcm saya saya sapu minyak panas.. mmg time menrenyam je gatal tu... saya biarkan je.. esok bgn pagi dah kempis.. mcm tu je la saya buat kalu dtg gegata... tapi jgn garu ye kak elly.. nanti merebak kt tempat lain plak...

nurerna hazwani said...

Akak. Cri daun semambu. Rebus. Buat mandi pastu. Daun kering giling jd bedak

ease elias said...

masa mandi scrub dengan serbuk kunyit kak..better sikit..

Mardziah Rosli said...

kalau cmtu berubat kampung la kak elly.. mungkin ade gangguan lain yg kite xtau.. hehehe.. cadangan je.. mintak air penawar..

Norfahira Tahil said...

kak biasanya kalau macam ni bawak berubat kampung je kak, jiran fira dulu anak die tak elok2 berbulan2, last2 bawak jumpa orang tua dekat kampung.... dia baca doa n bg daun apa tah, terus elok....

Elly said...

Terima kasih banyak2 korang share petua. nanti Kak Elly cuba satu2. :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

salam..Kak Elly saya pernah kena...memang tak boleh tido malam rasa terseksa....saya pergi klinik doktor bagitahu kalau gatal tengah malam ...cara boleh reda kan dengan mandi air panas (suam ler tu..panas melecur plk karang) hihi...atau makan ubat selsema...yang mengantok tu.....
pastu doktor bagi ubat sapu calamine lotion...bila sapu rasa sejuk berangin...pastu terus baik

Huda MS said...

gi farmasi beli antihistamine. zyrtec. boleh lega kan gatal

Nurul said...

kak elly dulu masa kecik2 kalau kena gegata ibu ambik rambut dia gosok2 je kat gegata tu alhamdulillah baik.. cuba kak elly try klu ok cerita kat blog eh..

surizan abdghani said...

Sy pun penah kena masa pantangkn ank 1st.gatalnya Allah je yg tau.menangis la setiap kali gatal.sikit lg nk meroyan la.serik rasanya

[i.l.y.a] said...

kak elly, clinic dr ranjit kat subang tu memang bagus. try jumpa doc situ.

Nizs said...

Assalam,sy pun ada masalah ni,doc ckp coz of hama.Ayam kucing,hamster(sya bela kucing/hamster) semuanye menerbangkan hama walaupun kita ltk dkt luar rumah.sy pun try avoid makan seafood n ayam.Sy tgk bila avoid makan ayam,hilang gegata(mlm tido xleh, Allah shj yg tau gatalnye camne)

And tido sy alaskan cadar katil dgn kain pelikat cotton,alhamdulillah xdela teruk cam sblm ni.Akhir2 ni hilang terus..mungkin sbb kucing da xde(mati) n dulu ltk hamster dlm rumah then sya pindahkn ltk luar.

Hopefully blh membantu,tq

Nizs

Nizs said...

Assalam,sy pun ada masalah ni,doc ckp coz of hama.Ayam kucing,hamster(sya bela kucing/hamster) semuanye menerbangkan hama walaupun kita ltk dkt luar rumah.sy pun try avoid makan seafood n ayam.Sy tgk bila avoid makan ayam,hilang gegata(mlm tido xleh, Allah shj yg tau gatalnye camne)

And tido sy alaskan cadar katil dgn kain pelikat cotton,alhamdulillah xdela teruk cam sblm ni.Akhir2 ni hilang terus..mungkin sbb kucing da xde(mati) n dulu ltk hamster dlm rumah then sya pindahkn ltk luar.

Hopefully blh membantu,tq

Nizs

Nana Balqis said...

Salam kak elly..:)..Saya pun pernah kena byk kali jgk masa remaja dulu..caranya saya tumbuk garam + kunyit segera..n lumurkan seluruh badan..inshaAllah..esk dah baik..n kulit pun cantek..hihi

Nana Balqis said...

Salam kak elly..:)..Saya pun pernah kena byk kali jgk masa remaja dulu..caranya saya tumbuk garam + kunyit segera..n lumurkan seluruh badan..inshaAllah..esk dah baik..n kulit pun cantek..hihi

hazwani niwani said...

pakai bedak ular, sebelum kuar rumah, xleh peluh2

Aza Otoagri said...

salam kak elly, cer try buat bekam kak elly. mungkin bleh kuarkan darah kotor..

Aza Otoagri said...

salam kak elly, cer try buat bekam kak elly. mungkin bleh kuarkan darah kotor..

nor hayati abdul halim said...

arwah dulu mcm ni la kak..huhu kesian dok kena cucuk ja..saya bukan nk brniaga semata ja kak..dah lama pun follow kak.elly, xpenah saya spam or promote biz saya.. tapi dh tgk en.win cmtu saya nak suggest la..try abik garlic,vitamin c and nutriferon shaklee..nak tau lanjut akak blh pm yati ya 013-5954808

Unknown said...

husband saya pernah kena dulu.. sampai malam tak boleh tido guna ubat doktor pun macam melegakan kejap je.. so solution dia bawak dia pegi mandi kat kolam air panas siap semua baju dia pun rendam dalam baldi dengan air kat kolam tu
after 2-3 days alhamdullilah settle masaalah.. saya bawak waktu tu kat kolam air panas selayang.. malam2 cubala insyaallah.. ok