Nuffnang Advertisement

Monday, August 11, 2014

Makan2 Raya


Tahun ni mmg dah decide dengan En Win tak nak buat open house. Budget untuk open house kitaorang pakai untuk percutian di Redang...hahaha. 

Kengkawan En Win mmg tak ada perasaan malu langsung, bertalu2 tanya kenapa tahun ni kitaorang tak jemput datang rumah..hahaha. Boleh ker macam tu?? En Win selamba badak jer jawab tak ada open house tahun ni sebab government pun tak buat open house so kita ikut Kerajaan. Tapi diorang tetap berdegil bertalu2 whatapp benda yang sama setiap hari. Eh! over sangat korang ni ya.

Aku ni nampak jer macam hati batu tapi tetap ada taman dalam hati. Nak pulak kalau kawan2 teringin nak makan itu ini aku macam tak sampai hati. Baca status Peej teringin nak makan laksa..ok lah ingat Sabtu ni bila hantar anak tuisyen ajak diorang singgah umah...aku masakan laksa untuk adik tercinta yang dua orang tu. Tetiba Peej kata mak dia nak join..ok lah. Lepas tu terfikir pulak ajak Mak Peej takan tak ajak Ben, kalau dah ajak Ben macam berat sebelah kena ajak Radie...lelama bilangan semakin bertambah. En Win kata kalau macam tu ajak lah kengkawan I yang asyik tanya tu sekali.

Bila dah ajak sana sini baru terfikir siapa nak masak untuk reramai tu..aku bukan hebat sangat kang ntah apa2 jadi makanan tu nanti. En Win kata masak jer sampai bila asyik nak order jer. Eh! i nebes tau nak masak untuk reramai. 

Ok lah berani kan diri decide masak laksa dengan mee bandung. Nasib baik mee bandung ada yang segera....cuma rebus daging, tumis rencah masuk sawi ngan telur. Cuma laksa jer kena bersungguh2 buat...hahaha.



Siapa yang dah lama kawan dengan aku mmg dah tahu perangai aku yang suka buat kerja bertulis. Aku akan listkan benda2 yang patut aku buat. Sambil bawak keta aku dah susun kerja2 yang patut aku buat bila sampai rumah nanti. "Sampai umah kang ambik baju terus masuk mesin...lepas tu masak nasi...bla..bala" hahahah En Win mmg tak faham sampai kehari ni kenapa aku suka cakap sorang2 pasal jadual kerja.

Malam Jumaat tu aku dah siap2 susun pinggan atas meja...En Win bising kenapa letak awal sangat sebab makan2 cuma start pukul 2 jer esok. Biar arrrr....aku kan suka buat kerja awal2 supaya senang nanti sebab esok aku tahu mmg sibuk nak memasak. Nanti meja tak cantik macam mana??



Pinggan yang nak guna pun aku dah siap kan awal2. Basuh dan keringkan kan. Bahan2 mentah semua dah cuci simpan dalam fridge...susun cantik2 dalam bekas esok tinggal ambik jer.



Seawal 8 pagi aku dah bangun...cuci baju ngan kasut sekolah dulu. Lepas tu baru start masak...rebus dulu ikan untuk laksa. Sementara tunggu masak potong apa2 yang patut. 



Bahan2 untuk laksa



Aku ni kan rabun ada gaks tulang terlepas kat kuah laksa tu nasib tak tercekik tetamu aku...hahaha. En Win jadi assistant tukang rasa masakan aku..."Ma asam tak cukup...ma tambah sikit cili". Kerlassss kan siap ada tukang rasa...hahaha



Dalam kul 12.30 semua dah siap potong dan masak.



Laksa



Cup cake aku dah buat awal2 malam Jumaat tu. Boleh budak2 makan nanti tu sebab aku buat colorful sikit.



Kuah Laksa dan Mee Bandung



Kul 2.00 petang semua dah siap terhidang...Eh! tetiba rasa bangga pulak...terror nyer aku...hahahaha.

Tapi kan Radie mulut tak ada insurance "Eh! kau buat cantik2 sebab nak tunjuk kat blog kan!" Ada yang kena tampar ni kang...i mmg macam ni ya...suka benda2 cantik awak mana tauuuu....



Tetamu pertama saya..Kak Pilla dan Abang Radie



Lepas tu Family Peej pulak datang. Debar2 akak takut makanan tak sedap



Amboi sungguh2 Ben baca doa makan



Aku tunggu jer mak peej suapkan laksa dalam mulut...takut lah orang lama nak rasa masak I....kalau filla aku tak kisah sangat sebab dia sedap tak sedap belasah jer makan...hahaha

Mak Peej cakap sedap terus idung popo kembang2....hahaha



Us!!



