Nuffnang Advertisement

Monday, January 13, 2014

Bali Day 4

Ada gaks received komen kat FB "banyak duit kau kak berjalan jer"..."giler ya kerja kau asyik turun naik flight jer". Amboi jujur betul komen korang ya...hahahaha. Aku bukan banyak duit..semput gaks cari duit sana sini ...korang jer tak nampak semua tu. Bila keinginan ada kena lah usahakan sampai berjaya...ya dak. Bisnes sendiri ni lagi susah bukan macam makan gaji..untung ke rugi tempat kita berkerja still dapat gaji. Berniaga sendiri ni kita kena pikirkan gaji staff dulu, sewa kedai, bil2, minyak lorry, overtime pekerja ...bila ada balance bukan boleh senang2 guna...simpan lagi utk rolling bulan depan. Kalau tak bekerja bersungguh2 tak dapat berjalan sana sini.

Kita kena ada target...kata lah korang hujung tahun ni target nak pergi Thailand... dapatkan budget dulu...bila dah dapat budget tu kena pandai2 simpan utk capaikan target korang tadi...tapi kalau tak berjaya...sabar dulu jangan putus asa..simpan sampai berjaya sebab percutian ni suatu kepuasan diri kalau korang rasa tak perlu dan ada benda yang lebih penting...jadi simpan niat bercuti tu dulu. Cuma bagi pendapat aku percutian adalah satu reward utk diri sendiri setelah kita bertungkus lumus mencari duit dan ini lah masa kita untuk berehat.



Sambung bali kisah Bali hari yang keempat...hari terakhir kami berada di Bali...esok pepagi dah nak balik. Memang dah decide last day baru nak shopping. Nak cari kain batik utk kedua2 Mak...Kopi untuk abah...untuk anak2 nak cari baju basahan utk pakai dirumah.

Sewa motor sekali lagi...senang nak stop2 kalau nampak kedai2 yang menarik.



Sebelum tu singgah dulu bekpes...ini pun salah satu tempat paberet kitaorang. Tiga kali datang mesti singgah tempat minum ni. Restaurant ni ditengah2 antara Kuta dan Legian. Ada reader tanya aku mana tempat yang sesuai utk book hotel. Bagi aku semua best pilih jer Legian ker, Kuta ker or Seminyak. Tiga2 tempat ni mmg kawasan shopping dan happening.



Muka keletihan...mana tak letih lantak dengar live band sampai kul 3 pagi.



Kedai ni ala2 kopitiam



Tak yah nak termenung...jap lagi sediakan je lah duit isterimu mau belanja utk anak2 dan ibubapa.



Kalau korang pandai tawar menawar lagi murah boleh dapat. Aku bila nak mintak discount jer panggil En Win. Dia gaduh2 pasal harga ni tak ada hal



Belikan budak2 suar duduk rumah...kalau tak bantai pakai baju berjalan...bila nak jalan tak ada baju...bagus!! memang jadi singa lah aku..Aku borong sorang 12 helai sorang pakai lah korang sampai tahun depan.



Aku kalau membeli boleh jadi hantu jadian...lupa daratan sikit..haha



En Win dah lari jauh2...terjerit aku panggil suruh mintak kurang



Selipar pun aku rembat...cute sangat selipar pantai ni.

En Win: Ma bukan ker budak2 dah banyak selipar kat rumah..kenapa nak beli lagi?

Aku: sebab cantik dan murah

Terdiam laki aku dgr jawapan sempoi dari bininya...ok gi bayar.



OMG! cantiknya perhiasan rumah ni....giler tak beli. Murah giler ya. Mata aku dah kedip2 pandang EnWin...dia boleh tak nak pandang muka aku. Eh...ada aku kesah nak jugak....



Kena dengan konsep rumah I...hahaha



Ikutkan hati banyak aku nak borong...tapi ketakutan menguasai diri...kang beli banyak2 mana pulak aku nak letak..udah tersimpan dalam almari jer nanti. Jadi beli lah satu dua kang terkenang2 lah pulak waktu balik nanti.



