Nuffnang Advertisement

Wednesday, September 10, 2014

Hajat


Sejak lahir sampailah umur aku 23 tahun aku duduk dikawasan kampung. Tanah lot...maknanya tanah sendiri. Perkampungan tempat aku duduk tu semua nya saudara mara that way aku dulu dengan cousin2 sangat rapat. Tiap2 petang ada jer agenda kitaorang pecahkan tingkap orang...hahaha bukan mencuri ya tapi menendang bola sampai terpelanting masuk umah pakcik aku....sampai berderai tingkap rumah dia. Lepas tu semua kelam kabut lari..masing2 tak mengaku. Last2 pakcik aku malas nak letak tingkap lagi lantaklah berlubang rumahnya. Ok itu kita cite nanti2 pasal kenakalan aku. Ni nak cite benda lain.

Waktu aku berusia aku 23 tahun kerajaan nak ambik tanah yang kitaorang duduk sbb nak buat highway. Walaupun kitaorang dibayar dengan sejumlah wang tapi kesedihan tu tak boleh dibayar dengan wang ringgit. Bayangkan 23 tahun kitaorang bersama tetiba kena berpisah. Masing2 kena cari rumah sendiri. Bapak aku decide pindah Puchong...pakcik2 aku yang lain ada yang duduk Kajang, Cheras dan ada  yang duduk dengan anak2 di Perak. Duit pampasan yang kerajaan bagi tak banyak bapak aku dapat sebab duit tu terpaksa dibahagi kepada adik beradik yang lain.

Berpindah lah kitaorang sekeluarga di Puchong. Abah beli rumah second hand tak mampu nak beli rumah baru waktu tu. Duduk rumah yang dibeli atas orang of course lah banyak kerosakan. Jadi dengan duit yang ada abah renovate sikit2. Waktu tu aku tak dapat nak membantu sangat gaji pun cukup2 makan. Waktu pilih tiles pun abah cari yang murah. Bila murah kualiti tiles tak berapa elok. Tiles bilik mandi bila kena air jadi licin sangat...tiles kat dapur kalau masak habis satu dapur boleh rasa meleket2. Kabinet dapur pun buat biasa jer tak ada lah hebat2 macam orang lain.

Benda ni dah lama aku pendamkan tapi aku tak mampu nak membantu...duit pun cukup2 untuk keluarga. Alhamdulilah semakin hari rezeki semakin bertambah. Rumah yang aku duduk sekarang ni aku dapat buat mengikut impian aku. Tapi walaupun rumah aku dah sempurna tapi hati aku masih belum tenang. Macam mana nak tenang rumah sendiri bukan main cantik rumah abah macam tu jer dari dulu. Aku mmg dah tanamkan niat satu hari nak buat rumah abah cantik2 tapi part by part.

Tahun ni rezeki lebih so aku cakap ngan En Win "Pa i nak buat dapur baru dengan toilet baru kat rumah abah...i tak nak guna duit U atau duit adik beradik yang lain...ini niat aku dari dulu kalau dah senang benda yang pertama aku lakukan nak elok kan rumah abah" Alhamdullilah En Win tak membantah. Bila aku sampai kan niat aku kat mak dan abah...korang! muka mak dan abah berubah...terperanjat sangat diaorang terlalu gembira. Abah hanya mampu mengangguk kan kepala tanda setuju.

Aku panggil Indon yang buat rumah Peej haritu...lepas discuss harga, aku berpuas hati so projek yang bertahun aku pendam dapat dilaksanakan minggu ni. Rumah mak aku jamban cangkung aku ubah beli jamban duduk. Buat kolah mandi cantik2 guna tiles kalau tak diorg pakai tong biasa tu jer. Kabinet dapur aku tukar tiles. Belikan dapur masak yang baru...cat seluruh dapur termasuk ceiling.  



Cari tiles yang elok kualiti kat MML



Alhamdullilah aku mendapat suami yang sentiasa menyokong aku. Kitaorang sama2 kehulur kehilir mencari barang dapur untuk abah dan mak



Tiles untuk lantai dapur



Tersenyum giler abah dengan mak tgk indon2 ni mula bekerja...hati aku lagi lah berbunga...nanti aku tunjuk kan hasilnya ya.

