Nuffnang Advertisement

Wednesday, June 17, 2015

Esok puasa


Esok dah mula berpuasa...masa bulan puasa ni lah semua berkumpul mkn sama2. Kemeriah sana sini. Mlm ni dah mula sembahyang terawih. 

Malam semalam bila dgr pengumuman puasa aku sorang jer seronok depan tv. Anak2 sibuk hal masing2. Lain sangat dgn suasana aku kecik2 dulu. Mak, abah, atok dan adik beradik semua tak sabar2 nak dgr pengumuman. Bila umum jer esok puasa semua bersorak kegembiraan. Tapi berlainan dgn keadaan sekarang aku sorang jer excited. Abg Toyib tak balik lagi kerja. "Yaya...adik hari Khamis kita puasa"... "ok mama" itu jer tak ada sorakan pun.

Eee...sakit hati aku. Nape berlainan betul budak dulu ngan sekarang. Beli baju raya pun mcm dah biasa jer. Aku dulu kalau abah cakap esok nak shopping awal2 pagi dah bangun. Kalau beli kasut 24jam ulang tgk dlm kotak. Test2 depan cermin dgn stokin bunga kat tepi. Kalau dapat kasut tinggi lagi rasa hebat. Tapi anak2 aku tak heran pun bila dah beli kan gembira sekejap jer. Tak ada pun ulang2 tgk kasut tu.

Dunia dah berubah kalau dulu nak dapat shopping kena tunggu hari raya. Tapi budak2 sekarang bila mintak jer dapat. Jadi kemeriahan shopping hari raya tu diorang tak rasa sangat. 

Tak suka lah....tak best lah generasi budak2 sekarang. Apa yg best yek dunia budak2 sekarang....main galah panjang, baling tin, baling selipar semua tak tahu. Lagi satu kalau dulu dapat duit raya giler excited kira banyak kali takut salah. Lepas tu sorok takut org curi. Anak aku bukak jer sampul ang pow terus bg aku...kalau nak beli barang baru dia mintak. Lepas tu malu nak bawak beg..eh! blh ker mcm tu. Aku dulu bangga tau bawak beg silang sbb nak letak ang pow raya.

Ketupat ker rendang ker, kuah kacang bukan diorg minat sgt. Makan sikit jer. Sampai bergaduh aku paksa diorg mkn. Tahun lepas jer baru suka mkn rendang. Kena buat sesuatu ni...tak blh perangai mcm ni. Lontong pun x suka...tahun ni siap korang.

Kalau dulu bila dengar lagu raya jadi excited. Semua lagu raya hafal...kalau main bunga api siap pusing2 sambil nyanyi lagu raya. Paling seronok bila abah nak mula pasang pelita. Tapi anak2 aku dengar lagu raya macam tak ada perasaan. Hafal satu dua lagu jer itu pun diorang bukan kisah sangat. Anak orang bandar...kalau ada kampung mesti meriahkan. Balik sebelum raya berkumpul adik beradik...cousin2 berkumpul buat macam2 aktiviti. Sayang...anak2 aku tak dapat merasakan kemeriah itu. Eh! tetiba pulak aku emo bila cite pasal raya..haha.

Ok lah..."Selamat berpuasa semua"




17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selamat menyambut puasa

Puteri Beribiru said...

amboihh kak oihh..baru nak puasa dah emosi pasal raya..haha
tapi betul lah tu..
keadaan dulu ngan sekarang lain betul..

Lea IsNawi said...

selamat berpuasa esok :)

nurul asiken.apandi said...

selamat berpuasa kak elly sekeluarga..budak2 zaman sekarang kan..x meriah betul..hahaha

Nazima said...

Sama lak tajuk entry kita hari ni..haha..jemput BW.

http://n-azima.blogspot.com/2015/06/esok-puasa.html

Betul la kak elly. Apa yg kak elly cerita tu memang itu lah cara kita sambut puasa dan raya. seronokkan? Sekarang ni dah takde pape dah. Dulu bila tengok mak belum start buat kuih rasa nak nangis. Sebab takut takde kuih raya..tak syok. Haha..Padahal baru seminggu puasa. Belum bab shopping. Excited sangat kalau abah bawak gi batu road atau globe. Dah megah sangat masa tu. Hahaha.. Bunga api wajib beli. Sampai berlubang baju kena api. Rindunya zaman dulu..

erny firdaus said...

Selamat berpuasa Kak Elly... ye, betul tu..dulu siap kumpul ramai2 dengar pengumuman..wlw dah dpt agak date start puasa tapi still nak main teka2 jugak..seronok...

f.m.y said...

hahaha selamat berpuasa kak Elly..

Anak saya kocik lagi.. Tah camna la dia sok.. nak create excitation la start dari sekarang

intandayani said...

Budak skrg ajak blik kg pun xnak..memang rindu sgt la zaman dulu

Atie said...

Selamat berpuasa kak Elly & keluarga:)

Afidah Azmi said...

betul kak...zaman dulu..lain suasan nak sambut puasanyer...
hmm Fida nak tumpang promote sat...Fida ada jual biskut raya "Chips Fida"
Sesiapa yang berminat bolehla order dgn fida...maklumat lanjut boleh whatsapp 012-2209941..home made

Miss Sparkler said...

Selamat berpuasa Kak Elly! Salam melawat dari http://harinumunirah.blogspot.com/

FiZaSyAmImAn 190200 said...

haha betul betul..saye yang mak anak dua ni masih over lagi kalau beli baju raya...2,3 kali tengok dan try depan cermin...sampai baju raya anak dan suami pun asyik dok ulang tengok...lps tu paksa anak dan suami try..

MummyQueen said...

selamat berpuasa elly..

miss eimanhikmah said...

ye ke..rugilah cmtu kak..mmg kena buat sesuatu tu kak..bg diorg duk kg seminggu dua main bunga api, bakar lemang..huhuhu
http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

wahida said...

betul la tu.bebudak skang x excited mcm kita dulu.lain benar dah.shooping raya pon boleh suh mak yang belikan..kite dulu excited nak ikut jugak..diorg skang sgup dok umah tgk kartun or ipad dari ikut shopping raya..haila

Norliana Abdul Rahman said...

betullah elly.. my girls pun sama mcm tu. shopping tak heran, duit raya pun bukak sampul pas tu bagi mama. Nasib tak komplen kalau dapat sikit kalau komplen mau kena hempuk!

A.I said...

Ya Allah...betol kan wei? lain sangat2 sekarang dengan zaman kita dulu. 'meriah' tu tak boleh nk cerita camne. bab sopin raya tu mmg sama la ngan aku pon. selagi tak raye, selagi tu la duk ulang2 try pakai. kejap2 belek..kejap2 belek. Beg silang masa gi beraya rumah org mesti ada. balik simpan dulu dlm tin milo. pastu sambung jalan lagi..huhaii..best giler ^____^