Nuffnang Advertisement

Thursday, December 4, 2014

Gambar dan cite dulu2


Aku ni fikir 80 kali nak share gambar dulu2....nanti korang gelak kan gambar aku terbahak2...cannot ok. I tak sanggup dimalukan. Korang mmg menunggu jer nak gelak kan aku...hahahaha.

En Win kalau nengok gambar aku dulu2 siap geleng2 kepala. Geleng yang tak henti2 sambil gelak goyang2 bahu tu..eh! gelak2 pun sekarang dah jadi bini...jgn banyak cite.



Ini arwah nyang aku...orang kaya kat kampung aka bini penghulu. Aku dulu satu keluarga duduk ngan arwah nyang dan atuk perempuan. Sebab bapak aku tak mampu berdikari tak cukup duit maklumlah anak ramai waktu tu.

Nyang aku ni mmg style orang2 kaya sebab dia dari kecik hidup senang. Emas jangan cakap lah banyak giler. Asal hari raya jer dia bagi anak cucu pakai tapi pinjam lah bukan bagi terus. Malam raya jer dia akan panggil aku masuk bilik "comel nah pakai ni...jangan hilangkan...habis raya pulangkan kat nyang balik ya"

Nampak tak kat tangan nyang aku tu....nama alat tu gobek. Untuk hancur kan sirih. Ini mmg paberet aku dulu2 tolong tumbuk kan. Kadang2 datang excited aku tumbuk habis bertabur sirih orang tua tu terkeluar....hahahaha.

Disebabkan nyang aku ni bini penghulu mmg tiap2 hari orang akan datang kerumah. Bukan datang2 biasa jer ya siap ada yang datang tolong memasak. Nyang mmg suka bagi orang makan itu yang kalau raya sampai berpuluh ayam kena masak. Kenkadang aku pun pelik mana datang orang tua ni duit banyak sangat...hahaha

Al fatihah untuk arwah Nyang.




Ini arwah atuk. Anak tunggal nyang aku.

Garang arwah atuk ni...asal salah sikit jer menjeling. Jeling yang bangsa tajam tu...jelingan tu boleh menikam di kalbu. Tapi aku belajar banyak benda dengan atuk. Atuk dulu masih mengekalkan bahasa raja...'patik lah'...beta lah' mcm2 lah. Sangat2 pembersih orang yer.

Kitaorang dulu tidur pakai kelambu...jangan berani2 na bangun tidur sampai matahari naik mmg dia akan potong tali kelambu tu. Atuk pun jenis pemurah suka bagi orang makan. Asal ada masalah jer orang kampung akan mengadu kat atuk. Aku kecik2 suka menyibuk orang duk cerita mulut aku ternganga dengar...sekali sedas penampar mak aku bagi....hahaha "kau masuk...sibuk jer dengar orang tua bercerita kan"...sakit wei mak aku lempang.

Atuk ni kalau kemana2 mesti pakai baju kurung kasa dengan kain batik. Baju tu kena kemas tak boleh kedut sikit pun. Mmg kerja kitaorang adik beradik tolong rendamkan dalam air kanji gam tu. Jadi  bila dah kering dia jadi tegang dan kemas.

Bedak sejuk buat sendiri...berbesen2. Aku lah tolong buat titik2 tu guna daun apa ntah...penat ya dah lah busuk bedak sejuk tu kalau di perap. Lagi satu atuk aku suka sangat pakai bantal kekabu..muka ni lah tolong isikan kat bantal naik sesak nafas aku bulu kekabu masuk kat hidung

Banyak betul kenangan dengan arwah....sayang sangat kat diorang.

Al fatihah untuk arwah atuk.



Raja Kamaruddin dan Raja Dainy.

Eh! apa pasal mak aku macam India kat gambar ni...hahaha. Amboi abah halkum kemain lagi tajam....hahaha




Korang tengok gambar Kak Long ngan Kak Ngah aku...fesyen rambut sama kan...hahaha. Ini bukan Lady D...ini fesyen rambut tudung periuk....hahahahah.

