Nuffnang Advertisement

Wednesday, December 4, 2013

Birthday Abah dan En Win

Aku kalau tiba bulan 11 dan 12 mmg jadi pokai sikit...banyak bebenor birthday celebration. Tapi tak apalah untuk orang tercinta yer dak. 24th Nov (MIL), 26th Nov (Abah), 29th Nov (Adik Lelaki) dan yang terakhir suami tercinta...aaaauuuwww 1st Dec.
 
Ini jer masa pun dapat berkumpul ramai2 makan ngan adik beradik kalau  tak semua busy batang hidung pun tak nampak. MIL haritu celebrate kat Coliseum Cafe ...gambar terdelete lah pulak...ampun mak tapi sempatlah masuk kat IG haritu
 
 
 
 
Sabtu lepas turn bawak abah pulak gi makan...terlewat sikit belanja  makan. Hari biasa susah sikit nak keluar sebab memasing kerja....seperti biasa hanya 3 beradik jer dapat berkumpul lagi 3 beradik balik kampong sempena cuti sekolah. Kalau semua ada aku rasa mau terbalik restaurant ni sebab kitaorang adik beradik stok cakap yang terjerit2...masing2 nak bercakap...masing2 ada cite super best. Nanti mak bapak aku pandang jer...sambil makan...Hahahaha. Terutama Kak Ngah aku dia jer bagus...dia jer ada cerita meletup...aku mana boleh kalah ada gaks cite artis yang meletup2..hahahaha.
 
 
 
Called Abah waktu birthday haritu
 
Aku: Happy Birthday Abah....Abah nak hadiah apa?
 
Abah: Abah tak nak apa2 bagi keta sudah lah...
 
Amboi! permintaan tak agak2 dah over sangat ni...
 
Aku: Apa lah sangat Keta....ok lah esok Elly beli
 
Wah! berlagak tak ingat tu...hahahaha. Keta mainan aku mampulah...keta betul belum mampu lagi. Tapi kalau rezeki lebih apa salahnya kan.
 
 
 
 
Makin berusia makin romantic aku tengok mak ngan abah ni. Kalau gi mana2 walaupun gi kedai runcit beli rokok mesti bawak mak...kalau tak nanti mak merajuk "Gi lah saya kan dah tua mana awak nak bawak saya gi jalan2 lagi"...holloh3 comel sangat ni.
 
Dulu Abah seorang jer bekerja untuk tanggung kita 5 beradik...mak pulak surirumah. Nak beli washing machine pun tak mampu...awal pagi mak dah bangun basuh sebesen baju dengan tangan. Aku sekarang basuh baju anak yang takat dua tiga helai pun mulut dah bebel2...mak aku kalau ingatkan balik tiap2 hari berus baju sebesen bukan jenis lemah lembut ya...jenis berus satu badan bergoyang menandakan betapa kuatnya berusan tu. Hebat sangat mak aku ni. Kalau buah kuih untuk minum petang sekali 3 talam untuk kitaorang adik beradik...itupun boleh gaks berebut2.
 
Abah lagi terror....kalau sakit tak pernah jumpa doctor...panadol pun dia tak akan ambik. Kat badan abah aku rasa tak ada ubat doctor pun pernah masuk..ubat tradisional jer lah. Kata lah hari tu dia demam...nanti dia minum banyak2 air 100 plus or air suam biar terkencing banyak2...lepas tu abah akan selubung tidur...tapi betul lah tengok2 dah sihat. Abah rajin pergi urut buang angin dan buat bekam..itu sebab sihat kot...alhamdullilah.
 
Cuma mak jer lah tiap2 bulan aku gilir adik beradik hantar gi check up. Itu pun degil doctor suruh makan oat dan kurangkan gula bukan mak peduli pun...selamba jer cakap tak sedap. Aku bebel pun bukan mak peduli pun. Pening aku tiap2 bulan kena marah ngan doctor...mak muka selamba jer.
 
Sekarang aku adik beradik tak bagi abah ngan mak buat kerja lagi...masing2 ada bahagian bayarkan bil dan berikan duit pocket untuk mak ngan abah. Cukuplah kerja keras abah ngan mak selama ni. Sekarang masa kitaorang pulak balas budi.
 
 
 
 
Kak Ngah & Hubby
 
 
 
Me & Hubby
 
 
Cousin
 
 
Abah ni kalau tanya nak makan apa...jawab laju jer nasi...ok permintaan birthday boy kita ikutkan jer lah.
 
Dah selesai makan hantar abah balik...aku sekeluarga terus gi Pavillion nak tunggu detik 12 malam...En Win Birthday!!
 
 
 
Happy Birthday Pa...
 
En Win yang aku kenal selama 18 tahun. Orang yang sangat sempoi disebabkan terlalu sempoi buat aku jadi giler sebab aku tak boleh tahan dengan sikap yang terlalu sempoi laki aku ni. Semua benda ambik mudah...tak suka masalah dan tak suka fikir masalah. Kalau ada masalah haritu jugak nak selesaikan. Tu sebab kalau aku mengamuk atau merajuk jgn harap boleh lama2...paling lama pun setengah jam mesti dia datang pujuk.
 
