Nuffnang Advertisement

Friday, March 7, 2014

M2U Pay


[sponsored post]
*scroll down for new entry*


Siapa kat sini buat online business....sila angkat tangan. Eh! aku pun buat online business gaks. So aku pasti masalah yang aku hadapi bila berniaga online business ni mesti korang pun hadapi benda yang sama jugak especially part pembayaran. Customer called kata dah bayar tapi sebenarnya tak bayar lagi....kata dah bank in tapi resit tak keluar so tak boleh nak buat proof payment...aduan2 customer macam ni dah biasa aku dengar nak pulak bila business kita tengah maju duit banyak masuk...orang ni called kata dah bayar kang tak sampai 5 minute received pulak message kata dah bayar jugak...tu yang kadang-kadang boleh jadi confuse. Ada juga pernah terjadi customer dah bayar tapi kita pulak terlepas pandang dah barang customer tak sampai2...ishh memang menakutkan. Kalau korang tak mempunyai sistem yang betul boleh jadi kelam kabut nanti. Aku mmg lembab bab2 duit ni aku cepat confuse kang ntah apa2 aku tulis...hahahah ada yang tak bayar pun aku kasi barang mana lah tak rugi...adoi..pening2.

Jadi aku ada berita baik untuk Online business dan Online shopper. Maybank2u telah menyediakan perkhidmatan terbaik untuk korang semua...mudah dan cepat dengan  "click2pay" sahaja segala urusan dan masalah yang kita hadapi selama ini akan dapat diselesaikan dengan sistematik dan professional.

Sebelum aku bercerita dengan lebih lanjut pasal produk Maybank2u Pay ni aku kasi tau dulu syarat-syarat untuk pendaftaran. 
  1. Mestilah Maybank2u user
  2. Hanya dibenarkan individual dan Proprietary Customer
  3. Hanya dibenarkan daftar satu account sahaja
  4. Pemegang credit card yang tidak mempunyai Current dan Saving account tidak dibenarkan mendaftar
  5. Pekerja-pekerja Maybank juga tidak dibenarkan membuat pendaftaran

Kenapa anda digalakan menggunakan Maybank2u pay??

Untuk memudahkan korang menyemak pembayaran dan menyenangkan customer untuk membuat bayaran. Ok2...aku rasa korang kurang jelas lagi kebaikan Maybank2u pay...meh aku tolong explain dengan lebih details lagi. 

Seperti yang korang tahu aku ada online business di atas nama Tsugoi...setiap kali produk yang Tsugoi keluarkan aku akan explain kat korang cara2 pembayaran...sila bank in account no xxxxxxx dan selepas bank in sila email kan bukti pembayaran kat aku...betul tak. So ambik masa yang agak lama lah jugak korang kena bank in...lepas tu kena email proof payment...lepas tu aku kena jawab balik dah terima...baru barang boleh pos.

Ok dekat sini Maybank2u pay ada cara yang lebih mudah untuk sesiapa yang ada online business...korang hanyar perlu mendaftar di Maybank2u pay (nanti aku explain cara untuk mendaftar ya). Bila dah mendaftar dan isi segala information dalam masa sehari Maybank akan email kat korang icon Maybank2u atau Link pembayaran. Bila korang dah dapat link atau icon tersebut... korang boleh gunakan link itu untuk customer click bagi proses pembayaran



Contoh: 

Sila buat pembayaran di Maybank2u Pay . Bila customer click jer link Maybank2u Pay jer nanti akan terus ke screen pembayaran. Buyer diminta mengisi segala informasi yang disediakan. Setelah selesai anda boleh terus click confirm dan payment deduction akan dilakukan. Sistem akan terus email kepada Buyer menandakan pembayaran telah dilakukan...dan satu email juga akan diberikan kepada online business berserta dengan informasi pelanggan..tarikh transaction dilakukan, details dan status, nama pelanggan berserta email dan jumlah pembayaran. Bukan itu sahaja korang jugak boleh view statement selepas 60 hari.  

