Nuffnang Advertisement

Wednesday, August 27, 2014

Budak2 sekarang


Sabtu lepas banyak sangat program...terkejar2 aku sana sini. Tapi yang paling penting anak2 dan suami kena uruskan dulu. Baik Kak Engku kan!! hahaha

Yaya dari hari Khamis dah cakap kengkawan dia datang beraya kat rumah lepas tu nak buat projek paper sekali. Aku ok jer...lagi pun tak ramai cuma 6 orang jer. 



Disebabkan aku kena pergi Open House rumah boss plus kena bekerja sekali jadi pepagi tu aku dah bangun awal2 buat kan nasi ayam untuk budak2 tu makan tengahari. Ayam tu aku perap kan awal2 dan time budak2 tu nak makan En Win akan tolong gorengkan sebab pukul 11 aku dah kena gerak pergi. Nasib baik laki aku ada boleh set2 pimggan makan untuk budak2 tu



Buat kan dessert sekali. Tengah2 belajar kalau lapar2 boleh diorang makan jelly ni. Suci murni tak hati Kak Engku.....TETAPI!!

Jap jantung aku berdebar2 ni menahan marah ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ok dah cool sikit pukul 1.00 aku call En Win tanya budak2 tu dah sampai ke belum dengan selamba En Win cakap sorang jer sampai yang lain tak datang. Aku suh pass phone tu kat Yaya tanya kenapa kawan2 tak jadi datang dengan suara yang takut dia cakap kawan2 dia PRANK dia. Sorry Mama...Yaya tak tahu pun!!

Banyak lah korang punya PRANK urut dada aku sekejap. Aku tak marah kan Yaya tapi aku marah kan kawan2 Yaya buat PRANK ni. Mmg dah over sangat korang ya. Siapa nak makan nasi banyak2 tu!!. Aku kalau lah Yaya buat macam tu kat kawan2 dia mmg aku kerjakan cukup2. 

Dah lama aku bersabar ngan budak2 ni tapi hal anak2 kat sekolah aku malas nak masuk campur biarlah itu salah satu proses pembesaran. Tapi kenkadang bila Yaya cite dada aku nak meletup pun ada. Kenkadang tu Yaya balik rumah ngadu kat aku kawan2 tak nak kawan dia sebab dia tak pandai selalu dapat B..ok fine!! jangan kawan dia Yaya. Benda2 macam ni buat anak aku Yaya malas untuk kesekolah. Korang tahu bukan anak aku diumpat nyer aku ngan En Win pun terbabit sekali...kurang ajar betul budak2 sekarang. 

Budak2 sekarang dah pandai menilai....tapi penilaian yang agak kasar dan salah. Orang tak bertudung habis dikutuk nyer. Hasut itu dan ini. Keluarga tak elok lah...keluarga awak moden lah, mak awak tak ajar lah.....eeeee rasa nak sepak2 mulut diorang ni. Kecik2 dah ada perangai busuk macam ni...dik awak tu kecik lagi nak tegur tak salah tapi biar kena gayanya. Aku perasan baik orang tua, orang muda kalau nak nasihat tu boleh tapi biar kena tempatnyer. Kita ni ada anak...ada keluarga betulkan diri dan keluarga tu dulu nak nasihat pun biar kena bahasa dan gayanya.

Aku tahu aku bukannyer orang yang baik...tapi insyaAllah sampai sekarang aku jarang sangat menegur atau melukakan hati orang lain..memasing dah besar jagalah dan nasihat lah anak korang baik2 jgn sampai melukakan hati kengkawan atau sesiapa sahaja.

Yaya dengar ni Mama nak bagi nasihat sikit 

"Never respond to rudeness. When people are rude to you, they reveal who they are, not who you are. Don't take it personally be silent darling"


Ayat kasar sikit

"Fake friends are like Cadbury Chocolate, Sweet diluar, khinzir di dalam"


55 comments:

mami said...

i feel you elly...anak aku darjah 6 tak bertudung dikatanya kafir... astagfirullah...teruk betullah bebudak ni

peej said...

adik suka nasihat akak tu. budak2 sekarang memang terlebih advance. kita dulu tak macam tu kan, siap kena tegur kalau sibuk hal orang tua-tua.

p/s: lain kali call iolls, boleh tolong habiskan nasi ayam tu.

