Nuffnang Advertisement

Wednesday, May 7, 2014

Bebelan seorang ibu


Minggu ni korang dengar jer lah bebelan aku...tak ada siapa aku nak mengadu. Kang mengadu dengan En Win lagi terbakar dada aku sebab dia side anak2. Mengadu dengan mak nanti dia padankan muka aku..hahaha. So Kak Ton mengadu dengan korang jer lah sebab ngan korang jer Kak Ton boleh manja dan kebanyakan nyer side Kak Ton...hahahaha.

Selalunya waktu pagi aku akan bangun seawal 6 pagi dah mandi, make up semua aku akan kejutkan Yaya dalam pukul 6.30 pagi suruh dia bersiap ke sekolah. Tapi lately ni dia mengadu kata awal sangat sampai kesekolah sbb En Win hantar naik motor so tak ada lah jem. Fine...aku keluar dulu hantar adik rumah inlaw dalam pukul 6.45pm aku akan telephone En Win suruh kejutkan Yaya. Korang tau lah kalau bapak kejutkan anak bila anak cakap "jap Pa bagi 5 minit jer Yaya nak tidur" mmg dia ikutkan jer lah...kalau aku mmg aku kejut sanpai bangun kalau berdegil gak pepagi suara nyaring aku dah keluar. 

Bila budak tu mintak 5 minit En Win pun tidur lah balik kengkonon lagi 5 minit Yaya akan bangun sendiri...mmg tak lah tidur terbabas sampai kul 8 pagi.....eeeeeeee geram nyer. Lepas tu pakat dengan anak jangan kasi tau mama. Bila yang no 2 tu tgk kakak tak pergi sekolah dia pun tetiba jer sakit perut...adik pun En Win yang akan hantar. Adik sekolah petang tu yang lagi banyak ngado nyer. Korang tengok lah perangai laki aku kalau aku cakap marah2 membebel dia kata aku macam  mak nenek tak sporting dengan anak2...huaaaa rasa nak hantuk kepala kat dinding. 

En Win ni mmg sporting giler dengan anak...dia turut jer kemahuan budak2 tu. Aku perhatikan jer lah, kang dia tengah rehat tengok tv tetiba adik datang henyak2 badan dia macam bergusti tu...dia boleh gelak2 sambail cakap sakit. Aku pulak terbakar...nasib baik bukan aku yang dia henyak nyer mau aku lipas jer kaki tu nanti. Kadang2 kul 12 malam. 3 beranak tu keluar kopi2 round2 KL tengok lampu, lepas tu bisik2 dengan papa dia jgn ajak mama, mama kalau ngantuk muka dia bonyok lepas tu nanti mama bebel2 ajak balik..kurang asam betul. Pergi lah korang mama tak heran dah dekat 20 tahun En Win bawak aku tgk lampu.

Part tuisyen pun ada cite jugak...Yaya tuisyen selalunya kul 8.30 sampai 10.30 malam. Dia tak habis2 bebel kat aku sian Yaya kena belajar. Aku macam..Eh! knp nak kesian pulak biasa lah budak2 belajar kan...kalau tak tuisyen siapa nak ajar budak tu...u pun bukan terror sangat...nak harap aku lagi lah tak terror...hahaha. Satu malam tu aku  keluar sebab ada hal...jadi maknanya kat rumah tinggal En Win dengan anak2 jer lah. Aku dah pesan kalau cikgu datang jgn lupa bagi air...korang tau tak dia buat apa...bila cikgu tu datang En Win boleh cakap "cikgu hari ni belajar sampai kul 10 jer boleh...saya kena bawak budak2 keluar ambik mak dia kat airport".....korang tgk lah dengan cikgu pun dia tipu sebab sian kan anak2.

Kalau aku tak ada rumah mmg macam tonkang pecah rumah aku dibuatnya, En Win akan biarkan jer budak2 nak buat apa...salin baju berpuluh kali pun dia tak kisah...dia gembira jer gelak kan budak2 tu. Buat cake lah buat jelly lah...lepas tu penuh pinggan kotor dalam sinki...memalam masak burger lah goreng nugget lah....huaaaa lepas tu Kak Ton yang kena kemas semua tu balik. Kang kalau bebel cakap aku tak bagi diorang makan pulak.

Dari kuat membebel aku dah jadi malas nak bersuara, aku perhatikan kan jer sambil dada terbakar. Lantak lah korang selagi aku boleh bertahan...kang datang amukan aku siap lah korang.



Muka tenang seorang ibu...hahahaha

24 comments:

ain diyana said...

hehehe.. ini mmg bebelan dari hati ni.. tp elok family yg mcm ni.. ada seorang yg spoting and seorang lagi tegas.. kalau 2-2 tegas, stress plak anak2.. kalau 2-2 spoting habis, terlebih manja plak budak2.. sy belum kawen n xde anak pun.. tp mama sy mmg tegas mcm akak while abah sy mmg spoting..

Nurzakiah Hanum said...

x pe biasa la bebelan si ibu

mamaliza said...

camtu lah kita gak...
dapur dah kemas cantik2 masuk tido..
esok pg2 terbakar tgk sinki penuh pinggankuali bagai.. tgh2 malam they all anak beranak memasak2 lg.. huhuhuhuhu redho je laaa..x kenyang2 kannnnnn...

