Nuffnang Advertisement

Tuesday, February 18, 2014

Mendidik anak2...


Aku mengaku aku seorang ibu yang garang...bak kata En Win aku tegas tak kena tempat..hahahaha. Aku bukan seorang yang lemah lembut suara aku nyaring..lembut macam mana pun suara aku tetap macam garang..hahaha. Anak2 lebih manja dengan En Win...En Win seorang pendengar yang baik...aku juga pendengar yang baik lepas dah dengar nanti aku melenting. Mungkin suasana aku dibesarkan dengan En Win dulu berlainan. Mungkin aku terikut2 bagaimana cara mak aku mengajar aku dulu sewaktu kecil...jarang berlembut...salah memang kena marah kaw2 punya...rotan, hanger dah selalu kena kat badan...hahaha. Jadi aku dah terbiasa keadaan macam tu.

Kadang2 aku cuba untuk berubah...cuba untuk menjadi wanita lembut...tapi tak kena langsung dengan jiwa aku...rasa macam menipu diri sendiri. Aku bukan garang tapi aku tegas...aku nak semua nampak cantik dimata...semuanya nak nampak perfect...padahal aku pun bukan prefect mana pun. Tapi aku tetap cuba menjadi ibu terbaik untuk anak2. Menyediakan keperluan anak2 sebaik mungkin..Ya aku mengaku aku banyak berubah demi anak2. Dari tak pandai memasak langsung slow aku berubah kepada pakar memasak..hahaha. Dari pemalas aku bertukar menjadi rajin...dari seorang kuat tidur aku berubah menjadi morning person yang bangun awal giler semata2 untuk keluarga tercinta.

Aku memang tegas dengan anak2...especially hal sekolah. Cuti sekolah bermula jer aku dah start carikan aktiviti untuk anak2, cari guru tuisyen, siap kan time table aktiviti untuk diorang aku tak nak anak2 ketinggalan...berbeza dengan En Win dia lebih suka anak2 diberikan kebebasan...buat apa yang mereka suka...lebih bersikap terbuka. Lately ni aku dengar banyak komplen dari anak2 dekat En Win...pasal mama asyik suruh belajar....asyik nak marah jer. Amboi!! korang ngadu tu kat laki aku...harus aku tahu kan. Macam mana nak cakap yek aku rasa apa yang aku buat sekarang ni mesti sama dengan mak2 yang lain cuma mungkin pendekatan kita berbeza. Korang pergi sekolah, buat homework, gi tuisyen, gi mengaji, gi aktiviti yang aku uruskan ...itu dah cukup mengembirakan hati aku dan itu  tanggungjawab aku sebagai ibu...lepas tu korang nak buat apa buat lah....sebab itu tanggungjawab korang sebagai pelajar. Of course bila kita keluarkan duit kita nak tgk sesuatu yang berbaloi dan sesuatu yang boleh nampak especially kejayaan anak2. 

Mungkin anak2 bosan setiap hari dengar bebelan aku suruh siapkan homework, berleter suruh mandi, kejutkan mereka tengah sedap tidur bangun untuk ke class ngaji atau tuisyen, bebelan yang tak henti2 suruh diorang kemas tempat tidur dan mainan. Tapi aku bukan seorang yang kejam...aku ada perancangan...waktu berlajar buat bersungguh2...cuti sekolah aku arrange kan percutian untuk sekeluarga bergembira cuma mungkin anak2 masih belum faham konsep yang aku cuba sampaikan.

Aku kena peka dengan kelemahan anak2...contoh adik tak ada konpiden bila cakap dan menulis omputih..ok aku usahan cari tempat berlajar dan alhamdullilah banyak perubahan yang aku boleh lihat. Takpe mama sanggup tunggu dan hantar asalkan anak2 mama berjaya. Yaya seorang pemalu dan susah bergaul..ok bagi dia masuk or join aktiviti sukan..bagi peluang dia beranikan kan diri berdepan dengan orang ramai dan mama boleh lihat perubahan Yaya juga.

