Nuffnang Advertisement

Wednesday, August 20, 2014

Marble Cake


Seperti yang Kak Engku janjikan resepi Marble Cake untuk korang cuba ya. Weekend ni ingat nak buat Pandan Chiffon Cake itupun kalau jadi kalau tak jadi no resepi untuk korang ya...hahaha



250 gram Butter
250 gram Tepung Raising 
250 gram Caster Sugar
4 Biji Telur
1 tsp Essen Vanilla
4 Sudu Susu Segar
2 tbsp Serbuk Koko
1 tbsp Coklat Emulco



Cara buat Marble Cake ni sama dengan buat Cup cake. Link kat sini Cup Cake



Dah siap bahagikan kepada 2. Satu adunan boleh masukkan coco powder dan Emulco. Kacau sampai rata



Satu adunan biarkan sahaja jangan nak pepandai campur benda lain. Korang ni bukan betul sangat tangan tu gatal jer nak buat resepi sendiri..hahah



Inilah rupanya...Emulco tadi untuk menambahkan warna coklat agar lebih cantik. Kalau guna coco powder warna tu tak berseri nanti.



Waktu ni Kak Engku guna loyang 8"x3" sapukan sedikit butter agar tak melekat butter waktu bakar nanti. 

Masuk kan adunan tadi secara selang seli...contoh gambar kat atas tu.



Tersenget sikit...hahaha. Lepas tu boleh bakar dalam suhu 170. Selama 25 - 30 minit. Makesure korang panaskan oven dahulu sebelum masuk kan cake ya.



Alamak retak sikit. Ok lah janji jadi.



Tadaaaaa.....sedapnyer!! kahkahkah. Ini pun budak2 dengan abg toyib kena warning jgn sentuh dulu..nak makan esok jer ya.





Nakkkkkk....kalau abg toyib beli janji 3 hari sekali Kak Engku buat cake. Bukan cake biasa2 cake wedding 3 tingkat pun i buatkan untuk u....Pleassssssseeeeeeeeee.

11 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

baru nie ada buat jugak akak.. tapi tak jadi... dah rupa bengkang dah..hahaha..nanti cuba buat guna resepi akak pulak..

Jueliza Jamani said...

KA wahh.. beli lah beli lah...

Nurzakiah Hanum said...

pandainya nak cuba la

Miss Moon said...

pandai ek nko kan ...hujung entry ada merayu rayu hahhahahah

selamat cuci mata ....cantek2 kan . Mcm2 kaler .

ada cash on delivery jugaks

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

mesti Elly dah gian buat kek sekarang....

mamabeauty said...

okes bole cuba.. terima kasih dengan resipinya..

Farah Waheda Wahid said...

mixer tu memang awesome...

Juni Lambok said...

jelez sgt2 tgk K. Engku 1st buat pon menjadikkk..sy buat xmenjadi..n xsedap plak tuu..kene byk kali buat nehh..tensen

cik mah said...

Alamak..sedapnyerlah tgok..snng je rupanya ek nk wat...puas hati le makan...klau sempat nk try jugalah wat...tq share resepi..

Filla said...

ohhh patut kek aku tak jadik.. cake aku macam cair je adunan tu.. warna pon tak pekat.. sok kita cari emulco tu lah.. nak buat gak, haritu marble cake masuk tong sampah.

Min Min said...

Nak mixer tu jugak !! .. kak elly all your cakes look scrumptious. Terliur tgk ..