Mmg meronda jer lah kitaorang...asal kedai cantik jer berhenti. Jangan risau korang tak akan sesat...kalau sesat pun tanya jer lah kiri kanan. 



Tgh ronda2 nampak kedai kain batik...ok sila berhenti ya...adinda mau borong lagi...lupa sekejap aku naik motor...kena jadi orang Indon pulak kang...letak barang atas kepala. 

Aku mmg suka beli batik...ala2 tradisional gitu...pakai baju sulam dengan kain batik terselah jiwa perempuan melayu terakhir. Anak2 cukup tak berkenan kalau aku suruh diorang pakai kurung dgn batik...aku tak kisah pakai jugak. Tahun ni pun mama beli batik Indon utk korang pakai...hahaha



Sulam kebaya...aku lebih prefer sulam kurung.



Anak2 ini baju korang nanti Sulam kurung digayakan dengan batik bali.


Badan aku tak cukup slim pakai kebaya. 

Settled borang baju dan kain batik...misi seterusnya mencari kopi bali untuk ayah tercinta. Aku dan abah pengemar kopi lepas makan mesti nak kena minum secawan kopi so far the best kopi yang aku pernah rasa adalah dibali...bau kopi tu harum giler...sedap sangat wei! 

Sempat tanya pakcik kain ni mana tempat nak cari kopi...dengan pantas pakcik ni draw kan map...ok senang dan dekat.

Sebelum tu siapa nak ke Bali dan ingin mencari baju2 diatas ni...ini alamatnya

Serasi Mode
Jalan Iman Bonjol 
No 80 Denpasar
Tel: 0361-484597



Dalam 15 minit kitaorang dah sampai tempat yang dicari. Ok cun banyak jugak kedai2 baju kat sini. Aku kembali meroyan...hahaha



Kopi Bali



Paling sedap Kopi Kupu namanya. Aku memang borong berpacket2 utk buat stock setahun. En Win kata aku giler...giler pun bini u jugak. Sekarang aku tgk dia pulak yg melampau "Ma nak kopi Bali".

Alamat
Bhineka Jaya
Jalan Gajah Mada
No.8 Denpasar Bali
Tel: 0361-224016



Ronda2



Misi mencari baju aku pulak...mana boleh anak jer ada..emak nya pun kena ada



Suka lah baju kerawang2 ni...mmg kena dengan jiwa raga aku.



Laki aku dah malas nak melayan aku waktu ni...aku boleh duduk dekat 1 jam kat kedai kain tu. "Bang ooi tak beli rugi...kain kat sini murah2 semeter RM15.00 jer pun"

"U gi lah pilih....i nak makan bakso...abang bakso tu tgh tunggu I"



Sedap sangat agaknya sampai 2 mangkuk laki aku makan. Aku bakso kurang sikit..tak suka sangat.



Cantik kan design batik Bali dalam RM50.00 sehelai



Beli jugak...ok lah sedondon anak beranak nanti.



So far aku pergi Bali tak pernah sampai area seminyak ni...hari ni kitaorang sampai jugak kesini hasil main redah jer...tau2 dah sampai area seminyak. Lepak makan2 kat sini. Kedai makan dan baju sama jer dengan legian dan kuta.



Ini namanya nasi campur...tak sedap sangat lah.

Puas ronda2...sampai kiri kanan depan belakang penuh barang baru kitaorang balik. Sampai hotel dalam pukul 4 ptg bantai membuta dulu.

Malam tu En Win ajak keluar makan...aku suruh dia tapau jer...aku nak berkemas beg2 dulu...simpan semua barang yang beli tadi.



En Win beli satay kambing dan ayam, nasi goreng dan nasi campur.



Bersantai di balcony Hotel



Satay minang...boleh tahan sedap. Diorang punya satay tak macam kita ada timun, nasi impit dan kuah kacang. Diorang kalau beli satay dapat satay jer lah...kuah dia sedap manis jer.



