Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 16, 2014

Puding Jagung


Fuyooo...bertambah eksyen aku sekarang ni ya. Share resepi2 yang senang lepas tu bangga kat diri sendiri...hahaha. Aku ingat aku sorang jer tak pandai rupanya ramai juga reader yang tak pandai buat puding macam aku gaks. Bangga jer bila reader hantar gambar2 yang puding santan diorang buat dengan mengguna resepi yang aku bagi tu menjadi. Thum up dan tepukan gemuruh diberikan.

Hari ni nak share resepi Puding Jagung. Esok kalau free nak share resepi donut pulak...wah! wah! wah! dah jadi blog resepi pulak bulan ni. Tak sangka orang yang lembab memasak boleh share resepi dengan orang yang terror memasak...giler hebat Kak Ton kan...hahahaha



Masak sebungkus agar2 bersama 4 cawan air



Sementara menunggu agar2 hancur. kita buat benda lain dulu. 1 cawan tepung castard dan 1 satu tin susu cair dicampurkan kedalam satu bekas



Korang kena guna mixer utk campurkan adunan ni. Kalau gaul ngan senduk jer takut tak sebati pulak.



Bila agar2 dah cair masuk kan 1 cawan gula



Gula dah cair masuk kan pula 1 tin sweet corn



Lepas tu masukkan adunan yang digaul tapi kedalam periuk. Kacau sehingga mendidih



Masukkan kedalam bekas dan sejuk kan di Fridge.

Giler senangkan...selamat mencuba!!


10 comments:

Aneez Jaafar said...

wow.. resepi makanan favourite. tp xpenah masak sendiri lagi.. boleh lah mencuba esok. haaa inshaaAllah..

sharon m.q. said...

thanks, kak elly! petang ni jugak try nak buat.

Jueliza Jamani said...

WAH SEDAPNYA KAK TON.. ADA STENGAH LETAK SANTAN.. TAK PERNAH BUAT LAGI LETAK SUSU TU.. NAK TRY LAH..

Nurzakiah Hanum said...

SEDAPNYA

Shazwani Ramly said...

Macam senang je nak buattt. best lah, nampak sedap pulak.

ieyka dinda said...

kak elly, akak tau tak semalam kita buat puding jagung ikut resipi bergambar dari ig kak ton jer hahaha..

step by step..tup tup arini kak elly update resipi. tapi tetap menjadi cuma terlebih gulaa sikit la haha.. manis sikit tapi tetap sedap OK :)

Filla said...

popo, i takde mixer.. gaul pakai tangan tak leh yeh? radie suh pakai drill dia ikat je on suiz.. boleh ke?

Elly said...

Filla : Ikut suka hati kau lah nak guna apa2 tak ada siapa nampak pun. Agak2 tak jadi kau lempar jer lah kat tepi..hahaha

Ubj Jahan said...

Xde mixer no hal la k filla.. just masukkan tpung n susu dlm blender.. blendkan pastu tapiskan ke dalam Agar2 tu.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak elly, wah sedapnya. senang rupanya. hehe baiklah.. nanti nak buat ~~~