Nuffnang Advertisement

Wednesday, October 30, 2013

Packing...

Semalam tengok IG Filla...dia tengah kelam kabut buat packing...lepas tu tak tahu nak bawak tudung berapa helai....bukan main aku gelak kan dia. Tapi aku pun sebenarnya macam tu jugak...kalau nak bercuti laki bini jer tak ada lah aku nak beriya2 packing. Capai jer apa yang ada...tapi aku rasa Filla lagi over kot esok nak pergi baru nak packing malam sebelumnya....hahahaha. Lepas tu takut nak bawak banyak2...sebab risau Pak Radie bising. Pompuan mmg macam ni kan kalau boleh satu  almari nak angkut...siapa tak nak vogue kan bila  bercuti....tapi bila teringat muka laki yang cuma bawak 2 helai seluar jean walaupun bercuti 8 hari....hati terus jadi kecut...sebab barang kita jer dah penuh satu beg. Sebelum nak cite lebih panjang nak nak wish dulu adik kesayangan "Selamat berhoneymoon ya...tangkap gambar tu bebanyak senang aku nak refer kalau nak gi Krabi nanti"...aaauuuuwww nyampah I.
 
Cite pasal packing ni...kalau gi berdua mmg tak ada hal....kalau tak cukup baju boleh jer sambar baju suami atau beli jer baju kat sana nanti. Tapi berlainan kalau bercuti dengan anak2...korang kena prepare awal...beli dulu mana yang patut supaya senang buat budget....especially kalau nak gi overseas. Benda2 ni semua aku kena pikir....orang lelaki mmg x ada lah nak pikir benda2 ni semua...diorang tak ada hal bawak 2 helai seluar jeans...baju 2 atau 3 helai pun boleh hidup. Pompuan jer lebih2 sikit....make up lah, pencuci muka lah, baju tidur lah....hahahaha.
 
Selalunya sebulan sebelum bercuti aku dah start fikir benda2 yang nak di bawak....aku akan listkan siap2....apa yang nak kena buat....bila dah buat aku just tick jer list tu nanti.... so tak ada kelam kabut sangat. Bayangkan lah aku sorang tapi kena pack kan 4 orang punya baju. Itu belum kena pikir bab Itinerary, Flight, Accommodation, tukar duit  dan check passport. Kadang2 jadi mengamuk aku dengan En Win tapi disebabkan aku tahu dia tak akan buat semua ni....terpaksa lah redha malas aku nak gaduh2 hal kecik.
 
 
 
List baju anak2...ok lupa nak masuk kan Panties....hahahaha
 
So far baju sejuk semua aku nak pack awal2 letak kat tepi....tengok lagi seminggu nak pergi baru aku nak pack baju budak2 tu. Senang tak ada diganggu baju aku nak bawak nanti. Itu baru bab pack dalam beg...belum lagi kena susun dalam almari bila dah sampai hotel nanti. Mak2 macam ni lah kan walaupun bercuti badan tetap letih. Esok dah balik bercuti muka ni lah jugak kena kutip dan cuci.
 
 
 
Disebabkan kali ni aku bercuti jauh sikit....so kena fikir makanan yang nak di pack jugak nanti. Giler kampong betul aku ni....siap bawak rice cooker dengan beras. Aku dah ada experience waktu pergi Italy hari tu....benda2 macam boleh membantu save kan budget....hahaha. At least makan malam dah tentu2 makan kat hotel nanti. Dah cakap ngan mak awal2 suruh pack kan makanan nanti.
 
En Win kalau nampak aku siap nak bawak hairdryer bagai mesti jelingan maut dia bagi....itu dalam list jer bang kalau beg berat dan tak muat aku tinggal kan jer lah nanti....hahahaha. So far semua dah siap Passport dah up to date, Itinerary dah siap, Flight dan accommodation dah booked, Ticket Disneyland pun aku dah beli siap2. Ringan lah beban tu...almost 70% dah ready. Tinggal sikit2 lagi nak kena beli...barang2 makanan nak dekat2 esok baru aku beli.
 
Tak sabar rasanya nak bercuti ngan anak2....tapi aku angkut adik perempuan sekali senang aku nak merayau memalam dengan laki aku nanti...hahahaha. Kali ni aku x ikut package ...aku main redah jer tempat2 yang menarik nanti. Siapa yang ada info pasal Tokyo boleh tak korang share dengan aku...just email me ya....thanks korang.

