Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 31, 2013

Makan luar...

Aku kalau dah start makan luar...tabiat malas masak dah start menjalar...hahaha. Tetiba badan lenguh2....korang macam tu jugak ker??? Sanggup keluar kan duit sendiri asal kan dapat makan luar. Aku selalu perasan...kalau start jer makan luar esoknya pun mesti makan luar jugak...kenapa ek?? dan2 lauk dalam fridge tak ada....padahal melambak jer lagi.
 
Tapi tak kesahlah kan sekali sekali ambik angina luar...eh!!. Tahun ni sekali jer aku makan kat hotel itu pun boss aku belanja. Giler mahal sekarang ni buka puasa kat hotel....ada tu aku call sampai RM178.00 hinggit pun ada. Kalau kali 4 orang...mampus tak berbaju raya lah budak2 sebab makan punya pasal.
 
Kalau dulu aku orang yang paling sibuk kalau raya2 ni....tapi tahun ni otak aku macam tak bergerak. Ini semua salah En Win pasal dia aku busy macam orang giler. Time ni lah nak buat interview, time ni lah nak beli barang2 office, bukak account....siapa yang dia suruh aku jugak. Sampailah semalam borak2 ngan kawan office...rupanya raya minggu depan jer ya. Aku tak order satu benda pun lagi. Daging untuk rendang, bawang2, duit raya, bra raya, kasut raya, kemas rumah, bawak mak makan luar, bawak gi shopping semua aku tak buat lagi....matilah. Patut lah mak aku asyik hint2 jer....bila nak keluar ni....aku selamba jer jawab nanti2 lah lambat lagi mak....hahaha. Sian mak aku.
 
Dengar lagu raya bukan main terjerit2 nyanyi sekali...tapi raya lupa bila. "Pa sabtu ni jangan kacau I...melambak kerja I kena buat...u uruskan lah sendiri company u ya!!
 
Weekend lepas mmg tak masak 2 hari berturut makan luar...meh lah cuci2 mata sambil telan air liur ya. Sambil tengok sambil putarkan lagu raya....bagi korang ingat sikit raya minggu depan ya!!
 
 
 
Eh...tetiba nampak anak sendiri comel...laju2 snap picture.
 
 
 
Sotong Kangkung
 
 
Kueh Teow Goreng tanpa taugeh...
 
 
 
Chicken Wings
 
 
 
Satay
 
 
 
The O ais
 
 
Repeat makan steamboat lagi
 
 
Sayur2an segar dicelup dengan soup panas...Yarabbi enak sekali!!
 
 
 
 

Tuesday, July 30, 2013

Sushi King...

Bila puasa ni aku sekeluarga agak lemau sikit. Kitaorang mmg kaki berjalan...hujung minggu adalah hari merendek. Bila bulan puasa banyak aktiviti kena kurangkan. Budak2 lebih suka duduk rumah kalau nak keluar lepas buka puasa jer. Samalah dengan aku...lemah gelamai jer....buat kerja rumah pun slow2 jer. Pegang penyapu ayu jer....hahahaha. Aku tengok sekeliling lembab aku jadi pening sebab aku dah biasa aktif. Badan aku sakit2 sebab tak banyak bergerak...otak aku jadi bengung sekejap. Aku tak boleh tidur petang terlampau lama nanti aku pening. En Win ajak gi bazaar ramadhan pun aku malas. Jumaat lepas En Win dah start pening tengok keadaan sekeliling yang tak bermaya...sebab budak2 lebih banyak habis masa atas katil ataupun tengok TV nak dengar suara gurau2 pundah kurang...sebab diorang lebih suka habiskan masa main ipad ataupun tidur.
 
"Ma...harini kita makan ringan2 jer waktu buka...makan kuih jer pun tak apa...lepas buka kang kita keluar makan...lepas tu kita jalan2 bagi budak2 ni aktif sikit"
 
Haruslah aku senyum...tak yah masak kan....lantas laju mengangguk kan kepala. Tempat pilihan harus aku yang membuat keputusan...dari hari tu teringin nak makan Sushi King....Jom lah beramai2 menjamu selera.
 
 
 
Ini budak sorang jer tak minat Sushi King....jadi terpaksa singgah Mcdonald dulu  belikan Yaya burger
 
 
 
Hot and Ice Green Tea. Dulu free jer air kat Sushi King ni....sekarang nak berbayar ya.
 
