Nuffnang Advertisement

Thursday, June 26, 2014

Plan holiday


Bila tengok gambar percutian dulu2...hati dah melonjak balik nak bercuti. Banyak tempat dah aku survey supaya senang nak buat budget. Dulu waktu nak gi Italy trip ambik masa dekat 1 tahun lebih mengumpul duit. Now rasanya dah sampai masa untuk kitaorang kumpul duit balik untuk melancong lagi..kena bermula dari sekarang hujung tahun hadapan 2015 nak tercapai kot..hahahaha.

Ada 2 tempat yang menambat hati aku sama ada South Africa atau Europe Trip. Kalau pilih South Africa dapat merasa pergi ke Mauritius, Cape Town dan Johannesburg. Tapi hati lebih berpaut untuk ker Europe. Kalau pilih Europe dapat pergi ker France, Switzerland, Germany, Netherlands, Belgium dan England. Bestnyerrrr. Baru dapat 2 quotation tengah compare2 price lagi ramai yang suggest ikut trip Kelana Convoy dah usha mmg murah tapi agak susah sikit kalau bawak budak2. Siapa ada experience pernah pergi ngan Kelana Convoy email Kak Ton ya.

Sebenarnya nak tulis ni pun takut orang mengata riak...tapi niat kak ton nak share dengan korang bagi korang pun sama teruja kumpul duit...hahaha. Serious korang kena cuba melancong sekali sekala tempat yang jauh...dulu aku rasa macam satu pembaziran tapi bila dah sampai tempat yang kita idam2kan kepuasan tak dapat digambarkan. Especially bila first time sampai ker Pisa dan Venice dua tahun yang lepas rasa nak kiss2 laki kat sebelah punya lah rasa teruja jadi gila sekejap...hahaha.  

Pergi tempat jauh ni kita kena plan awal2 senang untuk buat budget...orang kaya lain lah hari ni cakap minggu depan dah sampai. Selalunya aku akan print quotation yang dah dapat dan lekatkan depan mata supaya sentiasa nampak dan semangat simpan duit tu sentiasa ada. Selalunya kitaorang akan bahagi 2 setiap expenses...contoh RM10,000...En Win RM5 ribu akan pun amount yang sama...gitu. Dah pastikan package sekali dengan flight, accommodation dan makan (3 meals) jadi waktu melancong tak payah bawak duit banyak2 sangat.

Meh lah tengok2 gambar tempat yang Kak Ton dah pergi 2 tahun lepas bagi korang pun sama teruja...hahaha. Cantiknyerrrr


































19 comments:

ieyka dinda said...

Kak ton.. pe yg kak ton buat tuh mmg bantu impian kite tercapai. InsyaAllah.

Macam vision board gitu. Visualize apa kite nak capai. Lebih kerap kite lihat apa kita nak, lebih kerap main2 dlm minda kita.
Kuasa minda gitu.. u are what you think!

amboiii panjang iolss bebel. Sory kakton.. hehehe

Nurzakiah Hanum said...

syok kan bercuti

mami said...

Elly,

Tgk gambar you di italy ni buat i akak rindu pada milan esp. stayed there for 9 years...it's like my hometown....my 2nd and 3rd daughters are italian as they were born there...hehehe...mmg rindu weh...miss the spaghetti...miss the pizza...everything lah...bagus you jalan2 ni luaskan pengetahuan dan melihat keindahan dunia milik Allah....

cik fadh said...

teringinnnnnnnya yaAllah..last year hampir tercapai tp bkn rezeki lg..semoga sy pown ade rezeki nk smpai kt tmpt2 kak ton pg ni..kadang genang air mata sbb teringinnnn tp lom mampu..sobsss ;(

Chekgu Azrine said...

Memang best ar kak ton..jeles la..hahaha

Nadya Zahid said...

bestnye tgk gbr2 u sis...

CT Humairah said...

mana ada orang cakap riak kak.. nanti orang tolong doakan so that akak ngan CT dapat pergi melancong tempat idaman memasing..

