Nuffnang Advertisement

Wednesday, September 24, 2014

Letih


Lately ni badan rasa letih giler...rasa bila sampai pintu rumah nak merangkak jer cari katil lepas tu membongkang tidur sambil mulut terlopong. Tapi tak berani sebab Sabtu lepas En Win pergi pasar dah beli lauk macam2. Kalau aku ajak makan luar nanti dia tunjuk perasaan lepas tu mata kecik dia tu menjeling2 kat aku...nyampah. 

Kalau aku kata letih nanti dia bandingkan diri aku dengan dia siapa yang paling banyak kerja kat opis. Boleh ker macam tu...tak boleh kan sebab aku lagi hebat sbb kerja rumah sekali aku buat.

Nasib baik lah bawang2 semua beli yang dah blend. Jadi senang kerja cedok2 jer. Actually kalau suruh aku masak mmg tak ada hal cuma nak membasuh kuali, lap dapur, mop lantai dan basuh pinggan tu yang rasa nak hentak2 kaki bila buat. 

Ini kang dah habis makan mulut tu laju jer jerit "Ma nak kopi"...."Ma tak ada ker benda manis2 nak makan kat rumah ni". Kecik besar...kecik besar jer mata aku. "Cuba u belajar masak ni...."cuba u tukar menu tu sikit asyik benda yang sama jer tiap2 hari" huaaaaaaaa why Pa...why??????

Kang dah habis masak naik atas tengok baju melambak belum susun dalam almari....kenkadang aku biarkan jer. Lepas tu membebel sendiri dalam hati "lantak lah situ". Tapi sebenarnya hati dengan mata sakit ni.

Dah settled semua benda baru aku mandi. Mana lah badan tak masuk angin mandi memalam...tapi kalau mandi awal busuk balik camne. Settled mandi semua baru nak baring jer "Ma jom kita keluar makan ice cream" Ya Allah sakitnya dada aku....apa kena laki aku ni. Kang kalau tak ikut merajuk kata sampai hati biarkan dia makan ngan anak2 jer. Dan untuk mengetahuan korang hari2 ya benda ni terjadi...hahahaha. Aku dah sampai tak terkata seret jer lah kaki.

En Win ni jenis tak duduk diam...masak lah berapa banyak pun...dah kenyang sampai senak perut tapi dia tetap nak kopi2 kat luar. Hilangkan stress katanya...sambil kopi2 boleh borak2 santai. Sebenarnya dia bukan borak santai dia nak aku dengar pasal lorry dan pasal staff. OMG setiap hari dia paksa aku dengar!! Kadang2 aku angguk jer lepas dia tanya aku balik "apa i cerita tadi"....pitam mmg tak dapatlah aku jawab...hahaha




Semalam sampai rumah dalam kul 6.15pm...campak beg terus masak nasi dulu. Tak sempat tukar pun baju kerja....sebabnya kalau aku naik atas nanti kerja lain aku buat. So tak nak buang masa. Settled masak nasi keluarkan ayam dari fridge biarkan kan terendam dalam air bagi hilangkan beku.

Sementara tu tumbuk bawang sikit dengan anak udang kering untuk masak sup fucuk. Teringin sangat nak makan.





Pukul 7.00 pm siap masak 2 lauk. Ingat nak goreng ikan bulus dah tak sempat sebab si kenit tu nak jerit2 lapar.



Lepas makan letak pinggan semua kat sinki...aku dah tak larat nak kemas dapur tu. Membonkang sekejap kat sofa dalam 1/2 jam. Lepas tu baru sambung kemas balik. Kau tgk muka tu dah macam perempuan sewel....hahaha




20 comments:

mami said...

LY,

Sabar ek...kita wanita yang bkerja ni mmg cenggitu ... tambah plak takder maid...sabar lah dan jgn merungut...ganjaran dari Allah besar tau... baik en win ajak you keluar makan aiskerim dari dia keluar senyap2 jer elly...bahaya...be a good listener.. akak ni lebih kurang awak jugak...lagi pulak ada 16 ekor kucing lagi nk kena jaga...mampus aku...hahahaha...tapi suka jaga bulus..bagi jiwa tenang...

Nurzakiah Hanum said...

penat sangat la nie

mashelas said...

:) Sian kak Elly. Tapi tetap comel sebab ade sesi mngopi kat luar utk luahan perasaan. Happy family, yeay!

Chekgu Azrine said...

memang letih la kan kak elly..kita kerja balik nak kena masak lagi

Jueliza Jamani said...

tetap la cun ok.. hehhehe

Lynn Hamzah said...

itu la rutin kita setiap hari kan kak...mesti masak utk family...hihihih...

x sewel ler...natural beauty...

