Nuffnang Advertisement

Tuesday, January 20, 2015

London Day 8 & 9


Hari ke 7 kitaorang still kat Paris...bertolak balik pukul 3pm dan sampai London pukul 5pm....Sampai di hotel kitaorang tak pergi  mana2 pun rehat jer kat hotel.

Day 8 & 9

Tak ada apa2 pun aktiviti yang Kak Elly arrange, mmg peruntukan kan 2 hari ni untuk shopping, jumpa kawan dan bertenang2 di Kota London. Kalau korang nak bercuti di London sahaja Kak Elly rasa seminggu dah cukup kot. 

Actually banyak tempat yang kitaorang tak cover kat London ni...contoh macam Museum, Stadium, University yang fames kat sana....tapi disebabkan malas dan rasa shopping lagi penting so decide tak melawat tempat ni. InsyaAllah kalau duit cukup nanti nak bawak anak2 datang sini boleh lah melawat tempat2 tu. Mmg nak datang sini lagi bawak anak2....London ni cantik sangat. Dalam list holiday tak pernah pun terfikir nak ke London...En Win yang beriya nak bawak aku kat sini. Yupe decision yang tepat sekali. I dah jatuh cinta dengan London....aaauuuwww.



Pagi tu tak ada pun nak rushing so kitaorang jalan kaki hingga ke Oxford Street



Sejuk sangat waktu ni



Sambil jalan2 sambil tengok permandangan. En Win lebih prefer Italy sebab dia suka tgk bangunan dan Church2 lama. Kat sini En Win kata moden sikit. Tapi tetap lah cantik kan...duit jer tak berapa cantik...haha



Kak Elly tak ingat sama ada Kak Elly pernah tak share ngan korang cara Kak Elly berbelanja jika bercuti. Kalau korang pernah, sila lah dengar sekali lagi ya...Kak Elly nak cite kat reader yang baru pulak.

Contoh: Kata lah Kak Elly bercuti selama 5 hari. Kak Elly akan sediakan 7 Envelope. Kata lah budget untuk korang makan sehari korang peruntukan RM300 X 5 Envelope (Selama 5 hari). Jika envelope untuk hari pertama yang korang gunakan tak habis atau ada balance makesure korang simpan dan jangan gunakan. Next day guna Envelope yang kedua pula...jgn sekali2 sentuh balance envelope pertama tadi.

Untuk Envelope ke 6 selalunya Kak Elly gunakan untuk transportation dan Envelope ke 7 untuk duit shopping. Utk hari terakhir Kak Elly akan kumpul kan duit balance yang ada untuk beli barang2 atau lebih kan untuk bershopping.

InsyaAllah kalau korang ikut tips ni Kak Elly yakin korang tak akan terover budget. Displin diri dengan menggunakan duit yang hanya diperuntukan sahaja. Jgn gunakan kan credit card atau debit card. Kena bawak tapi hanya untuk emergency sahaja baru boleh digunakan card tersebut.



Kalau ada masa dan ingatan masih sihat lagi nanti Kak Elly share perbelanjaan di London ya



Ini adalah gambar wajib kepada sesiapa yang hendak ke London



The best Honeymoon buat masa ini...hahaha.



Fresh Flower



The Beatles Shop



Korang kenalkan kawan college Kak Elly.....Hani. Nyampah perempuan ni cuba kau tgk kaki dia dengan kaki aku. Rasa nak patah2 kan jer kaki minah ni.

Dah hampir 2 tahun Hani duduk kat sini temankan suami dia bekerja. Sebelum ni Hani menetap di Texas. Hani dan suami baru balik bercuti di Maldives tu yang agak lewat baru dapat berjumpa. Dia ajak kitaorang tidur kat rumah dia  tapi kitaorang prefer duduk sendiri...kata Honeymoon kan. 



Win dan Rob


Tak dapat nak chat lama2 sebab banyak agenda shopping hari ni.



Ini kawan yang menghasut aku beli barang2 kecantikan...Mr Shawn.



Serius mmg time Sale murah giler barang2 kat sini. Bayangkan kasut French Sole yang Kak Elly beli di KLCC berharga RM800.00 sepasang tapi kat sini bila time sale hanya RM200.00 jer. Maka membeli lah seperti perempuan giler....4 pasang terus aku sapu. Untuk anak beli 2 pasang.

Trend Sale kat sini...kata lah korang pergi Mark & Spencer pagi harga baju tu selepas sale dalam RM80.00 tapi bila malam harga akan jatuh lagi jadi RM40.00. Mula2 kitaorang tak perasan. Pagi tu En Win nak beli satu beg harga dalam RM120.000 jadi En Win kata takpe kita tgk yang lain dulu...bila malam datang balik harga turun lagi sampai jadi RM60.00. (Ini utk Christmas Eve dengan New Year Eve Sahaja) 



Restaurant Melur...restaurant Melayu kat London. Blh tahan femes gaks restaurant ni 



Lobster



Next day sambung shopping lagi kat Harrods



Maka tamat lah percutian kami selama 10 hari. Segala soalan tidak akan dilayan selepas ini...hahahaha







14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya

Elna Watie said...

BEST YEER...SGT TERINGIN NAK KE SANA, TAPI TABUNGAN BELUM CUKUP LAGI....

Ruhill Fahima Mohammad said...

Kak kalo rezki lebih try gi switzerland plak...my mil cakap best tpt cantik giler...bk tenangkan fikiran mmg sesuai la

Irfa said...

OH KALAU NAK SOPIM KENA GI DEKAT XMAS LAH YE

sharon m.q. said...

wahhhh...bagus tips yang kak elly bagi tu.. sebelum ni memang tak terfikir pun.. thanks, Kak Elly! Muaaahh!

FadMN said...

Best nya kak elly .nanti jgn luper tau share kos semua kat sana.ai kan manja.haha.
FAD

Nazima said...

Berapa ribu habis semua kak elly? hotel, flight and transport? kalau london saje.

mamabeauty said...

thanks for the tips utk shopping malam tu hehe

sweet_saya said...

pls share budget nnt.. hehehe.. sy akan ingat kan

Sue said...

tips 7 envelope tu mmg terbaek aar kak elly... tq so much

cik mah said...

Seronoknyer...okey..tips envelope tu akn diingt...tq kak share..

Admin Kereta Sewa said...

Nampak menarik lokasi2 nya

nor said...

salam

apa korang buat kat st John's wood? dekat Lord's cricket and regent's park mosque?

main cricket dengan gi semayang jumaat ke? hehehe

Camy said...

kak elly, beg tu kalau nak jual bagi tau yeh.... :)