Nuffnang Advertisement

Friday, January 10, 2014

Bali Day 3


Amboi korang puji melambung2 kata aku dengan En Win ni pasangan romantik. Idak ya kitaorang tak romantik tapi lebih kepada pasangan sempoi..kenkadang jer jiwa romantik tu datang itu yang terlebih2. Tapi hakikat aku memang suka dibelai tapi masa dan keadaan tidak dapat mengizinkan selalu berbuat begitu...hahaha. Isteri mana yang tak suka dibelai jangan cakap isteri jer..suami aku tu lagi  no. 1 manja terlebih2 tapi  macam aku cakapkan tadi masa tu tak ada nak romantik lebih2 ni cukup lah setakat cium dahi sebelum pergi kerja dan sebelum tidur. En Win ada satu tabiat dari dulu yang aku rasa sweet sangat...kalau gaduh macam mana pun malam tidur kena satu selimut kena pegang tangan..gaduh2 lain cite waktu tidur kena pegang tangan jugak...hahaha. Mmg tak jadi marah lah jawabnya kan.

Back to cite Bali...kat Bali ni korang tak yah nak pening kepala pikir baju apa nak pakai...kat sini semua sempoi...korang pakai baju duduk rumah pun tak ada hal. Tak ada orang peduli pun nak pandang...agak2 tak ada baju beli jer kat tepi2 jalan tu RM15.00 dah dapat dress. Sempoi kan...

Day 3 di Bali kitaorang saja2 jer ambik tour...nak cuci2 mata tengok tempat orang...pergi pun 3 tempat jer. Mengawi, Bedegul dan Tanah Lot. Tour dari pukul 11 pagi sampai pukul 6 ptg. Hari ni kena bangun awal...sempat bekpes kat coffee house...makan roti jer takut nak makan benda2 lain.




Muka tuan belog pagi2 mmg suci murni...hahaha. Rambut kunta kinte pun berjaya aku bukak semalam. Membebel mulut En Win sebab dia kena tolong bukak kan tocang tu. 

"Lain kali u jgn ngada2 nak buat rambut orang muda2 ni"

Aku diam jer lah kang kalau menjawab dia tak tolong pulak aku bukak kan tocang tu.



Kau mampu decoration letak halia seketul



En Win kalau bekpes omputih mmg kesukaan dia



Orang Bali ni kreatif2...semua barang unik2...kayu besar giler diorang boleh ukir2 jadi kerusi. Batu pun macam tu jugak tau2 dah jadi patung jer. Ikutkan hati mmg nak borong barang2 rumah...tapi takut nak cakap ngan En Win...hahaha. Bukan betul kang dia tengking aku...mati aku sakit jantung kat situ. En Win ni kena ikut mood...kalau aku tak nak waktu tu lah dia offer tapi kalau aku nak sangat dia buat dek jer. Susah nak bawak balik lah...macam mana orang tu nak hantar lah...beli kat KL lah. Tapi bila dah sampai KL nando lah jawabnya.



Permandangan sepanjang jalan mmg cantik



Aku ngan En Win tak boleh nampak tempat2 massage. Terbeliak jer mata...hahaha



Nice kan



Sawah Padi. 

Aku tak turun pun....tangkap2 gambar dalam keta jer..dasar pemalas dari dulu. Kalau korang bawak aku tempat bersejarah ni mmg rugi lah sebab aku suka tgk2 jer tapi nak beriya2 dgr kisah sejarah nando ya. En Win pulak bila tempat2 sejarah bukan main berkenan pulak....laut dia tak suka langsung setakat sehari jer dia boleh bertahan masuk hari kedua muka bonyok.



Tempat lawatan pertama Temple Ayun terletak di Mengawi. Perjalanan dari Legian mengambil masa hampir 1 1/2 jam. Actually tak ada lah jauh sangat tapi disebabkan jem itu yang lambat sampai. Orang Bali ni kebanyakan beragama Hindu...diorang percaya hukum Karma...buat baik dibalas baik...buat jahat dibalas jahat.

Adalah borak2 dengan driver sikit tentang kehidupan orang Bali

Driver : Orang Bali ni agak moden kehidupanya Pak...bisa aja duduk bersama sebelum kawin...tapi jangan sampei perempuan itu mengandung...kalau mengadung kena bertanggung jawab...kalau lelaki itu melarikan diri...mmg kita ramai2 akan cari dah bunuh dia Pak. Polis pun ngak bisa buat apa kalau kita udah bunuh.

Fuyooo...hebat2



Aku notice semua pintu masuk mesti sama ukiran batu nya



Temple ni kepunyaan sebuah keluarga yang kaya..sebelum terbinanya temple ini...kisahnya seorang nenek kebayan telah muncul ditengah2 lautan dan sekelip mata hilang...jadi diorang kaya ni mengambil keputusan buat temple dikawasan nenek kebayan tu muncul dan sekarang temple ini dibuka untuk orang ramai.



Actually aku tak berani sangat gi tempat2 sembahyang ni asal jalan kat kuil jer aku selawat...manalah tahu terlanggar pantang larang...kejung pulak aku kat situ.



