Nuffnang Advertisement

Monday, February 17, 2014

Weekend kami....


Saturday or Sunday mmg masa untuk keluarga. Aktiviti mmg penuh ada jer benda yang kitaorang nak buat. En Win pulak jenis yang tak suka duduk rumah....that way hujung minggu aku akan bangun pagi2 settled apa yang patut. Basuh baju sekolah...mengemas...memasak..buatlah apa2 benda yang tertunggak. Tengahari confirmed kitaorang keluar. Selalunya hujung minggu aku jarang masak makan tengahari...aku lebih prefer masak untuk dinner...lepas makan dinner baru keluar balik gi tengok wayang or karaoke.

By the way aku dah tak pakai maid lagi...FIL dah sihat so budak2 kembali hantar kerumah MIL. Part time datang setiap hari Sabtu jer untuk mengemas. Aku ada gaks dengar orang cakap2 pasal laki aku tak nak makan makanan maid tak silap aku ayat laki aku macam ni ..."I tak nak anak2 i makan air tangan maid". Amboi siap ada persoalkan "kotor sangat ker tangan maid tu"?? tu lah korang tak nak selidik dulu terus buat kesimpulan tak baik tau. Laki aku bukan tak nak makan masakan maid....dia lebih prefer bini dia yang masak...maid tu semua tugas di dah buat tak akan masak pun nak suruh maid...ini dah tanggungjawab seorang isteri kalau semua kau serahkan kat maid abis isteri nak buat apa. Kata En Win masakan maid ada rasa lain sikit tak sama dengan masakan seorang isteri so walaupun penat or lewat macam mana pun aku akan pastikan masak untuk En Win dan anak2. Tak pernah terlintas difikiran aku geli sesama manusia. Aku masak untuk maid sekali makan...bekerjasama gitu kau mengemas aku memasak. Tapi tak ada lah sampai maid tak boleh sentuh dapur...setakat goreng2 tu kadang2 aku suruh gaks maid buat. Lain kali jangan buat kesimpulan sendiri ya..takmo3.

Seperti biasa Saturday Yaya dengan Adik ada  English Class...so dah menjadi rutin aku ngan Filla or Peej akan lepak bersama sementara menunggu budak2 abis class. En Win selalunya ada aktiviti pagi main bola atau gi memancing ngan kengkawan. Petang aku, En Win dan anak2 akan berkumpul semula kat rumah. Amboi sekarang ni setiap petang Sabtu ada jer aktiviti sihat berjogging atau berbasikal selama 1 jam. Lepas dah puas berjogging baru aku start memasak untuk dinner. Lepas makan lepak2 depan TV kul 10 macam tu keluar balik jenjalan KL or tengok wayang kalau aa mood gi karaoke.



Kiddos ada Project paper kena buat...kena tulis pasal "My Family". Macam2 aku dengan En Win diaorang Interview. Tanya umurlah, pekerjaan lah, hobi lah. Of course aku tambah2 bagi gempak sikit....hahahaha.

En Win sekarang dah menjadi2 hitam nya..panas teruk sekarang ni...gi kerja lak naik motor lagi kehitaman tu bertambah. Orang lelaki ni mana reti nak pakai sun block ni. Kang kalau bukak baju berbelang2 badan laki aku..cian aku tgk. Makesura korang letak kat projek paper "Why my father black colour"? explain elok2...hahahaha.



Lepas di interview anak2 singgah kedai sukan jap En Win nak hadiah kan Yaya bola untuk praktis. Aku macam tak terkata setakat terpilih jadi pemain sekolah pun nak berkobar2. Praktis jer lah kat sekolah yang kat rumah nak praktis gak apa hal. Lepas tu siap beli kan topi bagai....sejak main nettball ni Yaya dah hitam sikit sebab setiap petang berjemur ada latihan. Itu yang En Win tak boleh terima. Tapi aku rasa laki aku over lah aku rasa anak aku sorang jer bila latihan pakai kasut sukan...pakai topi..pakai sun block. Anak orang lain biasa jer aku tgk...sampai Yaya pun naik malu. "Tak payah lah pa..kawan Yaya tak pakai topi pun"...."Jangan nak ngada2 Yaya kena gaks pakai topi kalau tak biar papa jumpa cikgu". Pitam aku dengar..ni ada yang kena buang jadi pemain kang sebab bapak yang over.

En Win: Bila Yaya bertanding

Yaya: Bulan 4

En Win: Ok nanti papa datang..Yaya naik ngan papa....biar papa hantar

Yaya: Tak yah lah papa..Yaya malu lah

Aku perhatikan jer dua beranak ni...tak faham aku En Win kobar2 sangat..setakat lawan peringkat sekolah jer pun yang nak nyibuk tu buat apa. Naik malu anak aku...bukan jer Yaya malu aku pun malu gaks dapat laki over terlebih ni..hahaha



En Win ni kan tak reti duduk diam...dia bukan jenis suami yang suka duduk rumah tengok tv sama2. Aku kadang2 naik fade up...kadang2 hujung minggu nak lah jugak tgk nona ker..melodi ker tak dapat ya. Ada jer benda dia nak buat...kang kalau aku tak teman merajuk. Dia bukan reti gi sorang2 semua orang dia nak angkut sekali. Selalunya sebelum gi Zumba aku akan masak dulu bagi En Win ngan anak2 makan. Balik zumba of course keletihan kan.....belum buka kasut dia dah ajak aku keluar lepak makan or minum lagi. Itu yang selalu aku berangin jer. Tak kenyang2...tak faham aku. Kang kalau aku tak nak ikut dia start lah mengungkit "ooo kalau u nak makan i bawak jer....bila i ajak u tak nak ikut ya..takpe ma sampai hati u buat I". Angin tak korang dengar!!



Me and Kiddos. Gambar selepas berjongging dan berbasikal. Sekarang kena tambah lagi satu aktiviti praktis pass2 bola dengan sikecik sekali terbabit. Tapi kan Kak Ton dah berjaya naik bukit 3 round dah tak pitam...bangga Kak Ton. Esok aku cite aktiviti hari ahad pulak ya...itupun kalau korang nak tahu...hahaha


6 comments:

mrs kayrul said...

x bosan la ye kak elly..setiap hujung minggu dah macam2 planning....

Mrs.R @ Emi said...

sy stuju je en.win xkasik bebudak makan air tangan maid...
org pemalas je nk semua senang...pastu sibukkkkk nk mengata org...

diana said...

BUKAN SUAMI JE,ISTERI PUN SEBENARNYA TAK SUKA SUAMI MAKAN MAID MASAK..KAN??

Unknown said...

babe, anak u yaya lawa sgt2, i suka tgk!

sr :)

siti said...

lagipun bukan semua maid pembersih...mcm maid ct dulu..tumbuk bawang, bawang jatuh kat lantai, kutip blk tumbuk...

Wafiy Reez said...

Rasa nya pernah jumpa kak elly ni??.. tapi tak ingat..