Nuffnang Advertisement

Monday, September 30, 2013

Melaka...percutian kejutan

Sebelum nak cite nak gelak dulu....hahahahahahahahaha. Ok dah puas hati...ok dah  boleh start bercerita.  Korang tau tak sepanjang aku kawin ngan En Win inilah pertama kali dia book kan hotel dan buat percutian terkejut untuk aku....I is terharu ok. Bukan aku tak bagi dia book hotel kalau kitaorang nak pergi bercuti tapi kepercayaan tu agak kurang dengan pilihan En Win...hahaha.
 
Ok cite dia macam ni....macam mana percutian ni boleh terjadi. Korang ingat tak last week aku merajuk dengan En Win sampai nyorok2 bawah selimut....menangis sampai mata aku bengkak tu....ingat kan. Rupanya En Win rasa bersalah teramat sangat dengan aku...sms yang aku bagi tu betul2 menusuk dikalbu dia...(dia tak tahu aku kalau menulis campur kelentong mmg terror).
 
So dia pun called lah kawan baik dia Alang....tanya pendapat. Maka pakatan pun telah dibuat...Alang pun nak surprise kan bini dia....nak book bilik cantik nak spend time together2. Laki aku cakap beriya diorang cari hotel kat Melaka sbb takut hotel yang pilih tak cantik dan tak dapat memenuhi citarasa kitaorang. Dua hari dua sahabat baik meeting cari hotel yang cantik...Holloh3 cute kan.
 
Dah settled semua En Win pun start lah dengan penipuanya.
 
En Win: Ma Sabtu ni U ikut pergi Melaka ya ada kerja.
 
Aku: Ok2....kita boleh bawak anak2 sekali...kesian diorang lama tak duduk hotel
 
 En Win dah cuak waktu ni....
 
En Win: Tak yah u kena tolong I buat kerja kalau  bawak budak2 susah....kita  kena cari barang sana sini nanti
 
Aku macam heran gaks selalunya En Win tak akan tinggal kan anak2....susah macam pun dia mesti bawak anak2
 
Aku: Ok lah....
 
En Win: Bilik semua I dah book
 
Aku: Katne??
 
En Win: Surprise....
 
Lagi lah aku pelik...tapi takpe kali ni aku bagi peluang.
 
 
 
Pagi Sabtu tu setelah selesai hantar budak2 rumah inlaw..... kitaorang pun berangakat lah ke Melaka pada pukul 11 pagi...sampai Melaka ada lah kitaorang berpusing2 dekat 1 jam sekitar Jonker Street ni sbb cari hotel tak jumpa.
 
Aku: Pa apa nama hotel meh...I Google
 
En Win: Tak boleh....nanti u tahu...tak surprise
 
 
 
 
Tadaaaa.....akhirnya. Hotel Puri...hahahaha
 
Sampai jer hotel aku nampak Alang ngan wife dia ada kat lobby....memasinng buat macam terkejut...macam Eh! kau pun ada kat sini....hahahaha.
 
Rupanya wife Alang pun kena kelentong kata nak balik kampong rupanya bawak gi percutian comel2.
 
 
No bad jugak hotel ni....boutique hotel dekat Jonker Street.
 
En Win: Ini lah surprise untuk u....I nak spend time dengan u...lepak2...makan2...nari2 sama2...ya sayang
 
Aaaauuuuu romantic tak laki I....Hahahahaha
 
 
 
Standard Room
 
 
Bathroom
 
 
Permandangan diluar
 
 
 
Ada muzium dan banyak barang2 antic kat sini
 
 
 
Luas sangat
 
 
 
Coffee House
 
 
 
Area bekpes ada dalam dan luar
 
 
 
Thum up untuk En Win....sebab berjaya memilih hotel.
 
 
 
Lap u lah.....aaaaauuuuwww
 
 
 
Dua sahabat yang meeting dua hari berturut2 untuk tanjatkan bini masing2
 
After check in terus keluar jalan2 kat Jonker Street.
 
 
 
Tuan belog
 
 
Bini2 yang di suprisekan
 
 
 
Location Hotel Puri cuma belakang Jonkers Street jer
 
 
 
Cuci Mata
 
 
Terompah
 
 
 
Kuih Tat...benda ni wajib beli sedap giler
 
 
 
En Win
 
 
 
See....sekali sekali bila suami buat surprise macam ni mmg rasa sangat2 dihargai. Kita kaum wanita bukan nak selalu  dihargai macam ni...tapi sekali sekala tu perlu ada untuk mengukuhkan ikatan perkawinan. Tak yah jauh2.....round2 sekitar KL pun isteri dah bahagia kan. Thanks darling....
 