 
 
Chawan Mushi
 
 
 
 Ini Adik punya...
 
 
 
Makan sampai mata hilang
 
 
 
Jangan tanya aku nama2 makanan jepun ni ya....aku tahu tunjuk jer bila order....nak ingat nama satu2 makanan ni mmg nando....
 
 
 
Aku ngan En Win share...En Win kan diet!! Nyampah....
 
 
 
Shahimi...ini aku punya sorang
 
 
 
Ini pun aku punya sorang...lantaklah...ada aku kesah baju tak muat
 
 
 
Aku punya lagi....paberet Green Tea Ice Cream.
 
Lepas dah kenyang makan...marilah kita merendek di Bintang Walk....ingat nak  pi Jalan TAR...sekali tengok jem giler vavi....cancel kang aku pening balik...baik tak yah
 
 
 
Pelancong pun tak tangkap gambar ngan burung....suka hati lah janji happy yer dak!!
 
Lepas dah round2 bintang walk....macam tak puas hati lagi...macam tak hirup udara segar lagi....hahaha. Sambung gi dataran pulak...waktu ni dah pukul 11.00 malam. Budak2 mmg paberet tempat ni...diorang suka berlari2 kat padang dataran ni.
 
 
 
Lari lah sampai pengsan senang tidur malam kang
 
Actually Dataran Merdeka ni banyak kenangan. Waktu remaja jer asal 31 August dan New Year Eve ini lah tempat aku ngan kengkawan lepak. Beriya2 jerit "Merdeka"..."Merdeka" padahal mata kelain...hahaha. Pergi dalam 10 orang lepak ramai2...macam gempaklah dengan pakai seluar koyak2...T-Shirt semua sama bagi menunjukan kita satu group....poyo giler. Rambut belakang kikis botak...kena ikat tinggi2 baru nampak cun. Ingat Nora Danish jer kikis rambut....aku dari dulu  dah buat ok. Nanti kalau jumpa gambar tu aku tunjuk kat korang. Kalau ingat perangai aku dulu...macam setan jahatnya...Yaya jgn ikut mama tau....hahaha tau takut!!
 
 
 
Alahai....rasa dah tua bebenor. Tengok sekeling semua muda remaja. Semua tengah hangat bercinta. "Saya janji...saya akan sayang awak sampai bila2...sampai saya mati....melainkan awak tak sayang saya lagi"....hahaha tampar kang baru tau!!
 
 
 
Asal gi Dataran mesti melayang duit En Win beli alat mainan ni. Balik rumah mesti jahaman. Apa yang korang buat pun aku tak tahu....kitaorang lepak malam tu sampai kul 1 pagi. Baru puas hati....baru lapang sikit kepala aku ni ha....
 
 
 

Friday, July 26, 2013

Lauk berbuka semalam..

Semalam masak simple....aku sediapkan lauk untuk budak2 jer. En Win nak makan roti jer takut tak muat baju melayu katanya. Aku suruh beli saiz L dia nak cabar diri beli saiz M (slim fit cutting) pulak tu. Suka hati kau lah Bang. Yang penting baju bini you vogue tahun ni...khas dari RUBAQ.....muahahaha. 3 pasang ok baju aku. Setahun sekali baru nyonya jahit tu jumpa muka aku. "u raya baru nampak muka...talak raya talak latang". "Wa latang pun kira baik nyonya".

Jom cuci mata lauk yang sama setiap hari...ada aku kesah...janji kenyang!!



Bahan2 untuk masak kari daging



Kari Daging


Brinjal Goreng Cili. Bawang kecik 2 ulas, Bawang putih seulas, Cili merah 2 biji dan anak udang kering dalam segemgam. Tumbuk semua dan tumis kan. Sebelum tu goreng brinjal tu dulu dengan api yang sederhana.



Lauk ni sedap sebab ada anak udang kering...goreng nak dekat2 berbuka. Gaul dengan nasi panas2...mak mertua lalu tak nampak yer.



Ini Ameera punya lauk tiap2 hari. Tak masak majuk... dagu panjang sampai boleh letak cawan.

Itu jer lauk perempuan pemalas. Kuih tak ada, Sayur tak ada, Ikan pun tak ada. Ini jer yang mampu mak kau fikir kan waktu tu. Sabtu ni gi pasar kita beli bahan mentah2 banyak ya.


