Nuffnang Advertisement

Friday, October 3, 2014

Resepi Lasagna


Haritu ramai mintak nak resepi Lasagna. Salin ni...korang tak buat hujung minggu ni siap....hahahaha




Bahan2

* 500 gram dagung cincang

* 1 biji bawang besar dan 4 ulas bawang putih dicincang

* 1 botol sos tomato segera/ tomato chunk (akak guna sos spaghetti jer)

* Spread of Cheese (akak pakai mozarella) 

 * 4 keping cheesedale 

* 3 sudu tepung gandum

* Spices (oregano & Mixed herbs)
* 5 sudu butter

* Sekotak kepingan Lasagna (macam gambar kat bawah ni)



Cara2

*Tumis bawang yang dicincang sehingga naik bau. Kemudian masuk kan daging cincang sehingg warna menjadi kusam

* Masukkan sebotol sos segera kedalam daging dan masak sehingga empuk

* Perasakan dengan garam dan spices

White Sauce

*Cairkan Butter dan masuk kan 3 sudu tepung. Kacau sehingga tidak berketul2

*Masuk kan susu sehingga mendidih dan kemudian masukan 4 keping cheesedale. Kacau sehingga sebati dan tutup api

* Rendam sebentar kepingan Lasagna. Jangan lama sangat nanti hancur. Celup dalam air dalam beberapa saat jer

Cara susun

*Susun kepingan Lasagna kedalam bekas- sos daging - White Sauce - Tabur cheese mozarella dan buat urutan yang sama sehingga habis. Akhir sekali taburkan cheese Mozerlla

*Bakar suhu 180 darjah Celsius selama 30 hingga ke 40 minit


SELAMAT MENCUBA!!

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya jom try

cikyn said...

Kak elly.. lasagna sheets tu takyah rendam pun takpa.. saya mmg pakai brand tu and tak pernah rendam dlu pun.. boleh terus je masukkan oven and menjadik lasagna nye.. :)

Marini Mohd Ali said...

lasagna sheet tu terus susunkan n tuangkan sos ke atau kena rebuskan dulu? yang tu saya fail... terima kasih n congrats coz skrg dah pandai baking juga :)

Marini Mohd Ali said...

dik... lasagna sheet tu kakak kena rebuskan dulu or boleh je terus masukkan mcm tu je n tuangkan sos? blh terangkan tak? Thanks byk2 dik

Elly said...

Kak Elly rendam sekejap

a's said...

Hai kak Elly!
Sorry off topic, tadi siang saya macam tak percaya ternampak akak and family dekat airport alor staq. Akak beraya dkt sini ke? Cantik and kurus je akak bila tengok live.

:)

mrs kayrul said...

tengok lasagna kak elly sangat2 terliur la

haziqah aziz said...

susu yg utk white sos tu, fresh milk ke?xde dlm list bahan.. heheh.. thanks kak elly

haziqah aziz said...

susu yg utk white sos tu, fresh milk ke?xde dlm list bahan.. heheh.. thanks kak elly