Suhaila abd manap said...

Betul tu elly...akak pun lebih krg ko jugak...lagi la anak lima ko....kalau ayam tu...sekali mkn setengah ekor...itu potong kecit2...hahahha...bertabah la...:)jemput jengah blog akak...

adah syuhadah said...

hai kak saya silent reader akak..same la kak..balik keje tudung pun tak tanggal..masak campak2 je sebab tak lalu dah hari2 nak makan kedai plus tak tau nak makan ape dah..lepas masak je baru amik baby..lepas tu baby makan sepah2 kemas lagi..susun baju2 anak pulak..gosok baju...mandi pun dah malam..tu kalau mandi...kalau tak cuci mekap je kak..penat tapi bangga sebab dpt buat semua..

siti said...

hehehe mcm tulah tugas mak mak tak penah habis...sakit badan siapa yg tawu ;p

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ganjaran memasak untuk seorang isteri memang besar semoga Elly bertabah.. Elly bolehhh!!!

Miss Moon said...

penat kan elly ....

tapi tuh la nak wat cam na ...jeritan batin ku je la

aku pun sama cam nko


lepas setel semer baru aku naik atas ...mandi

aku nak tido dlm keadaan wangi ...so lepas mandi mlm mmg aku sapu losyen ke hapa pastuh bummmm tido ....... kalau tido peluh2 aku rimas . Mmg angin satu bdn ...kadang air sejuk pun aku bantai mandi .........hahhaha pastuh bila sakit2 bdn baru insap

bertabahla ya elly

jom ...aku pun dlm persatuan pompuan sewel bila balik kije hahhahaha

#binibinikusewel

nko semengah jugak tuh ellly ...kalau aku dah rupa bibik ...time lepas masak peluh2 bau bawang semer time tuh la mek sarah nak nen ...jgn nen perisa bawang dah .......aku plak segan kat sarah takut aku busuk ...vleyyyyyyy

dia selamba je nyot2 dgn jaya nyerrr pedulik apa janji i got my milk gitu hahahha

i feel u elly ............. kita serupaaaaaaaaaa

mamabeauty said...

hahaha kelako gamba last tu..
gitulah kita yg kojer with anak2 kans

zamzarina said...

hahahah..geli hati kite..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kesian kak elly, oh en win dia nak manja2 dengan akak pasal tu dia ajak ngopi kat luar..

Nastyna said...

sorry i tergelak... itu la i respek sgt dengan wanita berkerjaya yang menguruskan keluarga sendiri, I yg 24 duk umah pun boleh rasa nak sewel pikir apa nak masak kemas kemas kemas, so yang berkerja ni lagi lah kan. bertabah lah yer.

Bintangjauh said...

Salam Elly & salam kenal dari jauh...

terharu sayu dengan gambaran photo yang terakhir dengan genangan airmata letih...

Peranan kita wanita sebagai Ibu/Emak & isteri adalah fitrah kita yaitu memegang amanah tersebut demi kebahagiaan sebuah keluarga meskipun ada hari-harinya keluhan diri lebih berat dari hari lainnya karena bebanan murni itu dipikul sendirian... namun kak Ratna kagum dengan cara Elly yaitu menerima segala ragam harian dengan seadanya... Elly seorang anak, Ibu, isteri & sahabat yang berhemah tinggi lagi cekal pendiriannya, usah rendahkan keupayaan Elly ya karena apa yang telah disempurnakan semua itu (kemas, rapi dan bersih juga makanan & manisan yang yummy) datangnya dari titik peluh juga airtangannya Elly sendiri yang bermakna sesungguhnya buat suami dan dua Princesses yang comel jelita.

Salam mesra.

laila74 said...

pompuan kojer cam kita mmg gitu....huhuhu...tingin nk jd suri rumah tangga...tapi riso duit xder...lg tension oii...

cikji said...

samalah, part masak takpe, part mencuci membasuh segala pekakas tu fuhhh sabo jelah.

Sabo k'elly. begitulah perjalanan hidup wanita yg bekerjaya. Yg penting En Win syg k'elly ketat2,ekekeke

Haslinda VitaLynd said...

Memang jadi ibu ni mmg super.. belum langkah masuk lagi dah pikir apa nak buat.. ibu nak kena ada power bank.. takdernya nak duduk and charge dulu.

eynda said...

Rasanya ibu2 ni 24 jam keje nonstop kecuali time tido hehe... lain la kalau ada maid kot... apa-apa pun InsyaAllah semua ada ganjaran dari Allah... sabar & ikhlas :-)