Nuffnang Advertisement

Friday, April 25, 2014

Cepat Kesian


Minggu ni Kak Ton busy maklum lah hujung bulan nak kena prepare gaji staff tengah pusing2 kan duit dalam account company...kena prepare awal2 segala KWSP, Rental Office, parking, telephone bill dan macam2 lagi. Bukan perkara yang mudah bila ada company ni kena buat macam2 benda. Kalau lambat kesian pulak kat staff diorang pun ada tanggungan jugak. Aku cukup tak faham sesetengah company yang tak peduli pasal gaji staff buat acuh tak acuh bayar sesuka hati kadang2 ada yang tak dapat 2 bulan gaji pun ada. En Win selalu pesan dengan aku biar gaji dia lambat dapat asal staff2 bergaji dulu.

Actually Kak Ton bukan nak riak cite pasal Company, Kak Ton nak cite benda lain..hahaha. Aku ni ada satu perangai tak boleh tengok orang kena marah contah tgh makan ada pengurus menjerit2 marah staff atau tengah jalan2 nampak ibu tengah belasah anak dia kat shopping mall. Aku mmg angin kalau benda2 ni terjadi depan mata aku. Nak marah staff gi belakang lepas tu nak jerit ke nak tunjal ker lantak korang lah. Macam tu gaks kalau nak pukul anak tak payah nak tunjuk satu dunia yang kau tengah marah setakat cubit2 tu sudahlah ini aku nampak sampai seret2 budak kecik tu....eeeee angin betul lah aku tgk.

Hari Selasa hari tu aku tengah makan sorang2 kat cafe SS2...Hailam Cafe tak silap aku namanya. Tetiba aku dengar pengurus dia terjerit marah staff. Staff dia orang Myanmar tak silap aku. 

Pengurus: Haiyaaaa...macam mana u kira tak cukup 70 sen. Bodoh lah lu...sekarang sapa mau bayar. U mau kena potong gaji ka. Bodoh punya orang

Suara macam petir nak bagi satu kedai tu dengar kot. Pelayan tu muka takut giler...mmg takut kot dah lah datang Negara orang lepas tu buat silap pulak. Kesilapan tak ada lah besar mana pun. Nak marah pun kat dalam lah ini sengaja nak bagi orang dengar lepas tu asyik bodoh2 keluar kat mulut tu. 

Aku pulak tetiba naik angin...aku ni mmg tak berani lah nak buat perangai lepas tu sorang2 tak berteman pulak waktu makan. Tapi entah tetiba datang angin tak betul aku laju jer kaki aku melangkah kat kaunter tu.

Kak Ton: Ini u ambil 70 sen ganti duit tak cukup tu. Lain kali kalau mau marah lu punya staff jangan bagi satu dunia dengar...mau marah pergi masuk dalam. Cuba I jerit2 u depan orang lu malu kan. Sekarang barapa bill saya makan saya mau bayar campur sekali itu 70 sen.

Gitu...terus terdiam pengurus tu. Kak Ton pun tak sangka Kak Ton seberani itu...keluar kedai terus muka Kak Ton kebas jalan terasa di awang2an. Ok sila berdiri dan tabik Kak Ton 3 kali...hahahaha.


67 comments:

Ammyzyliyana said...

Bravo Kak Ton..!! Salute.. Toing.. Toing..

Capt Lalok said...

SITUASI : Berdiri tegak ,kak ton lalu,

SEDIAAA!
tabik hormat 3 kali .

cayalah kak ton, u the best in the world.

Miss arfisa said...

Hebatnya kak ton. Respect. Saya baca pun geram nie. Sesukahati je nk mrh kn. Walaupun dia bangsa asing, tapi dia still manusia kn. eeee geram

azlinda atan said...

good job kak ton

azlinda atan said...

good job kak ton

ieyka dinda said...

kak elly... salute !!! habis bengkok spring nie tabik akak hehe..

kalau kita hanya mampu lihat je la.. takde keberanian ler hehe

Faizah Azmi said...