Thursday, July 25, 2013

Nasi Lemak jer lah...

Selasa lepas Boss aku belanja kat PJ Hilton...budak2 tak nak ikut so aku bawak En Win je lah. Selain aku boss belanja secretary chairman dengan bodyguard jugak. Rutin setiap tahun. Berani boss tak belanja...mmg aku tuntut tiap2 tahun. Boss duit raya bila nak bagi???? hahahaha. Banyak benda nak beli ni....kuih raya belum bayar lagi...alas meja...handbeg (eh) semua belum beli lagi...hahahaha

Aku ni tak boleh tgk makanan mesti nak snap sebab nak riak kat korang yang aku makan hotel....matilah bulan puasa pun nak riak....hahaha. Aku baru jer tangkap gambar lauk kat pinggan aku sekali boss aku sound "orang yang tangkap gambar makanan ni....orang ni sebenarnya sakit jiwa...mental".....baik boss saya simpan balik camera ya. Sound tepat je boss aku ni...nyampah. Waktu cakap tu siapa tunjuk jari kat kepala dia..."orang mental tau". Dia tak tahu sebenarnya secretary dia mmg mental...suka gelak sorang2....kadang2 tetiba je angin meroyan aku datang muka muncung jer. Baik boss bagi duit raya sebelum saya lompat2 atas meja.....muahahaha



Ini jer yang sempat aku ambik sebelum kena sound

Semalam angin malas datang....bukan ke angin malas ni tiap2 hari ada....tak berani nak cakap ngan En Win ajak makan luar...sebab sebelum puasa berlagak bukan main "bulan ni i nak masak tak yah makan luar...malas nak tunggu makanan bulan puasa ni"....ha kan dah susah....tapi mmg malas pun nak keluar melainkan orang belanja...dasar kedekut kan!!

Maka terjadi lah menu nasi lemak sahaja. Pepagi gi pasar beli sotong untuk buat sambal nasi lemak.



Sambal Sotong....sahur time masak roti canai makan ngan sambal sotong...2 keping ok aku bantai!! 



Ikan bilis halus...first time goreng. Setelah 1 bulan dalam fridge. Asyik lupa jer nak goreng. Ikan bilis ni Tea lady aku bagi...dia beli kat Surabaya. Sedap giler rangup...gaul dengan nasi lemak panas2...walawei terangkat.




Macam ni kalau surah anak kupas telur dengan dengan isi2 sekali dia kupas. Sabar....learning proses katanya.



Ayam goreng kunyit



Ini lah menu saya berbuka semalam



Jemput tengok....kalau teringin gi lah buat hari ni.

Selamat Berbuka!!

Apa lagi nak masak ni....poning den!!!

Wednesday, July 24, 2013

Kalau berhutang sila lah bayar ya...



Amboi tajuk menusuk di kalbu. Aku ngan En Win ada satu perangai yang cepat sangat kesian dan simpati kat orang. Kadang2 kitaorang selalu ingatkan sesama sendiri jangan kesian kat orang nanti diorang pijak kepala kita. Tapi yet benda yang sama tetap kitaorang lakukan.
 
Aku ngan En Win kalau bulan tu ada rezeki lebih dan tetiba  pulak ada orang nak pinjam bolehlah aku bagi itupun ikut kemampuan kitaorang. Tapi jangan lah asyik bergantung jer kat kitaorang, Tak ada duit jer muka kitaorang yang korang cari dulu. Kau kerja aku pun kerja...cuma nasib aku baik sikit kot sebab kerja lebih masa jadi lebih lah sikit pendapatan kami. Korang pun kena lah buat benda yang sama gaks...berusaha dan pandai2 lah menyimpan. Aku tak bermaksud nak riak disini....semasa senang beringat2 lah jgn lah membazir. Bila time tak ada duit pandai jer korang cari aku. Frust sangat ok...aku ngan En Win macam orang giler cari duit siang malam bekerja. Pusing sana pusing sini nak cukupkan bayar gaji pekerja. Korang senang2 jer nak pinjam.
 
Waktu pinjam janji mengunung "Hujung bulan saya dapat duit saya bayar". Tapi bila hujung bulan batang hidung pun tak nampak. No. telefon aku pun korang lupa. Apa ni??? sakit hati ok susah2 cari duit bagi korang pinjam tapi bila tiba masanya semua buat bodoh jer.
 
