Nuffnang Advertisement

Wednesday, March 12, 2014

BBQ dengan kawan2 sekolah En Win


Hari tu dah makan dengan kawan2 aku kat concorde...now turn kengkawan sekolah En Win pulak. Decide buat kat rumah sebab memasing anak dah ramai. Diorang pun nak lepak lama2 sambil makan boleh lah borak2 sampai ke pagi...budak2 biar kan main dalam rumah...mak bapak boleh bersuka ria kat luar rumah. Aku ngan kawan sekolah En Win mmg rapat giler..dulu satu bas sekolah dan gi  disco pun sama2 waktu remaja lah. Sekarang lepak kedai kopi jer lah sbb memasing dah berkeluarga. Itu yang kalau lepak memasing bukak cite lama memang kena jadi bahan lah..tak kira kau bini siapa kutuk tetap kutuk...kau terima tak terima lain hal...janji bersedialah kena kutuk malam tu. Selalunya tak ada lah ambik hati...oh kau kutuk aku dulu kurus macam osman kering kan...habis tu gigi kau jongang kau tak ingat..kahkahkah.

Bukan nak riak tapi aku ngan En Win memang suka jamu orang makan...cuma masa dan keadaan rumah tak mengizinkan. Kalau rumah aku besar ada taman ada swimming  pool..aku rasa mmg tiap2 minggu panggil keluarga dan kawan2 datang makan. Itu angan2 aku lah dengan En Win. Seronok jer lepak2 sambil makan..bapak aku selalu cakap kalau orang datang rumah kita..kita jamu makan..InsyaAllah rezeki kita akan sentiasa ada. 

Dulu kan waktu sekolah aku ada geng2 perempuan  lepas tu combined pulak dengan geng2 En Win gi tea dance sesama...kang kalau ada lagu yang best...boleh laks nari beratur panjang2 buat step sama2. Step dari awal sampai akhir gitu jer tari nyer..hahaha. Itu pun dah kira gempak tu.  Kang kalau aku tersalah step nanti En Win ajarlah..hahaha bodoh giler kalau ingat balik...Eh! tak bodoh lah seronok kalau ingat balik...sekarang dah jadi laki aku En Win ni.

Sabtu lepas decide buat BBQ. Aku nak masak memang tak sempat lah dengan nak hantar anak tuisyen lagi..setakat beli air jelah...yang lain semua order. En Win akan serahkan sepenuhnya kat aku handle part makanan ni.... dia tau  makanan mesti sedap. Kalau part order aku mmg bijak bistari tak yah orang ajar pandai lah aku pilih makanan nanti. Korang duduk diam2 makanan pilihan pasti meletup...hahaha. 



Spaghetti untuk budak2



Beef Bolognese 



Pastry (tak tahu nama)



Salad



Memacam jenis sos



Potato with cheese 



Sosej for kids



Chicken



Lamb and Beef



Pukul 6.30pm...En Win dah start membakar



Bakar ya bang!!



Adik tolong susun makanan..boleh dah diharap. Yaya kena baca buku Monday ada exam. 



Customer pertama...Alang lah siapa lagi. Mamat ni dah menetap kat Singapore tapi setiap 2 minggu balik lah kat sini tengok isteri..Alhamdullilah Kim dah pregnant. Since minggu ni Alang ada kat KL tu yang decide buat BBQ. Rindu katanya nak borak2 ngan kengkawan. "iyolah lah Lang..selagi tak buat BBQ ni mulut kau melazer jer kan..aku tunggu rumah besar kau siap kau tak buat makan2 siap aku pulak melazer"

Aku respect giler kat Alang ni..very workaholic...time kerja jangan siapa kacau kau called lah 80 kali tak akan angat punya...bini called pun dia tak peduli..giler punya orang!! Tapi sebab usaha dia now dia dah berjaya dari clerk biasa sekarang dah jadi Manager kat Singapore pulak tu. Happy for U...



Kawan rapat ni...ada jer rahsia. Lepas tu bisik2..kadang2 tengah bisik tetiba boleh gelak macam orang giler.

 Kitaorang mmg rapat...apa2 masalah mmg share bersama. Aku dengan En win ada masalah pasal kes saman tu nanti wife Alang tolong carikan lawyer...kalau Kim pulak ada masalah dalam diam2 jer dia mintak nasihat dan pandangan kat En Win. Kadang2 tu duduk sama2 cite masalah masing2...tolong selesaikan. Tak pernah nak ada perasaan malu..kadang2 bila aku tak puas hati dengan En Win selamba jer aku ngadu kat Alang biar dia nasihatkan sikit laki aku ni..kadang2 tak boleh pakai gaks nasihat Alang ni sebab perangai diaorang sama jer aku tgk...lantak lah labu!!