Jan@Afzan said...

adoi budak2 sekarang ni...
depa jeles dengan yaya tuh kak..

i like ayat2 semangat kak engku kat Yaya...terutama ayat last!

hehehe..

sabar lah kak..budak2, janji anak2 kita terjaga, sopan dan berilmu. *peace

Balqis said...

ala kak..budak2 skrg byk sgt pengaruh tv..
kt umah adik pun gitu...kite bg chance..if dh melampau br kite tegur..
tp sygnye makanan tu..bg sy pun sedap di makan kak :)

nuui said...

Boleh rasa tahap kemarahan Kak Engku.

Rasa-terasa-rasa-terasa.

Yes! bebudak sekarang mulut lebih lancang dari orang tua.

Rambut kuning, purple, biru di kata jahat. Di kata tak solat. Em!.

'Konon beragama, tapi sebenarnya kurang fahami ajaran agama'. ITULAH MEREKA.

Amanda Suria said...

Mak ai...blom pape dh pandai prank org...if SA dah tentu2 amukam ablasa dh ni elly...

Chekgu Azrine said...

Ni blh mndtgkan amarah kot..baik btul kak elly siap msk utk kawan ank2..huhuhu..

Liyana Raziff said...

Astaghfirullahallazim.....baru umur 11 tahun dah pandai buat jahat kat orang....sampai hati dok prank2 orang mcm tu.... sabarlah Kak Elly...geramnya saya baca...

Chooyaya! said...

Palotak dia la. kwahaja punya budak. aku plak hangen satu badan. naseb baik ko sabar elly. kalau aku la kan? aku tukarkan je yaya masuk international school. bebudak kat situ aku rasa educated and palotak tak la macam makcik2 mak enon yang kalau nasihat nak babitkan mak bapak sekali. ni kalau aku nak kena lahar lepas ni dengan anon2 dalam blog ko ni, aku redha je. sebab biasa typical melayu katak bawah tempurung mmg musibat sikit perangai. aku pon melayu tp hati tadek la kepundek macam tu. kecik lagi tu dah pandai nak prank bagai. nak main tanak kawan macam tu. pundek.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sedih pulak akak baca post Elly ni. Kesian Yaya, dia tgh membesar, sepatutnya dalam usia skrg ni dia happy pergi sekolah. rasa terkesan sbb akk pun pnah ada pngalaman mcm ni. Elly byk bersabar & bagi sokongan pd Yaya. Ckp dia kalau kawan2 buat mcm tu, just say, Alhamdulillah.

Btw, anak akak pun nama Yaya jugak tau..

Nurzakiah Hanum said...

macam2 kan

siti said...

kwn baik boleh dok buat prank?? apa nak jadi la bdk2 ni...mesti yaya sedih. taktau la bdk2 zmn skrg ni heh...

ummisara said...

Elly...eh Kak Engku!

*Urut dada*

sabar jer lah kan...bebudak skrang nih exposure sgtlah banyak...yang ke arah kebaikan dan keburukan..yang keburukan tuh yang takutttt.

I still believe that parents play a very important role here...kalau dah mulut mak bapak tak bertapis...anak2 mendengar...dan dirasakan betul....itulah jjugak yang dibawa ke sekolah...

Selalu kena ingatkan anak2 not to simply judge org.

Sabor yer ....

Soya Bean said...

wah kalau sya pun mmg hangin satu badan kuang ajar btl budak tu , bgi tukar skolah aja kak elly.kesian anak akak

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tak sangka budak-budak tu suka prank kan..Tak hormat langsung, kalau saya haruslah bengang..Biarlah kak apa orang nak cakap pasal kita, dok diam2 sudah jaga je keluarga kita..

faraherda.razalan said...