Tuesday, October 29, 2013

Kenangan Indah di Petaling Jaya

 
Aku dulu kalau orang tanya "awak budak mana?"...nanti aku jawab dengan bangga "saya budak PJ". Dulu2 kalau korang cakap budak PJ memang dah terbayang muka balak2 dan awek2 yang cute dan cun....lepas tu mesti orang ingat anak2 orang kaya...hahahaha....sebab kat area PJ banyak rumah besar2....banyak rumah banglo....padahal aku duduk rumah kampong jer waktu tu tapi tetap  berlagak lah.
 
Aku duduk PJ adalah dekat 30 tahun...banyak giler kenangan kat sini....kau cakap ceruk mana daerah PJ ni semua dalam tangan aku jer. Banyak2 tempat aku rasa PJ paling best giler kot...tempat lepak2 semua best2. Sabtu lepas En Win ajak merayau kat PJ...Oh ya En Win orang PJ jugak. Lepas kawin dlm 5 tahun baru kita berpindah kat KL. Actually nak cari rumah kat kawasan PJ tapi tak ada rumah baru semua rumah lama2.
 
Berbalik pada cite tadi....Sabtu lepas En Win ajak lepak kat A&W...Petaling Jaya. The best A&W...kat sini lah kitaorang melepak bila balik sekolah....tempat melepak bila balik disco DV8 dan juga tempat bercinta. Asal nak ulangkaji pelajaran jer mesti gi A&W...padahal nak usha jantan cun2 kat sini. Bila nampak lelaki cun jer hati debar2...hahahaha bodoh betul.
 
Kat area A&W ada satu kelab nama dia Kelab Syabas. The only club yang ada swimming pool dan open tu public...lepas tu murah giler kot kalau nak swimming....tak silap aku RM1.50 rasanya. Teruja giler bila tahu ada swimmimg pool. Ingat lagi waktu tu darjah 6....aku nak sangat gi swimming kat situ tapi duit waktu ada RM2.00 jer. Tambang bas gi balik 60 sen maknanya kalau aku pergi gaks duit aku nak naik bus tak cukup lagi 10 sen...kawan aku yang nak ikut tu pun ada duit cukup2 gaks. Lantak lah tak peduli cukup tak cukup lain hal kita mandi dulu...hahaha. Dah lah mandi tak ada swimming suit...pakai jer lah baju singlet dengan short sekolah. Beriya2 berenang sampai kecut2. Bila dah habis mandi baru rasa takut...duit tak cukup macam mana nak naik bas. Kawan aku cilake sikit selamba dia tinggal kan aku sorang2 kat bus stop sbb dia kata nak kena balik sekarang nanti mak dia marah. Aku dah mati kutu kat situ...tapi aku kan drama queen....nampak orang ramai kat bus stop terus aku menangis gi kat sorang makcik tu "Makcik duit saya hilang tak cukup duit nak balik rumah...makcik boleh tolong saya" beriya2 aku nangis waktu tu....makcik tu murah hati terus bagi aku RM1.00....fuyoo terus balance duit beli ice cream...hahaha
 
 
 
 
Waktu lepak2 ngan En Win kat sini...macam2 cite keluar....inilah tempat percintaan kitaorang. Sekolah pun kat sini.....dulu sekolah famous kat PJ ni Sekolah La Salle, Sekolah Assunta, Sekolah Sri Aman, Sekolah Bukit Bintang, Sekolah Samad Dan Sekolah Taman Petaling. So kalau bercinta pun kena cari sekolah yang famous2 kat atas ni. Aku dulu sekolah Taman Petaling...En Win Sekolah La Salle tu yang naik bas sekolah sama terus jatuh hati....aaaaauuuuwww. Ini juga temapt pertama aku sambut birthday anak aku Yaya umur 1 tahun waktu tu.
 
Tusiyen yang paling populat waktu tu tak silap aku nama TI dekat sebelah KFC tu (PJ State)....tak tuisyen rugi wa cakap lu....sebab kat sini lah semua budak2 sekolah berkumpul...kat sini lah aku banyak dapat abang angkat...hahahaha. Abang angkat cun giler...tapi boring arrr jadik adik2....I nak jadi girlfriend lu sebenarnya....hahahahaha.
 
 
 
Gambar sekadar hiasan
 
Ada satu lagi tempat famous budak2 sekolah melepak...Jaya Seksyen 14 ada satu Mc Donald kat tepi jalan tu. Hari Jumaat mmg tempat budak2 berkumpul kat situ. Seronok wei...aku siap ada goup waktu tu "The Puple Heart"...hahahaha...nama tak blh blah.....kahkahkah. Tengah lepak2 ngan jantan tetiba bapak aku lalu...pucat muka aku...nasib baik bapak aku buat dek jer waktu tu.
 