Korang jangan salah anggap ya...tak terdetik kat hati ni untuk menunjuk2 atau riak aku membantu ibu bapa. Cuma nak share kegembiraan kami sekeluarga. Hidup aku hanya untuk mereka. Rezeki yang Allah bagi untuk  untuk dirasai bersama. Doa mak dan abah lagi penting dari segalaNya.




59 comments:

Miss arfisa said...

Alhamdulillah. Kak elly. doakan saya jgk.

rohayaroy said...

Elly... bagusnyeeeeee awak.. InnShaaAllah bertambah murah rezeki awak suami isteri.. menolong dan menggembirakan ibu bapa memang dituntuk agama.. MasyaAllah SubhanAllah terpegun sungguh dengan ingatan dan taat awak pada mereka...

~faRahaNis~ said...

betul tu kak, saya sendiri pun tgh usaha nk belikan rumah utk mak ayah walaupun rumah diorg dah elok dah, tp nk cari rumah yg besar sikit utk mudah kitaorg balik ada bilik masing2...

nuha mih said...

Allahuakbar...
Mulianya hati seorg anak.
Memg bestkan dpt epikan parent.
Sonok tgk deme senyum je ^_^

Moga sis bertambah murah rezeki.

Capt Lalok said...

elly ko ank yg bagus..dan baik..

nanti siap please upload..lantaklah kalau ada kata ko riak..bg aku ko contoh anak yg baik..aku pun tak mampu lagi nak beri mcm ni kat mak aku..

Siti Hafizah said...

Kak elly jahat!
Saya bc entry ni terus menangis.Dhla kt ofis ni.Saya belum berkesempatan nk tolong mak abah saya.Baru kejap td saya nyampah nk keje n stress bt keje.Tuhan nk tunjuk kot saya kene teruskan keje sbb saya blum balas lg jasa mak abah saya.OMG, tears are dropping.Nak pi kesat sat.

Cik Puan Eka said...

Alhamdulillah. Seronok rasa dapat menggembirakan hati mak abah, pahala besar.

Tak sabar tunggu siap ni hehe

Norma NML said...

Alhamdulillah..whatever people talking bad bout u..but remember one thing...Allah membuka setiap pintu rezeki dan memberi kebahagiaan kpd mereka yg berbakti kepada ibubapa..

eyza said...

Alhamdulillah.. rezeki yang kita ada memang best kalau kita share ngan family.. eyza pun, hari tu share duit ngan adik beradik buat dapur baru untuk mak.. suka bila tgk dia happy.. rasa puas sgt kan?

Ruhill Fahima Mohammad said...

Salam...dari blog elly mmg nmpak en win sayangkan parents dia...suami bila dia hormat dan sayangkn parents dia, insyallah dia akn buat mcm tu juga kat PIL dia...that's why en Win bg sokongan

FiZura said...

Saya suka sangat kak.. Bila buat baik dengan ibu bapa kita, insyaallah lg murah rezeki.. bertambah rezeki..

FiZura said...

Saya suka sangat kak.. Bila buat baik dengan ibu bapa kita, insyaallah lg murah rezeki.. bertambah rezeki..

wahida said...

Alhamdulillah..dapat berbakti pada mak dan abah..doakan saya juga dapat berbakti pada mereka macam akak..

Nurzakiah Hanum said...

alhamdulllilah

Emy Tak Kecik said...

2nd time drop komen....

sebenarnya sy kagum dengan akak...mmg kalo bab family tak berkira...

sy pon tgh cuba nak buat macam akak buat ni....family 1st.. :)

sueaiilee said...

Alhamdulillah...:) teladan yg baik patut diikuti semua..

Irfa said...

sikit pun tak rasa ko tulis dgn nada riak, bergenang airmata baca entri ni Elly, sib baik ko tulis pendek je. kalau panjang mau banjir pc nih
aku juga harap impian aku pd mak ayah sempat ditunaikan sblom mrk@aku tutup mata

fayreen mizan said...

semoga rezeki Elly semakin murah...

Namee Roslan said...

:') seronok dapat berbakti kat mak bapak kan kak. nak nak kalau mak bapak jenis yang x mengungkit pun. ayah sy kerja kuat tp x mengungkit pun. so bila besar..anak2 selalu ingat je kt dia.

