Nuffnang Advertisement

Thursday, November 27, 2014

Dettol pH Balanced Shower Gel



Hari ni Kak Engku nak share dengan korang topik yang best sikit. Topik yang ibu2 akan suka dan teruja. Topik tentang melindungi kulit kita daripada kuman dan bakteria dan tips supaya kulit kekal lembab dan cantik.



Sebagai Ibu kepada dua orang anak, Kak Engku memang sangat2 mementingkan kebersihan. Kak Engku akan pastikan kehidupan mereka bebas dari kuman dan kekotoran. Kak Engku akan selalu menasihatkan anak2 bagaimana menjaga kebersihan diri. Contoh membasuh tangan dengan betul dan bagaimana menjaga kulit agar kelihatan cantik dan tidak kering. Kami sekeluarga mmg pengguna setia Dettol pH Balanced Shower Gel kerana ia dapat memelihara kulit agar kekal cantik dan lembab sepanjang masa dan yang paling penting melindungi dari kuman dan bakteria.

Bila dah jadi ibu ni, kadang-kadang Kak Engku terlupa Kak Engku juga perlukan lindungan daripada kuman dan bakteria. Terutamanya sebagai ibu kepada dua orang anak, Kak Engku perlulah jadi model kepada mereka dan dalam masa yang samaperlulah jaga kebersihan diri agar anak-anak Kak Engku tidak berjangkit kuman dari saya.


Kak Engku juga mmg dari dulu lagi pengguna setia Dettol dan sebab itu Kak Engku percaya Dettol adalah produk terbaik untuk diberikan kepada keluarga. Dettol pH Balanced mmg terbukti memelihara kulit Kak Engku kekal cantik dan lembab sepanjang masa.



Sebelum bercerita lebih panjang Kak Engku nak memperkenalkan kat korang dulu produk terbaru iaitu Dettol pH Balance Shower gel yang mampu melindungi diri serta keluarga daripada kuman dan bakteria seiring melembabkan kulit agar kekal cantik.

Bila sebut saja pasal Dettol Kak Engku rasa semua pernah dengar dan tahu. Tapi tentang kebaikan pengunaan produk Dettol Kak Engku rasa ramai yang tak tahu termaksud Kak Engku juga...hahaha. Jap lagi Kak Engku dah share dengan korang semua kebaikan memilih produk Dettol.


Sebelum tu Kak Engku dah tanya korang tahu tak apa itu pH dan apa kebaikan pH balance terhadap kulit kita?? 



pH (atau singkatan dari Potential Hydrogen) adalah pengukuran tingkat keasaman atau kebebasan dari sebuah larutan *. Pada pelajaran kimia  kita tahu apabila larutan memiliki pH sama dengan 7 maka larutan tersebut bersifat netral. Contohnya air murni dan apabila memilih pH di bawah 7 bersifat asam sedangkan di atas 7 bersifat basa. Lambungan kita terdapat cairan dengan kandungan HCL (Hydrochloric asid) yang mempunyai pH berkisar 1-2. Cairan di dalam usus halus kita mempunya pH berkisar 9 sedangkan pH rata dari air laut adalah 8-8.5

Ok itu bahasa sains...meh! kak Engku terangkan dengan lebih mudah dan faham. Kulit yang sihat selalunya akan berada di Skala 4 hingga 6.  Untuk skala 1 hingga 3, ianya lebih kandungan asid dan sekaligus boleh menyebabkan kemerahan, sensitif dan keradangan kulit dan sekiranya bacaan menunjukan lebih dari 8, ianya boleh menyebabkan kekeringan yang ekstrem dan kulit akan lebih kusan "Premature aging". Malaysia sering terdedah dengan ancaman seperti jangkitan kuman dan masalah kekeringan. Di sini lah Dettol pH Balance akan memainkan peranan membantu kulit kita. 



Ok nak bagi korang nampak lebih jelas lagi kebaikan Dettol pH Balanced Shower Gel....Kak Engku ada buat experiment ke atas dua produk sabuan mandian Dettol VS Brand X dengan menggunakan Kit percubaan nilai pH untuk menyukat nilai pH sabun badan Dettol yang sesuai dengan nilai pH semulajadi badan kita.