Jadi tak perlu lah korang message kata dah bayar...tak payar lah nak email proof payment semua informasi ini akan di hantar jika korang mendaftar di Maybank2u. Faham tak....senangkan!! apa tunggu lagi...cepatlah daftar. Eh! jap2 aku terangkan cara-cara pendafataran

Cara-cara pendaftaran Maybank2u Pay:
  1. Login Maybank2u
  2. Click on Maybank2u Pay from Main Menu
  3. Click on "Apply for Maybank2u Pay' to register for Maybank2u
  4. Read and accept the Terms and Conditions. Click 'Continue' to proceed to the registration screen
  5. Provide business details including business name, business email, account number, business phone number, business address, business URL and business Category. Click 'continue'
  6. Click 'Request a TAC' and enter the TAC
  7. Click 'confirm' if all details entered are correct or click 'Go Back' to edit the details
  8. Customer will receive a confirmation the application has been accepted and customers will be notified via email within 1 working day on the application status
Mudah kan...dalam masa sehari segala masalah yang korang hadapi tentang pembayaran selama ini dapat diselesaikan dengan mendaftar Maybank2u Pay.


Sebagai Seller apa yang anda perlukan lakukan??

Ada hanya perlu click icon Maybank2u Pay atau link 'Click2pay' disediakan oleh online business tadi :-

Cara-caranya
  1. Click on the Maybank2u pay icon on the blogshop and login Maybank2u
  2. Seller's name will be automatically displayed. Shopper is to select the type of account and enter your email address, amount and description of transaction. The Shopper must read and accept the Declaimers before proceeding to the next screen
  3. Click 'Continue'
  4. Click'Request a TAC Number' TAC number will be sent to shopper's mobile phone. Enter the TAC Number and click 'Confirm' to proceed with payment or click 'Go Back' to go to previous screen
  5. Shopper can print screen and save the payment confirmation for record and future
  6. Shopper will receive an email as a confirmation of the complete transaction.

Pesanan untuk Online Shopper

Pastikan korang membeli barangan online yang betul2 anda pasti. Barangan rosak, lambat dihantar, barang yang tidak dihantar bukan tanggungjawab Kumpulan Maybank segala masalah mengenai barang yang korang beli hendak lah dirujuk kembali kepada peniaga online tadi. Kumpulan Maybank hanya membenarkan online business menjual barangan seperti baju, barang perhiasan, barang electronic, makanan dan barang seperti buku dan alatan muzik selain daripada barang2 yang disebut tadi pendaftaran di Maybank2u pay mungkin tidak akan diluluskan.  Contoh barang yang tidak diluluskan seperti alkohol, rokok, barang-barang penjudian dan lain2.


Untuk mengelakan sebarang kesulitan pastikan :-
  • Pastikan peniaga online tadi mendaftar di Maybank2u pay
  • Jika peniaga online mengeluarkan icon Maybank2u tapi nama blog yang diberikan tidak pernah mendaftar di Maybank2u pastikan anda tidak membuat bayaran. Sila rujuk kembali kepada list yang disediakan
  • untuk mendapatkan lebih banyak tips keselamatan anda boleh refer Guideline on Performing Electronic Transaction yang disediakan oleh Ministry of Domestic Trade (MDTCC)

Jadi apa tunggu lagi.....Click www.maybank.com.my untuk keterangan lebih lanjut.







5 comments:

mama tisya said...

tq for sharing..good info utk yg wat bisness online...elly kalo nk try homemade keklapis sarawak, sy ada jual..trus promote bisness online :)

Khairul Bariah said...

Ooo lps ni senang lg ler nk on9 shopping
Tahniah sbb trrpilih sbg featured blogger of the month :)

Khairul Bariah said...

Oooo lps ni sng lg ler nk on9 shopping
Tahniah..sbb terpilih sbg nuffnsg featured blogger of the month :)

dzu amri said...

Salam kenal Elly.. Terjumpa blog ni dari nuffnang.. Tahniah.. Hehe.. Btw, maybank2u pay ni kena bayar ke?

Contest SEO momsavenues.com

Elly said...

dzi amri : Tak payah bayar..kalau need more details boleh refer kat link yang I bagi