Nuffnang Advertisement

Friday, February 7, 2014

Dapur


Aku ada satu perangai buruk (sebenarnya banyak jer perangai buruk aku) kalau beli barang selalu kelam kabut...tak check betul2. Asal cantik dimata aku jer...ok boleh beli. Aku bukan check details sangat. Asal cantik...asal mengikut budget aku ok jer. En Win jenis yang semua serahkan kat aku tapi bila sesuatu terjadi aku lah yang kena. Waktu pindah rumah 3 tahun lepas En Win bagi aku kebebasan design dapur sendiri...dia cakap ini tempat aku biar aku yang pilih...kang kalau dia pilih takut aku tak berkenan. Sebenarnya aku tahu dia pemalas nak cari buatlah alasan macam suami mithali bagi isteri kebebasan memilih....hahaha

Aku kalau orang dah cakap macam tu senyum sampai ketelinga lah...semua exhibiton aku pergi. Ambil katalog sana sini...cuba dapat package yang murah...senang semua harga masuk sekali. Dari Oven, dapur dan cabinet. Survey punya survey teberkenan  dengan design Kian Classic...harga ok dapur cantik..hahaha. Itulah masalahnya dapur cantik!! tapi kualiti elok ker???  So far semua ok KECUALI dapur yang tempered  glass tu...aku tak pernah terfikir benda ni akan pecah berderai.

Aku kalau lepas masak jer...dah jadi kebiasan akan lap dapur bagi bersih jarang aku tinggalkan dapur tu berminyak2...kalau masak waktu subuh pun aku tetap akan lap dan siap mop lantai sekali...kalau tak buat hati tak senang. Malam tu aku masak nak pukul 10..masak kari tak silap aku...settle semua aku pun bersihkan macam biasa. Pukul 3 pagi En Win kejutkan aku..."Ma jom ikut I pergi dapur"...."Pa u nak makan masak lah sendiri I mengantuk lah"...."Meh lah sekejap i nak tunjuk u sesuatu". Dengan hati yang terbakar aku pun ikut...sampai jer dapur tengok2 kaca dah penuh kat lantai...dapur aku retak seribu. KENAPA??




Huaaaaa sedih aku tgk...dapur kesayangan aku ni...pasal benda ni budget aku lari bulan lepas...hahaha. Bila aku letak kat FB pasal dapur ni...melambak feedback aku dapat...rupanya banyak pernah terjebak kes macam aku ni jugak. Antara sebab2nya:

 Tengah dapur panas2 kita lap, ada satu kes tu tercurah air panas pun benda ni boleh pecah berderai. Tapi kebanyakan cakap tak blh withstand strong heat. Tapi yang paling menakutkan satu reader ni tengah masak tiba2 kaca pecah dan berterbangan...Fuyoo giler tu buat nya kena muka atau kena budak2...camno.



Hambek retak seribu dapur aku.

Sekarang ni aku dah tukar ker stainless Steel...senang tak yah risau2 lagi. Panas2 pun blh lap....aku beli brand Fagor. Kalau retak gaks aku letak jawatan...tak yah masak2 makan kedai setahun...hahahaha



18 comments:

IdaShazana said...

bahaya betul ek. kena bagitau laki ni sebab dia suka lap dapur time panas. kang hati i pulak yang panas dengan dia

Nurulhuda Abdul Latip said...

aiyoh takutnya dahlah saya suka lap dapur lepas je memasak...takpelah akak tukar brand fagor bagus tu..Saya pun pakai brand biasa2 jer..

Jueliza Jamani said...

Allahuakbar Elly... tertelan air liur baca entri ni.. terus teringat dapo kat umah.. risaunya kalo masak tetiba meletup.. kawan i sekali tu tengah kukus apam polkadot tu penah meletup sekali n dapo dia pecah macm ni la.. eee gerun..

Cik Puan Rara said...

hmm kak,kalo yg kaca ni mmg gitu.dia xtahan.

*sy yg PM akk kat fb kejap td =)

siti said...

hah biar betik kak....

kalo camtu gaya kena hati2 kat dapo iols pun kaca hitam tu, belum retak lagi huuu seram pulaks

otaktepu said...

Salam Kak,

kebetulan dapur saya pun baru je mengalami benda yang sama..belum tukar lagi..
er, dapur yang lama tu kita boleh angkut aja kan.. tak berderai ke..

otaktepu said...

Salam Kak,

kebetulan dapur saya pun baru je mengalami benda yang sama..belum tukar lagi..
er, dapur yang lama tu kita boleh angkut aja kan.. tak berderai ke..

sara82 said...

salam kak elly,dapur tu brand rubine ke? alamak sama la plak..saya baru pakai 2 tahun tp tak kerap sangat huhu risaunya! so pecah tu kes kalau kita lap masa panas2 ke?

Elly said...

otaktepu: Dapur lama boleh angkat jer ganti yang baru...tapi make sure u kena ukur semua beli yang baru..saiz tak sama

Sara82: Yupe brand sama tu..hati2

peej said...

stainless steel bagus.
aku rasa umah mak aku dpd tahun 89 tu, dapur now tu dapur kedua. lama gila tahan.
so tak dapat letak jawatan ye.

kenn pg mohd said...

Hi elly,nak tanya brapa harga u beli dapur ni?i hv the same brand as yours,just wanna compare the price,tq

Eita Hass said...

kak elly, sy pun suka lap lepas masak jgk.. kdg2 mase tgh masak pun sy blh lap, tu kalau tgh meggoreng lah.. huhuhu... x suka tgk dapur minyak2 ni.. adoii.. takut jgk kan kalu tetiba pecah berderai mcm tu.

naz affendi said...

Saya lepas masak memang akan terus lap dapur. Elok je padam api terus lap. Bahaya eh rupanya. Ngerinya kalau meletup depan mata lebih2 lagi depan anak. Terima kasih la sebab share benda ni.

Azziah Nawawi said...

klau tak silap, lap dengan tisu or kain kering takpe, jgn kain tu basah. lagi 1, klau dapur jenis kaca, tak blh masak dlm jangka masa yg lama utk satu2 masa. kaca, bila panas, pastu kena pulak air, mmg akan pecah. klau beli jenis kaca ni, make sure, skali masak tak lebih dari 90mnt. klau tak silap saya la. ada anggaran masa dia. masa beli dapur, kena tanya kedai betul2. kadang2 kita lupa, rebus sup tu sampai 2 jam. dapur sebelah pun on jugak. seminggu buat gitu, siap lap dgn kain basah, confirm berderai. better guna jenis stainless stell. jenis kaca blh guna, tapi kena extra care..

Enn Haris said...

salam kak elly,

saya tgh mencari dapur stainless steel, sbb takut la dgn yg kaca ni, ramai ckp senang pecah... kak elly boleh share x rupa dapur fagor tu kat blog?

suke baca blog kak elly! thank u!

Sue said...

elly.. nk tgk rupa dapur stainless steel bole??? risau lak nk beli dapur kaca camtu.. mujur tak beli lagi kan... kakak sy pun da rosak dapur kaca tu. sbb katanya heavy cooking. dia rajin merebus tulang buat sup bagai... now pakai dapur biasa beli kat tesco jekk dia tu..

Chestha Ginanzar said...

Izin nyimak buat agan & aganwati bila perlu rumah cek di Disini
lengkap dengan Sewa Apartement
&Perumahan Baru

Saipol Nizwari said...

Saya rasa pecah sbb pasang x betul..tapak dia kena betul2 duduk betul atas simen..