  

Mula2 kita uji tahap pH kulit badan kita. Ukur di ujian skala asid.....neutral.....alkali. Kedudukan Kak Engku sedikit asid dan berhampiran dengan neutral. Kulit Kak Engku berada di Skala 5. Kulit yang sihat selalunya akan berada di skala 4 hingga 6 yang mana bersesuaian dengan formulasi yang terdapat dalam Dettol pH Balanced



Sekarang Kak Engku calitkan Dettol pH Balanced Shower Gel


dan setrusnya Kak Engku calitkan disatu lagi garisan menggunakan Jenama X

  

Setelah menguji kandungan bahan yang terdapat dalam sabun mandian, Dettol mempunyai nilai pH sesuai dengan nilai pH badan semulajadi saya.  Dettol mempunyai nilai pH 5. Manakala jenama X mempunyai nilai pH 8

 Untuk melihat Demo pH...jom click vblog kat bawah ni








Sebab itulah kini Kak Engku menggunakan sabun badan Dettol. Sabun badan Dettol merupakan sabun badan anti-kuman yang bukan sahaja membunuh kuman, malah ia merupakan sabun badan dimana pH nya selaras dengan nilai pH semulajadi kulit kita yang dicapai dengan formula baru ciptaan Dettol.

Penduduk Malaysia sering terdedah dengan ancaman seperti jangkitan kuman dan masalah kekeringan. Sejak 1932 Detol sentiasa mengambil berat tentang kesihatan keluarga Malaysia dengan memperkenalkan produk yang terbaik. Kak Engku dan keluarga mmg yakin dengan produk Dettol sejak dari dulu lagi yang Dettol boleh melindungi kulit daripada kuman and juga mengekalkan kelembapan kulit



Dettol pH Balanced mempunyai 6 bau haruman yang berlainan dari kiri Dettol  Rediance, Dettol Cool (Cooling Menthol Fragrance), Dettol Re-Energize (Zesty Mandarin Fragrance), Dettol Fresh dan Dettol Dettol Skincare. 



Haruman kesukaan Kak Engku adalah Dettol Dettol Cool (Cooling Menthol Fragrance) dan Dettol Original.


Untuk mempelajari mengenai keseimbangan nilai pH, jom kita ramai-ramai click http://www.dettol.com.my/ dan korang juga mendapatkan voucher RM5.00 untuk belian barangan mandian Dettol pH Balanced di Guardian bermula dari 1st November hingga 31st December.

Hari ni nak buat giveaway kepada semua reader kesayangan Kak Engku. 5 jenis haruman Dettol pH Balanced shower gel akan diberikan sebagai hadiah sekiranya slogan korang terpilih.

" Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana…….

Tidak melebihi 30 patah perkataan. Jadi apa tunggu lagi sila tinggalkan komen dan email korang nanti ya….selamat mencuba!!





30 comments:

Lavender violet said...

sedap nye suara kak elly...

Hafiizh said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana…….


berpaksikan rumusan formula terhebat nyata kulit kekal lembab berpanjangan,
wangi dan menyegarkan sesuai untuk pelbagai usia segenap lapisan,
pastinya Dettol Ph balanced Shower pilihan zaman berzaman.

email: curlygewe@yahoo.com

peej said...

aku suka dettol gak. bila pakai rasa macam bersih dpd kuman. haha saikologi sangat.
yang pasti banyaknya dettol kak engku. meh sini satu.

SyeraMustafa said...

" Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia membantu saya dan keluarga menjaga kebersihan yang lebih mendalam dan melindungi kami daripada kuman yang degil serta melembabkan kulit kami seperti kulit sehalus bayi.

Email : insyira_87@yahoo.com

schazaza said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana……

sebagai seorang ibu dan isteri, Dettol PH Balanced shower adalah pilihan yang terbaik yang dapat melindungi kami dari kuman dan bakteria serta mengekalkan kelembapan kulit. Kulit sihat, keluarga gembira.

email - schazazazober@gmail.com

Nigina said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana…….

penerangan Elly in Wonderland membuatkan saya teruja untuk mencuba kebaikan Dettol PH Balanced Shower yang memberikan kebersihan yang terjamin 100%.

email : esmiera@yahoo.com

syeka sweetheart said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana dapat membantu saya melindungi keluarga tersayang,ia juga boleh membunuh kuman dan bakteria berbahaya dan yang penting sangat menyegarkan.

kyra2hati@yahoo.com

Melur Putri said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana...

keberkesanannya membersihkan dan menyegarkan kulit di samping kelembapan dan haruman yang kekal sepanjang hari. Say YES to Dettol!

[email: ryne78@yahoo.com]

Latifah said...

Saya pun suka dettol... Comell nyer la suare kak elly..

LatifahFazri

IDAYU ZAINUDIN said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana…….

Dettol jenama yang dipercayai lebih 80tahun dan menjadi "senior" dalam product perlindungan kuman. Sudah tentu saya rasa dilindungi dan bebas kuman! Kulit pon sihat dan lembap! yeay!

email : idayu@topentity.com.my

nuui said...

Kak El.

Bercakap-cakap tu hafal ke ada orang pegang kertas kat depan?. heheh laju bukan main.