Kat Seksyen 14 ni jugak ada satu food court fames ayam golek, sotong kangkung dan Satay. Bila bapak aku dapat gaji jer kitaorang adik beradik mesti ajak makan kat sini...belasah sampai 2 ekor...berpeluh bapak aku bayar...hahaha. Siapa orang PJ tak kenal Uncle ayam golek ni PJ murtad namanya ya.
 
 
 
Gambar hiasan yang kedua
 
Padahal aku nak melantak A&W kan tetiba teringat laksa kat Jalan 222.  Apa lagi tanpa membuangkan masa mari kita melantak lagi....
 
 
 
 
Kat sini semua makanan sedap2 belaka...Nasi Lemak bungkus, Sup Ayam, Laksa, Otak2...aku kalau sampai sini semua aku rembat. Jadi tak tentu arah semua aku nak belasah....tak sedar diri sekejap. Anak aku boring jer....biar arrrr.
 
 
 
Kedai sempoi tapi makanan lazat nak mampus.
 
Rindu giler kat PJ ni rasa macam nak cari rumah kat sini balik....bestnya.
 
 

Monday, October 28, 2013

Budget tahunan...

Actually ada banyak nak cite...tapi akak busy sikit ngan kerja office. Kang aku cite sekerat korang nak pukul aku....hahahaha.
 
Sejak harga minyak dah naik mmg terasa betul perbelanjaan meningkat. Dulu isi minyak seminggu sekali....sekarang dua kali minggu . En Win dah lah kejam....U punya kereta u bayar ...I punya kereta  I  bayar. Tapi bila nak keluar muka selamba jer pakai keta aku dengan alasan kereta aku kat luar senang jalan terus....eh! boleh ya reason macam tu.
 
Dah lah bulan ni mengada kena bayar service keta dekat seribu lebih....lepas tu ada pulak benda kat dalam tu rosak kena top up lagi 500 lebih....tensi aku. Rasa penat kerja tak habis....hujung bulan bila dah  bayar sana sini....tinggal ciput jer. Giler betul lah sekarang harga semua dah naik...memang terasa betul. Nasib baik bercuti ni aku dah lama book...kalau tak memang aku cancel.
 
Tahun depan perbelanjaan rasanya lagi meningkat kot...pening aku nak pusing sana sini...En Win bukan peduli....dia tahu bagi duit jer....bab budget dan pengurusan kewangan semua aku kena uruskan. Tang mana aku nak kurangkan kan pun aku tak tahu. Sekarang ni pun dah kurang makan luar, beli handbeg, beli baju....jalan2 shopping mall pun dah tak ada sangat. Kalau makan kat luar pun make sure kalau betul2 teringan...tapi lepak kopi2 tu selalu lah.
 
Korang mesti tak percaya aku dah buat budget 2014....benda ni mmg aku praktik kan sejak umur aku 25 tahun dulu...aku kena follow budget tu tapi kadang2 terlari lah jugak...tapi macam mana pun aku akan ikut guide line yang aku buat. Contoh...aku akan list perbelanjaan bulanan seperti duit kereta, duit rumah, duit api, duit pasar, duit saving dll (perbelanjaan asas).... lepas tu bahagi kan kepada dua (contoh RM5000 so aku  akan bayar RM2500 En Win akan bayar RM2500)....balance gaji setiap bulan baru aku guna untuk beli handbeg ker atau baju tapi kalau bulan tu aku tak beli aku akan simpan dalam tabung percutian. Duit perniagaan aku dengan En Win tak akan usik sampai hujung tahun....kalau ada keuntungun baru bahagi kepada dua. Untuk tahun 2014 ada sedikit penambahan budget untuk pelajaran anak2....dan duit untuk maid...so kena pikir tang mana pulak aku nak kena kurangkan.
 
Pening kan korang...buat lah budget macam mana pun mesti terlari jugak budget tu...itu lah pentingnya bila kita ada guide line....so makesure list yang korang buat tu korang ikut dan bayar....jgn sekali2 mengelat bayar...bila tertungguk nanti susah. Aku mmg dari dulu tak pakai credit card....sebab aku tahu aku tak boleh tahan nafsu bila pakai credit card so aku ngan En Win prefer bayar cash dari guna credit card...bagi aku credit card ni menyusahkan hidup. Satu lagi make sure korang kena ke tepikan duit emergency tak kisah lah RM 50.00 atau RM100.00 kalau tak guna ketepikan. Nanti kalau ada apa2 senang tak yah pinjam2 kat orang.
 