Hahhahaha cayalah kak elly! Mesti staff tu kata dalam hati dia 'Ohh my hero!'

Tepuk tangan sambil berdiri *bunyi tepukan*

Faizah Azmi said...

Hahhahaha cayalah kak elly! Mesti staff tu kata dalam hati dia 'Ohh my hero!'

Tepuk tangan sambil berdiri *bunyi tepukan*

Malaysian Indian Girl said...

I am proud of you!

farina razman said...

its hometown hainan coffee ke? kalo bos pmpuan kt situ memang jenis singa betina yang anggap smua org bodoh

Malaysian Indian Girl said...

I am proud of you, Elly! Not everyone would stand up for someone unknown like that. Bravo!

lyza safa said...

Bagus kak ton.....mmg berani....

farina razman said...

if hometown hainan coffee,bos perempuan die mmg macam singa betina yg fikir smua org dlm dunia ni bodoh..dia je pndai

Iz Salim said...

kelasss kak ton.. mmg camtu la patutnye.. biasa kalo kat fast food restaurant pon selalu nampak manager marah2 staff dorg.. padahal staff dorg tgh serve customer.. rasa nk sound je.. tp tak terdaya nk sound.. hehehe

ema angeloo said...

kak ton punye perangai memang cam saya , cepat kesian, sampai kawan saya menyampah dengan saya setiap kali pergi keluar nampak budak2 main tepi jalan naik basikal dengan comot pun saya dah sebak.hahaha, padahal budak tu happy je kan..hehehe..

ema angeloo said...

kak ton punye perangai memang cam saya , cepat kesian, sampai kawan saya menyampah dengan saya setiap kali pergi keluar nampak budak2 main tepi jalan naik basikal dengan comot pun saya dah sebak.hahaha, padahal budak tu happy je kan..hehehe..

SueGinola said...

Tabik spring Kak Ton 44x!!!....

A.I said...

wahhhhhhhhhhhh!!! tabik hormat kat kak ton. toing toing. terbaeklah ^_____^

Arora's said...

Tahniah kak ton ,clap clap clap. Kak ton keluar 70sen insyaAllah Allah bagi 70 ringgit rezeki berganda2

Effanina Mokhtar said...

Tabik...toitoiii.. kat Kak Ton..
betul la sis.. mmg xpatut dia buat mcm tu.. prk ni slu berlaku.. lagi2 klu berlaku pd pekerja tempatan, wanita plak tu.. lagi kesian..
hiii sis.. sy slu blog walking sis.. kini sy pun baru je ada blog.. (mohon sis share link sy..kat blog sis tu).. klu kesian kat sna la..hehehe.. tq sis Elly

:: Cik Viva :: said...

Betul tu, klau nak marah panggil masuk bilik jgn marah depan2 orang even dia salah pon xleh wat camtu, jatuhlah maruah dia..tp yg lagi best sbb akak sempat sekolahkan tokey tu last skali...hehe

Azziah Nawawi said...

cayalah kak ton!!
org mcm tu kena ajar gak. sungguh pun pekerja and dia bos, tapi dia pun org, ada hati dan perasaan. tak payah la nak maki jerit depan org kan?

Kenit Cinonet said...

hahaha tabik hormat!!! betul tindakan kak elly tu. Geram plak kita yg membaca ni hehe.

Itu olang memang patut kena sound setepek dpn orang.

Mama Eqalicha said...

Tabik spring!!!

Toinkk3... :D

Shrek Hijau said...

Kak Ton sangat hebat...
saya rasa nak vote untuk Kak Ton untuk pilihanraya akan datang..
Wakakakaka..
Im proud with u, sista..

Lily Suriani said...

Syabas kak ton..giler berani....hahaha

Shrek Hijau said...

Hebat la Kak Ton...
Saya undi Kak Ton untuk pilhanraya akan datang..
Im proud for u, sista.

Irfa said...

