Nuffnang Advertisement

Thursday, May 28, 2015

Interview


Semua orang tahu yang Kak Elly dah berhenti kerja almost 10 days. Dah start pun masuk office baru. Tapi minggu ni kena kerja balik office lama sebab tak ada siapa lagi boleh replace tempat Kak Elly. Jadi minggu ni tolong arrange kan Interview untuk Boss. Both of us kena pilih mana yang sesuai.

Ingat lagi masa dulu kalau ada jer orang panggil untuk interview dah kecut2 perut. Search kat internet nama Company yang nak gi interview tu. Dapatkan serba sikit information pasal Company yang nak kena pergi tu. Fikir baju nak pakai, prepare sijil2 dan resume elok2 dalam satu fail. Kadang2 malam sebelum gi interview tu ajak abah gi survey tempat sebab takut terlambat tak jumpa tempat. Punya lah takut kadang2 sampai tak boleh tidur.

Tapi kan...budak2 sekarang tak ada langsung persediaan. Sedih tengok cara diorang jawab soalan. Pakaian asal dan jer. Semalam adalah interview dekat 8 orang. Ada sorang tu blh called cakap lupa hari ni ada interview...eh! macam mana pulak boleh lupa nampak sangat macam tak berminat. Lepas tu suka2 bagi masa bila boleh datang...mmg tak lah aku layan.

Macam2 perangai ya...ada tu suara bila jawab soalan halus giler sampai boss aku terpaksa palingkan telinga kat muka dia...pun tak faham gaks...masih jawab dengan suara dia sorang jer boleh dengar. Terus boss aku buat pangkah besar2 kat kertas tu...mesti budak tu terkejut....hahaha. Aku lagi lah terkejut.

Lagi satu candidate ni bila boss aku tanya "awak ada apa2 soalan nak tanya" korang tau tak dijawab macam mana "saya suka lah kalau dapat kerja kat sini...best giler"....apa!!! best giler...wei! kau tengah interview ni apa yang giler2 pulak. Adoi...aku pandang boss aku boss aku pandang aku. Pangkah lagi...hahaha

Sorang lagi candidate datang bukan main rambut tutup mata sebelah...bila cakap kepala teleng2. Sambil cakap sambil betul kan rambut...eh! pitam lah aku. Rasa nak cakap jer..."dik boleh tak ikat rambut tu". Pangkah lagi...

Seorang lagi siap datang satu family masa interview. Jadi riuh office suara adik dia...apa hal pulak ni. Lepas interview terus jumpa aku..."Akak rasa saya dapat tak". Huaaaa kenapa lah korang ni

Eh ! ada lagi. Seorang candidate ni, umur baru 28 tahun. Ada experience jadi secretary tak sampai 3 tahun pun. Tapi Ya Rabbi expected salary RM6800.00 gaji lama RM2800.00. Dah giler budak ni suka2 letak....bila boss aku tanya kenapa letak banyak sangat beza. Lepas tu senyum2 "saya cuba jer kalau dapat bagus lah...kalau tak dapat boleh jer tukar". Boleh ker macam tu...serious rasa nak gelak sambil tekan2 perut pun ada.

Ni akak nak nasihat sikit...kalau ada interview

1. Search dulu company tu...ok tak dengan jiwa korang

2. Pakaian kena kemas....kalau takut tak sesuai pakai jer baju kurung. Jangan make up tebal2 cukup sekadar sedap mata memandang.

3. Make sure kalau interview pukul 10.00 pagi datang awal sikit dalam kul 9.30 pagi

4. Jawab soalan yang diberi tu dengan tepat jangan main suka2 jer jawab. Biar ada logik. Orang tanya A....jawab A tapi jgn pepandai sambung sampai Z.

5. Make sure kerja yang korang mintak tu korang tahu. Jangan main belasah semua interview korang nak pergi.

6. Prepare resume, sijil dan kalau boleh bawak gambar sekali. Senang bila mintak semuanya ada.

Itu jer akak nak pesan...hari ni ada 8 orang lagi nak datang interview. Kita tunggu kerenah diorang pulak ya....hahaha


Nak jadi Agent Ellfie Beauty? Email: agent.ellfie@gmail.com
Nak beli Ellfie Essence? Boleh Whatsapp/sms 013-2755197 atau pun dapatkan dari Agent sah kami :)


20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

macam2 kan , ye la kadang2 terlepas pandang

Pn Qema said...

betullah.. dulu nak pi interview mmg takut.. prepare segala dr mlm... tido pun tak lena..



sape nak Produk Ellfie Essence blh dapatkan dari saya

wassap 019-2782041

Free Postage seluruh Malaysia + ada Free Gift. :))

amalza abdullah said...

huihh dasat.. x beragak nak letak expected salary tuh.. Saya dulu pon dok mintak keje penymbut tetamu je tapi dok study bagai sblm interview smpai skrg jadi habit gi mana-mana interview pon.. tpi mmg btl budak2 skrg pngl interview sesuka ati ikut time diorg, dah tu ade yg dtng interview dy plak yg arah2kan mintak cepatkan siap tetap bape lame blh hbs.. pitamm

fayreen mizan said...