Hujung tahun ni lagi lah banyak perbelanjaan ...barangan sekolah anak2...duit bercuti....duit itu....duit ini. So apa yang aku buat guna duit saving dulu...bila dapat interest dari ASB aku akan masukan balik kedalam saving. Duit ni kalau korang tak pandai pusing2 mmg laju lah habisnya. Dah macam air rasanya...sekali duduk makan sah2 dah terbang RM50.00. Ini tengok budget sendiri untuk 2014 pun kepala aku dah pening...kang tunjuk kat En Win sah2 pergaduhan akan  berlaku. Nasib aku ada perniagaan sendiri....boleh lah top up sana sini. Aku rasa sekarang ni korang tak boleh buat satu pekerjaan....kalau rasa nak kehidupan lebih selesa  kena ada extra income. So sesiapa ada kepandaian seperti buat cake...sila lah gunakan kepandaian tu untuk penambahan pendapatan ya. Jgn simpan2 kepandaian tu kat rumah jer.
 
Tahun depan aku buat pemotongan bahagian percutian....cuti dalam Malaysia jer kot sampai Yaya habis UPSR....sebab budget percutian kena masuk dalam kos tuisyen Yaya pulak. Budget barangan bahan mentah pun dikurangkan...hahahaha....satu lagi budget baju raya pun dikurangkan...ini tak tahu boleh ikut ke tidak sebab shopping untuk budak2 pun setahun sekali. Tapi cuba lah kalau  boleh....tapi macam tak boleh jer...hahaha. Bil api pun kena kurangkan...melampau korang ya 24 jam nak aircond...macam omputih pulak nak duduk dalam sejuk jer.
 
Akak tak boleh  nak membebel panjang...kerja sedang menanti...ini cuci mata sikit gambar lauk yang akak nak riak kan....hahahahah
 
Chow....
 
 
 
Kari Ketam
 
 
Sambal Ikan Bilis
 
 
Ayam Goreng Kunyit
 
 
 
Sambal Daging
 
 
 
Spaghetti
 
 
 
 
Kurma Ayam

Friday, October 25, 2013

Apa sudah jadi ni.....

Ayoyo...apa sudah jadi dengan rakyat Malaysia ni. Sana sini berita kes bunuh....nyawa manusia dah macam tak ada nilai. Tak tergamak rasanya nak baca kes bunuh2 ni...kesian dengan orang2 yang tak bersalah tup2 kena bunuh.

Kes Satu

Kes budak wanita berusia 15 tahun tu dibunuh teman lelaki yang berusia 23 tahun. Diletakkan didalam beg dan dicampakan. Paling scary ibu mangsa kenal siapa pembunuh anaknya. Aku rasa tak payah lah aku cerita details pasal kes itu....aku rasa semua orang dah tahu kot apa yang terjadi. Kadang2 buat aku terpikir orang yang dekat dengan kitanya sebenarnya ada lah musuh kita....hmmmmm. Zaman sekarang susah nak percayakan orang....kita tak tahu apa niat tersirat dan tersurat seseorang itu. Dulu2 kan cita2 aku nak jadi lawyer...aku selalu nak bantu orang yang bersalah. Aku selalu nak tahu sebab dan kenapa dia ambik tindakan macam tu. Korang jangan salah sangka aku sokong pembunuh pulak....korang ni bukan betul tak boleh salah cakap sikit.....ini pendapat aku jer sebab aku suka pikir yang terlebih2 over. Tapi disebabkan aku terlalu bijak tu yang cita2 tak tercapai...hahaha.

Tak ada satu orang pun yang suka jadi pembunuh. Selalu nya pembunuh ini akan melakukan bila waktu terdesak atau setan mengusai diri. Tapi diorang tetap lah bersalah sebab membunuh orang. Cuma kadang2 aku terpikir apa ada dalam perasaan si pembunuh waktu tu. Itu yang selalu terjadinya bunuh tanpa niat...disebabkan terlampau mengikut kata nafsu maka berakhir lah dengan pembunuhan. Otak manusia ni selalu nak ambik pendekatan yang cepat dan mudah. Cara yang paling cepat adalah dengan membunuh tapi adakah itu jalan terbaik??  Kadang2 bila tengok muka pembunuh kat TV tu rasa geram rasa nak tampar2 jer....sebab buat si mangsa tanpa belas kesian....tapi kita kena pikir dari sudut yang lain kenapa dia ambik tindakan macam tu. Ini lah kerja hakim dan lawyer untuk mencari kebenaran. Kita orang luar hanya mampu melihat dan mendoakan kebenaran yang sebenarnya timbul. Jangan cepat menuding jari. Ingat ajal dan maut di tangan tuhan.