Laki aku ni beriya buat lawatan tapak







Cantikan



Eh! apa pesen tangkap gambar tangan cam gitu



Tempat ni tengah malam agak sejuk sebab area bukit2 kan



Tak ada apa aku nak cite sangat pasal tempat ni...jom lah cuci2 mata










Kitaorang round tak sampai pun 1/2 jam sampai driver tu pun teperanjat

Driver: Cepat sangat melawat nya Pak..ngak sampei 1 jam. Saya kalau menunggu pelancong yang lain kadang lebih dari 2 jam

En Win: Saya ngak begitu...lagi cepat lagi bagus...cepat habis lawatan nya.



Seberang jalan area temple ni ada satu kedai islam...korang nampak tak lauk dia simple jer kan kuah, sampal tempe, ikan kering dan ayam goreng tapi serius sedap nak mampus. Aku sebenar tak berapa suka makanan minang sbb kuah dia berlemak sgt tapi yang ini mmg super sedap...aku mmg rekemen tempat ni kalau korang pilih tour Mengawi make sure org dtg makan sini

Alamat
Warung Muslim Taliwang
Jalan Denpasar - Singraja
Depan Pura Ulun Danau Beratan



Lepas makan on the way balik ternampak satu pasar ni jual barang kudapan. Singgah jap beli untuk FIL sbb paberet dia keropok ni.



Banyak jugaklah kitaorang borong...lepas dah beli baru fikir macam mana nak bawak balik...bagus itu keropok dah senang hancur.



Next gi Bedugul...tengok2 keindahan alam. Ada restoran kat situ sambil makan korang boleh cuci2 mata tengok kehijauan dikawasan tu. Tadi dah makan kan jadi lawatan bertambah pendek cuba 15 minit sahaja....hahaha


Memang cantik lah...nyaman jer



Sempat snap gambar orang naik motor ni...Wa tabik sama lu lah



Kalau sampai di Bali korang akan jumpa banyak patung2 macam ni. Orang bali ni mmg kuat sembahyang...so kalau jalan berhati2 sikit jangan sampai tersepak benda2 sembahyang yang kecil2 tu



Next visit ke Tanah Lot...tempat terakhir tour kitaorang hari ni...haha cepat giler kan



On the way nak sampai ke dalam area Pantai Tanah Lot ni banyak kedai kecik2 yang jual pelbagai barang







Banyak upacara sembahyang di lakukan di Tanah Lot ni. Lepas tu korang boleh tengok pengantin ramai giler kat sini untuk ambik gambar wedding...tak dinafikan tempat ni super cantik lah.



Aku: Pa kalau ada peluang nak merasa tangkap gambar wedding kat sini...cantik kan

Tau2 aku kena cubit jer ngan En Win...rupanya dia ingat aku nak kawin lain supaya boleh tangkap gambar kat sini. Dah giler agaknya dia lupa wife dia kuat berangan...sah2 aku nak tangkap dengan dia kan. Tapi itu angan2 jer lah...hahaha. I kan Rozita Che Wan sekarang...haha





Pintu masuk tanah lot..betul tak aku cakap sama jer kan pintu entrance diorang



Nak jugak tangkap tempat yang sama ngan aku







Kalau air surut korang boleh jalan kaki gi kat tempat tengah2 temple tu. Waktu aku pergi air tengah pasang...so tengok dari jauh jer lah kan



Motif tunjuk thumb up..tanda happy ya



Susah betul nak ambik gambar berdua. Nak suruh orang takut...malu nak peluk2 depan orang...haha










Amboi!!






Aku dah usha rojak ni dari tadi...tak boleh tahan tekak aku...Makcik rojak satu...sedap berapi korang





Waktu petang ramai kat sini sebab ada upacara sembahyang...lepas tu ramai pelancong nak tgk sunset. Aku ramai2 malas sikit nak join maka balik lah kami....driver terperanjat sekali lagi...hahaha

Aktiviti malam aku tak snap picture nanti kena kutuk bertubi2...kahkahakah

Wifi kan Bali ni mmg best giler semua kedai makan ada Free Wifi jadi senang lah aku nak berwhatapp dengan anak2. Tanya aktiviti diorang...seronok bila anak balas "I love mama and Papa...Yaya ngan adik rindu sangat kat Mama dan Papa". Sweet jer kan...aku nanti mula lah idung kembang2 nak nangis. Ok2 nanti mama bawak datang sini ya...bukan janji tapi pasti.



6 comments:

aznor ibrahim said...

elok je plak rambut kak elly lps bukak rambut kuntakinte tu..ingatkn lepas bukak jadi cam curly2

fayreen mizan said...

elly, masa ai kat lake beratan tu ujan...ujannn dan ujannnn...dapat ambik photo 6,7 keping jer gitu...haha...

Irfa said...

sebenarnya Bali bukan dlm senarai tpt yg ingin dilawati,tp lepas baca kisah ko dan bali ni, aku tercakap kat hsben, nak pegi bali mcm elly
huhu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

terbau2 bau setanggi di Bali

ChemSO said...

elly...terus hati teruja nak gi bali. kena planning awal macam u cakapla....kang tak cukup bajet. nanti kalo rajin2 bgtau la camna u plan cuti. sampai ke rome u pegi...pastu tokyo..waahhhh...tumpang seronok i. syabas mera bete..

ChemSO said...

elly...terus hati teruja nak gi bali. kena planning awal macam u cakapla....kang tak cukup bajet. nanti kalo rajin2 bgtau la camna u plan cuti. sampai ke rome u pegi...pastu tokyo..waahhhh...tumpang seronok i. syabas mera bete..