Ouh, sedihnya baca entri Kak Elly ni. Just teringat kisah sy ms baya Yaya dulu. Dibuli. Sedihnya hati bwk smpi dah tua ni.

Serius kak. Tak tipu. Apapun, sy doakan yg terbaik utk akak n family.

Ayu sukatiakula said...

advance budak2 skang ni. siap nak prank bagaiii

ayat last tu yg paling win

Lola said...

Elly,

I baca pun dah menggelegak, apatah u & win as the parent.

Sorry to say, itu menunjukkan cara ajaran ibu bapa ler... kononnya diorang menasihat, tapi cara dia x betul.... maksum sangat ke mereka ni???

Beautikazoom said...

Binawe....menatang betul...kdg2 budak2 ni belajar dr mak apak gak...dh mak apak kekdg suka tgk salah org..salah sendiri x nmpak..pasal tu ank ngikut....klu ank aku la yg wat camni mmg siap la aku kerjakan...

dun worry yaya..be strong...klu kwn camni bkn kwn tp tu la shaiton...elok yaya jauhkan diri...yaya jgn ikut perangai diaorg tau..

ikafantasi said...

eh geram je dgr

Namee Roslan said...

Kurang ajar gila diorg buat prank mcm tu. Terbaik is kak elly g jumpa mak bapak diorg. Org ikhlas nak hidang n jamu makan..diorg buat prank.

Lagi satu..maybe diorg xnak kawan dgn yaya sbb yaya cantik kot. Jealous agaknya. Sian yaya. Penat je kak elly masak2. Eyy gerammm!!!

Nana Sharia a said...

saya pun experienced this jugak whereby my dotter taknak g school sbb budak2 kat kelas membuli dia. mentang2 dorang pengawas sekolah. siap simbah air la, koyak bag la buat homework la last2 saya pg sekolah serang. tak ended situ pun pastu anak mengadu lagi cakap nama dia kene conteng kat dlm toilet MIA PENGADU and so fourth. nampak sangat dari kg.com

Nana Sharia a said...

saya pun experienced this jugak whereby my dotter taknak g school sbb budak2 kat kelas membuli dia. mentang2 dorang pengawas sekolah. siap simbah air la, koyak bag la buat homework la last2 saya pg sekolah serang. tak ended situ pun pastu anak mengadu lagi cakap nama dia kene conteng kat dlm toilet MIA PENGADU and so fourth. nampak sangat dari kg.com

Lina Affendi said...

Er faham akak marah tapi ayat yang last tu comel sangat. 'Sweet diluar, khinzir di dalam' Kikiki

harry p said...

Elly pindah kan yaya dari sekolah tu. Tak yah nasuk prebet.. masuk je sekolah yg lain.

Capt Lalok said...

xpe la elly..makpak dia mesti haters ko..sabar k.engku..jgn jatuhkan martabat diraja ok..

to yaya, dont worry..klau kwn melayu mcm tu..yaya kwn dgn bangsa bkn melayu.bkn aunty nk kutuk bangsa sendiri kalau dgn bangsa kita sendiri kengkadang buat kita makin mundur.lagipun yaya kena igt yaya ada darah keturunan di raja tau..peace.aunty love u.

Kak engku, bertabahlah.Kuatkan semagat..sedih aku baca entri ko kali ini, bila berkaitan dgn anak2..kena buli secara mentally ni..ko kena kuatlah.

mamabeauty said...

hehe amboi ayat azwan sangats kans..

yes agree nowdays bebudak kemain lagih

Unknown said...

penerajang ja bdk2 mcm ni..haa tudia keluaq dah ayat penang....huhuhu geram sgt..kecil2 dah diajar utk jatuh hukum kat org yg tak sama dgn cara dia...bila kita salahkan makpak pasti kita kena bombastik balik tapi anak2 ni memang akan ikut contoh depan mata....tp ayat last memang win..makan dalam gitu...

Andra Xalia said...

kesian yaya dan kesian kak Engku gak. dah penat2 masak... prank pulak. takpa pasti ada balasan nanti. Allah kan ada.

