Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 2, 2014

Baju Melayu



Baju kurung anak2 dan aku punya semua dah siap. Seorang 3 helai aku jahit. Siap dah pun...dah iron dah gantung pun kat almari. Budak2 punya baju kurung mmg dari dulu suka hantar tailor yang dah ready punya selalu nya tak berapa berkenan, lagipun anak2 aku semuanya kurus mmg susah sikit cari size. 

Aku ni part kalau cari kain mmg cerewet sikit sebab aku mmg dari dulu suka memilih kain...cari yang cantik2 untuk diaorang pakai pagi raya. Aku sanggup ker Melaka asal dapat apa yang aku inginkan dan selalu kain2 tu akan simpan sebagai kenangan. Hari tu cari kain kat Bali untuk anak2 pun bila dah siap cantik sangat bila diorang pakai. Aku suka benda yang klasik, suka cari baju macam orang dulu2 tapi anak aku tak suka....hahaha. Berani nak lawan aku...sila pakai ya!! Suka baju kerawang dipakai dengan kain batik, suka sulam kebaya nyonya, suka baju yang poket besar2...suka kain songket...suka3! hahahah

Tahun ni aku keluar sikit dari kepompong klasik..tapi buat jugak lah sehelai untuk budak2 yang beli kat Bali tu...nak jugak kan!! Tahun ni anak2 request nak moden...tu yang gigih aku gi Klang cari kain sari yang ada beads. Jadikan kurung moden..ok puas hati dengan hasilnya..matilah kena lahar sebab hari ni puji diri sendiri jer..hahaha



Tadi lunch time sempat gi BAK kat Kota Damasara. Cari baju Melayu En Win. Laki aku ni ajak gi tailor selalu tak ada masa. Selalu beli yang dah siap jer. Memang tiap2 tahun aku beli tanpa En Win ikut sebab dia tak cerewet apa yang aku beli dia akan pakai. 

Tahun ni decide aku ngan En Win jer sedondon, anak2 tak yah...hahaha. Kita pakai warna lain2...anak lain mak bapak lain...gitu konsep tahun ni..hahaha. Ada pergaduhan warna sikit tahun ni...anak2 nak kuning aku nak turquoise so korang pakai lah colour kesukaan masing2. Aku ada jer warna kuning...budak2 pun ada jer warna turquoise tapi masing tak nak mengalah lantak lah korang..janji Kak Ton meletup...hahaha. Mana tahu tukar fikirkan tgk jer lah nanti ya!!



Pagi tadi sempat snap gambar baju sebelum keluar rumah takut warna tak sama pulak



Ok berjaya dapar sedondon...anak2 dirumah sila jgn jeles. Papa ngan mama pakai warna sama tahun ni. 

Tunjuk gambar baju ni dekat En Win...dia ok jer tapi request nak dua baju melayu. Satu leher johor satu leher cekak musang. Amboi! mentang2 aku belanja mintak 2 terus.




Nice colour...light brown. Ok ini pun Kak Ton ambik!!

Selesai baju raya untuk tahun ni....next!!

7 comments:

permatabiru said...

bj melayu 2 pasang raya sakan la..

Nurzakiah Hanum said...

cantik colour

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kitaorng dari tahun lepas memang pakai baju tak sama kaler...

MG schmidt said...

sennag dh setel awl bju raya..nnti tayah kelam kabut dah kn :)

Chekgu Azrine said...

Lawa sgt sis warna turqoise tuh

Mimy Hamid said...

kak ton rege bape..nak bajet

pjs 4 ever said...

Sy jual baju melayu..
Fb pages: baju melayu warisan..skunk ada offer..mehla jenguk2.