Chekgu Azrine said...

Comel je sis membebel..haha..
Mak dgn bebelan mmg xdpt dipisahkan..haha

Nurulhuda Abdul Latip said...

Itu biasa kak, serupa cam saya, banyak jugak dibebelkan tinggal tak tulis kat blog je..Kalau tulis mmg panjang tak abis kak hehe

Norma NML said...

Hmm..macam tu la agaknya semua ibu...akak yg anak sorang pun tak lepas dari bebel..bukan sbb apa..maybe kita penat so jadi camtu sdgkan lumrah anak2 mcm tu kena sentiasa ditegur..di suruh..tapi if bab yg dorang suka x pyh suruh laju je..tapi bebel kita tu sbb syg..bila dah besar nanti itu lah yg akan mereka kenang dan IsyaAllah mereka akn faham..:-)

rohayaroy said...

elly... bebel2 pon masih gelak hahaha... takpe2 jgn ikut kan sangat stress nanti blood go upstairs.. sabar je elly nanti anak2 dah besar2 rindu pulak situasi mcm ni..

Felis Domestica said...

hu..hu.... lotih mcm tu, mmg konflik diri sbb bebudak tu mcm kecik, mcm besar... he..he
...mmg nak kena tegas gak la kan, sbb takkan sampai bila-bila nak biar jer, nanti dia dah besar, dia kena uruskan semua sendiri.

Elly try google kot, cara tambat hati anak bg dia faham...sekarang pun dia tau benda tu salah, cuma tak dalam sangat dia faham.

Malinda said...

Emmmm....x tau nak kesian ke nak gelak elly...yg penting kak ton makin lawa skng dgn rambut baru....^_^

Miss Brenito said...

hahahahaha... suker300x...

Farah Waheda Wahid said...

belum sampai tahap tu lagi, tapi mungkin kot satu hari bila my baby dah besar...ha ha ha...

ryna purple said...

kak ely cer try tak bebel beberapa hari tengok respond dorang camne...
hahaha

Leya peja said...

kak ton... hihihi.. aku speachless.. sbb aku rasa lively sgt baca blog ko ni... apapun.. ko tetap ibu yg best... wlau selalu terbakar dada.. ko mmg superb... :)

zaza said...

Betul kak, husband sy pun suka ikutkan apa yg anak2 nak. Kalau dgn sy byk yg NO. Sebab tu anak2 lebih rapat dgn papa diaorg. huhuhu..

nurul asiken.apandi said...

hahaha...sebijik sama macam saya kak elly...sy pn berada daalm situasi mcm kak elly jgak..agaknya bapak2 sekarang ni mmg mcm ni kan...

A.I said...

tebako sungguh hati kak ton ye? hahaha...sabar bebyk ye kak ton. bebudak mmg gitu

(poyonye statement aku. kau tak tengok aku lagi. sekali aku jeritkan bebudak kt umah tu, abis smp selang 2 blok pun bleh dengar suara aku!) mih mih mih :P

Pn. Zana said...

salam semua..

jom join http://sasuzanazanudin.blogspot.com/2014/05/jom-buang-lemak-sebelum-raya.html tq

Farah azhar said...

Kak Ton mmg terbaikkkkk ! hahaha

Jojet said...

sy mengadap suami seorang pon dah mcm nak meroyan, belum ada anak2 lg..hadoi. hanya mampu cakap, bertabahlah kuatkan hati, buat ala2 semua tu bukan kesalahan (mcm sy buat bila suami sepahkan baju, sepahkan bauk rokok, sepahkan pinggan mangkuk) sy kemaskan seolah2 tiada apa2 yg pelik berlaku. =(

sparkling_deepred said...

salam kenal elly. best baca blog u. gelak je manjng walau u bebel. hilang stress i

yuza said...

yang penting kak ton dalam gambar tu tetap cute miut gitu

Rafhani said...

Kesian kak ton....laki saya pun mcm tu.Suka ati dia jer kecahkan rumah ngan anak2...mmg mendidih darah.
Tapi...tang yg hantar sekolah tu...saya mcm laki Kak Ton...hahahahahhaa.Bila sampai part gi sekolah,laki sy plak yg strict.Tapi sy leklek jer...anak takmo gi sekolah? Okeyyyy....aishh..teruk tul sy ni.
Tapi apapun...akak mmg ibu yg baik,cuma maybe anak2 kecik lagi so diorg tak paham napa akak buat camtu...byk sabar yer...

Anne Hasmey said...

itula kan dilema ibu bekerja...bab2 kerja rumah dah mmg kita kena settle bab dapo lagi la...
mmg klu ikutkan hati panas jer bila rumah sepak tak per tak per sabar je ..
tapi bila bab belajat ni kena la si bapak bg komitment sama kan...

klu dh si bapak asik pegang ipad jer sambil monitor anak belajat boleh jalan ker??

itula dilemanyer hari2 nak kena hadap lepas masak kita la bagai kena bersilap sambil lipat kain baju kemas jadi cikgu plak ngajo anak...

bapaknya boleh goyang2 kaki sambil pegang ipad

grrrrrrrrrrr

Yoolanda Climini said...

Dada rentung asik terbakor je elly...aii pun selalu terbakor dgn perangai laki dan anak2