 
 
I'm so happpyyyyyy
 
 
 
Susana di Jonker Street
 
 
 
Beratur nak makan cendol
 
 
 
Asam Laksa
 
 
cendol
 
 
Lobak goreng
 
 
 
Rugi lah kalau dah sampai Jonker Street tak shopping kan!!
 
Alang: Best tak alat urut ni sayang...I beli ya.... malam kang I urut u...
 
Holloh3 tampar kang baru tau....kalau romantic....romantic lah sangat si Alang ni.
 
 
 
Disebabkan anak2 kat rumah...terpaksa lah cari mainan untuk budak2 upah waktu balik nanti
 
 
 
Alang n Kim
 
 
 
Me n hubby
 
 
Hotel Casa De Rio, Melaka
 
Actually waktu En Win tengah cari hotel puri tu....dalam kepala otak aku terbayang2 hotel ni.
 
Aku: Pa I tahu u book hotel mana...hotel besar tepi sungai tu kan
 
En Win: Giler...hotel tu mahal ya....jgn nak  ngada2
 
ok
 
 
Tak dapat duduk hotel ni lepak depan hotel pun jadi lah.
 
 
 
Berlakon jadi pengamen....serius korang siap nyanyi kuat2 lagi tepi sungai tu...hahaha
 
Perut dah kenang memasing balik bilik, rehat dan mandi....mlm kang nak berjimba
 
 
 
Hard Rock Café....Melaka
 
 
 
Band boleh tahan malam tu
 
 
 
 Tuan belog sekali lagi....
 
Lepak sampai pukul 3 pagi. Borak2....gelak2.....nari2....really fun malam tu. Lupa jap masalah dunia...me so happy
 
 
 
Bekpes time
 
 
 
Bekpes kat sini biasa2 jer...tak adalah macam hotel mewah...tapi berbaloi jer aku rasa
 
 
 
 
Continue jalan lagi....pasar pagi di Jonker Street. Ini mmg tempat paberet laki aku. adalah dekat 2 jam kitaorang berjalan kat sini....semua kedai dia berhenti....minat bebenor kat benda2 lama
 
 
 
kau bayangkan satu kedai diorang lepak dekat 15 - 20 minit. Bosan ya....
 
 
 
Sambar satu....tak silap aku ni alang punya. Set cawan kopitiam pun sambar gaks beli satu set.
 
 
 
Aku kurang minat barang antic....aku more tu moden
 
 
 
Cangkuk kelambu nak beli....korang nak buat apa....mana ada kelambu nak gantung. Tapi aku suka yang ini....
 
 
 
 
Tadaaa....hahaha.
 
Rembat jugak satu baju kurung sulam.
 
By the way....thank you so much darling.....lain kali I tulis lagi sms merajuk2....supaya dapat bercuti lagi ya...hahahaha
 
 

Friday, September 27, 2013

Perubahan kearah mak2....

 
 
Aku rasa tahun ni banyak sangat perangai aku dah berubah....kalau dulu kehidupan aku ambik mudah jer segala benda tapi sekarang aku lebih focus kot. Dulu asyik fikir nak cari duit jer tapi sekarang lebih focus kepada anak2 dan rumahtangga, Bukan lah cakap aku tak pedulikan anak2....tapi selalu ambik jalan mudah menjaga anak2. Contoh macam tak kisah kalau boleh hari2 makan luar...kalau anak2 nak makan Mc Donald aku lagi gembira boleh order hari2...kerja senang tak yah penat. Sekarang semua urusan perniagaan aku serahkan kat En Win...aku cuma akan duduk berbincang jika ada hal penting...yang lain cuma thru whatsapp atau email. Office  pun aku cuma pergi seminggu sekali jer. Tak macam dulu setiap hari lepas aku habis kerja berkejar pulak pergi opis En Win.
 
Dulu semua tanggungjawab serahkan kat maid...kalau berhabuk jer komen...mulut bebel2....tenaga tak yah keluar....dengan kuasa vito yang ada bagi jer arahan. Duit pun macam tu jugak keluar macam air...kerja nak mudah jadi perbelajaan pun menjadi besar. Rasa nak beli...beli jer tanpa fikir panjang. Tak suka simpan dalam stor....rasa nak cuti...cuti jer....wah! giler hebat perangai aku ya. Dalam otak fikir...dulu tak merasa sekarang dah ada boleh buat apa2.
 