Lepas makan borak dengar kisah percintaan Mak Peej...fuyoooo tragis betul boleh buat drama bersiri ni...hahaha



Sebelum balik bergambar dulu...



Eh! open house siapa ni???

Lepas group kengkawan aku balik kakak aku sekeluarga pulak datang, mak ngan abah pun datang. Aku dah start cuak sebab laksa dah licin. En Win suh aku masak nasi buat ayam sambal, ikan masin dengan telur dadar. Maka berpeluh lah ketiak popo sekali lagi.



Laksa habis...mee bandung habis...nasi 6 pot dan lauk2 semua habis. Alhamdullilah.....



Tuan rumah yang suk abagi arahan..."ma masak ayam, ma goreng telur" Eh! aku perhati kan jer perangai kau bang.

Thanks lah kepada kengkawan yang sudi datang!!


24 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Popo... cantiknya alas pinggan Popo.. nak! nak!

Akak salutelah.. Elly bukan saja cantik, rajin, pandai masak, pandai kemas umah, segala2nya pandai.. (mesti makin kembang idung tu kena puji.. hihihi)

Eh, tapi akak ikhlas tau!!!

Filla said...

popo memang hebat!! muka cantik, pandai masak, pandai buat kek, buat laksa, umah cantik, hebat bergaya, pandai jaga anak, hati baik.. murah rezeki popo.. nak duit raya please.

Jan@Afzan said...

kak..memang akak boleh jadi chef macam ni... kalau saya dah huru hara dah.. ni tak, semua nampak cantik dan teratur je, alas meja un cantiknye... seronok saya baca dan tgk pictures..

pandainyee akak masak.. salute super mom!

eda said...

tahniah popo!!!
dh la deco umah popo and setting table marveles !!!
caya la popo ..!!!

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bagus popo..Boleh jadik inspirasi ni

diyana said...

akak like superwomen dah..btw cantik akak hias meja makan akak tu!! :D

azimah jamian said...

as salam..ctik alas meja popo..beli kat mana? tringin gak.

ayu said...

kak eli alas meja merah merah tu sama. beli jusco.hiks

permatabiru said...

cantik pinggan mangkuk akk..hehe

cikji said...

salute giler ngan kak elly!
sy yang baca ni pun berpeluh ketiak, apatah lagi yang duk bersilat kat dapur. memang curlas!!

moga semakin murah rejeki k'elly sebab meraikan para tetamu

FADLINA MOKHTAR said...

suka la konsep rumah.kita siap tiru beli curtain ikea buat alas meja.eh,kita nak cakap,adik peej tu lawa gilla.maap ye popo kalau puji silap tempat.popo pun gojes jugak :)

Suffiah zee said...

rajinnyeeeee akak...kagum...tetiba teringin lak nak wat open house...ngeh ngeh....sukalaaaa jug air...las meja tu....tempat buh cake tuuuuu....nakkkkkkk gaklaa...HAHAHAHAHAbeli kat ne alas meja tu

Chekgu Azrine said...

Kak elly..thumbs up...kerlasssss..
Suka.alas pinggan kak elly...lawas

Rashidah Abdul Shukor said...

pandai akak masak utk ramai tetamu...cantik hiasannye. nmpk sgalanye tsusun kemas..cantik mata mmandang..ruma pon cantik/kemas :)

Elly said...

Korang alas meja tu akak beli kat ikea

Rinna said...

Seronokan dpt masak sendiri.. pas tuh kawan2 dtg makan gitu.. :)

Cantik hiasan yg ada.. pandai Elly deco2.. :)

kelubongz z said...

lawa gila umah popo...seriusss...ceria seceria popo..blh bg tips macamana nk deco umah?insyaallah nk masuk umah baru tapi xtau mcmana nk design..i xberseni mcm popo

Izzati Salihoudin said...

Semoga rezeki kak elly n keluarga bertambahhh!baik nyaaa

Izzati Salihoudin said...

Semoga rezeki kak elly n keluarga bertambahhh!baik nyaaa

cikgu farah said...

noy tu cantik sgt2... kak elly pun cantik gak hehe

Mrs. NurHidayah Shah said...

kak, boleh bg resepi laksa and mee bandung tu?

Irfa said...

TERBAIKLAH POPO ELLY :)
LAWA LAK LAPIK PINGGAN TU

Cik Puan Eka said...

terliur pulak tengok laksa kak engku tu hehehe.

aritu raya macam2 versi laksa kami rasa, mana taknya, satu hari pegi 5 buah rumah, semua laksa hahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak elly, ahhaha nampak menarik, terliur pula tengok laksa tu. heeee