Nuffnang Advertisement

Wednesday, April 23, 2014

Mesyuarat dengan anak2


Tajuk entry mesti kena gempak, anak pun belum besar lagi Kak Ton dah buat mesyuarat..kau mampu. Tak mampu kan hanya Kak Ton jer yang mampu handle mesyuarat ni...hahahaha. Mood untuk tepek gambar dan berdialog masih belum datang lagi...jadi marilah kita sembang2 kosong. Macam lah sembang aku selama ni ada isi kan...hahahaha.

Kepada yang nak beli hanging chair sama macam Kak Ton jgn harap kak ton nak bagi nanti kerusi rumah korang sama dengan rumah Kak Ton...No...No...No...hahaha. Tak ada lah nanti bila Kak Ton dapat price kerusi tu baru Kak Ton bukak order ya...Kak Ton mark up pun tak banyak dalam RM50.00 jer...hahaha. 

Kejadian mesyuarat ni berlaku last week. Kes pasal anak aku nak pergi birthday Rania tu. Birthday party tu hari Sabtu..kan budak2 ni ada class tuisyen hari Sabtu gaks. So aku cakap ngan anak2 diorang boleh pergi tapi lepas party kena gi tuisyen. Eh! tetiba Yaya buat muka tak puas hati jalan hentak2 kaki, sambil jalan mulut dia laju jer menjawab..aku mmg pantang budak2 menjawab ni mmg angin lah satu badan.

Yaya: Mama ni asyik tuisyen jer, ponteng lah satu hari. Yaya nak lepak ngan kawan2 lama sikit

Aku: Mama bukan tak bagi Yaya lepak ngan kawan2...lepak lah kul 2 kita balik lah sambung tuisyen pulak

Adik: Mama ni teruk lah...

Yaya: A'ah mama ni asyik suruh berlajar jer

Eh! berani cakap mama kau teruk...ini boleh mendatangkan marah ni...korang mmg saja tekan button angin melintang. Ok2...takpe aku ingat pesan En Win suruh bersabar banyak2 cakap pelan2 dengan anak and explain elok2. Tapi serius dada aku waktu tu macam berombak giler rasa nak terkam jer muka budak2 tu (amboi over sangat marah tu) hahaha. Aku biarkan 15 minit berlalu...bagi sejuk sikit hati ni baru aku naik atas panggil budak2 tu duduk depan aku.

Aku: Yaya, adik masuk bilik duduk depan mama, mama nak cakap sikit

Aku: Ok sekarang Yaya dengan adik cakap dengan mama apa yang Yaya dengan adik tak puas hati dengan mama, cakap apa yang korang tak suka dengan mama, bagitau mama apa yang yang korang simpan tak dapat luahkan kat mama. Sekarang mama bagi peluang korang cakap. Mama nak dengar apa yang buat korang marah sangat kat mama. (waktu cakap ni suara Kak Ton lembut giler)

Gitulah permulaan mukadimah Kak Ton...aku nak diaorang luah kan apa yang berbuku dihati supaya boleh selesaikan cara baik. Kenapa tak suka tuisyen? sebab benci kat cikgu tuisyen ker? atau mmg malas nak tuisyen atau aku terlampau mendesak sangat asyik suruh diorang belajar. Ok! meh kita dengar jawapan dari yaya

Yaya: Yaya ok mama...yaya tak marah mama. Yaya salah..i'm sorry.

Aku: Betul ni! Yaya tak ada apa2 yang nak cakap...semua ok. Mama ada paksa Yaya tak?. Mama suruh Yaya belajar mesti ada sebab mama dengan Cikgu kalau boleh nak tengok Yaya berjaya. Yaya tak seronok  ker bila dapat result semua A nanti. Lepas tu pulak terpilih masuk sekolah terbaik. Kalau Yaya tak belajar Yaya tak dapat semua tu...tak malu ker kawan2 semua dapat keputusan cermerlang yang sorang jer keputusan tak baik. Bukan lama mama suh belajar satu hari peruntukan 2 jam jer lepas nak main, main lah.

Yaya: Ok mama.

Aku: Adik pulak...ada apa2 nak cakap pasal mama

Adik: Ada mama

Tanjat Kak Ton bukan main budak kecik ni nak bersuara pulak

Aku: Ok apa dia

Adik: Kenapa baju mama semua mahal2, kenapa mama banyak handbeg lepas tu phone mama best. Kenapa mama boleh selalu shopping kitaorang tak boleh. Lepas tu mama jer boleh keluar ngan kawan lama2....bila kitaorang mama suh gi tuiyen. Itu jer adik tak puas hati

Pengsan...terus rasa nak hantuk kepala kat dinding!!



44 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BAGUSNYA

Leya peja said...

elly.... :) aku gelak besar baca entry ni.. selama ni aku silent reader jer.. tp xpeduli rini aku nk komen... serius!! aku suka cara penulisan ko elly!

tahniah

Puan Hani said...

pastu kak elly jawab ape? halah tergantung pulakkk..nak sambungan pleaseeeeee. hahahaa.

Fieda Redzuan said...

ini sangat lawak okeh kak elly!! omg..hahahaha.. pls sambung kak elly jawab apa kat diorang??? :p

perempuan sentap said...

kak..aku pun nk pengsan dgr jawapan adik kak..terbuntang bijik mata ni hahahaha

amir balqis said...

Haha! Kena sejibik!!! Tapi anak no 2 mmg berani bersuara tau..coz anak i yg no 2 kalo dia x puas hati pon dia akan luahkan ...

Lis Malisa said...

Wakakakakaka. .... luahan jujur sangat adik.... sakit perut baca....lawak4

peej said...

anak kau rajin belajar ni. sebab tu cerdik kemain.