Takut lah wei....macam dah tak selamat dunia sekarang. Bunuh.....rogol.....merompak dah macam satu permainan. Macam mana lah agak perasaan ibu mangsa....anak yang dikandung 9 bulan dibunuh dengan tragis sekali. Orang luar sibuk pertikaikan kenapa ibu mangsa membenarkan anaknya berjumpa lelaki itu??? sekali lagi aku dah ingatkan kita jgn cepat menghukum seseorang itu sebab kita sendiri tidak tahu cerita sebaliknya. Hanya apa yang boleh kita ambik dari kes ini adalah satu pengajaran yang berharga. Contoh macam kes Arwah Nurin yang benarkan anak2nya pergi ke pasar seorang diri....jgn kita salahkan keluarga dia pulak....tapi kita ambik pengajaran dari kes itu.

Kes kedua

Kes pembunuhan seorang pekerja Affin Ambank Bank. Ditembak dikepala dan meninggal serta merta. Aku rasa semua dah tgk video pembunuhan tu. Korang rasa kenapa pembunuh mengambil tindakan macam tu??? kenapa dia mencuri???. Mungkin dia tiada niat pembunuh dia hanya ingin mencuri...dia nak tembak bagi menakut2kan pegawai bank tapi tertembak kepala simanga....MUNGKIN ya. Aku sebagai orang luar hanya mampu berpikir dan memberi pendapat sahaja tapi biarlah pihak polis dan pihak penghakiman menentukan ya....seperti apa yang aku cakapkan tadi bila setan mengusai pikiran tindakan bodoh akan dilakukan. Ya Allah ini lah penting peranan ibu bapa mendidik anak2 dari kecil. Ibu bapa mana yang inginkan anak menjadi pembunuh. Kenapa pembunuh itu mencuri??? macam2 cara lain boleh dilakukan untuk mencari rezeki....TAPI mungkin keadaan sekeliling yang mendesak. Kita tak tahu apa yang sipembunuh sendiri pikirkan....jadi sekali lagi kita semua doakan agar kebenaran itu timbul. Tapi apa juga alasan membunuh itu satu kesalahan besar...jangan sekali2 kita ada niat ke arah tu. Kesian dengan orang yang tidak bersalah....keluarga, saudara mara dan teman rapat si mangsa akan turut sama menderita.

Cuma apa yang nak aku sampaikan disini....pikir sebelum mengambil sesuatu tindakan. Kita bukan hanya menyusahkan diri kita...tapi kita menyusahkan hati seluruh rakyat Malaysia. Semua masalah ada penyelesaian nya. Peranan ibu bapa dan masyarakat sangat penting....bantu membantu dan kerjasama sangat2 penting buat masa ni. Janganlah korang nampak sesuatu yang mencurigakan korang buat tak tahu jer dengan alasan tak nak masuk campur. Zaman sekarang kita kena jadi busy body nampak sesuatu mencurigakan cepat bertindak....bertindak dan melaporkan kepada pihak yang berkuasa. Marilah sama2 kita sedekah Al Fatihah untuk simangsa agar rohnya dicucuri Rahmat.

Nak share dengan korang doa2 yang aku dapat dari internet.


DOA KESELAMATAN ELAK BUNUH DAN ROGOL

1) Ertinya : “Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari segala kejahatan makhluk yang jahat”
 
 
2) Ertinya : “Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui”
 
 
Fadhilat Doa & Hadis
Sesiapa yang keluar dari rumah dan membaca doa (1) tersebut maka ia tidak dimudaratkan oleh sesuatu apa pun sehinggalah ia kembali ke rumahnya semula.”
(Riwayat Muslim)

Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa (2) sebanyak 3 kali, maka ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya”
(Riwayat Abu Daud, 4/323 ;   At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan)
 
 

 

Wednesday, October 23, 2013

Makan...tapi mulut komplen

Sejak dah berikrar nak jadi mak2 ni kerja aku asyik makan jer...eh! salah kan mak2 pulak..hahaha. Ntah kenapa lately ni kepala aku asyik ingat makanan jer...pepagi buta sampai jer office aku dah pikir2 nak masak apa untuk malam...lepas tu sendiri masak sendiri puji ....lepas tu tambah 2 pinggan. Nak pulak kalau En Win puji masakan aku....lagi bersemangat aku nak masak keesokan hari nya. Pagi2 sebelum bukak email bukak resepi dulu...lepas tu sendiri teruja sambil baca sambil pejam2 mata untuk membayangkan ke nikmatan makan tu.
 
