Nuffnang Advertisement

Thursday, March 12, 2015

Perancangan Holiday


Kalau tahun lepas holiday tak bawak anak2 tapi tahun ni masa utk diorg pulak. Perancangan dan budget ni Kak Elly dah fikir sejak tahun lepas lagi. 

Budget holiday ni semua Kak Elly dah ambik kira dari Flight, accomadation, itinerary perjalanan semua Kak Elly dah sediakan. Buat survey dan mintak bantuan sana sini agar itinerary menjadi lengkap dan tak terover budget. Sekali lagi kitaorg tak ikut package jadi survey tu kena banyak sikit ambik tahu. Ya tak tipu hampir setahun lebih Kak Elly dok survey sana sini.

Perancangan awal ingat nak gi Swiss, Germany, Belgium, Amsterdam, Paris dan London. Tapi bila dilihat dari segi kewangan rasanya tak tercover semua tempat tu. After discuss dgn En Win decided pergi 4 tempat sahaja. Satu tempat blh ambik masa lama sikit utk berehat.

Swiss, Amsterdam, Paris dan London tempat pilihan percutian kali ni. Mengikut perancangan awal ingat nak pergi tahun depan jer bulan 3 tapi cuti sekolah dan exam bulan 3 tahun depan kitaorg tak dapat nak jangka kan. Bincang punya bincang ok gi cuti hujung tahun ni tapi dgn syarat tak blh pergi mana2 percutian sepanjang tahun ni walaupun di dalam Malaysia. Hanya satu jer percutian iaitu hujang tahun ini. Kena kerja keras sikit dan simpanan kena lebih sedikit.




Step pertama book flight. Booked masa Matta Fair. Duit utk flight Kak Elly mmg dah ready kan sejak bulan 12 lagi. Bonus, Dividen Asb memasing tak blh usik kena ketepikan utk duit flight dulu. Jadi duit flight mmg dah prepare awal2. Hanya tunggu Matta Fair sahaja. Bulan 1 hingga bulan 3 kena kumpul duit accomodation dan bulan seterusnya duit transportation, makan dan shopping. Gitu konsepnya...

Now...Kak Elly dalam peringkat book apartment takut bilik penuh hujung tahun ni.

Korang jgn ingat Kak Elly ni kaya blh jalan sana sini..Kak Elly ni jenis kuat semangat kalau nak pergi sesuatu tempat Kak Elly kena lakukan sampai berjaya. Tak dapat pergi tahun ni Kak Elly akan cuba tahun depan sampailah ia dapat dilaksanakan dan ia merupakan satu kepuasaan. Titik peluh dikongsi bersama keluarga....gitu!!




Kali ni En Win tak nak naik direct flight. Dia suh cari flight yg ada transit. Letih duduk lama2 atleast kalau ada transit leh kopi2 sambil berjalan kat airport sementara tunggu next flight.

Entry ni bukan nak menunjuk2....entry ni nak bg korang bersemangat. Apa yg Kak Elly buat of course korang jugak mampu lakukan. Ikut kemampuan kita asalkan impian percutian kita tercapai. Target kena ada...cepat2 Matta Fair semua tgh murah2 ni. Bali cuma RM298 (return ticket MAS). Apa lagi rebutlah peluang!!


Kalau sesiapa yang ada experience gi tempat pilihan Kak Elly tahun ni boleh bagi tips tempat2 yang menarik ya. Leh jugak Kak Elly kongsi dengan reader2 nanti.

13 comments:

Sue said...

thx for ur sharing k.elly.. sgt inspire me nk buat saving.

RienaRazak said...

yes, me too, semangat je nk arrange trip holiday sendiri bile tengok kak ely jalan.

Rosma said...

Salam Kak Elly,

Cara Kak Elly makes it possible for us to plan and actually go for a holiday.

Saya nak cuba try buat mcm ni. At least perbelanjaan ke arah percutian tu kita dah spread out over a few months.

Thanks for sharing Kak Elly.

Andra Xalia said...

kak Elly, try airbnb utk accomodation.

Maz said...

Cuba tengok Emirates, Multicity, arrival London, departure Amsterdam. Transit pilih seharian di Dubai. School holiday Nov-Dec 2015. RM 2100/pax. Semlm saya baru booking.

Maz said...

Cuba tengok Emirates. Multicity, arrival London, departure Amsterdam. Transit seharian di Dubai. RM2100/pax. Semlm sy baru booking. School holidays Nov-Dec 2015.

Juliana Abdul Rahman said...

Kak Elly, rate Matta fair dekat kaunter dengan booth sama ye? sorry, xde pengalaman kt kaunter office Travel Agent.

yoorin melacolea said...

bestnyeee... semangat jugak nak arrange trip.. dapat holiday dekat2 pon jadi..tabung tu mestiii

Aisha Inani said...

hi kak... selama ni baca je nak komen malas. hehe.

kite terigin gila pegi holiday. tapi kan kite takut sangat sangat. banyak kali dah asal plan, nak dekat kite cancel. kite macam tak tau apa nak cari bila pegi holiday tu, apa yang best, macam macam lah, overthinking symptm. haha.

just in case u have free time, and no tittle for your entry, buat laa entry why we need holiday? what we get from that?

siti said...

Pegi swiss jgn xnaik mt titlis tau! Lucerne city, jungfrouch ke... Amsterdam lak wajib p volendam n marken...nak p tmpt ni sng jer ada tmpt jual tiket bus dpn museum sex tuh hehe akak bolehla baca kat blog ct kalo nak...swiss april 2014, ams feb 2012 😉

Lela Nasir said...

salam elly...love ur blog..memang kasi semangat pd kaum mak2..anyway,i know 1 blog yang quite informative about travelling ni..mana la tau leh tokok tambah for ur euro family trip this time.. ;) ..happy travelling elly!!!

http://ronaldieya.blogspot.com/

Nadila azhar said...

terkagum bila baca..camne akak usaha untuk pergi bercuti...sangat wooww kak elly...;)

Nadila azhar said...

terkagum bila baca..camne akak usaha untuk pergi bercuti...sangat wooww kak elly...;)