Nuffnang Advertisement

Wednesday, June 11, 2014

Peluang Kedua



Banyak cite Kak Ton nak share ngan korang tapi masa sangat mencemburui ku...hahahaha. Last week Kak Ton bawak anak2 gi Singapore itu nanti2 Kak Ton up entry special khas pasal Singapore jer..cewah. Gambar tak berapa banyak sebab tujuan kesana nak cari baju raya jadi agak kelam kabut sikit..kalau free Kak Ton download gambar ya, sekarang tengah lintang pukang siapkan kerja office..melambak giler.

Nak share sikit pasal topic peluang kedua...korang pernah tak diberi atau bagi peluang kedua kepada sesiapa. Kak Ton rasa tak salah kita bagi peluang kedua buka pintu hati kita untuk memaafkan orang. Tak rugi kot kita mencuba sekali lagi tak bermakna kegagalan pertama akan gagal selama2nya...especially orang yang kita sayang. Besar mana dosa atau kesalahan yang dilakukan "peluang kedua" harus diberikan. Tapi tgk jugak lah masalah tu besar mana tapi kalau kita rasa boleh beri peluang kedua apa kata kita beri ruang kepada pesalah tu...amboi ayat pesalah terus...

Kak Ton tidak suka dengar perkataan Penceraian...bukan senang untuk mendirikan rumah tangga dan robohkan nyer dalam sekelip mata. Dugaan sentiasa berada dimana2. Antara kita bertahan ataupun tidak jer. Cuba bersikap terbuka dan beri peluang kedua untuk mereka berubah dan jika peluang yang diberikan tidak menunjukan apa2 perubahan barulah kita boleh membuat keputusan. Penceraian bukan jalan yang terbaik untuk selesaikan sesuatu masalah especially yang ada anak2...fikir masak2, berbincang, cuba beri peluang kedua dan jika tidak dapat membuat keputusan dengan baik tempat yang terbaik untuk dirujuk dan meminta pertolongan dariNya.

Entry ini khas untuk kawan Kak Ton yang sedang menghadapi masalah rumah tangga...suami curang dan dia didalam lema untuk menyelesaikan masalah ini. Suami mengaku bersalah dan berjanji tidak akang mengulangi lagi. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Jangan membuat keputusan dalam keadaan yang marah...banyak kan berdoa dan minta dariNya supaya di beri petunjuk. Tanya hati adakah kita masih menyayangi nya lagi dan pendapat Kak Ton berilah 'peluang kedua' agar sama2 dapat berubah dan membetulkan kesilapan demi anak2. Ya...mungkin mudah untuk Kak Ton berkata2 bagi orang yang menghadapinya mungkin terlalu berat untuk dipikul. Sabar ya Sayang....itu adalah ujian buatmu. Kuatkan hati...demi anak2. Jangan terlalu cepat membuat keputusan...fikir semasak masaknya.

Doa Kak Ton agar mereka kembali menjadi pasangan yang bahagia. Allah tidak akan menurunkan ujian kepada umatnya tanpa sebab...ujian adalah satu peringatan supaya kita tidak membuat kesalahan yang sama atau berulang kali. Sikap manusia bila menerima 'bala' baru akan berubah.

Kak Ton doakan terbaik untuk kalian berdua...apa pun jugak keputusan yang dibuat Kak Ton tetap akan menyokong..fikir semasak2nya ingat anak2 ya....


7 comments:

Irfa said...

emm berat kes ni
berat yg memandang
berat lagi yang menanggungnya
memaafkan takkan sama dgn melupakan

berilah peluang kedua kalau rasa ianya berbaloi, tambah lg kalau ada anak2

Miss Moon said...

elly aku pun cukup takut n sedih bila dapat tahu kawan aku nak bercerai ke apa ...aku tak tahu napa

baru baru nih kwn aku bgtau ..moon ai dah bercerai tau

i was like ...........cam eh takkan la ...pastuh being so typical me , aku nangis bagai nak rak ...giler tak sedih nko ..

aku sedey tgk masjid kwn aku musnah

im so emotional laaaaaaaa

tp kesian kwn nko elly ....tp hope husband dia menyesal ngan perbuatan dia tuh n berubah menjadi org yg lagi baik insyaallah

Chekgu Azrine said...

Mcm ssh je klu saya mengalami mslh cmtu kak elly..huhu..sbb suami curang ni bkn sesuatu yg kecik kot..semoga rumahtgga kita xdiduga camtuh

Nurzakiah Hanum said...

susah gak kan

Ain Ibrahim said...

Saya setuju. Memang agak berat untuk menanggung tapi bersabar lah. Kerana setiap kesusahan Allah selitkan kesenangan. Tapi terpulang pada individu mahu menerimanya ataupun tak. Lain orang lain pulak prinsipnya kan...

Aty_Fared said...

memang berat kes nya tu.. orang kate masa bercinta boleh bagi 3-4 peluang putus sambung balik..tapi dalam rumahtangga tu memang jauh bezanya.. tak pasti nak bagi pendapat apa.. sebab bagi i..memafkan pon dah cukup susah..ape tah lagi nak lupe...giteeww.. but hope kawan akak ok2 sahaja.. macam akak cakap..demi anak2 kan.. insyaa Allah..

BaNaNaS! said...

Deyyyyy

bitau kat mmber u tu, seampesh2 laki dia at least dia tau dah laki dia ampesh camno.. nk start ngan laki baru bukan senang, konpom nk kena deal ngan keampeshsan laki baru laks.. buat sakit pala jah..

sabo jer la, itu asam garam umahtgga..bagus la tuhan nk tunjuk laki kita curang kan.. anggap ujian..

ai bukan cakap pandai, ni cakap dari pengalaman sdn yg bukan kena asam garam jer siap kena goreng sampai hanget bagai..

bila kita list2 salah laki kita apsai jd mcm neh .. sebona eh bole gak nmpk salah diri kita sdn..mcm takmo mpk tp nmpk jugak haha mesti ada sebab why why why tp la neh bukan nk salah laki ker bini ker..damaged is done baybeh..

sabo jer la..everything happen for a reason.. ada hikmah sebaliknya.. ai stay sebb ai nengok betui ka pepatah setiap ujian ada hikmahnya.. nasib bek ai stay.. banyak hikmah yg ai dpt dari ujian tu..kalu ai blah? tak ke ai kena hadap ujian baru plak.. kena plak ujian laki curang lagi! nk clash cari laki len plak ker? cisss semua laki sama jer ampesh..takmo kawen dah? vibrator mana sama ngan laki sebona beb! pastu bila da menjanda ada jer jantan2 siyel sundel bolong nk masuk daun..konon simpati phuuiiiii tu semua sinetron jer tu..


suh mmber u sabo banyak2..tarikkk napassss lepassss tarikk napassss lepassssss..days goes by.. luka bole baik semua walopon ada parut.. elehh banak terkoyak tut pon tak serik kheennnn.. inikan kena luka ngan jate..kalu dia nk berubah kasi jer can.. kalu dia kantoi lagi tp bab umahtgga dia ok lantok dia la...

da stay setahun dua rasa tak ok jugak serah kat allah jer la..

sekian ceramah pagi jemaat dari ai yg feeling ostajah haha.. babai