Nasib baik tersedar cepat....tapi tak ada lah cepat sangat. Dulu tersedar jugak tapi buat dek jer.....kehidupan dah selesa jadi nak berubah tu agak liat. Kenapa aku berubah???? jeng3....hahaha
 
Sebabnya....anak2 aku dah semakin membesar. Sebagai ibu aku kena pantau aktiviti diorang. Aku tak boleh pentingkan diri sendiri...sibuk cari duit tapi kehidupan anak2 tak hiraukan. Bila Yaya semakin besar...aku menjadi bertambah risau...aku tak nak mereka membesar tanpa aku disisi. Semakin hari semakin banyak aku dapat lihat perubahan mereka. Aku tak nak ketinggalan membesar bersama mereka. Entahlah sejak Yaya ni semakin membesar aku ada satu perasaan yang selalu risau...risau takut dia tepengaruh dengan benda2 tak elok...perasaan korang macam jugak tak??
 
Life aku mmg dah 90% bertukar.....
 
- Kalau dulu suka makan luar tapi sekarang kalau nak makan pun fikir berbaloi ker tidak....makanan banyak dalam fridge baik masak dari membazir. Kalu dulu bila makan tak pernah berkira sekarang cuba limitkan seminggu sekali
 
- Hantar anak tuisyen tapi jarang monitor.....tanggungjawab banyak dilepaskan kat cikgu tuisyen. Sekarang duduk sekali berbincang dengan cikgu kelemahan anak dan macam mana nak perbaiki
 
- Kalau dulu bila beli barang tak pernah berfikir panjang...ikut trend terkini...tapi sekarang lebih kepada barang yang quality dan boleh digunakan sepanjang masa...cewah
 
- Begitu jugak dengan percutian...cuba limitkan setahun sekali. Jangan nak mengada2 nak bercuti jer...jimat
 
- Saving untuk anak2 cuba gandakan....untuk masa depan mereka. Paksa diri masukkan tiap2 bulan. Buat sending standing instruction...jadi tiada alasan lagi.
 
- Masa bersama anak2 cuba lebihkan...dah tak mau busy2 ni. Urusan kerja biar En Win uruskan aku cuma support dari belakang jer. Ya aku nak focus lebih kat anak2.
 
- Target nak bekerja sampai umur 40 tahun jer....nak rehat....nak bekerja dirumah pulak. Full time bersama anak2. Nak hantar sendiri diorang gi sekolah....nak masak bekpes, makan tenghari, minum petang dan makan malam. Moga diniatkan aku ni dimakbulkan...amin 
 
Hidup aku sekarang lebih kepada keluarga...dah jarang keluar malam bersama kawan2...lepak pun sekali sekala. Malas nak fikir gosip2 ni...lantak lah korang masing2 ada kehidupan sendiri. Walaupun selalu menangis sebab penat tapi hati aku puas hati. Aku selesa dengan kehidupan sekarang...cuma sekali sekali hati memberontak nak kembali kehidupan yang dulu tapi aku kena lawan. Dulu kesian kat anak2...aku ngan En Win terlalu busy sampai tanggungjawab banyak diserahkan kat inlaw aku....tapi sekarang aku nak tebus...mama akan cuba beri yang terbaik untuk anak2 mama.
 
So apa yang diorang nak makan aku akan cuba sediakan....kemana nak pergi aku pastikan diorang ada bersama...lakukan aktiviti bersama...yupe aku perlu berubah demi keluarga aku....ini janji aku!!
 
Ok dah puas berkobar ni...meh lah kita tengok lauk semalam....semalam ada terlebih rajin sikit sebab permintaan anak2 dan suami. Kesian pulak berharap tapi bini tak masak...kang bukak tudung saji muka muncung...I tak sampai yer....penat pun penat lah
 
 
Kari Daging khas untuk Yaya
 
 
 
En Win teringin nak makan asam pedas ikan merah
 
 
 
Adik nak ikan goreng bulus panas2
 
 
 
Ayam goreng kunyit menu wajib...aku masak telur masin untuk diri sendiri
 
 
 
Segala penat berbaloi...En Win makan asam pedas berulang kali...sampai licin periuk. I is bangga....hahaha