TERBAIK LAH KAK TON
* TABIK SPRING TERUS*
BETUL TU, TAK YAH LAH TUNJUK KUASA DEPAN ORANG, DR ORANG RESPEK TERUS HILANG RESPEK

manisz said...

Terrier Kak ton polo!!! Idup Kak tonnnnn!!!

khadijahzulkefli said...

tabik spring kat kak ton! toinggggg.. hahaha

shentalvent said...

Love u so much lah kak ton..hahaha..bravo! *tabiklapanplohkali

shentalvent said...

Love u lah kak ton!!hahahaha..bravo! *tabiklapanplohkali

shentalvent said...

Love u so much lah kak ton..hahaha..bravo! *tabiklapanplohkali

yatiyahya said...

ok kak ton..tabik spring...tanda hormat..:p

Miss Brenito said...

wah, thorbaek la kak ton, I sokong Uuuuuuuu.. tabik spring haaa, up down up down

Pink Mama said...

Tabik springlah Kak Ton hahaha...syabas!

kielaa zainal said...

woahhh power lah kak ton. tabik 3 kali *ai ai capten. hahaha

kielaa zainal said...

woahhh power laaa kak ton. tabik 3 kali. *ai ai capten. hahaha

farrah said...

Fuiyoooo.

*Berdiri sambil tepuk tangan kekaguman*

si gebu said...

hahahahha...bagus...itu je jawapnya...tabik spring kat kak ton..
org mcm tu memang patut kena ajar...70sen punya hal pn nak jerit satu kedai...
abis tu dia kira la sekali 70 sen dalam bil k. ton...

Farahdzila Mohd Kasim said...

cayalah kak elly..berani betul...good job :)

Farahdzila Mohd Kasim said...

cayalah kak elly..berani betul akak ni..good job ;)

Soya Bean said...

tabik lah kat kakak nie mmg terbaik
n sya mmg suka baca blog kak ton hihihi follow blog sya ya kak littlesoyabean.blogspot.com

Soya Bean said...

mantap lah kak ton mmg terbaik

Soya Bean said...

mantap lah kak ton

Puan Hani said...

kah kah kah...tabik hormat sembah ratu kak ton....

cacah said...

ni bukan kak ton dah... ini dah macam kak long warisan... hehe ;)
*tabik spring toing toing

BettyDod said...

gila gangster kak..yeayy..apa pun kesian pekerja tu.marah le kat belakang2 customer haiyaa

chekyna said...

kerlassss kak elly!!!!

tabik 3 kali!!

Nurzakiah Hanum said...

BANGUN SEMUA
TABIK KAK TON :)

rasidah ahmad said...

wow tabik kak ton...thorrbaikk!

Shahrizat said...

salute!

EnaAzhar said...

kak ton terbaikkk!!! Salute!!

nuui said...

hebak ah!. kalau saya pun saya akan buat macam tu. saya up lagi kasi RM1. ._. ..


Thumb-up kakton.

Fairuz Jaafar said...

hahaha.. beraninya kak elly!!! macam drama tv.

ika said...

Saya sokong kak ton@puan elly..huhu

Ubj Jahan said...

Three times Salutes.. hebat kak ton.

Nieda ramly said...

berdiri bulu roma i , kak ton.

z-qa said...

Salute sgt!!!!! Hehhe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Fuhhh terbaik la kak ton...Respect!!

noor said...

Baik ah...!!! Salute Kak Ton!!!

norashikin said...

good job kak ton...

barney honey said...

Tabik hormat kak ton!

Mila@Rimbun said...

tabik spring ler kat kak ton

balqisnordin said...

kak ton... wa tabik sama lu.. cayalah..

Laila said...

Tabik spring toing toing toing sama Kak tong.. eh.. Kak Ton

^*NaNa*^ said...

baru baca entry kak ton ni

mmg terbaikK!!!>..


suspek sama kak ton..haha..begitulah mengajor cara halus utk org cenggitu..mesti budak tu terhutang budi ngan kak ton..