Aku dulu waktu remaja kurus giler...berat aku 43kg - 45 kg jer. Tak suka sbb pakai baju nampak tak cantik. Bila dah kawin pun tak berisi jugak....sampailah dah anak dua ni baru aku terasa dah gemuk sikit. Disebakan aku jarang berasa gemuk....cewah ayat orang dengar pasti muntah ni....bila berisi sikit aku rasa teruja pulak...sebab pakai baju sana sini padat....En Win suka aku berisi ....tapi kan ini semua salah Filla pasal dia letak IG gambar pemakanan diet dia....terus aku rasa macam gemuk sangat dah sekarang. Aku tak boleh tak makan nasi nanti otak aku lembab....kalau lembab macam mana aku nak tulis blog kan....hahaha. Serius aku kena makan nasi kalau tak makan muka aku tak bermaya. Pernah cuba diet tak makan nasi empat hari.....lepas tu idup aku jadi tak tenteram semua orang aku marah....hahahaha. Malam tadi whatapp ngan Filla dan Peej pasal diet2 ni...cite topic diet tapi aku tengah makan nugget dengan burger kul 11 malam....macam mana tu. Ini laki aku lah ni...suka jer makan memalam. Dia gemuk lantak lah...tapi I????? Ok2 nafsu makan aku mmg kuat jadi redha lah ya....aku suka makan tapi nak kurus....mmg tak ada lah jalan penyelesaian....lantak lak kan...hahaha
 
Ahad lepas called abah ajak makan luar....rasanya dah lama bebenor tak keluar makan dengan family aku....hujung minggu ada jer hal aku. mak aku ni sensitive sikit kalau aku tak call dua hari nanti...ayat merajuk dia aku dah faham benor "tak yah lah call mak...kau kan busy"....holloh3 sorry3 mak ku sayang..... anakmu terleka sekejap dengan duniawi.
 
 
 
 
 Colisuem CafĂ©....memang tempat paberet kami sekeluarga. Chicken Chop Hainan paling terbaik kat sini.
 
 
 
Aku tak boleh tgk budak2 rambut panjang....sakit jer jiwa aku. Aku suka kalau budak2 rambut paras bahu jer...senang nak sikat. Ini kalau syampoo bahagian atas kepala jer....yang bawah basah2 gitu. Lepas mandi kerja aku kena cium rambut diorang kalau still busuk tolong mandi sekali lagi ya. Datang giler aku....habis bawak ketiak....leher...kaki aku sental. Melalak lah korang....kalau mak aku dulu siapa guna berus sabut ya....meloncat2 aku dalam bilik air. Lepas tu kalau buang daki dia guna batu air terjun tu....perggghhhh merah2 kulit aku.
 
 
 
En Win dah gemuk...tu yang dia nak babitkan aku sekali. Bila aku tanya kenapa tak nak diet....relax jer dia jawab malas arrrr.....tak kisah2 biar lah I gemuk. Ok I pun tak kisah u gemuk....hahaha
 
 
 
Eeeeee....pipi Kak Ton dah tembam..... tapi kan aku rasa camera ni kot....luaran cute jer muka aku...hahahaha
 
 
 
Aku share ngan adik makan mee hoon soup
 
 
 
Prawn Salad....Kak Ton punya
 
 
 
Yaya...Chicken Chop
 
 
 
Ucu dan anak kak ngah aku.
 
 
 
My family....
 
 
 
 Pa...perut tu....tarik nafas tu sikit
 
 
 
Sejak dua menjak ni barang kat rumah aku cepat benor habis....kalau dulu aku gi supermarker sebulan sekali....sekarang dah jadi dua kali sebulan. Agaknya sebab anak2 dah membesar kot... aku dengan En Win  pun dah kuat melantak. Korang bayangkan seminggu aku kena beli ayam dua ekor, daging sekilo, ketam, daging, ikan, telur....tak sampai 4 hari dah licin fridge aku....eh! dah melampau sangat ni pemakanan keluar En Win...hahaha. Dah over sangat dah ni....hahaha. Lepas makan kat coliseum kitaorang singgah jap Supermarket....sekali tgh En Win ambik sebakul bahan mentah...."nak buat apa banyak2 ni pa".... "nak buat BBQ sabtu ni tapi tak ajak orang....kita jer makan"....dia beli sebakul ya utk kita2 jer makan katanya #pitamtapibelasahmakanjugak
 
 Ok tadi dah makan kat Coliseum kan.....kitaorang sambung lagi makan dessert kat Secret Recipe pulak....dah giler lah laki aku ni....
 
