Nuffnang Advertisement

Wednesday, January 29, 2014

Busy part 2



Bukan main cite pasal busy pun ada part 1 and part 2. Aku kan manja suka jer mengadu kat korang...malas aku nak mengadu kat En Win asyik bertekak jer baik aku ngadu kat korang kan..... lagi best...nanti ada jer kata2 semangat korang bagi...hahahahaha.


Semalam ngadu kat korang pasal Yaya malas tuisyen. Macam ni citenya. Yaya sekolah pagi...sekarang pulak dah aktif sukan..habis sekolah kul 1.00 petang....lepas tu kena datang balik sekolah kul 2.45 pm ada latihan bola jaring...dia dipilih untuk pasukan sekolah. Itu takpe lagi...aku dah cakap dengan En Win habis sekolah kul 1.00 biar dia duduk jer sekolah sampai kul 2.45 pandai2 lah nanti dia makan kat kantin ngan2 kawan. En Win tak bagi dia cakap anak dia tak ada kawan..Yaya mengadu dia duduk jer kat tandas sampai kul 2.45pm sebab tak tahu nak buat apa....kawan2 dia semua balik rumah. Korang panas hati tak dengar..ngada2 yang pi duduk dalam tandas tu buat apa...duduk lah kat kantin or library mana tak rasa nak tampar jer. So En Win bila dengar benda2 macam tu cepat lembut hati...aku dah angin siapa suruh duduk kat tandas macam tak ada benda lain pulak boleh buat....geram kan rasa nak tunjal2 budak ni. Ok so En Win pun sanggup ambik dan hantar anak dia gi sekolah. Habis sukan kul 6.00 ptg...lepas tu mengadu letih. Tuisyen kul 8 sampai 9.45pm tak larat bangun...balik tu aku dah siap2 bagi makan dan suruh rehat dulu...eh! bila cikgu on the way nak datang rumah dia boleh melalak2 tak nak tuisyen alasan letih dan mengantuk. Kalau korang naik hantu tak??? bapak dia boleh sokong "takpe lah sian dia letih..biar I call cikgu cakap cancel tuisyen hari ni". Telinga aku dah terbakar...start bertekak ngan En Win. Pasal dia sorang kecoh satu rumah....kesudahanya cancel class tuisyen. Aku malas gaduh ambik beg terus gi Gym...


Part 1 selesai...hahahah. Ok bila En Win sibuk ambik dan hantar anak gi sekolah...staff pulak asyik sms masalah itu ini...aku pulak bising dapur tak cari2 lagi....tetiba En Win meletop hantar sms ayat power giler kat aku....Eh! ini boleh mendatangkan marah...maka terjadi lah berbalas2 email...bertubi2 serangan balas...hahaha. Berair lah mata aku sekejap...aku lagi sibuk sampai putus2 tali selipar aku terkejar sana sini uruskan semua benda. Last2 aku juga yang kena handle hal dapur tu. Dah petang macam tu...En Win whatapp aku...dia kan cepat lembut hati dia dah marah aku berbakul2...boleh pulak hantar whatapp "Miss u Ma...malam kang kita kopi2 ya" puiiiiii pujuk ngan kopi jer...I tak pandang ok...bagi lah sebiji charm Pandora baru I maaf kan...hahaha.


Kalau pikir secara logik bukan tak boleh bawak berbincang tapi hati dua2 dah panas...staff buat hal...anak buat hal...itu yang meletop terus. Macam aku cite semalam bila sampai rumah tegur dan borak2 macam biasa walaupun hati dua2 masih berbuku. Selalu macam ni lah malas nak bertekak lama2...buang masa jer. Lagi pun tak suka gaduh2 depan anak2...yang bestnya kita orang akan gaduh benda yang sama...sampai sekarang tak pernah selesai dan tak pernah cuba nak selesaikan...kahkahkah.


Orang dah lama kawin macam ni kot...rasa malas nak merajuk...malas nak ungkit2...malas nak bertekak...malas nak berkira2 pasal duit ni...makan pun macam tu jugak kau ada duit lebih kau belanja kalau aku ada duit lebih aku belanja...macam tu lah kaedahnya. Kalau aku gi market mmg sah2 aku yang bayar...malas aku nak call "Pa tadi gi pasar RM189.00 nanti u bank in ya" nando sama2 makan apa yang nak berkira...kang part lain u pulak bayar...senangkan. Benda2 macam ni kena tolerate lah sikit kalau laki jer bayar...mati lah ooi. Kata dah kawin...dah janji sehidup semati...jadi susah senang sama2 lah ya. Kalau gaduh hal kecik2 diam kan jer lah....tak yah ulang 80 kali...sejuk kan je hati tu sendiri...baru aman rumah tangga...ya dak!! amboi pandainya Kak Ton bagi nasihat...padahal Kak Ton selalu merajuk tapi Kak Ton diam jer lah cuma mata jer menjeling....hahahahahahaha.


Ok itu jer nak ngadu!!





11 comments:

mamaliza said...

hehehe..gaduh2 comel namanya :D

Irfa said...

betul tu elly
agaknya mcm tu lah mak ayah kita yg bertahan smpi puluh2 tahun ;)

Norma NML said...

biasa lah..gaduh2 syg tu lumrah dalam kehidupan..dah mcm asam garam..if takde masakan kita tak sedap..hehe..:)

Aisyah said...

hahaha...jadik kelakor plk citer elly ni..

elly, akak tak ponoh merajuk lps kawin..setujuu..buang masa..just go on je le...