Walaupun nampak macam hangus..tapi rasa dia walawei sedap nak mampus...hahaha



Me n Yaya



Yang pakai topi tu Wan. Wan ni kalau cakap slow jer kena dengar betul2. Dia punya suara slow sampai kadang2 aku tak tahu dia tengah marah ker dia tengah suka...lantunan nada suara sama jer..marah dengan gembira tak ada beza...hujung2 kalau dia senyum atau gelak maknanya cite tu kelakar lah...hahaha. Ini pun geng tea dance gaks...tapi pemalu sikit. Jarang menari...selalu kalau gi pun duduk jer kat sofa sampai habis tak bergerak2. 

Sekarang En Win dengan geng2 sekolah tengah giler memancing...hari tu Wan datang rumah aku siap bawak 3 ekor ikan siakap...sedap bakar fresh2..manis giler rasa ikan tu. Kalau tak memancing diorang main bola...kadang2 angkut sekali bini ngan anak2. Aku mmg malas nak ikut setakat nak tunggu ikan makan umpan berjam2 baik aku membuta kat rumah.



Anak kedua Wan.



Jemput makan jangan malu2..kita bagi makan kenyang2 dulu kejap lagi kita start kutuk mengutuk ya.



Yang hujung baju biru tu Jalal...lately ni jer aku baru kenal sebab waktu zaman sekolah En Win kata dia budak baik...gi sekolah habis sekolah terus balik duduk rumah..tak join disco2 ni. Tapi diaorang kat sekolah tetap rapat lah. So bila ada reunion raya tahun lepas tu yang dapat jumpa kawan lama2 terus jadi rapat balik. Tapi kutuk tetap kena tak kisah baru kenal ker tak...mula2 bini Jalal yang tudung merah ni macam malu2..lelama jadi bahan kutukan gaks..hahaha. Baju askar tu lah bini Wan.

Bini Wan ni muda giler baru 27 tahun...waktu kawin dengan Wan umur Farah baru 22 tahun. Dia kata Wan tipu dia cakap waktu tu umur dia 26 tahun padahal dah 34 tahun waktu tu...nasib baik mak Wan bagitau kalau tak sampai kawinlah saya kena tipu...hahaha. Amboi nak ngorat perempuan muda jer kau Wan. Berani tipu umur tak mengaku dah tua ya....hahahah



Bakar jer habis..bakar jer habis...



Amboi bukan main happy kau Lang...



Budak2 lantak lah terjerit2 kat dalam...main lah korang senang mak bapak nak sembang. Kang lapar pandai lah diorang keluar cari makanan.



Yang pakai topi tu Apang...alhamdullilah anak dah 5 orang. Memang jadi bahan lah anak ramai..hahaha. Korang tahu orang tua2 kalau kutuk lucah2 jer. Bertabah lah Apang ya. Apang pun kawin dengan perempuan muda gaks..sama umur dengan Farah 27 tahun. Isteri Apang tak ada hari tu dalam pantang.



Lepak sampai kul 12 malam...itupun sebab anak2 memasing dah mengantuk. Kalau tak aku rasa kul 3 pagi pun tak balik lagi ni.



Next month plan nak buat steamboat pulak...seperti biasa rumah aku jugaklah. Aku ok jer..janji happy kan!! Memasing anak dah dua tiga orang...tapi perangai giler macam tu gaks aku tengok tak berubah2...hahaha. Lantak lah korang janji bahagia kan!!



Licin..bagus tak membazir



Time untuk mengemas...maid sila salin uniform!!

9 comments:

msredcheesecake said...

byknye pilihan menu... memang, kalau anak takde memang balik lambat lagi la...

IdaShazana said...

wife jalal tu kawan akak

Irfa said...

tergoda ngan bbq :)

Fieda Redzuan said...

amboi kak elly.. glamer la lepas ni dah jadi featured blogger :p

p/s: komen takde kena mengena dengan entry. haha

Filla said...

hmmm teringat bbq ko buat dulu.. next steamboat n bbq.. perlukan pertolongan, aku ada.. ewahh

Fiza Abdul Rahman said...

kak elly, kat mana order semua menu2 ni... bagi lah contact no.. maybe satu hari leh order..

Nurzakiah Hanum said...

hai sis
anum singgah blog sis & Follow
salam perkenalan

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

asma nuwa said...

bestnya...teringin nak wat mcm ni gak lah...