Bulan puasa ni tak baik marah2...tapi korang dah buat kesabaran aku meletup. Bila aku mintak cakap tak ada duit tapi aku dengar cerita bukan main beli macam2...tukar perabot...beli kereta....shopping sakan ya. Hutang orang kau buat2 lupa.
 
Aku ni bukan jenis yang suka call mintak korang bayar balik duit aku...bagi aku korang hutang korang kena lah bayar. Tak payah nak tunggu orang tanya baru nak bayar. Hutang bank tau pulak korang takut...cepat bayar....hutang sesama manusia korang buat bodoh jer. Pernah terjadi satu kes aku dah tak boleh tahan sebab dah nak setahun dia tak bayar hutang aku. Berani kan diri call dan tanya...nampak tak ayat aku berani kan diri tanya...sebab aku mmg malu nak mintak duit aku balik...aku tak tahu macam mana nak tanya...sebab aku bukan jenis orang yang minta2 ni...kau hutang kau pandai lah bayar. Kau tak segan ker tengok muka aku dan kau tahu yang kau berhutang dengan aku. Sambung balik cite tadi aku berani kan diri tanya mana duit aku....setan betul boleh pulak dia jawab "Eh! ada ya akak hutang Elly". Ya Rabbi nak gugur jantung aku...amount bukan sikit ya dia pinjam....boleh pulak buat2 lupa. Kita bagi pinjam ngan kawan2 ni manalah ada surat perjanjian ker apa...base on trust jer lah. Tapi bila trust ini lah jadinya.
 
Mulai sekarang saya berjanji tidak akan memberi sesiapa pinjam duit lagi...biarlah orang nak cakap aku kedekut...orang nak mengata aku....janji aku tak sakit. Kalau korang  lupa dengan pinjaman yang korang buat...takpe lupakan terus je lah. Itu je lah sekali korang boleh pinjam ya.
 
Lega ok dapat lepaskan....bagi yang terasa saya mintak maaf ya!! Aku tak pandai bercakap tapi aku cuma pandai menulis.....
 
Bye....peace no war...eh! tetiba....

Tuesday, July 23, 2013

Buka Puasa bersama kengkawan

Minggu lepas aku baru jer ngadu kat korang yang aku takut nak masak untuk tetamu...melainkan keluarga aku jer. Hari Jumaat lepas selamber badak jer En Win cakap ngan aku "Ma ahad ni I dah jemput kawan2 I datang buka puasa...u masak lah apa2".
 
Ewah2...senang bangat jer kau bercakap ya....masak lah apa yang patut. Dah jemput  baru nak kasi tahu...ini boleh mendatangkan ketakutan. Walaupun aku selalu memasak tapi tahap konpiden tentang masakan sendiri adalah sangat rendah ya. Ok takpe I masak...I dengar jer kawan2 u complain, u siap.
 
Harus lah aku cari menu yang aku selalu masak....tak ada aku berani nak cabar diri sendiri masak masak tempoyak udang ker, rendang ker, kerutup ker....tak yah resepi tu tolak tepi dulu ya. Walaupun pernah masak tapi masih kurang keyakinan.
 
Memang lah excited orang nak datang rumah buka puasa ramai2....tapi selalunya aku akan beli or order catering jer. Tapi ini setakat 3 orang jer nak datang rasa boleh kot masak sikit2. Lantak lah janji ada makanan...sedap tak sedap belakang kira.
 
Ahad pepagi dah pergi pasar...beli Ayam, Ketam, Udang dan sayur. Tetiba rasa berkobar2 lah pulak...hahaha bodoh betul kejap takut kejap berkobar....kekeliruan perasaan namanya. Pukul 4pm dah start masak kita mula kan dengan.....
 
 
 
 
Gulai Lemak Ketam. Kali  ni letak banyak sikit cili padi...barulah kaw2
 
 
 
Sambal Ayam
 
 
 
Udang Goreng Kunyit
 
 
 
Ulam2
 
 
 
Kuih bazaar Ramadhan
 
 
 
Cucur Udang
 
 
 
Tadaa.....tambahan lauk untuk anak2 ayam goreng kunyit dan sambal ikan bilis yang sentiasa ada stock bila bulan puasa ni. Aku mmg masak banyak2 senang nak makan waktu sahur.
 