Syahidah said...

comel je kak elly ni..pape pun kak elly n cikwin sweetest couple!..ske tgk

Capt Lalok said...

tak pelah kak ton, agak2 tension,tumbuk je punch bag kat gym tu..hahahahah

lgpun kalau ko paksa anak ko tusyen tapi dia penat..alamat cikgu pun tension.

ini pendapat aku je elly, btw, aku puji cara ko..walaupun manja mengada ttp bersabar..

anita said...

your daughter tu dah pandai manipulate bapanya. at this stage pakar psikologi kata, anak perempuan suka nak bertanding dgn seibu untuk perhatian dan kasihsayang si bapa. memang natural tetapi kena monitor dia tak lebih2 compete ni. bila ibubapa tak united sejiwa sekata mulalah sianak manipulasi pihak ni belakang pihak tu.ur hubby sepatutnya tak sokong anak depan ibunya, private meeting dulu boleh bagi kata putus secara united. let them know, dorang tak boleh masuk kat tengah2 cari hal dengan korang. klu tidak lama2 lagilah buruk perangai anak sampai nanti bapaknya pun takleh nak control dah, lepas tu nak menyesal...too late la.tapi setakat letih tu, mungkin letih la, tak leh ke tukar tuisyen hari tak de sukan , so dia takde alasan dah. ini pendapat sekupang ku.

Norhidayah Mohd Kaharuddin said...

caya lah akak! Bukan senang nak sabar ye tapi kena sabar la jugak..hihihihihi

ieda iedana said...

Eh k.elly, ni nak luah perasaan ke bagi nasihat motivasi untuk rumahtangga? hahaha....

nway, yaya tu maybe nak kena face to face bincang pasal timing tuisyen dia. mana tau dia dah habis tenaga dkt sukan, so memang betul dia penat.
sy guna pendekatan logik sebab sy dulu pun kalau dulu seharian gi kelas dari 8pg sampai 6ptg, malam kol 8 tu memang ya ampun tak larat...
adik2 sy pun sama, lepas balik sekolah je memasing tak makan takpe, janji dapat baring, rehat2..

mungkin akak boleh 'pause' kan tuisyen2 ni, bagi dia aktif sukan. malam biar dia rehat / siapkan homework apa patut.
habis sukan nanti tuisyen la balik... =)

sueanne said...


Hi kak elly, i nk cakap psal pengalaman diri sendiri, bkn sebagai parents tp sebagai anak hahhaha. o

kak elly nasihat la yaya elok2 utk masa depan, tunjuk kalau dia usaha lebih outcome dia mcm mana, kalau dia xput in effort idop dia mcm mana. dia pilih dia nk idop mcm mana. mcm i masa kecik pun parents struggle father i keja siang mlm sbb baru start business, pastu after few years dh idop snang. So i mcm apa2 la my parents can afford to give me anything., tapi with condtion kena dpt atleast brapa A ke atas then they will reward me. kalau ada C mmg kena campak la report card. tuition tiap2 mlm hari sekolah, weekend mmg no tuition at all sbb mmg family time n nk blk kg. tp mmg boleh gila2 dgn parents i mcm u n ur husband walaupun parents i strict, tapi jenis biar i berdikari within certain limit.

Tapi i still dasar pemalas result ok2 ja xgempak pun just average, dip masok kolej main2, tp still dpt keta sbb senang nak blk umah weekends, parents i jenis ajar i independant, smua kena buat sendiri, stakat ulang alik kl - alor star tu xdak hal la nk drive sorng. (dulu la skrmg mcm xsmp2 rasa jauh nk mampos hahah) masa second sem buat degree tiba2 father i just meninggal dlm tidur, just like that, dia mmg ada history saket jantung tp masa be4 dia meninggal tu dia sihat ja, xnmpk saket, mlm seblm tu i siap p jln2 n mkn2 dgn dia, esok pagi bgn he's gone.

masa tu idop i mmg mcm bam! everything changed, mak i housewife, adek perempuan i skolah lg, i kat uni. what are we gonna do, insurance xda, dgn business father i lagi. just the 3 of us smua perempuan. So mak i yg take over business father i, keja siang mlm, i kat privafe college, adek i private school, fees dua org kami ja setahun dh dkt 50k, dgn duit rumah, kereta, bills, pekerja company a few hundred ppl, mmg penat la. now i dh kawen, br start business dgn husband i, baru tau mcm mana susah idop, so u guys mmg kena tegas dgn yaya bab pelajaran, disiplin, and ajar dia berdikari. i dulu ada bibik, so bila dh msuk uni i sewa apartment sorng, xshare, mcm nak nanges suruh bibik ikut hahahah, bkn xpandai buat keja rumah, tapi baru tau mcm mana penatnya nk jaga smua sendiri. raya bibik balik kg menonggeng buat keja rumah.

sbb tu la sebagai perempuan kita kena keja, kena ada savings sendiri, and kena pandai berdikari and dont ever bergantung kat husband or anybody, coz we nvr know whats gonna happen.all of this happened 4 yrs ago, br ja, still struggling tapi masih berusaha.


hahahha sorry for spamming ur blog dgn life story i, just nak share the moral and experien e dgn smua org

MISS DIVA said...

kak ton nih cute sangat