Aku faham sangat dunia kanak2...dunia budak yang hendak meningkat remaja..tak akan pernah nampak mengorbanan seorang ibu...hidup penuh memberontak..aku lah tu...hahahaha. Itu sebab En Win selalu diorang anggap bapak terbaik sebab kehendak anak2 selalu dituruti berbanding dengan aku yang alwiz say 'No' kecuali buku. Tapi korang tak tahu sebenarnya mama lagi sporting tau...papa tu pura2 jer lebih..hahaha.

Kalau Yaya dan Adik dah besar dan bila korang baca blog mama ni...Mama nak korang tahu Mama garang bukan sebab Mama benci...Mama garang sebab mama terlalu sayangkan korang berdua. mama nak korang berjaya dan inilah satu2 harta yang mama boleh bagi iaitu pelajaran. Mama bukan memaksa tapi mama nak korang anggap ini satu tanggungjawab. Mungkin mama tak pandai tunjukan atau luahkan kasih sayang tapi percaya lah korang berdua adalah nyawa mama dan mama terlalu sayangkan korang berdua. Cita2 mama hanya satu mama nak anak2 mama berjaya dalam hidup dunia dan akhirat. Kebahagian korang berdua adalah kebahagian mama jugak. Mama nak anak2 mama bukan sahaja berjaya tapi bahagia dan itu janji dan doa mama untuk korang berdua. Mungkin sekarang korang marah dan benci mama tapi InsyaAllah satu hari nanti anak2 mama akan faham apa yang mama cuba lakukan. Mama dan Papa akan bekerja lebih kuat lagi untuk memastikan anak2 mama mendapatkan tempat berlajar yang terbaik dan itu jer yang kami boleh berikan dan itu janji kami..InsyaAllah.



Harta yang Allah berikan untuk kami berdua...InsyaAllah akan kami jaga dan bentuk supaya menjadi insan yang berguna.

23 comments:

IdaShazana said...

luahan hati sorang ibu. sama la kita elly,,,, tegas. anak selalu buat luahan perasaan pd bapak diorang

Noor Irdawaty said...

sedih baca kisah kak elly ari ni... tp itulah situasi yg sy alami skrg...dua2 ank sy rapat ngan ayah diaorg sebab sy ni garang...tp sy buat semua ni sebab sy nak diaorg ada masa depan dan berjaya

Irfa said...

LUAHAN HATI SEORANG IBU
SAMALAH ELLY, AKU PUN
MMG GARANG, TP AKU GARANG SEBAB AKU SAYANG..MCM MAK AKU KATA 'KO JD MAK NANTI, KO TAHU LAH SENDIRI'

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak exactly cam saya, nak semua perfect tapi sedar diri yang tak berapa perfect sangat..Lagi satu mmg anak2 suka dan sayang ayahnya lebih dari saya...Tapi takpe cam akak tulis tu mungkin anak2 tak nampak apa yang kita cuba buat dan latih diaorang..Mungkin diaorang rasa annoying kita asik bebel2 tapi hakikatnya kita penyayang kan? Hehehe, saya pun selalu cakap NO kecuali pada buku je..Satu hari nanti diaorang akan sedar..

Malinda said...

Akak ni garang gak elly kuat membebel tapi bapak diorng lagi garang walau pon bole gak gurau2 dan x kuat membebel...garang2 kite pon utk kebaikan diorng gak nnti...

yasmine said...

MY 1ST TIME KOMEN...elly i pun ada 2 anak pompuan n semua luahan u disini mewakili kita ni mak mak kan...semoga anak anak u berjaya nanti...amin...sedih lak baca blog u arini..touching...

Norma NML said...

Hanya ibu yg faham hati seorg ibu...sentiasa inginkan yg terbaik utk anak2..same as me...ank ckp kdg2 ummi grg tapi ummi ttp terbaik ..terus tak jadi marah..hehe

mama jariss said...