Amboi berselera makan Bang



Ni aku punya

Dah kenyang malam tu En Win ajak jalan2...Tak nak naik motor kali ni...nak jalan kaki sampai ke kuta...shopping sikit je lagi untuk anak2


Beli sunglasses utk budak2



dan baju Basket Ball



Ini aku tak beli...Bahaya ya. Tak yah nak senyum2 sangat nampak pembuka botol ni...hahaha



Omputih ni paksa aku tangkap gambar dia tengah pakai topi...layan jer lah.


Lepak Coffee Bean kat area Kuta



Perempuan gemuk nak makan cake walaupun tadi dah belasah nasi. Bulatnya pipi...macam pau sardin...hahaha



Sambung ronda lagi ke shopping mall pulak





Tak beli apa pun...saja cuci2 mata. Itu jer lah nak cite..InsyaAllah satu hari nak bawak anak2 kesini. Kesian diorang asyik tanya jer...best ker Bali. Best sayang...best sangat.

****The End****

14 comments:

strawberi said...

xsangka kt bali ade byk tmpt shopping jugak..cam best jugak tu ..tgk perhiasan umah..uishh..cun...kak elly..kalo bli painting..camne nak wat balik..wrap then masuk kargo..mmg ok ke ke...balik frame sndiri?..share nt bulih?

Irfa said...

watammat ;)
kreatif sgt pembuka botol tu
huhu

Izzan Yong Rosdin said...

alah...ending cm tak berape nak best jer... x puas baca ni.. sambung lg pls.. tq

Filla said...

napa aku gi bali tak jumpa tempat beli kain sulam kerawang tuuuu??? nak jugakkkkkk.. eh kita tukar lah, plan gi bali jom? hahah.. mampos kene lempang.

sheisjaz said...

kak elly..

Jaz g xjumpa pun yg jual baju kerawang2 tu ngan batik2 tu???
Memang kena g lagi ni..stress lah..hahahaha..

aimi said...

Salam kak. Kat mana kedai yg jual kerawang2 tu? Sy tak jumpa lah. Nanti nk pergi lagi next month. Nak beli yg mcm tu tapi tak jumpa. Help me pretty pls :(

aimi said...

Salam kak. Kt area mana ye kedai kerawang2 ni. I just got back yesterday tp tak jumpa kedai jual kurung sulam ni. Nak sangat2 beli. Next month nak pergi lg. Kalau boleh bgtahu ye which area..pretty please. Thank you kak :)

Elly said...

aimi: Baju kerawang2 tu kak elly ada sediakan email kat blog u blh refer ya

sirsaeba alafsana said...

Bila kawan2 nak ke bali kontak saya saja. Nama sy Arifuddin. Tour driver guide bali. +6287762155559. Whatsapp +6281239693222 siap menghantar tour dengan senang hati.

sirsaeba alafsana said...

Bila kawan2 nak ke bali kontak saya saja. Nama sy Arifuddin. Tour driver guide bali. +6287762155559. Whatsapp +6281239693222 siap menghantar tour dengan senang hati.

sirsaeba alafsana said...

Bila kawan2 nak ke bali kontak saya saja. Nama sy Arifuddin. Tour driver guide bali. +6287762155559. Whatsapp +6281239693222 siap menghantar tour dengan senang hati.

sirsaeba alafsana said...

Bila kawan2 nak ke bali kontak saya saja. Nama sy Arifuddin. Tour driver guide bali. +6287762155559. Whatsapp +6281239693222 siap menghantar tour dengan senang hati.

sirsaeba alafsana said...

Bila kawan2 nak ke bali kontak saya saja. Nama sy Arifuddin. Tour driver guide bali. +6287762155559. Whatsapp +6281239693222 siap menghantar tour dengan senang hati.

Apple said...

wahh best nya. selama neh pegi bali xtau ada tempat shoping best... bleh rekomen lg tak tmpt shoping best kat bali...?