Kadang2 tegas dan mulut agak berbisa...En Win kalau marah aku atau staff untuk haritu jer dia marah...esok dia dah lupa perkara tu. Seorang yang pemaaf. Tak romantic tapi sekali dia buat kejutan giler vavi punya surprise. Terlalu manjakan anak2...jarang marah atau pukul anak2. Perkara yang paling En Win paling dia benci bila aku balik rumah buat muka masam atau merungut...nanti dia tak senang duduk...dia suka aku  gelak dan senyum memanjang kat rumah...giler nak senyum jer... kenkandang mood giler aku datang tau2 balik rumah muka masam jer.
 
Seorang yang suka dimanjakan kan...kalau aku tengok tengok TV nanti dia datang suruh aku gosok2 kepala atau badan dia....baju nak orang sediakan...badan nak orang lap kan...eeee melampau manja nya. Kalau dulu makan siap suruh aku suapkan...sekarang nando Kak Ton busy....sangat sayangkan keluarga...of course lah kan.
 
 
 
Manja aku ni...hahahaha
 
En Win cuma tahu cari duit jer....segala hal rumah...hal sekolah anak2...bil2...holiday semua aku uruskan kan. Dia malas nak ambik tahu benda remeh temeh. So aku kena ambik tahu segala urusan...cuba korang  tanya dia berapa bil api sebulan...mmg dia tak akan tahu. Macam tu jugak dengan hal rumah...kalau bocor atau rosak pun aku yang kena handle. Dia tahu balik nak cantik jer. Mula2 angin gaks lama2 aku tak ada hal lah.
 
Sangat kuat bekerja....kalau dia minat sesuatu benda dia kan buat bersungguh2 tapi aku kena alwiz support En Win sbb kadang2 dia cepat mengalah...mengadu no.1...aku kena jadi pendengar yang balik...kalau waktu makan nanti ada jer benda dia nak cerita...office macam ni lah...lorry problem lah...staff peningkan kepala lah...kawan dia buat hal lah...so aku layan jer lah.
 
Seorang yang suka makan...En Win kalau makan bersungguh2...aku kena masak...kesian kalau dia balik kerja tak ada benda apa nak makan...dia tak marah tapi aku yang tak sampai hati. En Win kalau makan walaupun ayam goreng panas2 jer tapi nasi tambah 2 atau 3 kali.
 
 
 
Suka manjakan anak2. Anak aku yang no. 1 tu masih makan bersuap. Dia suka sangat suapkan anak2 makan. Aku kalau makan kat restaurant sampai jadi malu...dia sibuk suapkan anak2 makan aku melantak buat tak tahu jer...kalau orang tgk nampak sangat aku macam ibu yang kejam. Anak dah besar yang nak suapkan buat apa kan. Tak pernah cakap TAK dekat anak2. Kalau exam result anak tak bagus pun dia diam jer...tak apa boleh cuba lagi. Dia harap aku yang marah kan budak2....sekali lagi aku nampak jahat di situ. Suka melayan anak2 sampai tengah malam pun sanggup keluar cari makanan...kandang2 kul 3 pagi diorang 3 beranak gi makan Mc Donald.
 
 
 
Happy Birthday Sayang!! Semoga dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik...Amin
 
 
 
 
Esok tengahari gi makan2 pulak dengan Keluarga Inlaw. Dua beradik jer laki aku ni. En Win mmg kesayangan FIL aku...tengok muka pun dah sama..hahaha
 
 
 
Alhamdullilah dah semakin sihat FIL aku. Hari tu waktu Tokyo risau gaks kalau ada apa2 berlaku..tapi alhamdullilah semuanya ok.
 
 
 
Makan kat Chinese Restaurant KLCC
 
 
 
Kitaorang ambik set...bukan ini jer ya ada banyak lagi lauk tapi aku malas nak snap.
 
 
 
Settled lunch...malam celebrate ngan kengkawan En Win pulak...over sangat laki aku ni banyak sangat celebration kena buat. Takpe untuk u apa2 pun boleh...
 
Alang dengan Kim akan berpindah ke Singapore tak lama lagi....diorang akan menetap disana...sedih hilang seorang kawan yang boleh mengutuk dan melawak kaw2. Semoga both of u berjaya kat sana nanti
 
 
 
 
Mamat dah bertunang dan akan berkawin tahun hadapan...congrats. Masing2 ada tanggungjawab yang lebih besar kali ni...semoga persahabatan mereka tidak akan terputus.
 
 
 
Cake lagi.....
 
 

6 comments:

Capt Lalok said...

HAPPY BIRTHDAY UTKsemua anggota family elly yang sambut yer..semoga bahagia selalu.

hayati said...

hai sis..i'm ur silent reader..tapi dulu..now xsilent dh sebab dh komen selepas dh habis cari gali blog sis,seronok baca..salam perkenalan



izatishop.blogspot.com

anna hashim said...

Happy Birthday en.Win...jaga Kak elly n anak2 elok2 ya..kalau kak elly nak apa2 especially HANDBAG belikan je tau...hehehehehe jangan banyak bunyi..heheheheheee sepp sket kak elly! high 5..heehheee

faizah said...

eh besday en win sama ngan besday anak sy la...

nuui said...

Hai sis. Alang dah kuruslah. Tanya dia apakah rahsia?. :)

-anne-

azrena sahadon said...

suka baca..hihi