Boleh jadi pengacara TV lepas ni.

-anneikma- :)

shidasyakirin said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana

"sesuai digunakan setiap hari bagi melindungi kulit daripada kuman dan bakteria, malah membantu mengekalkan kelembapan kulit serta memberi kesegaran yang berpanjangan selepas mandi. Bebas dari lekitan dan rasa kekeringan."

shidasyakirin said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana

"sesuai digunakan setiap hari bagi melindungi kulit daripada kuman dan bakteria, malah membantu mengekalkan kelembapan kulit serta memberi kesegaran yang berpanjangan selepas mandi. Bebas dari lekitan dan rasa kekeringan."

Email: shidasyakirin@yahoo.com

ielas rayyan said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana...
'ianya bukan sahaja sebagai agen pelindung kulit kami dari kuman malah ianya menjadikan kulit kami lebih lembap dan sihat sepanjang hari dan baunya yang wangi mebuatkan anak-anak juga teruja'

email:ielas.rayyan@gmail.com

niesa said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia dapat mengekalkan PH kulit serta keanjalan kulit kami. Semestinya haruman harum akan menusuk hidung si pemakai dan orang sekeliling.

email:niesaismail@gmail.com

hanabanana said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia dapat melindungi kami dari kuman dan bakteria agar kami dapat hidup sihat & bahagia bersama setiap hari :)


farhanaharun89@gmail.com

dewicinta said...

Dettol PH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia membantu memelihara PH kulit kita daripada kotoran degil membuatkan kulit kita kekal lembab,lembut, harum dengan ramuan yang memberikan kita keyakinan diri serta kekal harum sentiasa.

email:dewicinta80@gmail.com

dewicinta said...

Dettol PH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia membantu memelihara PH kulit kita daripada kotoran degil membuatkan kulit kita kekal lembab,lembut, harum dengan ramuan yang memberikan kita keyakinan diri serta kekal harum sentiasa.

email:dewicinta80@gmail.com

Filla said...

ye elly, aku jumpa ko ahad ni, bak mai satu, nak rasa kehebatan dettol jugak ;)

Ija Hashim said...

DEttol pH Balance Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ianya menjaga kesihatan dan kebersihan kulit dan sesuai untuk seisi keluarga! dengan Dettol pH Balance Shower anda rasa segar dan yakin! :)

Ija Hashim said...

DEttol pH Balance Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ianya menjaga kesihatan dan kebersihan kulit dan sesuai untuk seisi keluarga! dengan Dettol pH Balance Shower anda rasa segar dan yakin! :)

email:ija_bluerose@yahoo.com.my
fb:dija abu hashim
ig:dija hashim

MamaIlhan said...

Dettol PH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana kami sangat suka dengan harumannya yang segar tidak seperti bau hospital.Kelembapan kulit terjamin malah Keyakinan dan kepercayaan terhadap Dettol bertambah lagi bila lihat Kak Elly buat Demo Ph.
Email: anizahmdnazir@gmail.com

Qis-Sara said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana…….
kulit lebih lembut dan lembap bila disentuh, mengekalkan kebersihan untuk kualiti hidup sihat. Kekal yakin, ceria dan sihat sekeluarga, anugerah terindah kehidupan, rock the life in you!

email: bettermoms@gmail.com

Lady Zahira said...

" Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia dapat melindungi saya dan keluarga daripada serangan kuman dan bakteria dengan lebih yakin! Saya percaya kulit sihat lambang kebahagiaan dan keceriaan keluarga!"

darling_flowers611@yahoo.co.uk

LYAfrina said...

memang rasa segar je bila guna dettol ni.

Irna Nurasikin said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana kualiti produknya yang sesuai utk semua lapisan umur dan dapat melindungi saya dan keluarga daripada kuman bakteria.

Emai : irnanurasikin@gmail.com

ikafantasi said...

alahai comel je suare ko kak

Cik Noni said...

Dettol PH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana ia membantu memelihara PH kulit kita sekeluarga disamping memberi keharuman menawan dan kekal segar sepajang hari.

ciknoninoni@gmail.com

aNisA aHmAd said...

Dettol pH Balanced Shower yang baru bagus untuk saya dan keluarga kerana……

Sejak zaman berzaman,
Dettol terbukti amat berkesan,
Melindungi kami sekeluarga dari kuman,
Selain membersih, ia melembapkan,
Dengan pelbagai pilihan haruman,
Memberi kesegaran dan mengembalikan kecantikan!

email: anisa2912@gmail.com

Thanks kak engku!

Ismi Maizura said...

hi kak elly..nice sharing:) sy pon setia pki dettol sejak dulu lg..kulit pon smooth je..