Nuffnang Advertisement

Monday, October 19, 2015

MEETING



Holloh2....meeting konon. Bila dengar ayat meeting macam nak menanah telinga...hahaha.

Siapa sangka dari suka2 nak nak cari duit tambahan, dari kerja kat rumah sekarang dah jadi sumber pendapatan.  Waktu mula2 keluarkan produk kitaorg berani keluarkan duit untuk 500 set jer. Itu pun takut2 nak keluar duit kat bank. Tapi tekad sebab kalau tak cuba tak tahu takat mana kemampuan kita. Dalam masa seminggu 500 set licin...huaaaa suka2. Continue order 1000 set. Dalam masa 3 minggu dapat feedback dan testimoni. Ramai bagi good feedback. Lagi lah rasa teruja. Lama2 order semakin bertambah dan kami bersetuju nak keluarkan loose pulak. Lepas 2 bulan dah boleh nampak hasilnya. 

Setelah berbincang sedalam2nya kitaorg pakat nak besarkan lagi bisnes ni. Nak buat proper sbb dah boleh nampak Ellfie Beauty  boleh pergi jauh...amboi....hahaha.

Tekad dan sebulat suara nak naik kan nama Ellfie Beauty supaya dikenali di serata dunia...insyaallah. Dulu waktu time kerja ada arrange kan boss punya Board Meeting. Selalunya Board Meeting  ni akan discuss pasal markerting dan keuntungan Syarikat. Aku arrange jer meeting tu tapi apa yang diorang discuss mmg tak lah aku tahu.




Now...bila dah ada company sendiri baru tahu pasal Board Meeting. Nampak macam main2 jer discussion ni sebab semuanya kawan2 kan. Asyik bergelak jer. Tapi kau ingat Abang Toyib tu suka gelak2 dalam meeting. Minutes meeting kena submit kat Company Secretary. Budget, Marketing, Staff, Salary semua kena bentangkan. 

Sesuatu pengalaman yang baru. Dalam meeting discuss banyak benda macam mana nak rancang kewangan syarikat, berapa budget untuk marketing, bila increment patut bayar, bila dividen boleh di keluarkan. 

Bentangkan kewangan Syarikat, rancangan marketing untuk setahun, reward untuk agent dan sebagainya. Bukan perkara yang mudah. Semua kena transparent tak ada selindung2. 



Ada lah dekat 3 jam meeting hari tu. Banyak perancangan dah buat, tinggal nak jalankan jer. Apa yang dibincangkan kena buat minutes dan hantar kepada Company Secretary.

Dari tak tahu dan semakin tahu. Kewangan dan budget lebih teratur. Masing2 ada tugas yang perlu diselesaikan. Hopefully semuanya dapat berjalan dengan lancar.

Esok Kak Elly nak share first exhibition yang kitaorang nak join. Hope korang support yek.



3 comments:

Afidah Azmi said...

serius kalau nak buka bisnes ni kena hadap byk company gak kan..hmmm..lepas ni kena minta pendapat kak elly..kalau nak buka bisnes..boleh tak kak?

bai zura said...

Taniah kak elly n team...selamat maju jaya....kagum laaa ngan kak elly n team

Nurul Hidayah said...

kita suka tgk business ellfie . nampak proper dan bersungguh sungguh , bukan takat keluar produk pom pam pom pam , tp tak sistematik .