Jan@Afzan said...

alhamdulillah, murah rezeki akak...

saya pun teringin buat mcm ni, tapi keadaan kewangan tak mengizinkan lagi, rumah sendiri pun tak serupa rumah... tapi saya bantu apa yang mampu je..mak pun faham keadaan ekonomi saya...sob2x..

Hope one day mampu buat mcm akak...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

meleleh air mataku...

Alyn Aellynn said...

Sebak rase.. berbunga hati parent akak. Betul tu, doa ibu ayah paling penting.

saya sedih sbb both parent dah takde pd usia 32 thn. Tumpang gembira dgn apa yg k.elly buat for them. Teruskan!

Hani said...

Alhamdulillah. memang sebak bila baca terus terkenang mak kat kampung tinggal sorang2. moga kak elly diberi rezeki melimpah ruah.

aryanie fairuz said...

sangat2 bagus... moga dimurahkan lg rezeki awak.. aminnn..

Shahrizat said...

Alhamdulillah. sejuk peruk mak .

ReeNaJoE said...

terharu sgt baca citer ni...betul kak..doa mak ayah paling penting (T_T)....sy doakan rezeki akak makin murah utk sama2 bantu mereka selagi hayat dikandung badan.....xsabar nk tgk hasil renovation tu...share tau

mamabeauty said...

alhamdulillah niat baik tau.. semoga dipermudahkan segala urusan utk reno ini..

tumpang happy...

mami said...

Assalam Elly,

Sbb tu rezeki kamu tidak putus kerana hidup kamu untuk keluarga, menggembirakan mereka. Bila mereka gembira...Allah gandakan lagi rezekimu...Alhamdulillah...megah atau tidak...kita tak bole buat org pikir positif macam kita jer...sebab ramai yang beraura negatif dalam dunia ni...pedulikkan...your parents are so blessed to have an angel like you...

MIYAMIENATASHA said...

sangat terharu..tears drop..

Lynn Hamzah said...

entry sedih lagi dari kak elly...tahniah kak sebab dapat bantu family...lynn kena ikut jejak akak nie...

Nastyna said...

Allhamdulillah kak, and tahniah, u are one great daughter, suka tengok u and husband always support each other, and how ur love towards family. Sedikit sebanyak can remind some of us supaya tak lupa keluarga.

erny firdaus said...

Alhamdulillah..tumpang gembira untuk akak..betul tu, dapat tengok mak ayah kita senyum happy walaupun setakat tunaikan dieorang nak makan apa, jalan ke mana..pun dah rasa macam best sangat kan...Semoga akak dan keluarga dimurahkan lagi rezeki oleh-NYA...ammminnnn...

Atie said...

makin tak sabar nak tgk hasil dia......kalau akak nak tau...atie skang pun dalam proses nak renovate dapur.....jadi nak tau jugak tiles mana yang ok...kalau akak ok...nnti citer la lagi pasal rumah yer....heheheh..hope dapat membantu atie...

Atie said...

makin tak sabar nak tgk hasil dia......kalau akak nak tau...atie skang pun dalam proses nak renovate dapur.....jadi nak tau jugak tiles mana yang ok...kalau akak ok...nnti citer la lagi pasal rumah yer....heheheh..hope dapat membantu atie...

fazilah Munasir said...

wahhhhh saya suka sangat baca blog kak elly..seolah sumber inspirasi...ikhikhikhih

ana isahak said...

salam kak ...selalu tumpang baca je...kali ni nk tumpang komen n tumpang happy utk kak....semoga bertambah2 rezeki kak sekeluarga... :)

Irz Zack said...

huiii.. syahdu membacanya. kalau lah saya mampu memang saya pon nak cantik kan rumah mak saya jugakkk...

tahniah kak elly. berganda2 pahala terkumpul sebab bantuk mak & abah

Zanira Noh said...

Terharunya aku baca. #Tepukbahuelly

Zalia Saelan said...

terharu tengok. semoga rezeki kak elly dilapangkan lagi oleh Allah SWT.

ayu Ismail said...

Ikhlas...beruntung ayah n ibu elly...

Alia said...