Unknown said...

dahsyat perangai budak2 zaman sekarang. terlalu berani 'tegur' orang.kalau reti beza tegur baik or kurang ajar x perla jgak..haihhhh

ryna purple said...

haih kecik-ckecik lagi dh pandai prank kan orang, besaq besok entah jadi hape lah...
kesian yaya, tak pasal-pasal terkena", tukar kan je sekolah yaya kak ely.. kawan baru, suasana baru..

yui said...

panas hati hoih! budak2 kot! nokharommmmmmmmmm~!

eynda said...

Kesian masak penat2 dapat prank pulak... kalau eynda pun bengang... bukan apa...kesian kat anak la... macam kena buli la pulak... paham sangat coz anak eynda kat sekolah pun macam2 karenah hadap kawan2... kejap gaduh kejap baik kejap itu ini tak kena... yg penting kita didik anak jgn jadi macam tu... sabar banyak2...

Nor shima said...

Bersabarlah kak elly...Yang penting akak dh didik anak akak dengan baik sudah...

ummi_khalish said...

Allah Ya Allah...napelah sampai mcm tu?kecik lagi dh pandai buat naya kat orang....stay strong kak elly..moga Allah sntiasa lndungi anak2 kita..
p/s:dil kalau pasal anak emosi boleh ke laut..hu2...

Nastyna said...

omg sorry to hear, kecik2 dah pandai prank, scary kalau diingatkan. I ni anak2 kecik lagi, so belum lalui benda macam ni, tapi kat berlin ni tak kot... hopefully. and... orang kita bab "tegur menegur" ni memang handal sangat. u banyakkan bersabar yer.

sHieRa cAkAp said...

Dia mcm ni je Elly.. Semua tu bermula dari rumah. Salah ajaran di rumah salah lah jadinya anak2 tu. Kalau da kita mak bapak ajar anak yang tak pakai tudung tu gini, yang pakai ketat tu gitu. Macam nilah jadinya. Aish... Kurang ajar dan melampau sangat sampai mcm tu. Urut dada aku baca. Sabar jelah. Sian aku kak Yaya. Kecik2 dah preassure mcm ni.

memoh4 said...

sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me

Norliana Abdul Rahman said...

eh apa punya kong ajar bebudak ni prank cenggitu sekali.. dah tahap menyusahkan mak bapak.. tumbuk kang!!

i pun pernah kena.. anak i darjah 4 tak pakai tudung. time nak pegi sekolah, lalu tepi surau sorang pakcik ni selamber tegur "haih anak x pakai tudung kerr??"

alalal pakcik.. dari elok nak senyum kat pakcik terus saya sentap!

Suraya said...

prankkk?????

haih kalau aku la elly...dh sush pyah msk mcm2..mmg aku call je kwn2 anak tu..bg 'nasihat' skit...pstu ksik pas kat parents dorg biar dorg tau ape dlm kepala anak2 dorg..

kemain kan kecik2 lg dh pndai nak prank2...meh sni nak 'prank' skit pala tu...

cik tudung senget said...

I just love the quote "sweet di luar,khinzir di dam .kak engku,boleh sy tiru quote ini?

Filla said...

Kak Elly jangan marah2 nanti cepat tua.. Nak meredakan marah senang je.. Jom pi makannnnn!!! hhehehe

Nurain Kamal said...

kak engku.. kalau mak saya, dia call je parents budak2 tak cukup ajar tu. menyusahkan org

Siti Nordiana Abd Manan said...

Salam...suka baca blog ni...budak2 sekarang ni memang advance bebenor..anak saya pun pernah kena...sampai tak nak gi sekolah sebab kawan2 kat sekolah suka buli dia..tiap2 hari menangis depan kelas...(yes, saya hantar sampai depan kelas yer...huhu..)

Banyakkan bersabar dan harap Yaya tabah...

*suka peribahasa yang last sekali tuee...kikikikiki...

