Nuffnang Advertisement

Wednesday, August 5, 2015

Pengalaman


Slowly aku, Peej dan Filla belajar banyak benda. Dari tak tahu kita kena ambik tahu. Dari Trading company kita orang cuba jadi kan Sdn Bhd. Eh! dah giler rasanya..register kepada Sdn Bhd banyak giler kena belajar. Audit, Account, Income Tax, GST semua kena ambik tahu. Semua kena prefect. Serious bukan perkara yang mudah. Tapi korang boleh lihat dengan jelas proses kewangan company. Kalau dulu ada duit lebih masuk dalam account bukan main tepuk tangan kuat2 sebab itu dikira keuntungan. Tapi sekarang kalau ada keuntungan pun kena tgk jer tak boleh guna dulu sampai lah ada closing account nanti baru dapat dividen. 

Oooo macam ni dunia perniagaan sebenarnya. Semua kena ada perancangan, semua kena record duit keluar masuk. Pengalaman yang cukup2 berharga. Kitaorang lah kuli kitaorang lah boss. Ambik order, beli barang, tulis order, pos barang semua kitaorang lakukan sendiri dan dibantu dengan seorang pekerja. Pengalaman ni mmg tak akan kitaorang lupakan sampai bila2.




Kitaorang mula beroperasi di office bulan May tahun ni. Ada duit lebih sikit baru berani tambah itu ini. Kerja semakin bertambah. Slowly kitaorang cuba perbanyakan produk tapi kena lah ikut perancangan yang kitaorang buat. Bukan suka2 jer nak keluar ya  boleh buat customer confuse nanti. 

Setiap produk baru yang dikeluarkan kena buat flyer, photoshoot dan marketing. Nak memperkenalkan sesuatu produk dan menyakin customer bukan perkara yang mudah. Kena banyak marketing kena lakukan. 



Kalau tengok nampak macam mudah kan. Ambik order lepas tu pos. Tapi dibelakang tabir setiap hari kena handle customer yang bertanya itu ini. Belum lagi jumpa supplier kotak, supplier produk, supplier botol dan macam2 lagi. Kena monitor setiap hari mana barang yang dah habis, mana barang yang nak ditambah. Handle supplier mmg kerja aku. Bahagian postage dan acct Peej akan handle. Filla pulak jaga agent dan dropship.

Kalau barang sampai kena check satu2 dan kira. Barang yang ada defect kena reject. Pekerja kena peka sebab kita tak nak customer dapat barang yang defect.



kat sini lah tempat kami luahkan perasaan dan discuss tentang marketing. Discuss mengenai new produk yang akan dilancarkan. Budget yang ada kena digunakan sebaik mungkin. Tak boleh main suka2 jer keluar duit nanti kerugian pulak.



dah 3 bulan beroperasi dan semakin yakin. Baru lah decide ambik pekerja account dan beli system supaya kami mudah untuk monitor duit keluar masuk dan yang paling penting untuk monitor stock yang ada




Huaaaa...bangga sekejap kat diri sendiri. Dari kosong sekarang kita di isi sikit demi sedikit tentang dunia perniagaan yang sebenar. Selalu kalau duduk bertiga akan terkenang macam mana kita mula berkawan dan macam mana kita mulakan perniagaan.



Peej mmg minat bahagian acct. Kita bagi dia peluang utk belajar. Aku ngan Filla mmg tak pandai tentang angka2 ni. Lembab jer sepanjang masa...hahaha.

Peej dah banyak berubah. Dah tak jadi burung hantu lagi. Sekarang dah tidur awal. Datang office paling awal ya. Filla pulak semakin sibuk sebab permintaan agent dan dropship semakin meningkat.
Aku pulak kena jaga semua supplier, photoshoot, sales dan bahagian HR. Doakan lah kejayaan kami ya.

**************************************************




Jom kita berniaga sama2. Cari duit lebih untuk keluarga. Bagi siapa yang teringin sangat nak berniaga tapi tak ada modal. Korang boleh bermula dengan menjadi Dropship Ellfie Beauty. Untuk more info pasal Dropship boleh wassap no ni 013-396 2005.

Kalau nak jadi Agent Ellfie Beauty boleh email:
agent.ellfiebeauty@gmail.com



7 comments:

nurul asiken.apandi said...

semoga ellfie akan terus maju

afeeqah said...

Tahniah kak elly n friends. Suka baca u all punya experience and saya salah seorang pengguna ellfie.. Semoga terus maju dan maju..

P/s: kalau ada kerja kosong bagitahu la ye. Boleh apply jd part of ur managemnt team. Hee

FadMN said...

tahniah kak elly and friends
semoga terus maju.

FAD

Norma NML said...

Alhamdulillah..semoga bisnes bertambah maju :)

Unknown said...

tahniah.. sehingga berada di tahap nie.. suka baca.. menarik.. kipidap dongibab... hihi...

lan said...

salam Elly,

kalau nak advice pasal accounts/GST boleh contact saya.
saya Accountant (C.A) with more than 15 years experience
Saya juga Qualified GST agent.Ctc No 010-3662569(El)

No worries,charge tak mahal.I'm happy to help.Untuk mula2 ni free advice pun boleh

plus saya juga pengguna ellfie

lan said...

salam Elly,

kalau nak advice pasal accounts/GST boleh contact saya.
saya Accountant (C.A) with more than 15 years experience
Saya juga Qualified GST agent.Ctc No 010-3662569(El)

No worries,charge tak mahal.I'm happy to help.Untuk mula2 ni free advice pun boleh

plus saya juga pengguna ellfie