Asal Hari Raya jer Kak Long ngan Kak Ngah kena potong rambut fesyen ni kat Medan Mara...RM1.00 jer waktu tu. Pelatih yang potongkan...sambil duduk menitik2 air mata kakak2 aku ni. Sian kau Long buruk bebenor fesyen tu. Ngah tak comel ya rambut macam ni ya....hahahaha



Waktu Kak Engku kecik comel kan...Tapi gambar ni



dah macam muka Raja Kamaruddin. Rambut tebal ok...kerinting . Baju Raya tapi berkonsep kan baju Cina...kau ado!

Enough tak sanggup nak tunjuk lagi!!




27 comments:

ronna said...

Alaaa... kak engku nih.... tunjuk lah lagi gambo2 nya...

Nurzakiah Hanum said...

hehe memori semua kan

shedevil said...

KAH KAH KAH! akak lawok semput aku gelak.

Lavender violet said...

hahahah comel..
ala kak engku
tunjuk la lagi...wiwiwiwiw

annapeje said...

nak lagiii tp apsal muka kak engku mcm faizal hussin dlm gila2 remaja ahahaha

Farah Waheda Wahid said...

alaaaa, nak tengok lagi kak engku...

Juliana Abdul Rahman said...

Alaaaaaaaaaaaa ape ni? 2 keping je??? nak lagi lah kak engku..x popo lah kalau x sporting..hehe

ain.ya.nun. said...

Apo gambo 18sx tu kak engku. Haha.

Kak Engku ngikut rupa mak lah.

oya zihanee said...

kak engku ni org JOHOR ke?? (maaf kalau salah).. sbbnye org johor panggil ATUK utk atuk lelaki dan perempuan...

lagi satu.. perkataan 'nengok' tu, mmg cam org johor..hehehehe...

anyway, sya reader baru k.engku..suka baca blog k.engku sbb lucu. ok bye!

peej said...

Ellyyyyyy. aku pitam dan tak mampu bangun kembali. aku ingat kau kutuk akak2 kau kau best sangat la. tapi rupanya.....hahhahahhahhahah

Deera Adeera said...

ptut la ank2 kak engku sume tinggi2..ada rope mak diorang masa kecik2

fayreen mizan said...

Comelnya Comel masa kecik-kecik dulu. Btw, Comel sihattt? Hahaha

Ain Ibrahim said...

Kak engku tunjuk lah lagi gambo masa kecik!hehheheh....

mamabeauty said...

okay jer tengok gegambo masa dedulu.. tingat memori daun pisang kans..

Liyliz said...

hahahha fesyen berzaman .. kini kemahen kak engku

nuui said...

rambut tudung periuk.... hahhahahahhahaha ... tergelak besar kita membacanya kakEL.... hahhaah

Cik Puan Eka said...

hihihih comel la. kak engku ni mmg kecik2 pun cantik. Sesuai dengan iklan 'awak ni memang cnatik dari kecik ye? ' hihihi.

Lagi la ka engku. Syok pulak tengok gambo lelama nie.

ieera_80 said...

kak elly nk tgk lg gmbq...

Shima Ahmad said...

Eh eh..muka kak ngah u sebijik mcm muka adik la! Apa ni elly..dua keping je ke?

yoorin melacolea said...

hahahaa.. best apa mengimbau kenangan lama.. adehh..kenangan gunting rambut tu sama je dgn ai.. xpernah brambut panjang ..rambut mesti potong Lady D... glamer skit time tu die baru meninggal kan..hhiiii..

ummi_khalish said...

kenangan termahal ni...:-)

eda said...

sikittt ...
nak lg pls kak engku hehe ..

Aishah Amin said...

klasik gila fotonyaaaa..love it!!

Ibu bekerja dari rumah ,

Ruhill Fahima Mohammad said...

Atuk tu cantik....baju raya berkonsepkan baju cina tu mmg mahal laa susah nk jumpa tu

cikji said...

kahkahkah
ketawa sensorang sy tengok gambo k'elly yang last tu.

another pics plisss
ekekeke

Irfa said...

Suka lah baca kisah elly masa kecik2
citer lah lagi

Syakirin Amran said...

hahahahahah..ni first time nak comment..sumpah akak berani gile g upload gegamba lama akak.. gamba last akak tu saya ingat kan masa ayah akak masa kekanak..bahahaahaha..x menahan..Salute atas keberanian akak ittew.