Nuffnang Advertisement

Tuesday, September 8, 2015

Pengalaman Pertama

 
Pengalaman ni betul2 menakutkan. Waktu Kak Elly nak ambik result pun tak takut macam ni...hahaha. Semalam tak boleh tidur set alarm sampai 2 phone takut tak bangun. Walaupun alarm dah set tetap kejap2 terbangun. Adalah dekat 4 kali asyik terbangun lepas tu terus tgk jam. Macam ni lah perasaan mak aku agaknya dulu.
 
To be honest mesti Kak Elly nak result terbaik dari Yaya. TETAPI Kak Elly always think positive dan Kak Elly tahu dimana kelemahan Yaya. Tak nak letak harapan terlalu tinggi sebab ia akan menakutkan Yaya nanti.
 
 
 
Kak Elly just tolong apa yang perlu, bagi tuisyen dan beli buku latihan dan sama2 duduk dan berbincang. Mmg dari dulu Yaya lemah sikit dalam Bahasa Malaysia. So bagi lebih latihan but still Yaya kurang faham. Especially part peribahasa dan simpulan bahasa.
 
Kalau kita dulu dibesarkan dengan drama2 melayu, topic perbualan dgn mak pun selalu guna ayat melayu yang tulen...hahaha. Bukan macam sekarang tgk cite melayu pun Yaya tak nak. Nak pulak cite dulu2 yang guna bahasa2 diraja ni. Lagi dia tak faham. 
 
Jadi selalu sematkan dalam hati kena redha sebab Kak Elly boleh nampak usaha Yaya sendiri. Insyaallah anak mama boleh buat!!
 

 
Lagi 2 bulan nak exam just bagi latihan untuk dia buat. Ini jer yang mampu Kak Elly buat. Akak pun bukan pandai sangat. Kalau ada kesalahan tapi Kak Elly tak tahu nak terangkan, sila lah rujuk kepada cikgu ya.
 
Tapi tu lah budak2 mana tahu risau. Diorang relax jer walaupun jawapan salah..haha. Korang pun dulu macam tu jugak kan!!


 
 
Pagi tadi En Win hantar gi Sekolah. Depan pintu tu peluk dia kuat2 bagi semangat sikit. Nasihat sikit suh di baca betul2. Dia pesan suh belikan nasi lemak..eh! budak ni ingat makan jer.
 
 
Kak Elly tunggu kat sekolah sampai habis paper. Over ker?? tak kot sebab ramai jer parents lain ada. Paper pertama BM selesai so tunggu kat kantin. Nampak mulut Yaya muncung dah kedepan. Terus muka aku pucat...hahaha. "Mama susah lah" huaaaa pitam nak dengar. Tapi terus hugs dia kuat2 "takpe Yaya dah buatkan, jawab next paper betul2 lepas ni". Dia angguk sambil makan. Korang sebenarnya rasa nak nangis waktu hugs dia tadi sbb kesian takut dia down. Kak Elly tak berani nak tanya sikit pun. Duduk urut2 belakang dia lepastu baru Kak Elly perasan, Kak Elly sorang jer dalam kantin. Parents lain duduk kat tepi jer...haha.
 
 
Habis makan terus masuk dewan balik utk sambung BM paper 2. Hugs dia sekali lagi. Lepas tu called En Win cite pasal Yaya. Tak sampai 15 minit En Win sampai...amboi risau gaks laki aku ni. Tunggu sampai dia habis paper BM 2 baru kitaorang balik. Kali ni biar dia borak ngan kawan2 kitaorang tgk dari jauh jer.
 
Waktu balik just tanya everything ok tak? dia jawab ok lepas tu terus masuk bilik. Paper BM yang Yaya bagi aku terus simpan. Tak nak tgk pun soalan dan jawapan. Tak guna nak check2.
 
 
"Mama doakan yang terbaik utk Yaya, semoga diterangkan hati dan dapat jawab dengan tenang. Jangan terlalu risaukan keputusan. lulus atau gagal. Buat yang terbaik, Yaya tetap kesayangan kami walaupun apa keputusan sekali pun. We love u so much"
 



19 comments:

Cik Puan Eka said...

Good luck yaya. U can do it.

Cik Puan Eka said...

Good luck yaya. U can do it.

Chekgu Azrine said...

Good luck utk paper seterusnya yaya..
Samala ank sy pun ambk upsr tahun ni...

Norliana Abdul Rahman said...

All the best yaya!

intandayani said...

Pedasnye soto ni sampai meleleh air mata..

FadMN said...

sweet sgt kak elly.mesti lagi semangat yaya nanti.kita dulu pun,lepas abis exam mesti nak nampak muka mak ayah dulu,buat penenang kata nya.all the best yaya

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

BM memang susah sekarang ne...

MrsSerih said...

kak elly... mcm ayah saya... dulu waktu saya upsr, pmr and spm.. ayah sy tunggu.. waktu upsr smpai hari last, pmr and spm hari pertama je.. sbb umh jauh kan.. sy waktu sek menengah duduk mrsm.. so ayah dtg hari pertama je.. tunggu sampai habis.. terharu sgt2! hehehe.. yu jgk menjadi penguat semangat sy... Insyaallah., nnti utk anak2 sy pon sy akan buat mcm tu jgk selagi mampu.. :)

Norma NML said...

Sama la kita ..pengalaman pertama...risau mengalahkan anak...anak2 kita dah buat yg terbaik..selebihnya kita doakan je supaya mereka tenang dan dapat jawap paper seterusnya :)

nifalnin... said...

aduh kak elly.. sy baca post akak ni bagai nak menitik air mata... sebak nya rasa... mcm mana lah sy nanti ni... even anak nak amik pekse biasa pun sy dah rasa gigil2 lutut... memang perasaan mak2 ni mcm ni ke eh...

ape2 pun.. best of luck utk yaya n kak elly... semoga tenang jwb soalan...

Aja cputeh said...

Good luck yaya...akk jgn risau2, doa adalah yg terbaik saat ni...in shaa Allah doa ibu dn ayah lbh brmakna buat yaya...

anez zamri said...

semoga yaya dapat result cemerlang nanti..

baca entry kak elly ni terasa saya pun berdebor sekali walaupun anak kecik lagi..haha

A.I said...

eh, sama la kita wei. aku sampai 3 enpon kunci jam ;)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

apa yang Elly rasa akk pernah rasa dua tahun lepas. Nanti dah lepas yang ni.. hari dapat result pulak.. boleh menangis dibuatnya.

Janadeni said...

All d best yaya...good luck...
Insyaalah result gempak je nnt. :)

Fieda Zan said...

good luck kak ya

Azura Aziz said...

gud luck yaya.. ye kan, mmg perasaan mak2 camni.. slalu over lebih haha

beat said...

5A confirm!

Yana said...

Saya doakan anak elly beroleh keyajaan dlm UPSR 2015.. Harap2 tak terjadi soalan bocor seperti tahun lepas.. Anak perempuan saya hampir down untuk ambik UPSR tahun 2014 gara2 soalan bocor.. Tapi alhamdulillah dia dapat melaluinya berkat sokongan kami sekeluarga.. Saya percaya Yaya juga pasti boleh.. Cuma kita kena selalu bagi semangat dan sentiasa senyum walaupun hati kita lebih berdebar dari mereka..