Nuffnang Advertisement

Monday, December 9, 2013

Perangai anak cuti sekolah..

Tak tahulah cite ngan tajuk kat atas bersesuaian atau tidak....malas aku nak pikir pasal tajuk agak2 masuk boleh lah diguna pakai kan...hahahaha

Since balik Tokyo haritu mmg kitaorang tak gi mana2...just keluar minum2 petang ngan anak2 jer. Diaorang pun tak pulak merungut...giler nak merungut dah bagi jalan jauh tu. Tapi kalau aku balik kerja nampaklah muka sorang2 tu bosan...tapi aku buat dek jer lah...kang kalau melayan banyak permintaan diorang...hahahaha.

Rupanya dalam senyap2 diorang dah buat plan ngan kengkawan sekolah....bercommunicate menggunkan whatsapp group. Amboi bukan main budak zaman sekarang....every nite aku ngan En Win mmg pantau lah message2 ni...kang dalam diam bercinta...mampus aku. Bukan boleh percaya budak2 zaman sekarang.

Diorang plan dah tgk wayang Frozen kat KLCC. Ketua kumpulan anak aku...... relax jer cakap mak saya belanja...awak suruh jer family hantar kat KLCC ticket semua mak saya uruskan.  Bila Yaya bagi tau terkebil2 mata aku. Fuyoooo berlagak kau ya!! Tapi aku tak ada lah marah sebab mmg dari dulu aku cakap ngan Yaya...kalau nak lepak2 ngan kawan ajak diorang datang rumah main jer kat rumah. Aku mmg tak kasi Yaya gi rumah orang. Macam tu jugak kalau nak keluar aku akan hantar dan join sekali...tapi tak ada join group tu. Kalau makan2 aku ngan En Win akan ikut tapi duduk kat meja lain. Settled makan aku akan called parents diorang suruh ambik anak masing2. So far kita orang among parents mmg rapat,

Dalam diam2 adik pun dah pandai jadi ketua kumpulan...minggu lepas aku received call dari sorang parent ni nama dia Zila

Zila: Assalamualaikum...boleh cakap dengan mak Ameera Danii
 
Aku: Walaikumsalam..ya saya. Siapa ni??
 
Zila: Saya ibu Dania kawan Ameera...betul ker Sabtu ni diorang nak tengok wayang kat KLCC.

Tanjat aku...eh! bila masa sikenit ni pandai ajak kawan2 pulak...aku pandang muka adik kelam kabut dia menyorok. Rupanya dia sudah jeles sama Yaya sebab ada geng tengok wayang...Hahahah

Aku: Mmg Sabtu ni kitaorang nak tengok wayang dengan kawan anak2 I...kalau anak u nak join boleh jugak. Hari Sabtu kat KLCC
 
Zila. Ok kalau macam tu saya pun join sekali lah...kesian gaks diorang ni duduk kat rumah jer

Hari Jumaat aku dah beli ticket online awal2...10 ticket ya...ada siap bawak maid lagi untuk teman kan anak memasing. Sabtu haritu parents semua berkumpul hantar anak2 kat KLCC...so aku lah dengan En Win jadi ketua rombongan. Orang dah bagi tanggungjawab...kena lah pegang elok2. En Win uruskan budak2 masuk kan kat dalam wayang...aku beli pop corn untuk setiap sorang. Semua dah duduk tempat masing2 dah pegang pop corn setiap satu baru aku tinggalkan diorang...cite habis aku dah terpacak depan pintu wayang. Happy bukan main sorang2. Settled semua kena pulak tunggu parents ambik anak memasing2.

Zaman sekarang nak kongkong budak2 tak boleh sangat...korang boleh bagi sedikit kebebasan tapi dalam pemantauan. Aku pun pernah remaja so aku tahu macam mana perasaan memberontak bila parents tak bagi kebebasan...lagi korang larang lagi lah diorang memberontak. Aku banyak belajar dari pengalaman. Kalau boleh aku nak bersikap terbuka...diorang boleh share apa sahaja dengan aku...part nasihat aku serahkan dekat En Win.

