Nuffnang Advertisement

Friday, March 14, 2014

Masih bersedih...


Sejak kes MH370 yang hilang ni aku punya mood ada sikit kelaut. Sedih mengenangkan nasib2 orang yang naik kapal terbang tu. Ya aku mudah tersentuh...aku cepat murung walaupun kes tu tak ada kena mengena dengan aku. Tapi aku rasa kes MH370 ni semua orang pun bersedih kan. Dah masuk hari ke 6 tak ada satu petanda pun yang kita dapat..banyak negara2 luar datang membantu pun tak dapat mengetahui punca MH370 hilang...dimana dan apa yang berlaku masih tiada jawapan dan aku rasa sekarang ahli keluarga mangsa dah boleh terima hakikat segala kemungkinan yang akan berlaku. Sama2 lah kita berdoa agar Allah dapat memberi petunjuk dan membuka jalan yang mudah untuk kita menjumpai MH370.

Cerita pasal sedih ni aku rasa siap yang lahir bulan 2 atau awal bulan 3 hati diaorang ada sedikit rapuh..termasuk diri aku. Aku mmg cepat tersentuh...sikit2 nangis...sikit2 sedih. Tengok orang susah aku nangis, cakap ngan mak kat telefon aku nangis, tengok cite hindi aku nangsi, nengok cite penderaan aku nangis, baca cite suami curang aku nangis...semua bendalah aku nangis. Entah apa yang cengeng nau aku pun tak tahu. Bukan tgk cite jer dengar muzik sedih2 pun aku nangis..ini dah teruk nau rapuhnya.

Minggu lepas tak silap aku tengok drama kat dalam bilik...En Win waktu tu tengah main games. Drama tu mengesahkan pasal suami jurang...tapi bini dia tetap bersabar membesarkan anak2...at the same time bini dia ada penyakit. Suami ni dah tergiler2 sangat kat betina ni sampai sanggup ceraikan bini dia yang baik giler tu. Bini dia terima keputusan suami dia dengan syarat bagi dia bersama suami tu 40 hari lepas tu nak ceraikan pun cerailah. Dalam masa 40 hari isteri cuba ingatkan kembali suaminya kisah2 masa mereka baru berkawin..suapkan makan, angkat dia turun dari tangga, makan bersama dan benda yang sama dilakukan selama 40 hari dan selepas 40 hari isteri dia meninggal. Sedih kan...mmg sedih giler aku nangis sampai tak cukup nafas..macam aku pulak pelakon drama tu..En Win padang jer muka aku..hahaha "U ni dah kenapa ma..beriya2 nangis...kalau dah teruk sangat nangis u tak yah tengok lah". Itu lah lelaki dia bukan tau yang wife dia berjiwa sensitif. Habis jer cite tu mulut aku bebel u kalau tak sayang I cakap..u jangan buat perangai...ingat kita susah sama susah..perempuan jalang kat luar tu memang tunggu masa jer nak pikat suami orang. Eh! tergaduh lah pulak ngan suami malam tu pasal drama tadi. Sambil bebel sambil peluk suami...hahahah tau takut!!Keesokan harinya bila teringat balik drama malam tadi terus sms En Win lagi.."Pa u pernah tak benci I...U pernah tak.. tak sayang I...I tak penah tau..cinta I tak pernah pudar'. Jangan muntah..aku mmg giler sikit kalau datang emo aku...hahahaha. Lepas tu En Win jawab bukan guna ayat bunga2 jawab satu ayat jer "tak pernah lah" nyampah tau tak romantik langsung laki i. Lantak lah tak romantik janji aku romantik...hahahahah.


Sedih part 2

Aku kalau tengok berita yang cite pasal budak2 SPM atau UPSR yang lulus cemerlang tu datang peluk mak bapak tunjuk keputusan diorang..itu pun aku boleh nangis teruk. Sedih dan bangga jer tgk anak orang berjaya. Hope anak aku pun berjaya macam tu ngak nanti...amin

Pernah sekali tu bawak mak aku gi hospital buat check up...bila nak bayar bil waktu tu ada sedikit mahal....tak sama macam bulan2 yg sebelumnya mungkin sebab ada penambahan ubat. Mak aku pandang jer muka aku waktu buat pembayaran. Bila sampai rumah tetiba mak aku bersuara "terima kasih lah bayar mak punya duit ubat ya" aku macam terkedu. Nada suara mak aku waktu tu macam sayup jer aku dengar...on the way balik beriya2 aku nangis..tak sangka mak aku boleh keluarkan ayat tu...aku kan anak rasa tak perlu kot mak ucap terima kasih...ini adalah sebahagian tanggungjawab aku. Mungkin mak aku risau anak dia terbeban nanti...tak mak Elly ikhlas...huaaaaaa. 

Satu lagi jangan bagi aku tengok cite hindustan...memang terbawak2 lah kesedihan aku berhari2...walaupun dah tgk 3 kali cite yang sama...tapi nangis tetap nangis. 

Lagi satu aku tak boleh tengok orang menangis...sebab aku akan turut serta menangis. Haritu gi airport nak bercuti lepas tu aku nampak satu keluarga ni mak ayah peluk anak perempuan dia sambil nangis...aku yang duduk kat tepi yang tak kena mengena pun turut bernangis..bukan nangis biasa ya sampai air hidung semua keluar..anak dan suami aku dah tak heran kalau tengok aku menangis sebab itu dah perkara biasa bagi diorang...hahahaha.