I cried while reading this. Knowing that I left my family (my parents especially) half across the world, lagi la air mata jatuh mencurah curah :(

Zakiah Nurmala said...

Salam k.elly,

Setiap kali saya baca blog k.elly, saya selalu teringat kata2 Dr. MAZA, "Allah buka banyak jalan utk seseorang itu masuk syurga". Dan setiap kali saya baca kisah k.elly, saya bertambah yakin dgn kata2 DR. Moga ada lebih banyak 'jln' lagi buat k.elly.
Moga k.elly sentiasa dalam peliharaan Allah.

-Zakiah Nurmala-

Zakiah Nurmala said...

Salam k.elly,

Setiap kali saya baca blog k.elly, saya selalu teringat kata2 Dr. MAZA, "Allah buka banyak jalan utk seseorang itu masuk syurga". Dan setiap kali saya baca kisah k.elly, saya bertambah yakin dgn kata2 DR. Moga ada lebih banyak 'jln' lagi buat k.elly.
Moga k.elly sentiasa dalam peliharaan Allah.

-Zakiah Nurmala-

eby.safiah salehuddin said...

Ye saya pun ada cita-cita yang sama. Seboleh-bolehnya apa yang saya ada, saya nak adakan juga buat both of my mom selagi diorang masih ada. Bila tengok diorang senyum gembira...subhanallah rasa gembira yang tak tergambar.

saliz said...

Dari ayat pertama sampai ayat last, terjebik2 aku membaca. Bukan jebik tak suka ya. Tapi jebik sebak.

Semoga aku pundapat buat yang sama untuk mak :'(

Azura Aziz said...

ya betul.. takde apa yg lebih bahagia kalau kita dapat gembirakan hati parents kita kan.. keep it up kak elly ;)

Ana said...

Saya pon ada impian dan cita cita yg sama mcm kak elly..saya percaya bila kita berbakti pada kedua ibu bapa kita inshaallah Allah tak akan putuskan rezeki kita..

ummisara said...

salute u kak ton :)
i berdoa n berusaha agar i pun boleh buat mcm u in shaa allah.

Alip~Ya~Alip said...

Seronoknya bila dpt berbakti pada orang tua. Ely mmg anak yang baik. =D

-calm- said...

Nak menitik air mata kite kak elly.. kite bleh bayangkan wajah parents kak elly bile dapat tahu kak elly nak renovate dapur tu.. huhuhu

Jija AB said...

Anak bertuah..... ♥♥♥. Semoga kehidupan Elly sekeluarga sentiasa dirahmati Allah swt & dilindunhiNya drp sebarang musibah, in sya Allah. Amin.

Jija AB said...

Anak bertuah..... ♥♥♥. Semoga kehidupan Elly sekeluarga sentiasa dirahmati Allah swt & dilindunhiNya drp sebarang musibah, in sya Allah. Amin.

usna said...

Mesti ibu bapa kak elly akan sentiasa doakan moga rezeki kak elly sekeluarga bertambah..walaupun sebelum buat ni memang dah doakan...
Tibe2 teringat kata-kata ayah:
Doa ibu bapa tiada hijab..
Sy harap sy dapat berikan kegembiraan dlm bentuk yg mampu buat ibu bapa sy bila dah bekerja nnti..
Thanks kak elly

Fieda Zan said...

tak rugi membahgiakan ibu bapa kita.. alhmadulillahhh..semoga bertambah berkat lagi rezeki dan bertambah lagi rezeki kak elly sekeluarga..

strawberi said...

seronoknya ..alhamdulillah kak..

maria YAHYA said...

salam.. baiknye kak elly..

Hilda said...

Elly, tahniah dapat gembirakan hati mak dan ayah....Saya pun punyai keinginan yang sama tapi masih belum tercapai...Insya Allah semoga Allah permudahkan saya untuk menggembirakan hati kedua ibu bapa....tolong doakan ye :-)

Kak Rose said...

ASSALAMUALAIKUM...

Sis nnt bgtau yer mcmana bila dah siap....saya suka sis citer2 ni, tak penah pun anggap sis riak ni semua perkongsian yg sihat n positif...

Lavender violet said...

selalu akan terharu bila baca kak elly blogging about your parents :D
thanks kak elly..