 
 
Tanjat En Win tengok bini dia pulak over masak macam2. Aku masak banyak salah...masak sikit kang dia merungut. Entah apa terlebih rajin aku hari tu siap nak goreng mee. Nasib baik En Win tahan nafsu aku...kalau tak mau sekuali mee aku goreng. Nampak sangat nak tunjuk kepandaian disitu....hahahah riak2.
 
 
 
 
Melambak kuih atas meja....si Alang bawak. Buah Mangis dengan nenas simpan dulu kat dapur. Meriah gak ya buka puasa ngan kengkawan ni.
 
 
 
Alhamdullilah...lauk licin ok! maknanya apa...hahahaha. Ok kopiden level dah naik sikit...lepas ni boleh ajak kengkawan lain pulak datang makan.
 
 

Monday, July 22, 2013

Steamboat

Aku dah nampak anak bulan...eh! itu pun nak kasi tau ker....hahaha. Lately ni aku perasan bila datang bulan pinggang aku dah start sakit balik...lepas tu badan lesu jer tak bermaya Nampak sangat simpton2 tua tu nak menjalar didalam badan. Bila aku tanya kengkawan kat office selamba badak jer diorang cakap....kau dah tua Ly tu sebab sakit2 badan. Vechi putus kawan 2 hari....
 
Maka terjadilah malas2an dirumah...nak terbaring jer macam ular sawa. "Pa hari ni u belilah budak2 makanan kat Bazaar Ramadhan...I tak larat lah". Hahaha....alasan tak agak2 suara lemah gemalai jer telipon suami kasi dia simpati sikit kat bini yang tengah sakit ni. Tapi serius pinggang aku lenguh giler .... rasa nak panggil orang lipatkan dua badan aku bagi berbunyi sikit.
 
Aku kalau period...mulut aku ni rasa macam nak makan  sup2 yang panas2. Bila benda2 panas masuk dalam perut rasa macam lega jer. Korang macam tu ker?? ker aku sorang jer yang ngada2. Tapi sukati lah kan nak ngada ker tidak perut aku bukan perut korang kan...hahaha. Lepas buka ala kadar bersama anak2 ajak En Win makan cucuk2 steamboat tu kat Cheras Down Town. Tapi En Win pulak malas sebab confirmed ramai orang kat sana. Pikir punya pikir teringat Concorde Hotel ada Buffet Steambot setiap hari Jumaat dan Sabtu. Tapi start pukul 11 malam keatas jer. Takpe I sanggup tunggu demi perut tercinta.
 
 
 
 
Sementara nak tunggu kul 11...meh lah kita syok sendiri bergambar dulu.
 
 
 
Kiddos
 
 
 
Suami I...hahaha. Nampak tak muka aku lesu jer waktu ni. Lakonan kena hebat dekat suami barulah boleh anja2 lerbih....hahahah. Kali ni aku tak tifu pinggang aku mmg sakit ya.
 
 
 
Vegetables
 
Demi korang semua aku sanggup round2 dengan handphone lepas tu macam wartawan tangkap gambar makanan....hahaha. Buat muka tebal ajukan handphone kat makanan lepas tu snap satu gambar ke satu gambar...biar arrrr aku suka jer
 
 
 
Daging....ayam...udang....semua binatang laut ada ya
 
 
 
Anak beranak cendawan
 
 
 
Anak beranak mee pun ada juger
 
 
 
Dessert
 
 
 
Buah-buahan
 
 
 
Bubur
 
 
 
Fish ball bersama kengkawan nyer
 
 
 
Ada dua bahagian sup dan tomyam. Tapi kitaorang makan sup jer...tonyam aku kurang minat sangat.
 
 
 
Thank Pa...melayan bini yang over ngada2 ni.
 
 
 
En Win punyer
 
 
 
Aku haritu tu makan vege jer. Kena pulak sup panas2....giler sedap ok!!
 
 
 
Yummy!!
 
 
 
Lega giler bila makanan yang di idamkan masuk dalam mulut....buffet kat Concorde ni kalau tak silap aku RM40++ (korang check lah sendiri ya aku tak sure sangat). Tapi  mmg berbaloi sebab macam2 ada. Buffet ni alwiz fully booked. Korang kena call and book awal2 ya.
 
 
 
Mama dah kenyang....jom lah balik ya.