Marah anak aku nangis...anak tak dengar cakap aku nangis...boss marah aku nangis..Eh Semua benda lah aku nangis...hahahaha.



24 comments:

Nurzakiah Hanum said...

AMIN

Ain Ibrahim said...

sis i tot only me yang ada masalah sensitip terlebih. rupanya akk pun mcm tu..

nuui said...

Sama-sama-sama.

Tengok orang pergi sukan SEA, dan menang dapat EMAS *nangis* / Tengok adik sendiri angkat berat *nangis* / paling top rangking, tengok cerita TAMIL pun *nangis* / Terbaru, tengok DS Rosmah melawat keluarga di KLIA pun *nangis* sampai tersedu-sedu. siap mesej adik3. cakap *nangis* sebab tengok DS Rosmah nangis tak pakai make-up. hahhaha.

nifalnin... said...

kak elly,

dob sy pun sama bln 3 n saya pun kaki nangis jugak... x blh sedih skit koompom nangis.. teringat anak tiba2 pun nangis... klu ms tgk tv ngan PIL kena cover2 skit klu nak nangis... huaaaaaaa... pastu nanti kang diorg pelik tgk saya nangis tersedu sedan... hahahahh...

Iza Fiza said...

Haha.kite pulak termenangis bace entri kak elly.

Aida Noordin said...

Kite pun sama kak Elly..kawan cite ada budak ofis kena tinggal jalan kaki sorang-sorang pegi parking pun saya nangis. Padahal bukan saya yang kena tinggal.

ema angeloo said...

hahhaha. kak elly, saya pun cm tu gak, kalau tengok budak2 comot kat kampung main basikal tepi jalan lepastu carry adik dia kat belakang pun saya leh sebak.
tengok orang tua naik moto, bawak anak kecik pun saya nangis. sebak.

jiwa kita lembut kot. huhu

Beautikazoom said...

Elly aku baca entry ko ni pun aku boleh nangis....huaaaaa...kita sama rupanya....

Filla said...

hahahah... penyedih rupanya.. amboi, kalau garang kemain lagi ko kan... heheh

fayreen mizan said...

Elly laling,
Aku lahir bulan 3... 9 mac (happy birthday to me... happy birthday to me..).... tengok cerita lion king dah berkali-kali pun aku still nangis lagi!

Laila said...

Haha.. aku tengah bersedih.. boleh pulak aku tergelak sambil menangis baca entry ni... ( btw.. aku SR... 1st time komen sini)

Zurena Aziz said...

kita sama la kak elly aka kak ton...jiwa sensitip...hug sikit...walaupun saya Jannuary-capricorn...

luvlymaira said...

alolooo....sweet nya kau kak elly..
sama la ngn saya pun cita k.elly kt atas tu..lg2 tgk cita bersamamu kt tv3 tu pun..aiqmata xsah kata la.asyik lap ja..padahal sy pun bkn senang sgt pun...huhu..smpai somi kata..ibu ni hati kecik betoi la..hehe...

julie said...

this morning, u kiss kereta org yea?

asma nuwa said...

kak elly....kita berkongsi sam birthday tau...23.2...kita sama kak elly....mcmana jiwa kuat nangis kak elly sama jugak dgn saya.....

Fha Hzh said...

alah kak, sy ni tgok buku Tun M pun dh nangis. kire sepesan je lah kite nih. haha. yela cpt tersentuh, bagus la mcm ni dr langsung takde perasaan. buat dek je kalau ade pape mslh. hahaha.
:)

cik gObu said...

huahuahuahu

mmg yg lahir bulan 2 ni over sensitif hehehehe

i tot i was the only one who pelik skit2 nk melalak

sama lah kita yer

Mama Safiy Arfan said...

sy pon mcm sis gak rasanya...kalo tgk org nangis ngan sy2 skali rsa efek dia.hahaha.

Suwaibah YS said...

kak elly..mmg kot yang bulan feb mac ni jiwa sensitip.. sya dh nk pertengahan mac, sensitp tu mmg ada jgk, ..igt lgi, namapak pakcik tua jual tapai pun nangis..hhuhu

ddJaafar said...

kak elly ni klakar sangat.adoi.baca entry sedih macam ni pun saya tergelak gelak.

memang patut pun dapat award nuffnang.suka!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ni bukan sensitif lagi ni Elly, ni dah tahap hati macam ais dah ni.. kena panas jer cair.. akak kalau setakat sebak atau mengalir airmata tu biasa, nangis betul2 tu taklah, ada masa tertentu jer kalau yg betul2 sedih..

Ezass Myluvitamin said...

hihihi meme pun... org pisces ni nk marah pun xleh sbb dia yg akan mengalirkan airmata dulu...

marah anak patut dia yg nangis tp mak yg nangis beria2..

nk wat cane kita kan ikan... duk dlm air so berendam airmata je laa.. huhuhuhu

Ezass Myluvitamin said...

biasalah pisces kan..

da kata 'ikan' so berendam lerrr...

marah anak patut dia yg nangis.. tp mama dia yg nangis lebih...

nk marah org tp airmata da mgalir laju so cane nk marah huhuhu....

so sabo je la elly...

Miss arfisa said...

Saya baca pun boleh nak nangis gak nie. hehee