 
 
 
 
 
Tapi aku mengalah sebab dia beli kan Durian Cheese Cake.
 
Takpe hujung tahun tgk perubahan wajah aku....gemuk pun gemuk lah!!
 
 
 

Monday, October 21, 2013

Putus cinta...

Ini kalau En Win baca tajuk entry ni mesti dia ingat aku ada kekasih lain...hahaha. NO....NO....NO bukan aku putus cinta ya tapi ini kes budak2 remaja zaman sekarang putus cinta lepas tu buat video sendiri....nangis depan camera....hahahaha. Beriya2 pulak tu nangis disulami dengan lagu2 cinta. Amboi bukan main aku gelakan orang kan....cuba kalau zaman aku ada video mesti aku orang pertama yang download....bukan setakat nangis....mesti aku rakamkan adegan bakar gambar kekasih sekali....hahahaha.
 
Tak baik tau korang gelak kan budak tu nangis sebab putus cinta tu...biarlah dia nak lepaskan perasaan...mana tau boipren dia tengok tiba2 terhiba pulak...boleh sambungkan hubung tu balik....ya dak....hahahaha (Eh! tergelak pulak)
 
Zaman aku dulu2 kalau putus cinta...setakat yang aku boleh buat nangsi jer lah lepas tu buka radio kuat2....kalau ada lirik kena dengan kisah percintaan aku lagi melalak tak berhenti. Aku dulukan waktu bercinta ngan En Win pernah lah putus sekali...sebab dia ada kekasih lain...aku pun ada kekasih lain....dua2 terkantoi....lepas tu dua2 maafkan each other. Waktu proses nak berbaik semula tu...itu yang banyak adegan air mata...hahahaha. Macam mana lah tak curang dah berkawan 8 tahun...nak jugak cuba2 main kayu tiga....tengok En Win pun curang sama...setan betul...hahaha. Nasib baik sama2 curang....kalau sorang jer curang mmg good bye lah jawabnya.
 
Ingat lagi waktu aku kecik2...Kak Long aku putus cinta...kesian aku tengok....basuh kain nangis....masak nangis....tidur nangis. Last2 mak aku tak boleh tahan sebab asyik nangis jer dia bagi kakak aku pelempang sekali kat muka...lepas tu terus tak nangis2. Kak Long aku mmg setia pada cinta.... itu yang bila putus cinta jadi meroyan terus...bila tidur pun pegang gambar kekasih letak kat dada....hahaha. Lama jugak kakak aku nak ubat luka dihati. Ada lah dekat 8 helai surat ditulis kat kekasih dia...lepas tu siap pulangkan hadiah yang kekasih dia bagi. Kalau aku jgn haraplah nak pulangkan...dah bagi mana blh mintak balik kan.
 
Tapi budak zaman sekarang aku rasa giler over kot...bercinta seminggu pun buat video....putus cinta pun buat video. Kalu video untuk diri sendiri takpe...ini giler bangga letak kat FB. Tapi biarkan lah....dia cuma nak luahkan isi hati. Aku suka tengok cuma aku tak boleh terima dengan cara mereka luahkan sebab aku takut benda ni terjadi kat anak aku.
 
Agak2 kalau aku buat video luahan perasaan...Aku Cinta Padamu...korang LIKE ker atau korang gelak kan aku??? hahahah gelak lah tu....sudah lah....
 
 
 

Ameera's Birthday lagi....

Kesian korang dapat mak yang pemalas nak buat birthday party utk anak2. Setakat makan ngan family aku ok jer...tapi nak panggil orang datang rumah buat birthday party aku mmg pemalas. Ya aku malas nak berkemas...aku malas nak tolak sofa ketepi...aku malas nak tiup belon....aku malas nak buat party pack. Dulu2 mak aku pun tak pernah buat birthday party untuk aku jadi korang jangan harap ya...hahahaha.
 
Yaya aku pernah celebrate sekali jer kat A&W itupun waktu umur dia setahun...lepastu mmg tak ada langsung. Adik mmg tak ada pernah. Sampai lah tahun ni tetiba dia memberontak nak buat birthday party....asal aku cakap tak boleh jer.....dia merajuk sambil masuk bilik tutup pintu kuat2. Actually dia dah hint dari bulan 6 lagi nak buat birthday party....siap dah beli baju kat Phuket "Baju ni Adik nak pakai waktu birthday nanti"....aku angguk kan jer lah....ingatkan dia main2.
 