Alamak, kak ton dah touching2 la pulak...huhuhuhu.....akak jangan risau...InsyaAllah, bila anak2 akak dah besar nanti..baru diorang paham..kenapa akak garang-garang... semuanya untuk kebaikan diorang, kan?

peej said...

takyah nak entry sedih sangat ok.
eh ke aku yang emosi lebih lately, baca entry ni pun nak rasa sebak.

FaRah Baharom said...

alahai touching pulak baca 2nd last paragraph tu. sama je kita kot, suara memang tinggi sokmo high pitch! MArah tanda sayang kan? :)

akish ali said...

kak elly..give me five!!!
tacing gile luahan hati ibu...
kite mak2...mmg nak yg terbaik2 utk anak2 kan...

=)

Filla said...

huwaa touching plak aku.. betul lah tu.. setiap ibu nak kan yang terbaik untuk anak-anak.. dah besar nanti diorang pasti paham ;)

sheisjaz said...

Serious touching ok kak elly..

1st sebab dulu saya pun mbrontak sbb emak saya kononya kongkong saya..but syukur jd org skang..

2nd..Walaupun anak saya kecik lagi, tapi saya selalu terasa ngan anak saya sebab anak saya rapat ngan orang lain (papa dia,uwan dia,makcik2 dia) sebabnya saya garang..Dia xnak pun dengar cakap saya,cakap yang dia rapat dia dengar tau..memang sedih..saya pernah menangis beriya2 depan dia..xtaulah dia paham ke tak kenapa saya nangis..sebab dia cakap camni.."nape ma?nape?ma akit ke?" hahaha..

Anyway 1 day, diorang akan tau gak kenapa kita emak2 ni garang..semuanya bersebab..

anna hashim said...

eh, nape tetiba plak air mata merembes keluar baca entry ni..heheheheee sebab dulu saya mcmni, memberontak...bila da h besar baru lah faham..nape mak ayah dulu soh kita belajar :)

paish said...

mcm tu lah emak2 ni kan..slalu tersisih sbb x sporting katenye..sob3 lantak ler janji dia tau kita sayang dia :)

asma nuwa said...

kak elly, sy pun mcm tu jugak...tegas dgn anak2. selalu bgtau diaorg mama garang sbb sayang.nak anak2 mama berjay cemerlang dunia dan akhirat. mama akan bahagia bila korang berjaya. biar mama penat sikt asal korang bahagia....itu ayat sy bgtau kat diaorang...sedihkan.....

asma nuwa said...
This comment has been removed by the author.
asma nuwa said...
This comment has been removed by the author.
mekzaa said...

saya pun sama. tapi pas tu saya panggil balik anak dan peluk cium bgtau kenapa mak garang mcm tu. sbb kalo tak buat mcm tu rasa bersalah sgt. tak per elly, nnti anak kita akan faham dengan sendiri kenapa kita buat mcm tu. biasa la kalo mak garang ayah lembut, kena berlawanan baru la meriah keluarga. hihihii.....

Byzura Mj (By) said...

tetiba sebak. dush!

saya tak tipu!!nina the mummy said...

hi elly...sbb kan ko suke shopping,ce pegi shopping kat Big Bad Wolf Books kat MIECC Mines,tapi buku la...anak2 ko mesti suke!!!silap2 ko pon taknak balik!! murah giler!!btw suke blog u! kalo pegi citer kat akak ye.

Aty_Fared said...

Saya dulu jadi kakak pd 4 org adik lg garang dari sekarang... asik2 saya semua pelik...huhu..mungkin tunggu anak 2 3 nnti kot baru seruan garang tu kembali..ngeeee

Aty_Fared said...

Saya dulu jadi kakak pd 4 org adik lg garang dari sekarang... asik2 saya semua pelik...huhu..mungkin tunggu anak 2 3 nnti kot baru seruan garang tu kembali..ngeeee