CT lebih trtarik ke Africa tuh sebab europe terlalu cliche. Something yang rare and CT ada cecita nak ke Johannesburg kalau ada rezeki. Tapi europe pun osem jugak.. all time fav untuk traveller kan..

gud luck kak :D

Meg-ct said...

Mudah2an tercapai la hajat kak elly utk melancong tahun depan. Amin. kite lak setakat ni melancong dlm negara je... hehhehe

ChemSO said...

kak ton...
kak ton selalu amik pakej dr agent mana?

Namee Roslan said...

selalu baca blog kak elly...xde pun unsur2 riak. saya pun semangat nk kmpul duit nk holiday. bhehee. teringin.

hatim a.r said...

Kak elly saya dh pnah pi kelana convoy.based on experience saya saya rasa kelana convoy ni cam sesuai untuk yg muda remaja backpacking je.im not sure skrg diorg punya pakej cemana.but dulu waktu saya pergi mmg penat.sebab dia nk cover byk tempat so mmg kena rushing.kalau nk bersantai santaian mmg x dapek.pastu certain places kena duduk khemah which is x sesuai dgn status popo kak elly hahaha. N then diorg x menjaga sgt kebajikan peserta2 dia. Salah seorang ahli rombongan kitorg dulu khemah kena rompak dekat rome,hilang beribu2 euro. Pastu bos kelana convoy tu boleh buat bodo, makcik tu kena setelkan report polis semua sendiri. Harga mmg murah,tapi mcm x berbaloi untuk family to join kelana convoy.

Shazwani Ramly said...

Kita pun teringin nak pergi melancong. Hehehe. Kak elly memang bg semangat sangat tau. even kita still student lagi tapi rasa nak sangat pergi tu ada. Nak kerja kumpu duit then dapat pergi melancong macam akak :)

Elly said...

chemso : Depend travel agent mana yg blh bg best price

Elly said...

Hatim : Ada dgr gaks cite tidur kat khemah...mmg popo x sesuai lah...haha

darikacamatai ly said...

Salam kak elly,

Kalau free,email la sy.lhmy8910@gmail.com..
Sy pernah tinggal di johannusburg south africa and cape town mmg sgt2 cantik tak tau nk gmbarkn mcm mna...ssepanjang tinggal di rsa,saya dah 3 kali turun ke Cape town..Jarak Johanusburg ke Cape town anggaran lebih kurang mcm dr malaysia ke bandung/jakarta...dalm 1 jam atau 2 jam naik flght....
Sy rasa klu kak elly nk pergi south africa,better skrg atau tahun depan pun okey..sebab nilai mata wang rand skrg dah jatuh....tahun lepas rm100 duit kita rand200 duit sana....sekarang ni rm100 duit kita bahagi 3 duit dia..sgt2 berbaloi...dan kt sana shoping mmg best sebab murah cuma barang2 kt sana lmbat sikit updated...:)

eby.safiah salehuddin said...

Hai elly popo :)

Wish u all the best. Mmg seronok kalau dpt pegi bercuti ni sbb bg saya itulah waktu yg terbaik utk kita luangkan masa bersama anak-anak...dan blh juga dianggap sebagai reward setelah penat bekerja.

Mitah Limpu said...

waaa! sy pun nak g melancong jugak mcm kak elly :) teringin nak pegi Italy. nak p bergambar kat Leaning Tower of Pisa. pastu buat pose cam citer garfield (buat buat sandar tower tu ) hahaaa. nak kumpul duit tapi gatal sangat tangan ne nak korek balik dari bank..huhuu. anyway, sy enjoy tgk entry kak elly g melancong.

Murni said...

Kak Elly,

kak dapat quotation tu direct call dengan travel agency ke kak google je? Mintak pencerahan. Hehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak elly, sheila pun semangat nak kumpul duit pergi melancong. tengok keindahan alam.. best sangat ~~~