Ini mesti kes pengaruh kawan2...so dia pun nak eksyen jugaklah tu. Ini lah budak2 zaman sekarang beriya nak party bagai. Orang dulu2 goreng meehoon, potong tembikai letak cake sebijik atas meja itupun dah meriah....tak ada party2 pack ni kan. Zaman sekarang birthday siap ada theme Cinderella lah, Bollywood lah, Ben 10 lah....giler meriah pulak tu. Sorry mak kau ni tak berapa nak mampu buat over2 macam tu ya...hahaha.
 
Disebabkan dia mendesak aku dengan En Win....tiap2 hari itu jer yang diulangkan...tak sampai hatilah pulak... tak pernah dia beriya nak celebrate birthday...kang tak buat takut pulak benda2 yang tak elok terjadi. Maka sipemalas laki bini pun ikutkan lah jugak kemahuan anak. En Win mmg tak akan handle lah mmg semua keputusan ditangan aku. Mula2 decide nak buat kat rumah jer...tapi kan.....hahahaha....aku malas nak berkemas. So gi survey Mc Donald, A&W and Pizza Hut semua fully booked. Akhirnya kitaorang ambik keputusan buat kat Kidz Sport and Gym kat Great Eastern Mall. Aku tak jemput ramai sebab price kat situ agak mahal...just jemput kawan sekolah dia jer. Siapa yang tak dijemput jgn kecik hati yek.....akak buat kecil2an jer. .
 
 
 
Amboi over anak mama siap kenting rambut....takpe demi anak2 mama sanggup buat apa saja.
 
 
 
Holloh2 ini lah birthday girl yang tiap2 hari merajuk kalau aku cakap tak boleh.
 
 
 
Kakak pun sibuk nak kenting rambut.
 
 
 
Ameera Danii....suka lah tu hajat tercapai. Bila fikir balik kejam betul aku ni....buat birthday anak pun pemalas. Tapi tahun ni jer ya tahun depan tak yah lah kot....hahahaha. Buatnya permintaan dia tiap2 tahun pengsan aku.
 
 
 
Konpem...next year Yaya nak jugak buat birthday party....mana boleh sorang buat sorang tak buat. Ish3
 
 
 
Kidz Sport and Gym....Great Estern Mall
 
 
 
Bagusnya buat party kat sini korang tak yah susah nak piker pasal makanan ker...pasal party pack ker....semua diorang akan arrange kan. Aku cuma perlu bawak cake jer. Games, food untuk kids and parents, party pack semua diuruskan oleh mereka. Registration pun korang tak yah sibuk nak duduk kat situ...semua diorang akan buat.
 
 
 
Seminggu sebelum party...Kidz Sport and Gym akan sediakan invitation card untuk korang berikan dekat tetamu. 3 hari sebelum birthday party nanti dia akan konpem kan sekali lagi menu yang di order. Aku ni kedekut sikit....aku just ambik package yang paling murah...nak memahal tak mampu rasanya. Pakej yang aku ambik hari tu....30 minit utk main kat dalam tu....30 minit games....dan 30 minit makan2....lepas selesai semua kids blh continue main kat situ.
 
Kalau korang banyak duit blh lah include kan Clown ker....magic show ker.....tambah belon sekeliling tempat ker....banyak kan lagi pilihan makanan lagi ker ...semua tu diorang boleh aturkan.
 
 
 
Adik and the geng.
 
 
 
Hambek.... gown kembang2 korang memanjat yer
 
 
 
Alhamdullilah...bapak En Win beransur pulih....dapat lah dia join party ni sekali
 
 
 
Seronok korang ya...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aku sediakan food untuk parents jugak....ringan2 jer...sambil diorang tunggu anak...sambil2 tu blh lah makan. Tapi ramai parent yang tak join...lepas hantar anak2 kat situ....parents semua continue shopping.
 
 
 
Games
 
 
Puas hati giler dgn games yang diorang sediakan. Kids really enjoy...ketawa terbahak2 aku tengok
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Settled main games....makan time pulak
 
 
 
Thank you Auntie Shira sebab belanja cake rainbow hari tu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Us
 
 
Yaya and the Geng
 
 
Happy Birthday sayang mama
 
 
 
 
 
Persatuan Ibu2....dapat berkenalan sambil bertukar2 pendapat dengan parents yang datang hari tu.