Zaman IT ni lagi susah korang...kalau boleh bila diorang ber FB makesure korang ada sekali...makesure korang tahu password anak2 korang...kalau yang tak konpiden dengan anak sendiri jgn bagi ber FB lansung....kalau itu korang rasa jalan terbaik. Yaya dengan Ameera mmg celik IT diorang mmg banyak berlajar benda dari Youtube. Diorang suka menyanyi...diaorang suka menari. Aku tak boleh nak sekat minat diaorang...biar otak diorang berkembang tapi kitaorang akan pantau. Setiap video youtube yang diorang buat...makesure dapat approval dari aku or En Win baru diorg boleh proceed.

Jiwa budak2 dulu dan sekarang lain...kalau dulu dapat main tepi longkang pun dah happy...zaman sekarang pulak dunia IT...memasing dah ada Ipad sorang satu. Bukan macam kita dulu berkumpul kat padang main galah panjang dengan kengkawan...zaman sekarang dengan adik beradik pun dah tak bercakap sbb memasing sibuk tekan butang ipad jer. Cuti sekolah ni aku bg lah diorang pegang ipad tu pun selepas kul 8 malam dan kul 11 aku rampas balik simpana dalam almari. Time cuti sekolah tiap2 harilah korang boleh pegang ipad...buka sekolah nanti hujung minggu je lah. Itu sebab aku suka bagi aktiviti luar untuk anak2 supaya diorang jangan leka sangat dengan dengan Ipad ni. Banyak benda aku dah aturkan salah satu baking class dan Class agama bersama Dr Fadzillah Kamsah...bagi motivasi sikit kat diorang ni.

Cara aku senang....ada masa kita kena ikut peredaran masa dan ada masa kita kena back tu basic thing. Dua2 benda ni kena jalan seiring. Time makan kena duduk sama2...no TV dalam bilik anak. Make sure kasih sayang tu sentiasa ada jiwa korang. Aku tak cakap aku bagus...aku cuma nak share cara2 aku mendidik anak...kalau korang ada cara yang lebih baik boleh jer nak share dengan reader semua...lagi bagus kan!!!

13 comments:

Anonymous said...

hi elly,

thanks for the tips sharing... before this selalu admire cara hubby punya ex-boss treat anak dara dia time umur spm gitu... nak karaoke? sunway lagoon? wayang? semua boleh pergi dgn kawan2, tapi kawan2 akan berkumpul dekat rumah dia dulu, n nanti dia akan hantar n dia akan jemput... rupanya ramai jugak apply cara nie utk anak remaja...

sekarang zaman dah lain, cara didikan pun kena lain, supaya kena dgn masa n jiwa diorang...

yg penting i rasa, kita kena pantau anak2 n tau setiap kegiatan anak2... semoga anak2 kita dilindungi dr perkara2 yg x diingini...

Irfa said...

perkongsian yg baik.. kalau boleh nak jd kawan baik kpd anak2

annapeje said...

yer la bebudak skrg mmg x sama menjwp lg terer ahahah ..yes x semua perfect tp ada benda yg bole dishare2 kan :D tq

Anonymous said...

open minded parents. gud job kakak.
kalau ade anak nnti,kite pun nak cenggini lah. give n take dgn anak2. bkn dgn suami je.

Capt Lalok said...

bagus elly cara ko,kalau aku ada anak nanti aku pun nk buat mcm tu jugak..bebas tapi berpada kan..

tahniah elly n husb

ahtzelin said...

Cara u lbh kurg cara ai...seronok baca coz ade yg cara sama...tq for sharing =)

Anonymous said...

terbaikkk.... :)
love your way so much

Watie Shaharin said...

Tetiba rasa bertuah nyer jadi anak korg.. syabas elly & en.win

Mass said...

Terbaik elly...good parents....and thx for sharing..

Mass said...

Terbaik elly...good parents....and thx for sharing..

Anonymous said...

cara u mcm akak .....kwn2 dia org blh lepak2 kat rmh kita.....nak g tgk wayang ke nak window shopping ka nak mkn2 ke kita hntr & pantau dari jauh......janji tahu batas2 sopan(jgn gedik2 sgt)....jgn lupa solat.....klu tak ramai kitaorg akan hantar smpi depan rumah dia org.....janji semua happy dan selamat 😊

Diya Ariana said...

sis x jual dress dah ke? saya nakk sangat beli dress from akak.saya berminat yg TSUGOI CARDIGAN.ada lg x?

Noni said...

Gila kentang budak2 skrg. Hehehehe. Saya dah masuk unibersiti baru dpt tgk wayang. Seumur idop ni, baru 2x rasanya. Kesian pulak rasanya kat diri sendiri. Hehehe