Fiza Abdul Rahman said...

hahahahah.. dialog dengan adik tu best.. kelakar lah pulak.. terkeluar air mata ni gelak baca... saya dpt bayangkan keadaan adik cakap macam tu... saya pun ada anak yg ayat x boleh blah...

Ayah: adik.. mlm tadi tido sapa?
mama: of cozlah kan adik... tido dengan....( ayat menyampuk bila ayahnya Tanya.. sambil buat muka kenyit2 kat adik)
adik: adik tido dengan of cozlah...

ermmm entah apa2 punya jawapan anak2 ni.. hehehee

Chooyaya! said...

Hahahhahhahahahahahhahahahahahah aku gelak kuat2 depan pc. padan muka ko kena sound ngan adik!

mamayone said...

pitam....mmg tergelak besar pulak baca ketidakpuasan hati adik....

Irfa said...

hahaha
hbag n hp mama mahal n best
acaner tuh?
cakap kat adik, belajar dulu
dapat keje best, baru boleh beli bag n hp mahal cam mama

Felis Domestica said...

kah... kah... kah....

benjol nanti hentak kepala kat dinding....

good job adik....

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah adik ni berani sangat hehe

fayreen mizan said...

haiyoooo...nampak gayanya lepas ni mama kena pergi tuisyen jugalah baru adil... hahah...Adik ooo Adik.. sekali bukak mulut, pehhh :))

Sue said...

hahaha selamberr la adik.. tapi anak no.2 ni mmg panjang lebar kalau bg dia chance bercakap ehh.. abis yg dulu2 pun dia luahkan.. mcm anak sy jugak! hehehe

Sue said...

hahaha selamberr la adik.. tapi anak no.2 ni mmg panjang lebar kalau bg dia chance bercakap ehh.. abis yg dulu2 pun dia luahkan.. mcm anak sy jugak! hehehe

Jan@Afzan said...

hahaha...adik, adik.

klaka pun ada, nak tergelak pun ada, terkejut pun ada..

banyaknye tak puas hati kat k.elly ek? hehehe..

apa k.elly balas?

tyneedy said...

hahaha cool! terbaiklah jawapan adik. hilang jap stress acik ni baca tang jawapan adik. gelak tak hengat dah.

Lynn Hamzah said...

hahahahahaha...straight to the point...adik tolong jawab bagi pihak yaya...kikikiki...

Malinda Ismail said...

Hahahaha....adoiii sakit perut akak gelak...ko dgn budak2 skng jgn buat main2 ye deme sume cerdik2 ok...ok sambung gelak..hahahaha

ema angeloo said...

HAHAHAHAH! adik mmg berani punya budak..adoi cool gila... continue pls! haa

~ Z a N n A ~ said...

sambung laa kak..ko jawab ape..aku xpuas ati jugak ni..hahahahaha

permatabiru said...

bila si adik bersuara..huhuhu
sila lah bg jawapannya...

Kam and Hami said...

Hahahhah hadoiiii kaka. Fengsan kita disituuuu

mizajasni said...

hahah. kelakar lah adik ni. xpuas hati dgn kak elly ni. hahaha

Cik Puan Fairul said...

salam kak elly..selama ni silent reader..tp adiknya pasal,terpanggil lak nak komen...hahahahha..cayalah adik!!!!hahahahaha...pengsan mama nya nak menjawab ni...

dila~noor said...

kak ton..sambung kak ton..
nk dengar jwpn kakton pulak.

matila,pengerusi meeting kene hentam sama ahli meeting..hihihi

cik ketenangan (amnah) said...

hahaha! go adik go! ayat last dier yg tak tahan.."itu je" :D

Jojet said...

alaaaaa..cite tak abis!!
lepas tu kakton buat cmne?
jawab ape?
alaaaaaaaaaaaaaaaa
kasi abis ini cerita!

YangKurusItuSaya said...

yang ni lawak...mula2 baca macam seruis je..bila part adek menjawab tu yang kelakar...erk lupe sebelum ni sy silent reader akk

mingming said...

hahaha.....adik tak puas hati rupanya!

jawab, kakton...jawab.... :)

xyzifa said...

Pasni mesti ada mesyuarat part 2 lak

Siti Fatimah said...

OMG! pitam ok pitam nieee... my kids yg 7yrs & 4yrs old nie pon dah byk akal u mcm2 suruh ada je jwpan kdg2 mmg kena btg hidung sendiri gak arghhhh nagis ok!!!

Myne Khalid said...

k elly sakit perut ketawa!!

diyana said...

haha..OMG.ape nak jawab tu kak.hamboiiih ank no.2 mmg gitu.ckp if die xpuas ati :D

akubukanpilihan said...

nak sambungggggggggggggg :)

eda said...

hehehe adik tolong ckp ape yg terbuku kat ati kakak nye neh ke ?? huhuhuhu ... sabar kak !!!!

Yoolanda Climini said...

Hahaha..kak ton kelu terus

Diana Rashid said...

hahahah...sabar je la..kn??nanti depa kerja ada duit sendiri ,ada anak sendiri tau le cemana rasanya..kan??

a z m i r said...

adik ni memang mewakili en win kan? hehehehehe

saliz said...

hahahaha....tergelak cik senah tetengah malam baca ni :D

Anne mahli said...

oh my gosh
oh my gosh
oh my gosh
what the fish
what the fish
what the fish
adik dah besar laa..dh pandai tak puas hati ngan mama pulak,,hehehe
apa pulak jawab mama?? ngehehe
im your silent reader to u and ur blogger buddies peej n kak filla for yearss..
1st time drop komen kat cni :)

MISS DIVA said...

kak ton memang kelakar..i pun pengsan dgr adik ckp mcm tu. hahahaa