Memang macam-macam kerenah masa conduct interview ni. Aku penah interview sorang candidate overseas (UK) graduate. By default tentulah English dia ok kann. Tapiii, to my surprise dia tak boleh 'bercakap'... grammar lintang pukang. Nervous kot. Tanya apa aspiration dia pun dia terkebil-kebil. Fitam hakak. Ada gak yang tanya pasal cuti... Whether senang ke tak nak apply cuti bila dah kerja nanti. Hahaha...

-iLLa- said...

hahahaha....syok baca cerita akk pagi ni..budak2 sekarang kan,asal bole..betul kak.

Linda Yatie said...

Budak2 sekarang, jauh beza masa zaman kita. pilih baju ikut keseseuaian jenis kerja yg dipohon, siap beli baju baru lagi, kemas kini resume, photocopies sijil, gambar, datang sejam awal sebab nak isi borang lagi. masa interview tu jawab bersungguh2 dapat tak dapat itu lain hal yg penting kita betul2 kerja tu.

Afidah Azmi said...

hahaha..mcm2 stail kan p interview..Fida dulu masa interview tempat kerja sekarang..ayu jer bos tengok..yang penting kena ada confident..baru org yakin dgn kita kan...

Nur Aziza said...

Dasatnya orang sekarang.
Ada seorang kawan saya, dia mengadu kat saya yang dia dah penat dah nak interview.
Dia ni jenis demand tinggi kot untuk kerja.
Company memang susahlah kan dengan orang yang demand ni.

Kesian pun ada gak kat dia.

Fathanah said...

Salam,

x thn la yg gaji RM6800 tu. Expected salary pon kne research dulu before letak dlm form. Hihi.

FadMN said...

hahaha kelakar betul.tapi ,mmg betul la kak elly,budak gen Y ni ,e-mail pun mengarut2 jer.juling mata tengok,tak formal langsung.jawapan pulak,boleh buat sakit jiwa.

FAD

sueMY said...

hahahaa..kelakarla..nnt kak elly continue lg tau part II..Sronok plak baca..hehehe..

achique said...

OMG. dulu kita nk interbiu habis bukak internet. dulu hp pon takde nak gugel on the spot. prepare gila2. punya neves. tak kira la company kecik ke besar ke gomen ke swasta. semua tu kena amik serious dan act profesioal. kenapa skang depa suka take for granted. keje skang susah nak dapat dik oiiii. berderet2 org kat luar nak carik keje. of koz kena la effort tu lebih sket. and pay respect dekat peng-interbiu.

kalau saya pun mmg saya pangkah as what sis Elly mentioned kat atas tu.
apa pon all the best lah akak. insyaAllah mesti ada intan disebalik kaca.

hihi

surianiayang said...

Hahaha yg tak boleh tahan kalau suruh submit resume by email, hari2 call tanya kenapa tak panggil2 dia interview lagi. Eheh tak paham2 kot, org tak panggil sbb tak berminat dgn kau. Expected salary mmg selalu mengarut, bila check resume asyik jump2 kerja je, takkanla tiap2 bln tukar kerja kn

erny firdaus said...

betul tu kak elly..pernah xperience interview new candidates...huh..rasa macam..adeyyy...apehal korang ni...cer la serius skit... hmmm..

syikin uda said...

Akak, continue part ll ea.

memeibubu said...

kak elly, nak try kat tempat keje kat elly tu bleh???
if dont mind, HR punye email.
#cubanasib

memeibubu said...

kak elly, nak try kat tempat keje kat elly tu bleh???
if dont mind, HR punye email.
#cubanasib

Norhanim Abas said...

budak2 sekarang macam2 peel la kak..ikut suke ati die aje..ade yg nk interview masuk nk brkawan2 haishh mmg xla alasan nye takut, gigil la..hihiii memacam...adoiiii

Sue said...

sy pun pernah jadi panel interview kat opis ni.. masya allah... kadang rasa nak tampar2 je... geram giler ok...

sweet_saya said...

kak elly update lg kerenah candidate yg intvw nnt