Sue said...

kesian yaya... kalu saya pun mmg da naik angin. penat wehhh masak2 sekali kena prank. apakata... minta yaya invite kawan2 dia tu ajak makan2 kat rumah. masa tu bole la kak engku bagi nasihat yg mendalammmmmm sgt kat dorang...

Karina Arif said...

Tak sangha budak2 zaman Semarang teruk sampan mcm ni. I kena bulk pun kat sekolah menengah, not rendah. Mmg ingat sampai sekaang :(

Nasi hat kat Yaya: you are a smart, strong, beautiful girl. People who talk bad about others have nothing better to do. Just because you don't get straight As doesn't mean you are not pandai. Not everyone has to become a doctor or a lawyer. You have many other talents and strengths that they don't have.

Yana said...

Sy pun ada 2 anak pompuan yg bersekolah rendah.. sorang darjah 6 n sorang darjah 4.. Anak sy pun penah kena benda ni kt sekolah.. kengkawan dia sibuk dok tanya kenapa ko ngan mak ko tak bertudung? last2 anak pompuan sy yg darjah 4 ni sound kt kawan dia n kengkawan kakak dia camni "ustazah penah kata kalau kita tegur org kenapa tak bertudung kita pun dikira berdosa jugak sbb sibuk jaga hal org. kita sepatutnya tegur dalam hati n berdoa semoga suatu hari nanti org tu akan bertudung" terus senyap kengkawan dia n sampai sekarang dh tak tanya soalan tu dah.. len kali elly cuba suh anak elly sound camtu kat kawan yg suka jaga hal org tu..

Alyn Aellynn said...

Suruh yaya nilai kawan dia yg jenis mcm mana. Yang jujur n ikhlas berkawan je. Tak perlu ramai, cukup sekadar 2 @ 3 org je, yg memahami dan menghormati kita persahabatan.

rase nak hempuk bebudak yg buat prank. Ko hingat seronok buat parent mak pak kwn ko terkejar2? Org punya la besar hati masak nk bg ko kenyang, nk bg ko seronok belajar sama2 ko leh prank2 plak. Terbakor je baca citer ni kak

cadbury punya budak!

Irz Zack said...

Siut je budak2 tuh. Anak2 buah saya pon saya selalu hangin kalau dia buat kat anak org saya sound dekat situ jugak. Nak ajar bg tak buat macam tuh kat kawan2. Sabar lah kak elly. Budak2 skarang susah skit nak ajar kadang2 tuh. Pandainye bukan main terlebih kadang2 tuh.

Nor Aishah Jailani said...

Anak2 saya darjah 5 dan 3..kawan2 dorang pon sama cam tu mulut macam makcik2..budak2 skrg kuang ajar..anak2 ni cermin mak bapak..

Zue Izazi said...

Elly,akak yg baca blog ni pun rasa kagum dgn apa yg Elly atur untuk family.Untuk Yaya.tabahkan hati just focus pada study n jgn layan kwn mcm tu.Ada ramai lagi kwn yg baik yg boleh dijadikan kawan.Yaya ada aura yg mereka tiada.

Cik Puan Eka said...

Kesian Yaya. Sampai hati diorang prank Yaya camtu.

Budak2 skang macam diajar2 plak mulut macamtu.

BaNaNaS! said...

anak ai sampai takmo g skola ustajah dok bisin2 suh pakai tudun lerrr anak ai baru dajah 2 la.. apa kehei nk bg pakai tudun kang senget benget tu haaa.. nanti dajah 4 pakai la.. sibuk betui la.. penat jait lencana kat baju anak sorok2 bwk tudun pi skola takmo kena boikot nk kena marah ngan ustajah.. ampesh arr...

kita mak kita tau la.. yg nk dok judge2 org tu naper.. tudun jd trend dah... buduh bertenkek2..

kalu ai kaya da lama anak ai masuk international school nasib bek ai tak baper kaya haha..

MISS DIVA said...

kecik-kecik pandai busuk ati. besar nt kompem jadi joyah..

MISS DIVA said...

kecik-kecik pandai busuk ati. besar nt kompem jadi joyah..